Éljenek a 40 feletti nők! - NeverOrdinaryWoman

Mikor lesz szexi a használt?

Mikor lesz szexi a használt?

11150414-istock-1190179927383103108original_cover_1920x1280_1.jpg

Használt, újrahasznosított, megjavított, bérelt. 

A divatban (is) egyre többet halljuk ezeket a szavakat, hiszen az állandó vásárlás nem csak a pénztárcának rossz, hanem a Földnek is. 

Jómagam már évek óta tudatos vásárló vagyok, nem volt könnyű ide eljutni, imádtam vásárolgatni (volt olyan, hogy egy nap 5 pár cipőt vettem), de ma már ez nem így van.

Szépen kialakítottam a stratégiámat, elég jól működik, persze nem vagyok tökéletes, de nagyjából ezekhez az elvekhez tartom magam: 

- nem vásárolok felindulásból vagy "csak úgy" (kivéve, ha valami nagyon nagyon nagyon megéri és pont kell)

- tudom, hogy mire van szükségem és arra koncentrálok 

- amikor csak lehet online megvizsgálom a darabot vásárlás előtt

- 80%-ban leértékelve vásárolok

- designer darabokra gyűjtök

- addig hordom, ameddig lehet, aztán megpróbálom még megjavíttatni is

Használt ruha szeptember azaz ne vásárolj újat szeptemberben

Ne vásárolj 30 napig új ruhát, mondja a brit nonprofit szervezet, az Oxfam, a kezdeményezás Second Hand September néven került be a köztudatba, de igazából bármikor alkalmazható lenne. Az Oxfam használt ruha bolthálózatot  (is) üzemeltet, így nekik ez nyilván profilba vág. 

Szerintem ez igazából nem egy nehéz feladat, én mondjuk pont semmilyen ruhát nem vásároltam szeptemberben, se használtat, se újat. 

Az igazi feladat átalakítani a gondolkodásmódot, és mondjuk nem venni hetente valamit 5-6 ezer forintért, hanem mondjuk havonta egy jobb valamit 25 ezerért. Persze, ez csak az én teóriám, mert szerintem nem szégyen sokszor ugyanabban a ruhában járni. Sőt. A nyarat gyakorlatilag 3 ruhában csináltam végig, egy jól bevált Lidl ruha háromféle színben, az elsőt még 2018-ban vettem, a pirosat, a másik kettőt tavaly, 8 euro volt darabja.

minus_the_cost.png

Mit tesznek a cégek, hogy kevesebbet vásároljak?

A tükör egyik oldala persze, hogy én mikor vásárolok és mennyit, de mit tesznek a cégek vagy tesznek-e egyáltalán, ha már akkora terhet rónak a környezetre a működésükkel?

Nos, a jó hír az, hogy már elindulni látszik egy olyan folyamat, amely a másik oldalon is próbálja a problémát kezelni.

Suszter a luxusáruházban 

A londoni luxusáruház, a Selfridges Project Earth nevű kezdeményezése nem tűnik elsőre annyira újszerűnek, de aztán ha belegondolunk abba, hogy ez egy _luxus_ áruház, amelynek az elsődleges feladata a profit termelés, akkor mégis az.

Például, ha van egy kicsit lehasznált Manolonk, akkor így tudnak belőle újat varázsolni a Selfridgesben! 

 

Amúgy a The Restory nevű cég áll mögötte, amely luxus cipőket, táskákat és bőr cuccokat javít. Eléggé bele lehet felejtkezni a javítási videókba az Instán, a cipőjavítás sose volt még ilyen szexi! 

(Pár éve egy antik piacon Olaszországban nem bírtam és ki 70 euroért megvettem egy csúnyácska, barna antik Gucci táskát, viszonylag jó állapotban van, de azért ráférne egy kis ráncfelvarrás, na, pont egy ilyen hely kellene hozzá!)

A javításon kívül vásárolhatunk használt vintage cuccokat is a Selfridgesben, és még bérelhetünk is! 

Például ezt az 1.755 fontos Huishan Zhang ruhát kibérelhetjük 4 napra 88 fontért, ha valahol éppen villantani szeretnénk! Alul pedig még azt is megmondják, hogy mennyit "segítettünk" a Földnek. 

self_1.jpg

A Selfridges amúgy Oxfam használt ruha pop upot is felhúzott rögtön a Gucci és miumiu között, Bay Garnett ajánlásával, ő az Oxfam stylistja és "turikirálynő" is, ha magyarra szeretném fordítani a Queen of Thrift-et. 

118787350_322321465645066_1283536723732566345_n.jpg

Az Oxfam arca éppen a csodálatos Michaela Coel, ha még nem láttátok az I may destroy you sorozatban, amelyet ő is írt, akkor nézzétek meg, Netflixen megy. 

119062460_354066472443285_1862404608788315708_n.jpg 

A használt COS is menő!

Az elmúlt hetekben jelentette be a COS (H&M családtag), hogy létrehoz egy olyan platformot, melyen használt COS ruhákat lehet eladni és megvásárolni. 

cos-resell-holding-page.gif
Szerintem ez egy szuper kezdeményezés, nagyon remélem, hogy más márkák is csatlakozni fognak ehhez!

Amíg Londonban éltem, nagy COS rajongó voltam, biztos hozzátett az is, hogy az iroda mellett volt pont egy boltjuk (hehe), így összességében lehet kb. 30 COS cuccom, 1-2 kivételével még mindig jók, bár néhányat tényleg szakadásig hordtam. 

Mostanában már nem sokat vásárolok náluk, mert véget ért a zsákruha korszakom, de augusztusban online azért vettem leárazva két darabot: egy narancssárga kis kardigánt (21e ft helyett 6e ft volt), és egy kabátot (150 euro helyett 45 euro). Majd megmutatom őket.  

Ha Firenzében járok ott is körül szoktam nézni, de a pesti üzletekbe viszont egyáltalán nem szeretek járni, mindig próbálkozom, de konkrétan olyan fagyos a hangulat és az eladók meg csak ruhát pakolnak, köszönni sem érnek rá, így 3 perc után fordulok ki egyből. Kár. 

Bútorok második élete

Az IKEA júniusban jelentette be, hogy Magyarországon is elindítja a használt bútort visszavevő szolgáltatását. A lehetőség mindenki számára nyitott, hogy visszavigye használt, de biztonságos és jó állapotban lévő IKEA bútorait. A kezdeti időszakban a soroksári IKEA áruház fogadja és értékesíti majd a lakberendezési termékeket. Természetesen pénzt is kapunk érte, így mindkét félnek megéri. További részletek ITT

Mikor lesz szexi a használt?

A kérdésre nem könnyű válaszolni. 

Ha például néhány ismertebb ember magától a mozgalom mellé állna? 
Ha többet beszélnénk arról, hogy a használt / vintage ruha is lehet stílusos?
Ha nem turkálónak hívnánk a használt ruha boltokat? 
Ha kiszámolnánk, hogy olcsóbb a használt ruha?

 

Ti mit gondoltok? 

*********************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg

 


 

 

Mikor lesz szexi a használt? Tovább
10+1 tipp Iris Apfeltől, aki 99 éves lett

10+1 tipp Iris Apfeltől, aki 99 éves lett

118371231_161959542179798_3257526535879674330_n.jpgIris Apfel 99 éves lett augusztus 29-én, az Instagramjára kitett kép sem kispályás, a több az több, mindig is jellemző volt rá. (Hány 99 éves van az Instán amúgy? )

Fehér, rövid haj, óriási szemüveg, pirosra rúzsozott száj, rengeteg feltűnő karkötő és nyaklánc.Iris Apfelt nem lehet nem észrevenni. A 99 éves Iris Apfel szerintem a mai napig azon csodálkozik, hogyan lett ő divat ikon 83 évesen.
Nagy valószínűséggel jól elvolt ő a férje mellett (a férje 5 éve halt meg, 68 évig voltak házasok), és nem lehetett annyira unalmas az sem, hogy kilenc amerikai elnök megbízásából kiviteleztek design feladatokat a Fehér Házban. 

Nézzünk néhány idézetet Iristól, amelyek jól jöhetnek nekünk is, mire 99 éves leszünk!

Soha nem terveztem előre, a dolgok csak úgy megtörténtek, azt hiszem, eredetinek kell lenni, és nem nevetségesnek. Legyél hű önmagadhoz, és ismerd magadat. Ne legyél trendkövető. És vállalj némi kockázatot.

Ha nem tanulsz folyamatosan, akkor nem tudsz fejlődni, és elhervadsz. Sajnos, túl sok ember nem virágzik. Persze, az életkor előrehaladtával egy kicsit nehezebbé válnak a dolgok, de az új tapasztalatok és az új kihívások frissen tartanak.

Pénzzel nem tudsz stílust vásárolni, ez belülről jön.

Egyéninek lenni erőfeszítést igényel, és a legtöbb ember ehhez lusta, amivel nincs semmi baj, vannak fontosabb dolgok a divatnál. Ha fáraszt, akkor ne tedd. Az a fontos, hogy kényelmesen érezd magad a ruháidban az életed folyamán.

Nem látok semmi rosszat a ráncokban. Ez egyfajta bátorság jelvény.

Lehet nem szeretni az öregedést, de mi az alternatíva? Örülj annak, hogy itt vagy. Használd fel a megszerzett tapasztalataidat és adj vissza másoknak. 

Nem azért öltözöm fel, hogy megbámuljanak, magamnak öltözködöm. Ha nem úgy öltözködsz, ahogy mindenki más, akkor nem kell úgy gondolkodnod, mint mindenki más.

Nem kell művésznek lenned ahhoz, hogy alkoss, a kreativitás rengeteg formában jelentkezhet, például főzésben, háztartásban vagy öltözködésben. Amire szükséged van, az a képzeleted, hogy kitalálj magadnak dolgokat.

Nem vagy csinos, és soha nem is leszel csinos. De ez nem számít. Mert van valami sokkal jobb a tulajdonodban. Van stílusod.

Azt hiszem, hogy Chanel mondta:„ Semmi sem öregít jobban egy nőt, mint amikor kétségbeesetten próbál fiatalnak kinézni ”. Szerintem bármely életkorban lehetsz vonzó. Viszont ha már nem vagy mai csirke, ne akarj annak kinézni, mert nevetséges leszel.

Jobb boldognak lenni, mint jól öltözöttnek.

**********************************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg

 

10+1 tipp Iris Apfeltől, aki 99 éves lett Tovább
Angliában a középiskolai tanterv része lett a menopauza

Angliában a középiskolai tanterv része lett a menopauza

teljes_kepernyo_rogzitese_2020_08_28_231328.jpg

Tavaly nyáron már Damien Hinds egészségügyi miniszter megerősítette, hogy Rachel Maclean képviselő kérésére a brit középiskolákban bekerül a menopauza a tananyagba, ahogy a terhesség és menstruáció is.

Diane Danzebrink, a Menopause Support kampány alapítója indította el a lobbyt az ügy érdekében, a megvalósítás idén szeptemberben kezdődik. 

Abban bíznak, hogy az órákon hallottak fényében a tanulók képesek lesznek támogatni a körülöttük lévő nőket: édesanyukat, nővérüket, avagy partnerüket az élet későbbi szakaszában. 

Készült egy remek kis videó is hozzá, ahol három nő meséli el a menopauzában átélt "élményeiket".

Amit én hiányolok viszont, hogy nem esik szó semmi pozitívumról, kizárólag a negatív dolgokra koncetráltak.

Persze, izgatottan várom, hogy pontosan mi is lesz a tantervben!

*******************************************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg

Angliában a középiskolai tanterv része lett a menopauza Tovább
46

46

Tudom, tudom, fürdőruhás képet ígértem, de miután tegnap megreggeliztem 2 pohár proseccot a falubeli bárban a (az egyikre meghívott a pultos csajszi) a születésnapom alkalmaból, valahogy nem tudtam utána a fotózásra koncentrálni, aztán meg kellett menni koktélozni a kikötőbe, este meg a kedvenc éttermembe. 

Nos, 46 évesen a következőkre jutottam:

⚡Örülök, hogy élek.
⚡Örülök, hogy élnek a szüleim, és hogy összetartó családunk van. By the way, a szüleimnek tegnap volt a 47. házassági évfordulója!
⚡Örülök, hogy megtaláltam a férjemet 42 évesen, sosem gondoltam volna, hogy valakivel lehet ilyen jól együtt élni.
⚡Örülök, hogy lefogytam (több, mint 10 kilót az elmúlt 2 évben) és most annyi kiló vagyok, mint 10 évvel ezelőtt. És még nincs vége.
⚡ Örülök, hogy eljutottam oda, hogy azzal dolgozom, akivel akarok, és azért, mert élvezem. Ezt sem gondoltam volna sose.
⚡Örülök, hogy megtalált a Vichy!
⚡Örülök, hogy hasznos lehetek a blogommal, és hamarosan új honlap!
⚡Örülök, hogy nem akarok senkinek megfelelni.
⚡Örülök, mert már nem akarok minden csatát megnyerni.
⚡Örülök, hogy már sok minden nem érdekel.
⚡Örülök, hogy tudok örülni a hétköznapi örömöknek.
⚡ Örülök, hogy az univerzum valami csodálatos módon mindig kihúz minket a sz*rból. (Amiből sok van!)
⚡Örülök, hogy még kb. ugyanennyi van elöttem, ha jól csinálom!
⚡Örülök, mert nem a korom határozza meg az életemet.
⚡Örülök, hogy rengeteg új barátot szereztem itt, megváltoztattátok az életemet! Köszönök nektek mindent! ❤
Amúgy meg legyen minden nap születésnap! �
Eredeti bejegyzés a Facebook-on ITT
Image may contain: 1 person, close-up
*******************************************
ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg
46 Tovább
Amikor a fast fashion találkozik a dolce vitaval

Amikor a fast fashion találkozik a dolce vitaval

Végre egy újabb H&M együttműködés, amitől izgalomba lehet jönni!

Az olasz márka neve Giuliva Heritage, egy házaspár a kreatív elme mögötte.

Én ezt a házaspárt évek óta követem, mert egyrészt nincs náluk stílusosabb pár az Instán, másrészt mert imádják egymást, és ez minden képen átjön! Olyan az életük, mint egy olasz film, mindketten szépek, stílusosak, semmi megjátszás. 

A márka amúgy eléggé távol áll a fast fashion világától (árban is!), náluk a lényeg a szabáson és az anyagon van,
időtálló, klasszikus darabokat készítenek. Uma Thurman és Sienna Miller is vásárlójuk.
Már pár darabot kitettek, ideteszem őket inspirálódni, nekem a fehér kabátra fáj fogam. Meg a fehér nadrágkosztümre..
Gerardo Cavaliere and Margherita Cardelli kollekciója szeptember 3-tól a H&M-nél.

118309494_3385516121505226_9123420694006277645_o.jpg

118308059_3385516318171873_6449074867541262061_o.jpg

118309574_3385517128171792_6430506253898893704_o.jpg

118313708_3385517804838391_3675687865874252863_o.jpg

118319375_3385517238171781_6843258905308449776_o.jpg

118360235_3385517464838425_7904040771843123019_o.jpg

118361334_3385518024838369_1390764340549144061_o.jpg

118399406_3385516758171829_5403310389893698350_o.jpg

118480364_3385516221505216_5532781332822757320_o.jpg

118497863_3385516911505147_8025357136165774769_o.jpg

118527800_3385517348171770_6241515986580807715_o.jpg

118564237_3385516431505195_8313362804547054766_o.jpg

118383075_3385518191505019_9212969472032475793_n.jpg

giuliva-heritage-x-hm-3.jpg

giuliva-heritage-x-hm-5.jpg

giuliva-heritage-x-hm-6.jpg

giuliva-heritage-x-hm.jpg

**************************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg

Amikor a fast fashion találkozik a dolce vitaval Tovább
Úgy teszünk, mintha nem létezne - Michelle Obama a menopauzáról, az öregedésről és egyéb tabukról beszél podcastjaban

Úgy teszünk, mintha nem létezne - Michelle Obama a menopauzáról, az öregedésről és egyéb tabukról beszél podcastjaban

michelle-obama-spotify-podcast.jpg

Szerinted hány férfi bírná elviselni a legsúlyosabb (menstruációs) görcsöket, amikor szó szerint úgy érezzük, hogy kést forgatnak bennünk? És így kell bemenned dolgozni, végigcsinálni a napot...

Michelle Obama (56), egykori amerikai first lady ezzel indította legújabb, harmadik podcastjat, aminek a címe "Amit az anyukád soha nem mondott el az egészségről".
A 40 perces adásban Sharon Malone nőgyógyásszal beszélget a kapcsolatunkról a testünkkel és egészségünkkel. 

A menopauza történelmében, ha fogalmazhatok így, ez a megszólalás mérföldkő. A világ egyik legbefolyásosabb asszonya mesél a hőhullámairól és hogy hormont szed, kíváncsi vagyok, mi lesz a folytatás.

MO: A nőknek sok kérdésük van a testükkel kapcsolatban - mit tudunk, mit nem tudunk, főleg amikor átmeneti időszakon megyünk keresztül, mint például pubertás vagy menopauza, vagy bármi más. Sharon hatalmas segítség volt számomra, amikor a saját életemben mentem keresztül ezeken a helyzeteken, és őszinte leszek, ez most úgy hangzik, mintha ez a beszélgetés csak nőknek szólna, de tényleg azt hiszem, hogy a férfiak is sokat tanulhatnának ebből, ha meghallgatnák, ezért érdemes felcsavarni a hangerőt, hogy mindenki hallja az egész házban. Úgy gondolom, segíthet megérteni bizonyos dolgokat, vagy elindítani egy beszélgetést a témában otthon.

Beszélnünk kell a menopauzáról
Michelle elmeséli, hogy amikor megkérdezte anyukáját, hogy ő hogyan élte át a menopauzát, azt mondta, hogy nem emlékszik rá.

MO: Hogy hogy egyáltalán nem emlékszel rá? Voltak hőhullámaid? Azt mondja, nem tudja, ő már nyolcvan felett van, lehet ha én is 80 leszek, már én sem fogok emlékezni a menopauzára, ezért is kell addig beszélni róla, amíg emlékezünk! A mi baráti társaságunkban az elmúlt 10 évben rengeteget beszéltünk a menopauzáról.

Sharon Malone: ​​A nők saját maguk is kevés információval rendelkeznek. Például, sokan nem tudják, hogy létezik perimenopauza, amely a menopauzát megelőző éveket jelenti, és általában a negyvenes évek közepén, néha a negyvenes évek elején kezdődik. Tehát negyvenhárom, negyvennégy vagy, és ingerlékeny vagy, hőhullámaid vannak, a menstruációd össze-vissza, és nem tudod mi történik veled. Ezért is kell tudnunk, mire számíthatunk. A tünetek tárháza hatalmas, de persze vannak olyan nők, akik alig éreznek ebből valamit. 
A menopauza fordított pubertás, viszont ebben a szakaszban már lenyugszunk a végére. A negyvenes és ötvenes éveinkben amúgy is sok minden zajlik körülöttünk, ez még bonyolultabbá teszi az egészet, lehetsz azért is mérges vagy stresszes, ahogy az élet hozza a dolgokat. 
És akkor jön a menopauza a hormonális változással és a megküzdési mechanizmusunk gyengül. Ezért is fontos felkészülni, mert akinek például volt korábban depressziós időszaka vagy szorongott, ez felerősödhet, vagy akinek nem volt ilyen tünete korábban, most megjelenhet. 

Hormon vagy nem hormon?
Mind Sharon, mind Michelle elmondják, hogy hormont szednek.
Michelle alacsony kockázattal rendelkezik, ahhoz, hogy hormont szedjen valaki, sok kritériumnak meg kell felelni.  

MO: Alapvetően nagyon egészséges állapotban vagyok, a meddőségi kezelések alatt hormonkezelést kaptam, így már a harmincas éveimben megtapasztaltam az éjszakai izzadást. Mielőtt elkezdtem hormont szedni, volt néhány hőhullámom, emlékszem a Marine 1 fedélzetén voltunk (elnöki helikopter), szépen fel voltam öltözve, ki kellett mennem egy eseményre és szó szerint úgy éreztem, hogy egy kemence vagyok, felgyulladok és elolvadok. Akkor mondtam magamnak, hogy én ezt nem bírom elviselni. 

Úgy teszünk, mintha meg sem történne
Barack körül sok olyan nő dolgozott a Fehér Házban, akik menopauzán mentek keresztül, és látta, láthatta, mert például az izzadás látszódik, kérdezte, mi folyik itt, én mondtam, hogy látod, mi nők, így élünk. Nem jött zavarba, mondta nekik, hogy kapcsolják be a légkondit. A mindennapokban sok olyan dolog van, ami a menopauza alatt kényelmetlen, például kosztümbe járni dolgozni! Leizzadsz a jéghideg iroda kellős közepén, le kell zuhanyoznod, ruhát cserélni, megcsinálni a hajadat...

Sok olyan dolog van, amelyről a nőknek beszélniük kellene, hogy változás történjen. Például a munkahelyen a hőmérséklet az irodában vagy a ruhaviselet. A jelenlegi munkahelyi környezet nem igazán kedvez nekünk. És ez már a negyvenes évek elejétől elkezdődhet! Fontos információ, amit egy női test átél. Fontos, hogy hallassuk hangunkat (a legtöbb cikk ezt úgy fordította, hogy fontos, hogy elfoglaljuk a terünket a társadalomban), hiszen az emberiség fele keresztül megy ezen és mégis úgy teszünk, mintha nem történne meg. 

A társadalom azokat a nőket értékeli, akik nem mutatják az öregedés jeleit
MO: Ahogy öregszem, egyre többet gondolok arra, hogy az én koromban mit jelent az egészség most? Annyi ellentmondó üzenet van odakinn, és többnyire a súllyal kapcsolatos. Úgy tűnik, hogy PR szempontból ez az egyetlen, amellyel az emberek hajlamosak törődni. 

SM: Igen, minél kisebb helyet foglalsz el (minél vékonyabb vagy), annál jobban megbecsül a társadalom. De attól hogy vékony vagy, nem jelenti azt, hogy egészséges is vagy. Fókuszáljunk inkább a funkcióra, ne a formára. A kérdés, hogy mire vagy képes a testeddel? Sok időt töltünk el azzal, hogy elégedetlenkedünk a fizikai külsőnkkel. A melleim túl kicsik, túl nagyok, jobban néznék ki így vagy úgy.

MO: Nagyon kimerítő így élni, és mégis sokan csináljuk.
A nők egy bizonyos kor után elveszítik az értéküket a társadalomban, miközben a férfiak értéke egyre nő, ahogy idősebbek lesznek. Aztán sok nőtől hallottam, hogy már nem fordulnak utánuk, mert csak húszasok és harmincasok, talán negyvenesek után fordulnak már meg csak a férfiak. A nőket akkor értékelik, ha nem a koruknak megfeleően néznek ki, magyarul ha nem mutatják az öregedés jeleit. 

SM: A nőknek példaképekre van szükségük, olyanokra, akik ötvenévesen kihozzák a legtöbbet az életükből, aktívak és jól néznek ki, de nem úgy néznek ki, mint egy húszéves. 

A podcast teljes adása ITT.

A podcast teljes leirata angolul ITT

*****************************************************************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg

Úgy teszünk, mintha nem létezne - Michelle Obama a menopauzáról, az öregedésről és egyéb tabukról beszél podcastjaban Tovább
Az "Ez vagyok én" könyv a női testet, az egyéniséget és az önszeretetet ünnepli

Az "Ez vagyok én" könyv a női testet, az egyéniséget és az önszeretetet ünnepli

this_is_me.jpg

Az életünk egyik legnagyobb kihívása, hogy elfogadjuk és szeressük a testünket.
Az évek előrehaladtával ez kinek nehezebb, kinek könyebb lesz, van, akit az öregedés felszabadít, van, aki harcol az évekkel. 

Julie Adams fotóművész könyve a "This Is Me" vagyis "Ez vagyok én" nőknek készült és nők készítették. 

A projekt úgy kezdődött, Adams megkérte a nőket, hogy jöjjenek be a tengerparti stúdiójába, hogy fürdőruhában lefényképezhesse őket.

És hogy miért?

Ünnepelni a női testet, az egyéniséget és az önszeretetet.

A könyvben szereplő képek nem retusáltak, őszinte, valódi képek. 

Aki volt már egy sima fotózáson ruhában, tudja, hogy az sem könnyű, saját magadat adni egy olyan környezetben, amihez nem vagy hozzászokva. Hát, még milyen lehet fürdőruhában! Nem könnyű belépni egy fotóstúdióba, kiállni a reflektorfénybe, szembesülni magunkkal, bátorságot és önbizalmat igényel.

Az "Ez vagyok én" lányok és nők százainak utazásait rögzíti, akik nyitottak voltak azokról a testükkel kapcsolatos érzésekről beszélni, amelyekkel életük során szembesültek.

Anorexia, bulimia, rák, endometriózis, maszektómia és így tovább.

Ez a könyv minden olyan nőnek szól, akiben valaha egy pillantra is felmerült az önbizalomhiány gondolata, aki valaha is megkérdőjelezte önmagát.

Megragadja a nők erősségét, és emlékeztet bennünket arra, hogy ha együtt kiállunk valamért, amiben hiszünk, milyen erősek is vagyunk.  

A könyvben mindenféle korú nő szerepel, én most néhány 40 felettivel illusztrálnék!

(Valaki miért nem csinál egy ilyet magyar nőkkel??)

109968816_610995826481647_383927121345640893_n.jpg

"Tinédzserként a hetvenes években nőttem fel, Sydney-ben, a médiában idealizált külső a magas, karcsú, vékonylábú, fehér, napbarnított szörfös lány volt. Visszatekintve, elég sok megvolt ezekből belőlem, de nem mindegyik, így ez úgy maradt meg bennem, hogy nem voltam „tökéletes”. Az ötvenes éveim végén végre békét kötöttem a testem képével. Nagyra értékelem mindazt, amit ez a test tett és tesz még értem; büszke vagyok a a sikereimre a sportban, két gyermeket szültem, és 35 éves koromban sclerosis multiplex-szel diagnosztizáltak. Valószínűleg ez utóbbi a legfontosabb. Nem sokat tudtam a betegségről, de feltételeztem, hogy kerekes székbe kerülök majd, és nem tudom használni a lábamat vagy a karomat. Féltem, hogy nem tudom majd betölteni az anyai, feleség és építész szerepeimet. Szerencsére nem így alakult. A végtagjaim bár néha gyengék, mégis erősek és képesek működni. Nagyon szerencsés vagyok, hogy aktív anya, építész és most már modell is vagyok, amiről mindig is reméltem, hogy egyszer az leszek! " - @caroline_thirteen, 59, anya, építész, művész, modell 

105381706_347705699546604_7042842950900761088_n.jpg

 

"Számomra a testi jólét minden. Mindent megelőz. Egészség nélkül, nem lehet élvezni az életet. Ha a nem megfelelő mentális egészséged miatt rossz döntéseket hozol, akkor nem tudsz jól élni. Voltak kihívásaim az életben, igen, de az, hogy hogyan kezeled őket mutatja meg, hogy készen állsz-e a következő leküzdésére. - Heather Robinson, 56

104187736_177393620407711_1548177547281888919_n.jpg

"Tudomásul veszem amikor negatívan beszélek a saját testemről. Leírom, és mindig hálás vagyok azért, hogy egy teljes mértékben működő emberi lény vagyok, és mindent megteszek, amire képes vagyok. Úgy gondolom, hogy a normális kritika egészséges, ha képesek vagyunk perspektívába helyezni a dolgokat. Büszke vagyok a testemre." Karen Sander, 62, az Age Fearlessly könyv szerzője

103676683_3235315136692579_5308424809338191090_n.jpg

"A nők erősen retusált képei- magazinokban és online - egyszerűen egy fantáziavilág részét képezik számomra. Ugyanaz az érzés, amikor filmet nézek vagy regényt olvasok - ezek az emberek a „pillanat” szerves részét képezik, de természetesen nem a „való világ”. Szeretném, ha több természetes képet látnánk mindenhol, ennek meg kell történnie előbb vagy utóbb. Ha nem, akkor a most felnövő fiatal lányok, akiket állandóan körül vesznek ezek a képek, a technológiával és az orvostudomány segítségével változtatják majd magukat, és nem lesznek képesek meglátni a különbséget. "- Sally Boyd, 70

 97217030_240974207170658_4018677028809702165_n.jpg

"Világéletemben volt hasam, vastag combjaim, gömbölyű nő is lettem. Mindig le akartam fogyni, soha nem voltam boldog a testemmel. A fogyókúrák a tinédzser éveimben kezdődtek, rettentően stresszes időszak volt, depressziós lettem, szorongtam. Mostanában tanultam meg, hogy az étel üzemanyag forrás a test számára, nem pedig arra való, hogy vígasztaljuk magunkat vele." - Simone, 47

94573249_724684978260469_2774800399917202564_n.jpg

"Mindig többre tartottam az erőt és az egészséget a külsőnél. Az évek során sok mindenhez kellett alkalmazkodnom, amelyek egy nővel életük különböző szakaszaiban történnek - szülés, menopauza és öregedés. Megpróbáltam realisztikus maradni az idők során, és nem fordítottam túl sok figyelmet arra, ahogy a média áll hozzá az egészséghez és szépséghez." - Denise, 69

76890747_977635789278081_4480916094433863319_n.jpg

"Eléggé sokkoló volt belépni a hatvanas éveimbe, hiszen ugyanúgy éreztem magam, mint 30, 40 vagy 50 évesen, ugyanolyan energikus vagyok és ugyanolyan pozitív a hozzállásom az élethez. Tudom, hogy ki vagyok és ma már nem félek attól, hogy "ki mit gondol", szabadon kifejezem magam. Ez csodálatos érzés. Plusz a szerelem, amelyet a férjem és én megosztunk, csak egyre elmélyül, most hogy a gyerekek nagyok, eljött a mi időnk a további kalandokhoz." - Jill Healy-Quintard, 63, fitnesz és wellness edző

74647524_597755324097856_2732180417500291301_n.jpg

 

"Göndör hajú, lapos mellkasú, vékony, szeplős, öntudatos tinédzser voltam ... aztán göndör hajú, természetes ősz, lapos mellkasú, vékony, szeplős, de kevésbé öntudatos középkorú nő lettem! Nem veszem készpénznek azt, hogy a testem egészséges, foglalkozom vele, törődök vele. Sokkal inkább elutasító vagyok azzal a belső hanggal, amely össze akar hasonlítani a szebb és „tökéletes” testtekkel. Ilyenkor emlékeztetem magamat,  hogy feltétel nélkül szeretnek, pontosan azért, mert olyan vagyok, amilyen. "- Rachel Weaver, 48

69563132_129363878381234_3573128868141243329_n.jpg

 

"Egész életemben a hiányosságaimra összpontosítottam: túl kövér; túl szeplős; túl egyszerű. Most, hogy már idősebb vagyok, nézegetve a fiatalkori képeimet jöttem rá, hogy a magam módján gyönyörű voltam és ahelyett, hogy a tökeletlenségeimmel foglalkoztam, ünnepelnem kellett volna magamat. Erős nő vagyok. Három csodálatos gyermeket neveltem fel egyedül. 25 évet töltöttem le rendőrként - az első rendőrnő voltam a South Coast környéken. Úgy jártam egyetemre hogy mellette teljes munkaidőben dolgoztam, terhes voltam és volt 2 kisgyerekem. Később újra beültem az iskolapadba és kiképeztem magam anyakönyvvezetőnek. Minden ránc, az összes narancsbőr az életem része, ez vagyok most én, nem tökéletes, de erős és tehetséges, és nagyon teljes életet élek.  "- Mary D., 51 éves, anya, részidõs modell

51390453_124846165248888_4781716553397960457_n.jpg

"Úgy gondolom, hogy a társadalom egészének el kellene engednie ezt a tökeletesség iránti rögeszmét. Mindannyian tökéletesen tökéletlenek vagyunk, ezen a világon minden tökéletesen tökéletlen. Szeretem a wabi-sabi japán filozófiáját. Ez egy olyan koncepció vagy esztétika, amelynek célja a szépség megtalálása az élet tökéletlenségein belül, valamint a növekedés és a pusztulás ciklusának békés elfogadása. Ha egy teáscsésze a napi használat során megreped, akkor a repedést szépségnek tekintik, ezt a repedés arannyal töltik ki, hogy kiemelje a hiányosságot. Nagyon tetszik ez az életszemléletet. "

************************************************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg

Az "Ez vagyok én" könyv a női testet, az egyéniséget és az önszeretetet ünnepli Tovább
Mondj nemet a láthatatlanságra, vedd elő az ékszereidet!

Mondj nemet a láthatatlanságra, vedd elő az ékszereidet!

_hetkoznapiglamour.png10 év blogolás után, eljött az ideje, hogy írjak egy posztot az ékszerekről!
Nem is értem, hogy ez miért nem történt meg korábban, hiszen számomra a kiegészítők, így az ékszerek talán többet számítanak, mint a ruhák!

A sokat emlegetett középkorú nő láthatatlansági szindrómája ellen az egyik legjobb, amit tehetünk, és azért is mert kiváló kreatív elfoglaltság is, ha kitaláljuk magunkat újra, színeket kezdünk el hordani, na meg ékszereket!

Én pontosan ezt tettem, ugyanis amikor magamra néztem 42 évesen, nem tetszett, amit láttam: plusz 10 kiló, hosszú fekete haj, sok fekete ruha, mondhatnám, hogy rejtőzködő módban töltöttem el pár évet. 
Pedig az öregedéssel nem tűnik el az a vágy, hogy megmutassunk magunkból valamit a ruháinkon vagy ékszereinken keresztül. 

Íme, az én ötleteteim, gondolataim az ékszerviseléssel kapcsolatban!

1. Hétköznapi glamour
Már régen nem igaz az a mondás, hogy csak alkalmakra viseljünk ékszert, egy farmer - fehér ing kombót milyen jól fel tud dobni egy nagyobb fülbevaló és egy nyaklánc! Még Alyson Walsh-nál olvastam, ő úgy hívja ezt, hogy hétköznapi glamour, egy kis csillogás minden nap jól jön! 

2. A klasszikus mindig beválik
Érdemes beruházni néhány klasszikus, időtálló darabra, amit mindenhez felvehetünk.
Nekem nagy kedvencem volt egy Thomas Sabo gyöngykarkötő (amit elhagytam időközben), amit éjjel-nappal hordtam (és árban sem volt megterhelő, 10e Ft körül) és mindenhez ment. És ha ez megvan, lehet fokozni a hatást mindenféle charmmal (magyarul medálokkal, amiket lehet nyakláncra is tenni), a határ a csillagos ég, ha jól emlékszem már vagy 600 medálból lehet választani, a visszafogottól az extravagánsig.

Thomas Sabo karkötők

Thomas Sabo charmok

3. Szettek: amikor semmi nem jut az eszünkbe
Mindig jól jön egy hármas szett, például fülbevaló+nyaklánc+karkötő, amely egyből nagyot tud dobni a legegyszerűbb ruhával is! 

_hetkoznapiglamour_1_1.png

Elő is szedtem a Swarovski szettjeimet, és készítettem pár fotót, és megint rá kellett jönnöm, hogy imádok ilyesmiket csinálni! 

Swarovski ékszereim

Ezt a triót pedig egy fehér inggel, fehér farmerrel és mondjuk színes tűsarkúval venném fel!

Thomas Sabo nyakláncok

4. Az ördög a részletekben rejlik
Még itt is! Nem mindig a nagy szól nagyot. Én rettentően kedvelem a statement ékszereket is, de ott már igazán figyelni kell arányokra és hogy mihez vesszük fel. Néha 2-3 szolidabb nyaklánc hatásosabb, mint egy hatalmas darab, érdemes ezekkel kísérletezni.

_hetkoznapiglamour_3_1.png

5. Ruházzunk be jobb darabokra
Emlékszem, amikor megvettem a szép nagy, lapis lazuli köves gyűrűm legalább 15 éve, szívtam a fogam, mert jó drága volt, de szerelem volt első látásra, mert annyira egyedi volt és nem tudtam otthagyni. De levenni sem, a védjegyemmé vált. Inkább vegyünk izgibb darabokat, persze én is szoktam olcsó bizsut is venni, mert abból is vannak jók, de mostanában inkább már gyűjtök, ha megtetszik egy drágább darab. 

ezgif_com-video-to-gif_1.gif

 

 +1 Óra!

Számomra az óra még felfedezetlen terület, az utóbbi évtizedekben egyáltalán nem hordtam, most egy okosórát hordok az edzések miatt, de lehet, hogy előbb-utóbb beruházok valami izgi váltóórára!

Thomas Sabo órák

Swarovski órák

A bejegyzés partnere a Divatékszerbolt. 

*************************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg

Mondj nemet a láthatatlanságra, vedd elő az ékszereidet! Tovább
Hogyan legyél Insta-sztár? - Mosodában hagyott ruhákban pózol a nyolcvanéves házaspár

Hogyan legyél Insta-sztár? - Mosodában hagyott ruhákban pózol a nyolcvanéves házaspár

merlin_174888354_cae974a1-0311-4912-827f-e631000138ca-superjumbo_1.jpg

A tajvani Wansho mosoda tulajdonosai, a 83 éves Chang Wan-ji és a 84 Hsu Sho-er nagy valószínűséggel nem gondolták volna, hogy egyszer a New York Times fog róluk írni. 

A házaspár ugyanis nemrégiben Insta-sztár lett. 

Történt ugyanis, hogy a mosoda forgalma visszaesett a vírus miatt, és mivel az unoka, a 31 éves Reef Chang úgy látta, hogy unatkoznak a nagyszülők, előjött az ötlettel, hogy a mosodában hátrahagyott ruhákban pózoljanak és tegyék ki az Instára. 

Az ötlet annyira jónak bizonyult, hogy bár még csak 21 képük került ki az Instára, máris felmillió követővel büszkélkedhetnek. 

A házaspár 61 éve van együtt, az ötvenes évek konzervatív Tajwanjában előre lefixált házasság révén kerültek össze. Egész életükben a mosodában dolgoztak, 4 gyerekük és 6 unokájuk van. 

Chang úr reméli, hogy ösztönözni tudnak más idõsebbeket, hogy legyenek aktívak, jobb, mint a tévé előtt ülni, mondja. 

Nem tervezik, hogy pénzt csinálnak az Insta hírnévből, bár jó lenne, ha a hátrahagyott ruhák több száz tulajdonosai kifizetnék a tisztítás díját, teszi hozzá.

107259243_2378617015774379_9202235376427493447_n.jpg

108093866_667880537405949_7917059057925407794_n_1.jpg

Szerintem, ez egy Budapest feliratú póló, nem? 

106792739_1008119149620917_3364955757819489327_n.jpg

108152624_285031509397354_394290968115519641_n.jpg

106510896_696771147842523_6295062545489105318_n.jpg

Chang úr figyelemre méltó szemöldökkel rendelkezik!

Forrás: New York Times

****************************************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg

Hogyan legyél Insta-sztár? - Mosodában hagyott ruhákban pózol a nyolcvanéves házaspár Tovább
Nem akarok fiatalon meghalni, inkàbb megöregszem! - Helen Mirren 75 éves

Nem akarok fiatalon meghalni, inkàbb megöregszem! - Helen Mirren 75 éves

Írta: Iványi Orsolya

legutobb_frissitve_1.jpg

Helen Mirrent először Peter Greenway egyik legjobb filmjében láttam (szerintem), melynek címe a "Szakács, a tolvaj, a feleség és szeretője" volt. A Művész moziban láttam, lehettem 17 vagy 18 éves, Mirren a filmben akkor 44 éves volt, és úgy gondoltam, hogy csodálatosan nézett ki, mondjuk Jean Paul Gaultier volt a film diszlettervezője, így a ruhái is csodálatosak voltak. 

Akkor persze még nem gondoltam, hogy majd évtizedekkel később, még mindig Helen Mirren ámulatban leszek, és nemcsak a filmjei miatt.

Szóval, Helen Mirren 75 éves ma, 30 évvel idősebb, mint én. 

Miért tetszik nekem Helen Mirren? 

Helen Mirren nem tartja magát gyönyörűnek, de tudja, hogy jól néz ki.
Hat éve tele voltak az újságok a fürdőruhás képével, elképesztően jól nézett ki a piros kétrészes bikiniben. 69 éves volt. Nem tudom, hány újság írta le, hogy ezért a testért meg kellett dolgozni, nem csak úgy van. Akkor ezt megjegyeztem, hogy majd én is piros bikiniben akarok flangálni a tengerparton 69 évesen, egy olyan testtel, amire büszke vagyok. 

69 évesen lett a L’Oreal Paris arca/nagykövete 2014-ben, ragaszkodott hozzá, hogy a képeit ne retusálják. 
"Remélem, hogy ösztönözni tudok más nőket is, hogy a természetes megjelenésükből próbálják meg kihozni a legtöbbet és hogy legyen több önbizalmuk."

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

and literally taking off..

Helen Mirren (@helenmirren) által megosztott bejegyzés,

 

Természetesen nem nézek ki jobban, mint fiatalon, de már nem érdekel ez annyira, az öregedés egyik pozitivuma, hogy sok minden nem érdekel már, mondta ezt valamikor, és teljesen egyetértek vele, persze fogalmam sincs, hogy milyen 75 évesnek lenni. Vagy, hogy milyen 75 éves nőnek lenni.

Nagyon bírom, hogy még a L'oréal arcaként is mert olyat mondani, hogy fogalma sincs, hogy valójában hatnak-e ezek a krémek, de az biztos, hogy sokkal jobban érzi magát tőlük, ezért mindenkinek javasolja, hogy hidratáljon! És hogy mindig mossuk le a sminket, ne dohányozzunk és aludjuk napi 8 órát. 

Mindig nagyon várom a nyilvános megjelenésiet, mert mer kitűnni, például rózsaszín hajjal lepi meg a nagyközönslget, vagy mezítláb rohan végig a kifutón.

Azt mondja, a negyvenes évei voltak a legjobbak, kezdem úgy gondolni, hogy ez tényleg így van, teljesen felesleges már most keseregni bármin is, ahogy javasolja, ünnepeld!

Mirren egy teljesen új szintre emelte az utazást, amikor azt nyilatkozta egyszer, hogy csak fehérneműt visz magával, és érkezéskor egyenesen egy charity üzletbe megy, hogy bevásároljon, majd az utazás végén visszaadja eladományozza őket. Menő, nem?

fb_img_1595746285233.jpg

„Vagy fiatalon meghalsz, vagy megöregedsz. Ez a valóság. Én nem akartam fiatalon meghalni. Túl kíváncsi vagyok az életre ”- mondta. „Fent és lent, az életben ez váltakozik. Elfogadni és hagyni, hogy megtörténjen (az öregedés). Ez az élet természetes része. Ez minden egyes emberrel megtörténik a Földön."

Helen Mirren folyamatosan filmezik, végignéztem a listát, minden évben 2-3 filmben játszik, az utóbbi 20 évben pedig népszerűbb, mint valaha. Sokan színésznő panaszkodik, hogy 40 felett egyre nehezebb a filmvásznon (is) érvényesülni, úgy tűnik, neki sikerült ezt megugrani, ráadásul úgy, hogy nem nagymama szerepeket jászik. Legutóbb például A hazugság művészete című filmben briillírozik Ian McKellennel, de nekem nagyon tetszett a The Leisure Seeker-ben is Donald Sutherlanddel.

És még azért is szeretem Helen Mirrent, mert nem tolja túl és tudja, hogy mi áll jól neki. Mindig elegáns, folyamatosan megújul és valahogy mindig be tud kerülni a "hírekbe" valamivel. Nem érzem őt öregnek, nem érzem, hogy görcsösen akarna bármit is. Úgy látszik, hogy remekül érzi magát a bőrében.
Ha ilyen a 75, akkor jöhet!

 

e73c79929a39c69595acc09f95124dfa.jpg

Természetesen minden vágyam, hogy egyszer interjút készíthessek vele, ha már egy cégnek dolgozunk, mondhatjuk, talán összejön egyszer! 

***********************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg

Nem akarok fiatalon meghalni, inkàbb megöregszem! - Helen Mirren 75 éves Tovább
Már a Vogue is a menopauzában lévő nőknek ír

Már a Vogue is a menopauzában lévő nőknek ír

20200714_175131_0000.png

Hétfőn reggel kinyitottam az angol Vogue hírlevelét, és rögtön egy menopauzás cikkel találtam szemben magam, a legnagyobb örömömre!

Persze, nem véletlen, hogy már a Vogue-ban is találunk változókorban lévő nőknek szóló cikkeket, hiszen, ha hiszitek, ha nem, az online Vogue olvasó átlagéletkora 44 év. (Forrás)

Nos, ezt egyébként én sem gondoltam volna, tekintve, hogy a tartalmak 80%-a nem 40 felettieknek szól, szerintem. 

Jelen esetben az angol Vogue-ról beszélünk, mert például megnéztem az orosz kiadást, ott egy 10-sel fiatalabbak az olvasók. 

A világ népességének elöregedésével becslések szerint 2030-ra világszerte 1,2 milliárd nő lesz menopauzában vagy poszt menopauzában. (Forrás)

A szóban forgó cikk pedig a bőrápolásról szól, úgy gondoltam lefordítom, hátha, másnak is jól jön!

********************************

Útmutató a változókori bőrápoláshoz

A menopauza még mindig olyan téma, mely szégyellnivaló, sőt, sok nő tart tőle, mert nem tudnak eleget róla vagy kevés az információ róla a köztudatban. A menopauza során a hormon szintek módosulásával (mint például az ösztrogén és progeszteron) a tesben számos változás történik, így a bőr állaga, állapota, felülete is megváltozik.

(* Kevéssé ismert, hogy a női testben kb. 300 különböző biokémiai folyamatot szabályoz az ösztrogén valamely formája, így érthető a nők általános egészségi állapotát befolyásoló szerepe.)

Ez a hatalmas fizikai és mentális változások ideje, mondja Alexia Inge, a Cult Beauty társ-alapítója, amely 278%-os eladási növekedést tapasztalt a webshopban a kifejezetten menopauzára dedikált kategóriában. 
A társadalom ignorálja ezeket az aggályokat, és emellett ott van még az 50 feletti nők "láthatatlansági szindrómája" és hogy kevés a jó példakép, ez mind frusztrációt és haragot táplál. 

Figyelembe véve azt a tényt, hogy sok egészségügyi szakember nem rendelkezik kellő képzettséggel a menopauza tüneteinek észlelésére vagy tanácsadásra, a nők futják a köröket, szenvednek, mert nincs kontrolljuk a menopauza felett.

"Nincs megoldás a menopauzára, mert a menopauza nem egy probléma; ez az élet egyik velejárója, mely kellemetlen fizikai és mentális tünetekkel járhat."- mondja Inge.

(A menopauza a negyvenes években már beköszönhet, de nincs univerzális dátum, ugyanis sok mindentől függhet, például az életmódtól (akik dohányoznak, náluk hamarabb jelenhet meg), vagy a súlyfelesleggel rendelkezőknél később kezdődhet, hiszen az ösztrogén zsírszövetekben is megtalálható.)

Noha a menopauza számos tünettel rendelkezhet - a hüvelyszárazságtól a hőhullámokig -, az egyik legnyilvánvalóbb tünet a bőrünkön jelentkezik. Csakúgy, mint a pubertás idején, amikor a hormonok drasztikusan ingadoztak, a bőr zsírosabbá vált vagy pattanásos lett és nehezebb lett kezelni, ugyanezt tapasztalhatjuk, amikor a menopauzán megyünk keresztül.

"A menopauza akkor történik meg, ha egy nő egy éven keresztül nem menstruál, mondja Katharine Mackenzie Paterson, az KMP Skin 
alapítója. De a bőr már a perimenopauzában elkezdhet változni, és ez a folyamat eltarthat 4-5 évig is."

Ahogy belépünk a perimenopauzába,  az ösztrogén szintje megváltozik, és ahogy Mackenzie Paterson rámutat, megjelenhetnek hormonális kiütések az arcunkon, leggyakrabban az áll és az állkapocs mentén. További tünetek lehetnek a szárazság, a bőrön található faggyúmirigyek lelassulása miatt; kiszáradás, mivel a bőr elveszíti azt a képességét, hogy tapadjon a vízhez; csökken a kollagéntermelődés (kb. 30% -kal csökken az első öt évben); fokozott érzékenység; pigmentáció; és a "férfi mintázatú" hajnövekedés az arc területein, magyarul szőrösödhet az arcunk.

"Nem minden változás történik meg mindenkivel... viszont az általában mindenkit érint, hogy a menopauza során csökken a kollagénszint." - mondja Mackenzie Paterson.

Hogyan orvosolhatjuk a menopauza bőrre gyakorolt ​​hatásait?
A hangsúlyt két dologra kell fektetni: hidratáljunk erőteljesebben és építsünk be lipideket a bőrápolási rutinba." - mondja Jasmina Vico bőrszakértő. "Fogyasszunk gyulladáscsökkentő ételeket, igyunk sok vizet, és kerüljük a forró zuhanyt vagy bármi mást, ami tovább száríthatja a bőrt vagy a testet.

(Bizonyos élelmiszerek segíthetnek, például a tofu és a szója alapú élelmiszerek enyhítik a hőhullámokat, a japán zöld vagy fehér tea rengeteg jótékony hatású antioxidánst tartalmaz.)

"Azt is javasolja, hogy az esti bőrápolási rutinba tegyünk be a retinoidot, használjunk minden nap magas SPF-tartalmú fényvédőt, valamint enyhe, szappanmentes arctisztítót. 

Ezenkívül ne felejtkezzünk meg a szuper hidratálóról, a hialuronsavról!  
(A hialuronsav a bőrben természetesen is megtalálható molekula, ami fantasztikusan képes növelni a bőr vízmegtartó képességét. Top összetevő vízhiány ellen, ráadásul pumpáltabbá, simábbá és rugalmasabbá is teszi a bőrt. A hialuronsav szérumok általában könnyed, olajmentes szérumok, így a rutinban is a szérumok sorában van a helyük vagy hozzá is cseppentheted a hidratálókrémedhez.- forrás: Skinsmart)

A bőr táplálása és hidratálása érdekében, válasszunk olyan krémeket, melyek ceramidot tartalmaznak, mely a hámréteg nagyon fontos nedvesség megőrző építőanyagának számít. 

A Vichy kiváló változókori termékcsaláddal rendelkezik, a Neovadiol Compensating Complex nappali krém felülmúlhatatlan, 
a bőr tömör, telt és ragyogó marad a használat után. (Alul olvashattok olvasói visszajelzéseket!)

A L'Oréal Age Perfect Golden Age (ez az a termékcsalád, melyet Jane Fonda is reklámoz) éjszakai krém pedig a megereszkedés ellen segíthet, lehűti a bőrt felvitelkor és intenzíven hidratálja. Ha pedig valaki a természetesebb  vonalat kedveli, a Weleda 50+ Ligetszépe revitalizáló és feszesítő éjszakai arckrém érett bőrre jó lehet. 

 

Most pedig jöjjön néhány jó hír!
A menopauzában lévő nők igényeinek jobb megértése és vásárlóereje miatt egyre márka összpontosít arra, hogy olyan készítményeket hozzon létre, amelyek figyelembe veszik a menopauza-specifikus bőrproblémákat.

A Pause Well-Aging, egy amerika bőrápolási márka, mely olyan termékeket kínál, mint például a 
Hot Flash Cooling Mist spray, mely a hőhullámok enyhítésére lehet alkalmas. (Nekem mondjuk a 36 font kicsit soknak tűnik érte, pedig kipróbálnám.)

Az olyan márkák, mint a Vichy, a L’Oréal, a Lancôme és az Olay az érett és a változókori bőrre mind kínálnak termékeket. Az Emepelle, egy kevésbé ismert márka változókori bőrre kifejlesztve, MEP technológiát tartalmaz, amely arra ösztönzi a bőrt, hogy úgy viselkedjen, mintha még mindig tartalmazna ösztrogént. (Ennek utána kell járnom, még nem hallottam róla.)

Az utolsó 2 bejegyzés a cikkben pedig arról szól, hogy milyen kozmetikai kezelések segíthetnek az arcbőr feszesítésében, megemelésében, feltöltésében, ezeket most nem részletezném, az eredeti cikkben elolvashatóak.

 

********************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg

Már a Vogue is a menopauzában lévő nőknek ír Tovább
A varrós kihívással azt ünneplem, hogy legyőztem a depressziómat

A varrós kihívással azt ünneplem, hogy legyőztem a depressziómat

Írta: Kántor Gabriella

_a_varros_kihivassal_azt_unneplem_hogy_legyoztem_a_depressziomat_1.png
Gabi Instagramján már hónapok óta nézem, hogy milyen szuper ruhákat varr magának, na jó, irígykedem is, így aztán megkérdeztem tőle, honnan jött az ötlet, hogy elkezdjen varrni.
Mint kiderült, a hobbi varrás nem csak időtöltés Gabi számára, hanem egyfajta terápia is, mellyel legyőzte a depresszióját.

"Rengeteget tanultam közben, főleg azt, hogy nem kell a legjobbnak lenni, nem kell hatalmas terveket gyártani, elég a saját győzelmünket ünnepelni."

Fogadjátok szeretettel Gabi történetét!

"Ezt a kihívást csak a magam örömére csinálom, egyszerűen azért, mert nekem a varrás a "happy place".
A varrás az, ami feltölt, kiragad a mindennapokból, türelemre tanít és kicsit megtornáztatja az agytekervényeimet.
Az pedig, hogy a végeredményt magamra ölthetem és pont úgy áll, ahogyan elképzeltem, az maga az álom!

Ha utánanézel a varrós kihívásoknak, akkor mindenkinek naponta vagy hetente kell varrnia egy-egy ruhadarabot. Én erre nem vagyok képes két kicsi gyerek mellett. Nekem csak akkor van időm, ha a kicsi alszik, a nagyobb pedig éppen nem igényli a jelenlétemet, mert itthon van az apukája vagy rájött, hogy használhatatlan vagyok Minecraft-ban.

Ezért találtam ki magamnak ezt a havi varrós kihívást. Így kicsit tudok bizonyítani magamnak, hogy én is képes vagyok alkotni, létrehozni, még akkor is, ha sokszor napokba vagy éppen hetekbe kerül kinyomtatni és összeragasztani egy mintát, 
és újabb hetekbe, mire meg is tudom varrni.

Szóval, nincs mögötte semmi "hűű, csatlakozzunk a menő insta sewer közösseghez!", tényleg csak a magam örömére, az érzésre, hogy képes vagyok rá.

Mindig érdekelt a varrás, gyerekként nagymamám lábbal hajthatós Singer-én varrtam magamnak táskát, hátizsákot, babaruhát, de el sem tudtam képzelni, hogy ez lehet tanulni is iskolában.

Én geológusnak készültem. Aztán sokáig nem is volt alkalmam varrni, másként alakult az életem, viszont kézműveskedni mindig szerettem. 

2012-ben Londonba költöztem, megismerkedtem a férjemmel, akitől első születésnapi meglepetésként megkaptam azt a kis alap Singer gépet, amit azóta is használok.
Az volt a tervem, hogy majd mindenfélét varrok, kikapcsolódásként, aztán jött a babavárás, szülés, majd elköltöztünk Ipswich-be és a varrógép maradt a dobozában.

A lehető legrosszabbkor költöztünk, februárban. Minden nap esett, szürke és komor volt minden, férjem sokáig nem talált munkát, én pedig depressziós lettem. Egy helyi méteráru bolt kirakatában megláttam egy kiírást, hogy tartanak varrótanfolyamot. Beiratkoztam és bár az ott tanított alapokat már ismertem, végre lettek Ipswich-ben is barátaim.

Plüssállatokat kezdtem varrni a kisfiamnak. Imádtam, az volt a tervem, hogy ezzel fogok foglalkozni.

Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy elkezdtem követni pár babakészítőt az Instagram-on és hamar győzött a kishitüség. Abbahagytam, mert úgy gondoltam semmi újat nem tudok kitalálni ezen a vonalon. Millió plüsskészítő van, sokkal kifinomultabb technikával, ízléssel, egyediséggel. Valószínűleg az is hozzátett, hogy akkoriban kezdődtek a vizsgálatok a kisfiamnál és közben vártuk a második babát is. Szóval, nem lett semmi a "nagy" tervből.
Megszületett a kislányunk, és hivatalosan is papírt kaptunk arról, amit évek óta tudtunk, a kisfiúnk gyönyörűen körbeírva, speciális nevelési igényű gyerek. A diagnózis nem rendített meg minket, jó volt tudni, hogy haladunk valamerre. Viszont a terápiákra nagyon rosszul reagált. Én pedig újból elkezdtem aggódni.

Novemberben aztán a depresszióm olyan erővel támadt, hogy muszáj volt professzionális segítséget 
kérnem. Elkezdődött a terápiám a pszichológusommal és kaptunk egy önkéntest, Julie-t, aki igazából olyan, mintha egy barátnőbe rejtett pszichológus lenne. Aztán jött a vírus... legnagyobb szerencsémre a terápiám folytatódott telefonon keresztül.

A terápia részeként különböző relaxációs tevékenységeket kellett kipróbálnom, hogy melyek azok, amelyek valóban segítenek. A meditálás sajnos nem az én asztalom, de így végre újból visszatértem a varráshoz (és a jógához).

Elkezdem újból varrni. Végignéztem az összes impulzus vásárlásból beszerzett varrós magazinjaimat, elkezdtem komolyan követni pár varrós és mintakészítő oldalt az Instán. Persze az első ruhák nem lettek túl jók, viszont rengeteget tanultam és teljesen lenyűgözött a tény, hogy egy 2D rajzból egy hordható ruha készíthető. Régebben is alakítottam át ruhákat, vagy lemásoltam kedvenc ruhadarabjaimat, de ez most egész más volt. Ez terápia volt, nyugalom, egy olyan dolog, ami csak az enyém, amiben nem kell szuperjónak lennem.

Elég csak annyi, hogy hordható, jól érzem magam benne és az én munkam gyümölcse.
Ha úgy tetszik a varrós kihívással az ünneplem, hogy legyőztem a depresszióm. Rengeteget tanultam, főleg azt, hogy nem kell a legjobbnak lenni, nem kell hatalmas terveket gyártani, elég a saját győzelmünket ünnepelni.

Hatalmas inspiráció az Instagram vagy egy-egy szuper varrós magazin, de nem szabad túl komolyan venni. Egyszerű háztartási varrógéppel is meglehet varrni a magazinban szereplő ruhákat, nyilván nem lesz olyan, mint a boltban kapható ruhadarabok, de nem is kell, hogy olyanok legyenek. Hiszen az a fontos, hogy én készítettem, hosszú órák alatt, sokszor hetek munkájával.

Általában könnyű, kényelmes, kisgyerekes létbe könnyen beilleszthető szabásmintákat keresek. Legyen rajta zseb, lehessen benne szabadon mozogni. Made by Jack's Mum (MBJM) szabásminták például ilyenek, ráadásul majdnem minden mintája megtalálható felnőtt és gyerek méretben egyaránt.

Így nekem és a kislányomnak is van kantáros nadrágunk. Imádom hordani biciklizéshez, mert nem lóg ki a derekam.

Kedvenc magazinom a Fibre Mood. Egyszerűbb fazonoktól a nagyon elegánsig, minden megtalálható benne. Instagram-on tartanak sew-along tanfolyamokat, ahol könnyedén elsajátíthatóak a technikák és ad egyfajta közösségi élményt is.
Általában úgy választok mintát, hogy éppen mi hiányzik a ruhatáramból. Egy vékony nyári ruha, egy kényelmes kezeslábas... régóta szeretnék egy nadrágot, ami nem farmernadrág, nem leggings, mégis kényelmes, mindenhez viselhető, egyszerű darab. Valószínűleg ez lesz a júliusi ruhadarab.

Szöveteket, anyagokat eddig leginkább vásárokon vagy a helyi méteráruban vettem, általában azt, ami megtetszett. Most kezdtem el tudatosan úgy választani, hogy mit szeretnék varrni és hordani. A pandémiára való tekintettel interneten rendelek, összehasonlítom az árakat, a visszajelzéseket és onnan rendelek, ahol a legtöbb vevő elégedett.

Rendeltem már anyagot e-bay-ről és amazonról is, de mindkettő borzasztó minősegű volt. Tanulópénz.

Hát, talán ennyi. Imádtok varrni, talán egyszer mégiscsak lesz egy olyan "munkám", ami a varrással kapcsolatos.
Nem tudom. Nem tervezek, majd jön. A varrás így is, úgy is marad.

Ha úgy tetszik, a varrós kihívással azt ünneplem, hogy legyőztem a depresszióm. Rengeteget tanultam, főleg azt, hogy nem kell a legjobbnak lenni, nem kell hatalmas terveket gyártani, elég a saját győzelmünket ünnepelni.

106044514_176595990486057_4462245373455425375_n.jpg

105936584_583984772510669_7306213659863675866_n.jpg

70897851_968132066919228_1307538925871612109_n.jpg

75366269_151582282866401_480271298446431608_n.jpg

 101412395_2761024944183194_1145460068437451238_n.jpg

71760381_102367887877098_9032244582428600431_n.jpg
79909309_154946695777583_6051612420092669170_n.jpg
99427173_246613429757799_4595327949546115545_n.jpg
************************************************************
ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg
A varrós kihívással azt ünneplem, hogy legyőztem a depressziómat Tovább
Változókori bőrápolás: amikor a bőr inni kér

Változókori bőrápolás: amikor a bőr inni kér

Írta: Iványi Orsolya

"Korábban (kb. 6-8- évvel ezelőtt) is használtam Vichyt, de nem voltam vele igazán elégedett. Ezért is jelentkeztem nálad, hátha lehetek tesztelő és tehetek egy újabb próbát. Minden elfogultság nélkül mondhatom, hogy ezzel a termékkel elégedett vagyok, teljesen pozitív a véleményem. Persze az is lehet, hogy korábban nem a nekem leginkább megfelelő krémet használtam.
Amit viszont régen és most is szeretek a nyári nagy melegben a Vichy Eau Thermale spray.
Reggel mindig kisimultabbnak látom az arcomat, és nyakamon az apró redők mintha eltűntek volna, de legalábbis nem annyira feltűnő. Hidratál, ezt érzem egyértelműen, hiszen nem feszül a bőröm. Úgy érzem, hogy ez most tényleg a koromnak és a bőrtípusomnak megfelelő.
A textúra szuper bársonyos, könnyen beszívódik, nincs zsíros utóérzet.
Illata harmonikus, lágy, nem tolakodó, szerintem púderes, amit nagyon szeretek. Nem intenzív illat, mert azt nem tudom elviselni.
Este használtam csak, előírás szerint. Más krémet, szérumot nem használtam a Vichyvel párhuzamosan este.
Valószínű megveszem a hozzá illő nappali krémet is, hogy teljes legyen a hatás." - Mónika

 ******************************

 1_1.png

 

 ******************************

"Orsi ajánlásával ismertem meg a Vichy legújabb, kifejezetten a változókori bőr ápolására kifejlesztett éjszakai balzsamával. Köztudott, hogy a hormonális változások mennyire megviselik a bőrünket. Szárazzá, érzékennyé teszik, így könnyen megjelennek a visszavonhatatlan ráncok, a bőrünk fénytelenné és élettelenné válhat.
Szép telt bőr, finom rózsás szín, semmi zsíros fény vagy száraz fakóság. Érezhető lifting hatás, nagyon is brutális táplálás, mely főleg a gyakori, mindennapos alkalmazás után lesz szembetűnőbb.  Elég volt egy hónap a használat ahhoz, hogy jatása szemmel látható legyen.
Köszönöm a lehetőséget, szívesen vennék részt a Vichy további, a korosztályom főbb bőrproblémáira kifejlesztett krémei tesztelésében." - Zsuzsi

7.png

 ******************************

 

3.png

"A hatékonyságával nagyon meg vagyok elégedve, reggelre mindig kisimultabb és teltebb az arcom, esténként, lefekvés előtt, alapos arctisztítás után szoktam bekenni vele az arcomat. Szeretem a textúráját, állagát, nem ragadós, elég hamar beszívódik. Az illatokra nagyon érzékeny vagyok, de ez kimondottan kellemes és finom, nem erős, nem fájdul meg az ember feje tőle." - Kati 

 ******************************

 4_1.png

 

 ******************************

5.png

********************

 

6.png

 

Mit kell tudni a krémről?

1. Vulkanikus eredetű Vichy termálvíz van benne
- támogatja a bőr természetes védőfunkcióját
- Vichy termálvíz a vulkanikus Auvergne régióból
- 15 alapvető fontosságú ásványi anyagban gazdag.

2. OMEGA 3-6-9 az egyik összetevője
- Alapvető fontosságúak a bőr táplálásáért
- Az Omega zsírsavak rendkívül jótékony hatású összetevők a bőr számára.
- Alapvető építőelemei a bőr felső rétegeinek a simább, egységesebb, üdébb arcbőrért életkortól vagy bőrtípustól függetlenül.

3. Innovatív textúra
Extra táplálás: a formula a bőrrel érintkezve megolvad, azonnal beszívódik a száraz bőr táplálásáért.
Idővel tápláló- és védőréteget képez a bőrön a további kiszáradás megelőzéséért.

4. Klinikailag bizonyított hatékonyság 4 hét használat után
- a bőr szárazsága csökken
- a bőr rugalmassága nő
- növeli a bőr komfortérzetét

A Vichy oldalán találtok egy Mindent a Változókorról aloldalt is, ahol rengeteg hasznos információ olvasható nemcsak a változókori bőrről, hanem magáról a menopauzáról is, sőt néhány cikket még tőlem is találtok!

*****************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg

Változókori bőrápolás: amikor a bőr inni kér Tovább
Azt veszek fel, amit akarok és amikor akarom. 40 felett is.

Azt veszek fel, amit akarok és amikor akarom. 40 felett is.

Történt a minap, hogy Hilary Barry (50) új-zélandi tévériporter egy ejtett vállú (ha jól mondom) felsőben vezetett műsort, így kilátszódott az egyik válla, amivel egyébként semmi probléma nem volt, csinos nő.

Nos, egy néző, név szerint Geoff azonban nem így gondolta és a következőt üzente a műsornak a Facebook-on: „Kérem, ösztönözzék Hilaryt, hogy öltözködjön megfelelően. A vállmutogatás a fiatalok előjoga."

bb15kqt9.jpg

Hilary természetesen nem hagyta annyiban és kitette az Instagramjára Geoff kommentjét, és reagált is rá:
"Klasszikus életkoron alapuló megszégyenítés Geofftól. 
A félreértések elkerülése végett, azt veszek fel, amit akarok és amikor akarom." 

Másnap egy fürdőruhás képpel üzent Hilary, nagyon helyesen:
"Ez minden Geoff-nak szól, aki valaha is beszólt egy nőnek, hogy mit kellene viselnie vagy melyik testrészét kellene takargatnia. Nekünk ne mondja meg senki, hogy mit viseljünk: Se most, se máskor."

ea0ydwzucae6jku.png

Bevallom, eddig sem értettem, hogy mit jelent az, hogy öltözködjem a koromnak megfelelően vagy hogy takargasam magam, mert 40 felett vagyok. 
Valahol le van írva, hogy 45 évesen vagy 46 évesen és így tovább, mit HORDHATOK??
És ki írta le? 

Több gondolat is csapong a fejemben.

A férfiaknak fogalmuk sincs arról, hogy a nők mennyit szenvednek egész életükben azon, hogy megbékéljenek a saját testükkel, elfogadják saját testüket. 40 felett meg bejön a képbe még a menopauza is (perimenopauza 40 körül már kezdődhet), az öregedő test elfogadása egy újabb kihívás.
Tudom, ez így rosszabbul hangzik, mint a valóság, mert én például most érzem magam a legjobban a bőrömben (45), és 10 éve nem voltam ilyen jó formában,mint most, persze sok munkám is van benne, de nem bánom.
(Szándékosan nem vékonyat írok, mert nem vagyok vékony, nem is akarok az lenni, de ezt majd egy másik posztban kifejtem.)

Biztosan láttátok már ezt a karikatúrát:

Csinos nő belenéz a tükörbe és ezer gondolat fut át a fején: túl nagy/kicsi a mellem, vastag a bokám, kövér/sovány vagyok, ráncos vagyok és így tovább. 
Egy nem túl jóképű, túlsúlyos pasi belenéz a tükörbe és egy gondolat jelenik meg a fejében: micsoda Adonisz!

Nos, azt gondolom, hogy mindenki öltözzön úgy, ahogy akar, mindegy hány éves, csak legyen tőle boldog, érezze magát jól benne. 

Ha valaki attól érzi jól magát, hogy kötözött sonkának öltözik, akkor hadd legyen attól boldog. 

Én amúgy is végtelenül megértő vagyok, néha én is végignézek magamon, az én esetemben a színeket és mintákat keverem mesterien néha, ez mások szerint néha vállalhatatlan, de én meg annyira jól érzem magam ettől..nem tudok mit tenni!

Szóval, 40 felett is lehet hordani a leopárdmintát, a szakadt farmert és a miniszoknyát is.
Talán a crop top a kivétel. :D

******************************************************************
ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg

Azt veszek fel, amit akarok és amikor akarom. 40 felett is. Tovább
Ha éppen nyári ruhát vennél, íme 30 ötlet!

Ha éppen nyári ruhát vennél, íme 30 ötlet!

Számomra a legkényelmesebb nyári viselet a ruha.

30 fokban ki nem állhatom a nadrágot, vagy bármit, ami szűk és rámtapad. 

És mivel eljött a nyári leárazások ideje, íme, 33 ruha, nagyrészük leárazott és 100 euró alatt van. 

Szándékosan nincs benne fekete vagy sötét, én már pár éve nemet mondtam a feketére, egyszerűen nem érzem már jól magam benne, mondjuk 20 évig hordtam rendesen, ideje volt a színek felé fordulni!

Én még nem döntöttem, egyelőre a kék H&M és a lila COS között őrlődöm! 

Jó böngészést!

black_minimal_fashion_photo_collage.png

COS

black_minimal_fashion_photo_collage_1.png

black_minimal_fashion_photo_collage_2.png

H&M

black_minimal_fashion_photo_collage_3.png

Boden

black_minimal_fashion_photo_collage_4.png

black_minimal_fashion_photo_collage_5.png

answear

 black_minimal_fashion_photo_collage_6.png

IMOGEN

black_minimal_fashion_photo_collage_7.png

MONKI

black_minimal_fashion_photo_collage_8.png

Adolfo Dominguez

black_minimal_fashion_photo_collage_9.png

EAST

 ************************************************************************************************************

 ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg

 

Ha éppen nyári ruhát vennél, íme 30 ötlet! Tovább
A Brown nővérek 40 éve

A Brown nővérek 40 éve

flowers-nn-1976.jpg

Nicholas Nixon, fotóművész első alkalommal 1974-ben, kvázi unalomból fényképezte le 25 éves feleségét, Bebe-t és annak három húgát, a 23 éves Heather-t, a 15 éves Mimi-t, és a 21 éves Laurie-t, egy családi ebéd után. Annyira nem tartotta érdekesnek a képet, hogy ki is dobta. 

Aztán egy évvel később megint készített egy képet róluk és aztán 40 éven keresztül minden évben.

A képen lányok/nők ugyanabban a sorrendben álltak be mindig, így pontosan lehet látni, hogyan változtak az évek alatt. 

Egyszerre felemelő és megrázó végignézni a képeket, mert ez az elmúlás, a halandók így öregszenek.

Manapság, amikor minden az ifjúság hajszolásáról, ritkán látunk ráncokat, gravitáló bőrt vagy ritkuló hajat. 

Érdekes végignézni, ahogy a nővérek egymáshoz viszonyulnak, főleg ahogy egyre öregebbek, egyre jobban ölelik egymást, szinte érezzük az egymáshoz fűződő intimitást.

Semmit nem tudunk rólunk, mi történt velük az elmúlt 40 évben és mégis. Ott van szemükben, a tartásukban, a ruháikban, ahogy a hajuk változik, ahogy belenéznek a kamerába az elején és a végén, néha látni a vidámságot, néha a szomorúságot, fáradtságot, néha csak az életet.

Érdemes úgy végignézni a képeket, hogy mindig csak egy nőt figyelünk. 

A projekt folytatódik, a cél folytatni, amíg lehet, ami azt jelenti, hogy amíg van kit fotózni.

 

A Brown nővérek 40 éve Tovább
Miért részesítik előnyben a francia nők a gyógyszertári márkákat?

Miért részesítik előnyben a francia nők a gyógyszertári márkákat?

screenshot_20200611-101839_pages_manager.jpg
Manapság minden nap kinő egy új kozmetikai márka a bokorban, ami egyrészt szuper, mert izgalmas kipróbálgatni az új dolgokat, másrészt engem elbizonytalanít, mert nagyon nehéz kiigazodni, hogyan válasszak?

Persze, én még csak 2 éve vagyok tudatos bőrápoló, így igazából én még kezdő vagyok, de lelkesen tanulom a szakmát, 44 évesen döbbentem rá, hogy a rendszeres és elkötelezett arcápolás valóban tud eredményt felmutatni, még ebben a korban is.

Ma már ki merek tenni egy #wokeuplikethis képet is, nyilván nem leszek már sosem olyan, mint 20 éves koromban, de nem is akarok, viszont mindent megteszek annak érdekében, hogy védjem és ápoljam az arcomat. (Ha már ilyen későn jöttem bele a játékba.)
Pár napja olvastam egy cikket a Who What Wear oldalon, ami a francia nők bőrápolásáról szólt, amiben azt írták, hogy ők leginkább a gyógyszertárban kapható krémeket részesítik előnyben.

Nem kell mondani, ugye, hogy a francia nők (és a férfiak) híresek a jó megjelenésükről, és valószínűleg ezért az ország több milliárd eurós szépségiparának kell köszönetet mondani.

Jön a kérdés, hogy miért? Miben különbözik egy gyógyszertári krém a drogériában kapható krémtől vagy egy luxuskrémtől?

A kulcsszó: dermokozmetika. A gyógyszertárakban kapható kozmetikumok ugyanis ovosi kozmetikumok.

Bevallom, nekem ez újdonság volt, amikor elkezdtem a Vichy-vel dolgozni, mert ezt nem tudtam, persze azt gondoltam, hogy nyilván ha valamit gyógyszertárban árulnak, akkor annak komoly szűrőn kellett keresztülmenni, így ez kifejezetten tetszett, hogy orvosi háttérrel erősített a márka.

Ahhoz, hogy egy márka dermokozmetikai készítmény legyen, komoly klinikai kutatás-fejlesztési tevékenység szükséges, a most megjelenő új márkáknak nagy valószínűséggel ilyenre az elején nincs túl nagy költségvetésük.

A bőrgyógyászok szerint a dermokozmetikumok megbízhatóbbak, mert ezeknek a technológiája magasabb színvonalú, orvosok tesztelik az eredményeket, több pénz és nagyobb tudás áll a hátterükben.
Nem véletlen, hogy a neves bőrgyógyász, dr. Kriston Renáta tartott számos online konzultációt az érdeklődőknek a Vichynél májusban.

A készítmények célja, hogy segítség és felerősítsék a bőr természetes védekező és megújító folyamatainak működését, így a kidolgozásánál szakemberek, orvosok, bőrgyógyászok dolgoznak.

Nekem plusz pont az is, hogy a gyógyszertárakban általában lehet termékmintát is kérni, ez azért is fontos, mert jó tudni, hogy milyen típusú bőrünk, aki nem biztos abban, melyik bőrtípusba tartozik, annak segíthetnek a minták.

Bevallom, sokszor érzem azt, hogy a Vichy alulértékelt márka, mert nem nyomul annyira, nincs akkora hype körülötte, viszont szép csendben itt munkálkodik lassan 90 (!) éve, ezt a szaktudást és tapasztalatot pedig nem lehet megkérdőjelezni.

Nem véletlenül mondják, hogy a legtöbb francia nő fürdőszobai polcán biztosan találsz egy Vichy Mineral 89-et.
Nem véletlenül az első márka volt, mely menopauzában lévő nőknek fejleszett ki termékcsaládot.

Úgyhogy mint plusz információ, amikor kozmetikai terméket vásárolunk, érdemes figyelembe venni a dermokészítmények előnyeit.
Kérdés: milyen Vichy terméket próbálnátok ki szívesen, tervezzük a következő nyereményjátékot!
*********************************************************************
ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg
**********************************************************************

Miért részesítik előnyben a francia nők a gyógyszertári márkákat? Tovább
Hogyan támogassuk kedvenc bloggerünket?

Hogyan támogassuk kedvenc bloggerünket?

20200605_130206.jpg

Amikor 10 éve elkezdtem blogot írni, azért vágtam bele, mert úgy gondoltam, hogy képes vagyok jó tartalmat gyártani, amire mások is kíváncsiak lehetnek, másrészt arra is kíváncsi voltam, hogy mi sülhet ki belőle.

Nem voltak üzleti elképzeléseim, és nem volt célom, hogy ebből éljek meg. Persze mindig felnéztem azokra, akiknek ez sikerült, méghozzá úgy, hogy hitelesek maradtak közben és nem égtek ki a tartalomgyártásban. Mondjuk, nem is sok ilyen van. 

Ennek a posztnak a gondolatát az adta, hogy csodálkozva láttam, hogy két olyan blogger is, akikre példaképként tekintek (LibertyLondonGirl - őt akkor kezdtem el követni, amikor annak idején Londonba költöztem és That's Not My Age - őt pedig akkor, amikor a 40 feletti nők lett a célcsoportom) és nagyon régi motorosok a szakmában, megírták a blogjukon, hogy bizony elérkezett az idő, hogy pénzt kérjenek az olvasóiktól bizonyos tartalmakért, különben nem tudják fenntartani a blogjukat. Azt is hozzáteszem, hogy mindketten adtak már ki könyvet. 

Tudom, hogy ez egy nehéz út, hiszen megszoktuk, hogy ami az Interneten van, az ingyenes. 
Vagy, hogy "de hát csak kiteszi a facebookra", mi ebben a munka? De erről majd lentebb. 

Nos, mit tudunk tenni, hogyan támogassuk kedvenc bloggerünket? 

Nem is gondolnánk, hogy pénz nélkül is mennyi módon tudunk segíteni annak, akinek kedveljük a tartalmait. 

A következő tippeket úgy írtam össze, hogy nagyjából tudom, hogy egy cég milyen számokat kér egy bloggertől ahhoz, hogy lássa, kell-e neki, hogy ilyen egyszerűen fogalmazzak. Vagy hogy nekem mi segítene, annak érdekében, hogy például amikor írok egy cégnek, amivel szívesen dolgoznék együtt, vagy engem megkeres egy cég, akkor megfelelő számaim legyenek.*

Olvassuk el a posztot
Tudom, ez evidensnek tűnhet, de ez az alap.
Ugyanis ha mondjuk megkeres egy cég, hogy szeretne velünk együttműködni, akkor ez az első amit megkérdez, hogy hányan olvassák a blogot. Az alaposabbak kérnek Google Analytics hozzáférést is, de az ilyen ritka, mint a fehér holló, amikor pár nagyobb bloggertől megkérdeztem, hogy tőlük szoktak-e ilyet kérni, a válasz kb. az volt, hogy soha. Magyarországról beszélek. 

Kövessük a közösségi médiában
Igen, a második, amit megkérdeznek, hogy hány követőnk van itt meg ott. 
Persze ez azért trükkös, mert sokan még mindig vásárolnak követőket, aminek nyilván semmi értelme, hiszen ők csak ott vannak és semmit nem csinálnak, de sok cég még mindig itt ragad le, ahelyett, hogy az elköteleződést/engagement-et nézné az elérés/reach helyett. 
Én mondjuk nem szoktam felhívást tenni, hogy kövess meg lájkolj, én ezt idegennek érzem, kivéve a youtube csatornámat, ott annyira szeretnék 1000 feliratkozót. :)) 

Kommenteljünk, lájkoljunk, osszunk meg
Az előbb említett elköteleződés/engagement jelentése: az összes 
Reakciók (Reactions) + Hozzászólások (Comments) + Megosztások (Shares) + Kattintások (Post Clicks)
Ez a mutató azért fontos a cégeknek, mert ebből látszik, hogy mennyire aktív egy közösség.
Persze, hirdetéssel lehet az FB-én követőt, illetve lájkot vásárolni, de ez még mindig jobb, mint követőt vásárolni, mert aki a hirdetésre kattint, az él! 
Példa: Nálam az elmúlt 28 napban 44.500 volt az elérés és 38.200 az elköteleződés, ami azt jelenti, hogy nagy az aktivitás, amit én nagyon szeretek, mert nem szeretem az egyoldalú párbeszédet és szeretek inspirálódni a hozzászólásokból, megismerni az olvasókat. 

Vegyünk részt a nyereményjátékában
Általában amikor egy blogger nyereményjátékot hirdet, akkor a háttérben ott figyel egy márka és az ő termékei, így a bloggernek fontos, hogy látszódjon, hogy jó elérést tud biztosítani.

Iratkozzunk fel a hírlevelére
Én nagy hírleveles vagyok, rengeteg hírlevelet járatok, szeretek ezekből is inspirálódni. 
Az egyik jövőbeli tervem, hogy heti hírlvelet tudjak kiküldeni, nagyon szeretem összerakni is. 

Youtube videó
Na, ez egy külön tudomány, de a lényeg, hogy ha a bloggernek van csatornája, nézd meg a videót, iratkozz fel, lájkold, kommentelj, mert a YT így fogja előnyösebb pozícióba tenni a videót például a keresőben és így tudják mondjuk még többen megnézni. A számok megint, ugye. 

Pozitív visszajelzés
Van, akinél lehet visszajelzést hagyni a Facebook oldalon, érdemes írni valami szépet neki, sokat fog jelenteni.

Word of Mouth
Magyarul szájreklám vagyis ha egy rokon/barát/ismerős ajánl valamit, jobban hiszünk neki, mint egy reklámnak. Magyarul reklámozzuk a bloggert, ha elégedettek vagyunk vele. 

Tudom, hogy sokan nem is gondolkoznak el azon, hogy egy blogger vagy tartalomgyártó mennyi időt tölt el azzal, minden héten vagy nap, hozza a posztot, dolgozik vele, utánajár, képeket készít, eseményekre jár, stb és stb.

Emlékszem, amikor kiköltöztem ide Toszkánába, és fogalmam sem volt mi lesz a bloggal, Londonról már nem írhattam, mondta a férjem, hogy inkább keressek valami munkát, mert ennek így nincs értelme. Én meg mondtam neki, hogy nekem ez a hobbim és szeretem csinálni, és ha lesz pénz belőle, akkor lesz, ha nem, akkor nem. Szerencsés vagyok, hogy ezt megengedhettem magamnak. Úgy voltam vele, hogy kivárok, nem akarok és nem akartam bárkivel dolgozni, mert szerintem csak úgy van értelme, hogy ha nem sérül az, aki én vagyok. 
Ezért sokan elvéreznek az út során, ahogy szokták mondani, ki mennyiért hajol le a végén. 

Hogyan lehet pénzt csinálni a Facebookon
A Facebook elindított számos olyan programot (Creators Studio - Monetisation fül), amivel lehet(ne) pénzt keresni, ha van egy oldalunk és jó számokkal rendelkezik. Szerintem Magyarországon még nem elérhetőek, ha jól láttam, de mivel én külföldön vagyok, például jogosult lettem Brand Collabs-ra azaz márka kooperációkra. Van egy felület, ahova szépen be kellett írnom mindent, még dokumentumot is tölthetek fel és várhatom, hogy a márkák megtaláljanak.
Aztán van még az In-stream ads, vagyis a videón belüli reklámok, de erre még nem vagyok jogosult, mert ehhez 10.000 követő kell és 2 hónap alatt 30.000 1 perces videónézés. Szóval nem adja csak úgy ezt a Facebook.
És ott van még a Fan Subscription, ami egyelőre meghívásos alapon működik, és ha jól gondolom, akkor azt jelenti, hogy az előfizető olvasó bizonyos tartalmakat kaphat a pénzéért, amit a mezei követő nem lát. 
Szerintem amúgy ezek nem rossz dolgok, tekintve hogy nem tanácsos túl sok felületen mozogni, mert szétaproródik a blogger. 

Patreon - közösségi finanszírozás
A Patreon rendszer lényege, hogy akit támogatni szeretnél és fent van ezen az oldalon, az általa előre beállított támogatási összegek közül kiválasztod melyiket szeretnéd, és havonta automatikusan utalod neki azt az összeget, így támogatod a munkásságát. 

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az én fejemben nem fordult meg a Patreon bevetése, de egyelőre még nem sikerült magamat meggyőzni, hogy valóban ez az én utam. Persze, nagyszerű érzés lehet eljutni odáig, hogy az olvasó értékeli annyira amit csinálsz, hogy még fizet is érte.

Mondok egy példát! 
Az egyik fent említett blogger, Alyson Walsh, aki egyébként hozzáteszem profi újságíró is Angliában (bizonyítottan) a következő Patreon tagságokat alakította ki a That's Not My Age blogjára: 
1. Havi 1 font (kb. 380 Ft) - itt nincs semmi exkluzív tartalom, ezzel támogatod őt, hogy minél jobb tartalmakat írjon a blogjára.
2. Havi 2.50 font (kb. 966 Ft) - havi 2 exkluzív tartalom + havi egy Kérdezz-felelek vele.
3. Havi 4 font (kb. 1500 Ft) - Minden ami a kettes, plusz eseményekre meghívás és egyéb insider infók.

Nos, én nagy valószínűséggel befizetek majd a kettes opcióra, mert rajta tényleg látom, hogy egyedi, profi és saját tartalom, sok interjúval. 

Összegzés
A fent említett dolgok neked nem kerülnek semmibe, a bloggernek viszont sokat jelent minden visszacsatolás. 

A másik út nyilvánvalóan az, ha talál a blogger megfelelő partnereket jobb esetben hosszú távra,  - mint ahogy például én dolgozom a Vichyvel - , és így sokkal kiszámíthatóbban lehet dolgozni és pénzt keresni. Talán már leírtam párszor, nem igazán hiszek az egyposztos szponzorációkban, és végre a nagy influenszer ügynökségek is kimondták, hogy igazából az ambassador marketing a leghatékonyabb (költség szempontból is). 

Nos, remélem, tudtam némi információt nyújtani, ha éppen ilyesmiken gondolkoznátok. 

(*Azt csak zárójelben írom le, hogy lelkesebb időszakaimban számos olyan cégnek írtam, amiket szeretek globálisan, a magyar irodájuk aztán válaszra sem méltat, persze nem vagyok sértődős, meg tudom, hogy nem mindenkinek vagyok én az évszázad businesse, de akkor is, egy köszönjük, nem élnénk a lehetőséggel, olyan nehéz? Vagy néha mondjuk írok egy termékről vagy szolgáltatásról, mert tetszik, amúgy csak ilyenről írok, akkor igazából ingyen reklámozom a céget, ugye, mert jó és tényleg nem várok el cserébe semmit, de a legtöbb annyira béna, nem tudom másképpen mondani, és nem tudnak élni a lehetőséggel, például hogy kommenteljenek  a poszt alá valami hasznosat, ami nekik is jó lehet, ilyenkor mindig rájövök, hogy nálunk még mindig mennyire gyerekcipőben jár ez az egész. Legutóbbi példa, kitettem egy jó interjút és fotóanyagot a magyar DM márkaújságából, ugyanis meglepő módon egy inspiráló 60-as nővel volt benne egy interjú, jó átvett anyag volt, de mégis. Írtam nekik, megkérdezve, hogy online fent van-e, mire válaszoltak, már megvolt befényképezve, csak fyi átküldtem a linket, hogy már megjelent, erre visszaírt egy robot (?), hogy javasolják, hogy nézzem meg a többi cikket is az újságban. Ami amúgy nincs fent online, hahaha, csak azok az oldalak, amivel eladni tudnak. Nem is pazarolnék több szót erre a sztorira.)

A képet inspirálta Jenny Walton

*************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg

Hogyan támogassuk kedvenc bloggerünket? Tovább
Menopauza-sztorik avagy miért kezdtem el a menopauzával foglalkozni?

Menopauza-sztorik avagy miért kezdtem el a menopauzával foglalkozni?

Írta: Iványi Orsolya

Amikor elindítottam a blogomat 2011-ben, nem gondoltam, hogy egyszer majd a menopauza vagy a női egészség lesz a blogom egyik fő témája, és azt sem gondoltam volna, hogy ez egyfajta küldetésem lesz. 

Amikor 2018 szeptemberében elkezdtem írni a menopauzáról és a saját tüneteimről, nem gondoltam volna, hogy két évvel később menopauza aktivista leszek, és az lesz a küldetésem, hogy a menopauza ne legyen tabu téma és beszéljünk róla többet!

Magyarországon több százezer nő van menopauzában. A menopauza nem betegség, hanem egy természetes folyamat, melyen minden nő keresztül megy élete folyamán, mégis tabu téma. Rengeteget olvasok a témáról, de úgy érzem, hogy csak a jéghegy csúcsát kapargatom.

A legnagyobb probléma a kevés rendelkezésre álló információ és a megfelelő párbeszéd. Ezen dolgozom, hogy minél többet beszéljünk a menopauzáról, arról az életszakaszról, melyben a nőknek a legnagyobb támogatásra és együttérzésre lenne szükségük.

A nők általában nem szívesen beszélnek róla, talán azért is, mert általánosságban nem illik beszélni róla, mintha valami stigma lenne. Pedig nem az. Jó lenne, ha a férfiak is tisztában lennének azzal, hogy mit érez ilyenkor a nő és hogyan tudná elviselhetőbbé tenni a folyamatot. Egy jó párkapcsolat aranyat ér a menopauza megpróbáltatásai közepette.

Hetente jelentkezem menopauza videóval, ha van kérdésetek, írjatok, vagy hogy miről hallanátok szívesen. 

Szeretném elindítani a Menopauza-sztorik rovatot, mert úgy gondolom, hogy már azzal sokat tudunk másnak segíteni, ha tudjak, hogy nincs egyedül, és talán az is segítség lehet, ha "csak" úgy leíja valaki a történetét.
Természetesen nem kötelező névvel. Ide várom a leveleket: hello@orsolyaivanyi.com

Menjünk végig együtt ezen az életszakaszon, beszéljük meg és ki, hogy mi történik velünk, segítsünk egymásnak, és legyünk tisztában a tényekkel is, mert úgy sokkal könnyebb.

Tartsatok velem itt a blogon és a Facebook oldalamon, ahogy elmélyedjünk a nők világának egyik nagy misztériumában, a menopauzában! Számítok rátok! 

 

***********************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg

Menopauza-sztorik avagy miért kezdtem el a menopauzával foglalkozni? Tovább
Megérzés és eredetiség: ez a 60 éves művészettörténész, modell és jógaoktató tanácsa, ha stílusosak akarunk lenni

Megérzés és eredetiség: ez a 60 éves művészettörténész, modell és jógaoktató tanácsa, ha stílusosak akarunk lenni

web_katja_paerli_activ_beauty_2020_10_400x0_1588828957.jpg
Nagy öröm, amikor egy márka magazinjában inspiráló interjút lehet látni, ahol 40 feletti nő a főszereplő és a ráadásul a stílusáról kérdezik. Bízom benne, hogy egyszer ez egy teljesen hétköznapi dolog lesz. 
 
Jelen esetben a Drogerie Markt Magyarország magazinjában találtunk egy remek interjút a 60 éves Katja-val, aki művészettörténész, modell és jógaoktató.
 
Bár átvett anyagról beszélünk, ez semmit sem von le a cikk és a képek értékéből.
Köszönöm Ildinek a találatot! 
*******************************************************
Modellünk Katja 60 éves művészettörténész, modell és jógaoktató.
Megkérdeztük, hogy mit jellemzi a stílusát és hogy az milyen változásokon ment át az élete során, hogyan találta meg a stílusát.
dm6.jpg
Hogyan találta meg a stílusát?
Úgy gondolom a stílus egy bizonyos fokig tanulható, ha olyan emberekhez orientálódunk, akiknek van stílusa. 
De én már gyerekként is el tudtam dönteni, hogy mi tetszik nekem és mi nem A hetvenes években lila ruhákat akartam hordani, amiket sehol sem lehetett kapni, ezért fehér ruhaneműket vásároltam és ezeket én magam festettem be. A belső késztetés, hogy úgy öltözködjek, ahogy én azt szépnek látom attól függetlenül, hogy épp mi számít divatosnak, mindig is bennem volt. 
Az édesanyám öltözékek kapcsán mindig ügyelt a minőségre. Ezt megörököltem tőle, ebből fejlődött ki a személyes stílusom. 
Ennyi idősen természetesen már tudom, hogy mil áll jól nekem, rájöttem az évek során. Hosszú vékony lábaim vannak, amiket szívesen hangsúlyozok. 
Nemcsak a ruházkodás kapcsán ügyelek az esztétikumra, az otthonomban is harmonizálniuk kell egymással még a legmindennapibb dolgoknak is, úgy gondolom, hogy a harmónia a stílus egy aspektusa.  
dm5.jpg
Mi a kedvenc színe?
Szeretem a fehér nadrágokat, főleg azért mert a hajam is fehér felül azonban szívesen hordok más színt.
Úgy gondolom ez remekül passzol a hajszínemhez.
dm1.jpg
Mi inspirálja általában? 
Egy érzés, egyszerűen megtetszik nekem valami és az többé nem tudom kiverni a fejemből, akkor tudom, ez lesz a nekem való. 
Van néhány sálam például az egyetemi éveimből, ezek mindig is divatos kísérőim voltak és minden szetted feldobnak. 
dm3.jpg
Megváltozott a stílusa az évek során?
Igen tulajdonképpen nagyon.  A pubertás korban lépve, ahogy minden fiatal lánynak nekem is először el kellett fogadnom, hogy a testem nőiesebbé vált, az apukám bő pulóvereit és ingjeit hordtam, hogy elrejtse magam alattuk. Aztán szerencsére tovább értem és a testemet is jobban el tudtam fogadni.
Most is szívesen hordok az alakomat hangsúlyozó ruhadarabokat. 
dm2.jpg
Hosszú haja van, amit azonban egyáltalán nem festet. Ez tudatos döntés volt?
Már gyermekként is mindig hosszú hajra vágytam és valamikor sikerült is érvényesíteni az akaratomat, ennél is maradtam. Csak egyszer az életem egy nehéz időszakában fordult elő, hogy alakítottam rajta - a tarkóm alatt felnyírtam -  de egyáltalán nem sikerült az az akcióm! 
A hajamat sohasem festettem be, csak egyszer szineztettem, azt is a lányom kedvéért, akitől az iskolatársai megkérdezték, hogy nekem miért ősz a hajam.
Aztán pedig egyszerűen olyannak hagytam, mint amilyen. Volt egy kis átmenet először, salt'n'pepper árnyalatú volt, most pedig fehér.
Nem tudok magamnak mást elképzelni, a sötét haj nem is illik a bőrtípusomhoz, így harmonikus az összhatás, szeretem a fehér hajamat.
dm7.jpg
Miért modellkedik? 
Amikor a lányom 16 éves lett, elkezdett modellkedni. Akkoriban engem is megkérdezett az ügynökség, hogy szeretném-e ha engem is lefotóznának.
Hamarosan sor került egy teszt fotózásra aztán pedig több lett belőle, akkor 46 éves voltam.
A mai napig nagyon élvezem.

Nagyon természetes a kisugárzása és csak úgy ragyog, hogy csinálja ezt?
Nem hiszem, hogy le tudnánk győzni a természetet, ő nagyon jól tudja, hogy mit miért tesz.
Én úgy gondolom, hogy a kisugárzás és a szépség belülről fakad.
Meditálok és minden nap jógázok, fontos hogy ápoljuk a lelkünket is, a belső kiegyensúlyozottság és az hogy, békében élünk önmagunkkal a külsőnkre is rányomja a bélyegét.
Számomra a helyes táplálkozás és a testápolás fontosabb a drága krémeknél.  És a ruhákat is imádom.
Nincs szükségem sok darabra, de amik a szekrényben lógnak azok jó minőségűek, és jó érzés viselni őket.
A saját otthonom is mindig fontosabb számomra, mint a drága autók vagy bármilyen egyéb luxuscikk.
Az a második bőröm. 
Ez mind hozzájárul egy harmonikus elégedettség érzésehez, ami kívülről is látható. 
Ezekre kiadhatunk bármennyi pénzt és viselhetjük a drága holmikat, mert ha ez nem áll rendelkezésre, akkor amit megteremtünk, csak egy üres burok marad.

Mit tanácsol azoknak, akik keresik a saját stílusukat?
Megkérdezném tőlük, hogy mit szeretnek magukon különösen és akkor elgondolkoznék azon, hogy hogyan lehetne azt a bizonyos testrészt a legjobban hangsúlyozni. 
A legszebb az, ha valaki teljes mértékben el tudja fogadni magát olyannak, amilyen mert azáltal attraktívvá, vonzóvá és széppé válik. 
Önmagunk szeretete a titka annak, hogy valóban feltétel nélkül szeressenek minket és annak hogy eredetiek tudjunk lenni.
Katja Pearli Insta oldala.
*********************************************************************
ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg
Megérzés és eredetiség: ez a 60 éves művészettörténész, modell és jógaoktató tanácsa, ha stílusosak akarunk lenni Tovább
ÖRÖKDARABKIHÍVÁS!

ÖRÖKDARABKIHÍVÁS!

orokdarabkihivas.png
Vásárolj kevesebbet, válassz jól, hordd sokáig! 

Vivienne Westwood nyomdokain elindulva, és a 90 éves Teresa Instagramjából inspirálódva, elindítom az
#orokdarabkihívást! 

A fenntartható divat ott kezdődik, hogy átgondoltan vásárolunk és hosszú távra gondolkozunk. 
Az üzenet egyszerű: nem attól leszel stílusos, ha minden nap más ruha van rajtad, a stílus kortalan és nem pénzfüggő.

Hogyan csatlakozhatsz?

1. A kihívás az Instagramon történik.

2. Készíts magadról egy képet, ahol egy minimum 5 éves darabot viselsz (ez nem csak ruha lehet, cipő, napszemüveg, táska, stb.)

3. Tedd fel posztba vagy Stories-ba, használd a következő hashtageket:
#orokdarabkihivas
#regidemeno

4. Amennyiben van kedved, írdd le a darab történetét, de ez nem kötelező, amit viszont igen, odaírni hogy a darab melyik évből származik, mikor vetted/kaptad. Például: kabát, 1970

5. Jelölj be engem is, így látni fogom, hogy csatlakoztál: @ivanyiorsolya

6. A képeket én továbbosztom az Instagram oldalamon. 

7. Hetente összegyűjtöm a beérkezett képeket és megosztom a Facebook-on és egy blog posztban. 

8. Amennyiben úgy gondolod, hívj meg másokat is!

****************************************************************
ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg
ÖRÖKDARABKIHÍVÁS! Tovább
Kettétört metronóm – a menopauzáról

Kettétört metronóm – a menopauzáról

Írta: Sándor Judit

edgar-castrejon-se5cwioubze-unsplash.jpg

Az eredeti cikk a Magyar Narancs 2020. január 30.-i számában jelent meg. 

Sándor Judit kutató, a Közép Európai Egyetem oktatója, bioetikiai, biopolitikai rovata Testbeszéd címmel a Magyar Narancs oldalán követhető.

***********************************************************************************************

A korral járó testi, lelki hanyatlásra az elfogadástól a lázadásig számos válasz adható.

Mar­tha C. Nussbaum Saul Levmore-ral közösen írt Aging Thoughtfully (Bölcsen öregedni) c., 2017-es könyvében vitába száll Simone de Beauvoirral. Beauvoir Az öregség (La Vieillesse) c. franciául 1970-ben, magyarul két évvel később megjelent művében jóval magatehetetlenebbnek látja az idősebbeket, mint az amerikai filozófusnő. Ez a különbség nemcsak eltérő filozófiai látásmódjukból adódik. Az amerikai szemlélet jóval elutasítóbb az öregséggel szemben (nem függetlenül a biztosítási háttér hiányától), mint a gondoskodó francia modell. Míg az európai nézőpont vívmánynak tartja a nyugdíjat, Nussbaum – antik példákhoz visszanyúlva – az idősebbek élettapasztalatát és bölcsességét dicséri, és nem kér az őket sújtó előítéletekből. Megdöbben azon, hogy európai pályatársait 65 éves korukban nyugdíjazzák; ezt diszkriminatívnak tartja, és csodálkozik azon, hogy senki nem lázad fel ellene. A tehetség és tapasztalat elherdálásának látja, ha egy 65 éves egyetemi tanár elbúcsúzik a katedrától. A két könyv megjelenése között eltelt pár évtizedben persze rengeteget változott a gondolkodás az idősekről, és átalakult az időskori problémák kezelése is. Kitolódott a születéskor várható életkor, bővültek a középkorúak, idősebbek munkavállalási lehetőségei. Változott az öregedéssel járó testi változások megítélése is. A 70-es években a természetes fiatal test romantikus bálványozása volt a magától értetődő; a korukkal dacoló, lázadó idősebbeket, akik akár esztétikai beavatkozásokat is igénybe vettek, inkább nevetség és lenézés övezte. Akkoriban az volt a dicséretes, ha valaki megbékélt az életkorával, ebben állt a hódolat a természetesnek.

Bár az öregedéssel kapcsolatos előítéletek mindkét nemet sújtják, a nőknek mégis több diszkriminációval és ártalmas sztereotípiák hosszú sorával kell megbirkózniuk. Míg az idősebb férfi – aki persze bölcs és gazdag – túlsúlya és kopaszodása ellenére is lehet vonzó, hisz hatalma van, addig a hasonló korú nőben inkább csak a ráncokat, a megereszkedést veszik észre, s egyszerűen kiírják őt addigi szerepeiből.

A legkevésbé figyelembe vett testi változás talán a menopauza – ez az életszakasz máig tabu a legtöbb társadalomban. Az orvostudományi kutatások is csak az utóbbi időben szentelnek neki figyelmet. Sok orvos csak legyint az olykor meglehetősen súlyos tünetekre, a nők pedig azért nem szólalnak meg, mert a fizikai tünetek mellé nem akarják magukra venni az öregedéssel járó társadalmi stigmákat is. Ám – szemben 55 évesen nyugdíjba vonuló anyáinkkal – a mostani ötvenesektől teljes erőbedobást vár el a társadalom. Sokan kímélet és nyugdíjbiztonság nélkül dolgoznak, miközben még gyermekeik és az idősebb szülők gondjai is a vállukon nyugszanak. Nem őszülhetnek meg, csinosnak, energikusnak kell mutatkozniuk – miközben az éjszaka közepén hőhullámokra ébrednek, és arra, hogy verejtékben fürdenek. A korábbi alakjukra szabott ruhájukba próbálják magukat begyömöszölni, és néha kislányosan elvörösödnek, miközben csak az a fránya hőhullám tört rájuk; néha pedig várandósnak hiszik a duzzadó hasú változó korú nőt.

Az ötven felé közeledve hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy testünk minden rezdülését ismerjük, hátrányait elfogadtuk, előnyei­vel pedig mesterien tudunk bánni. Aztán egyszeriben minden addigi tudás jelentőségét veszti, és helyébe a teljes testi és lelki elbizonytalanodás lép. Új, eddig nem látott, kaotikus tüneteket tapasztalunk meg, amelyeket sokkal jobban rejtegetünk, mint a kamaszkori, mindenki által elfogadott változásokat.
A nők reproduktív korukban havonta szembesülnek azzal, hogy női mivoltuk kényelmetlenséggel, fájdalmakkal, görcsökkel, vérzéssel, fejfájással, hangulatingadozással jár. Mégis, ezek a ciklusok egyfajta metronómként szolgálnak. A menstruáció felborulása ennek a rendnek az összezilálása – ezután, ha fáj a fejem, nem tudom pontosan, hogy miért; nem tudom, miért duzzad a mellem és a hasam, miért vannak görcseim. Minden tünetemet újra kell értékelnem – elvégre az eddigi okuk megszűnt, és veszélyes betegségekre is utalhatnak. A változó kor elhozza a második kamaszkort is. Nemcsak a hangulatingadozásokra gondolok, hanem arra is, hogy az ember átértékeli az egész életét – hiszen egy új életszakaszba lépett.

A perimenopauza, a premenopauza, a menopauza és a posztmenopauza mind meglepetéseket tartogat. Perimenopauzának az utolsó menstruáció előtt évekkel megkezdődő folyamatot nevezzük, amely alatt komoly élettani, hormonális változások kezdődnek. Súlyos, nehezen felismerhető, alattomos tünetekkel is járhat ez az állapot – például méhűri vérzés is felléphet, amit nagyon nehéz megkülönböztetni az erős, rendszertelen vérzéstől. Az előbbi akár halálos kimenetelű is lehet, a másik pusztán a rend felbomlásának az egyik tünete. Az utolsó egy-két év a premenopauza – ez az utolsó vérzéssel ér véget. A tüszőhormon-termelés hullámzóvá válik, megszűnik az ovuláció és a sárgatest hormon termelése. A vérzés gyakran erőssé és pontatlanná válik. Ilyenkor a magukat kamaszkoruk óta rendben tartó, a havi vérzést a napi munka során ügyesen rejtegető nők is megszégyenülnek, mert váratlanul és elsöprő erővel jelentkezik a menstruáció.

Furcsamód máig nincs koherens és egyértelműen elfogadható tudományos magyarázat arra, hogy az állatvilágtól eltérően az embernél miért merül ki a reprodukciós képesség, és ez miért ilyen formában nyilvánul meg. Vajon ez valamiféle alkalmazkodás, az ember egyik faji sajátossága? A nők még akár 150 évvel ezelőtt is nem sokkal élték túl a sokadik gyermekszülést, így a menopauzára nem sok figyelem fordult. Ma már azonban jóval hosszabb ideig élünk, és a menopauza sem az élet végét jelenti – hanem egy másfajta életszakasz kezdetét, ami sokkal válságosabb is lehet, mint a kamaszkor. Ez utóbbi tüneteit mindenki ismeri, elfogadja és igyekszik megértéssel viseltetni iránta. De az ötvenes „kamasz” nő teljesen más. Kiszámíthatatlanná, rebellissé válik. Szeretne élni, és emiatt máról holnapra faképnél hagyja a munkahelyét, családját, platinaszőkére festi a haját vagy extrém sportba kezd. Van, akinek a szexuális szokásai változnak meg kirívó mértékben, s a teljes bezárkózástól eljut a teljes szaba­dosságig – végül is, már nem kell a ciklus napjait számolgatni, és nem fenyeget a nem kívánatos terhesség. Van, aki szomorkás, visszahúzódó lesz, és van, aki kihívó, s kész az egész addigi életét felborítani. Mások elutaznak, vagy csak élni szeretnének még, elismerésre, megértésre vágynak, s néha olyan morális és pszichés gátakon törnek át, amelyeken addig sosem.

A menopauzából, különösen annak „poszt” szakaszából előnyt is lehet kovácsolni. A menopauza figyelmeztetés: ne halogassuk tovább életünk álmainak megvalósítását! Mostantól mi vagyunk soron! Megszűnik a menstruáció, amely számos társadalomban a nőkkel szembeni gyűlölet forrása volt. Ha sikerül az egyéb testi tüneteken úrrá lenni, a havi megpróbáltatások elmaradása könnyebbséget hoz, a felhalmozott élettapasztalat pedig kincset érhet nemcsak az egyénnek, de a társadalomnak is. Mégis, Christine Lagarde, Angela Merkel vagy Ursula von der Leyen kivételesek abból a szempontból, hogy szakmai tudásuk, bölcsességük elismerést kapott, és a politika fő irányítóivá váltak. Az ötven feletti nőkben a társadalom máig inkább a nagymamai bölcsességet díjazza, a befőttkészítés és az unokázás tudományát. Ezek persze roppant fontosak – de miért is ne lehetnének a jó nagypapaság attribútumai? S miért ne járna az illő társadalmi megbecsülés az idősödő nők tapasztalatának és bölcsességének is?

Photo by Edgar Castrejon on Unsplash

*********************************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg

Kettétört metronóm – a menopauzáról Tovább
Judi Dench 85 évesen lett a legidősebb Vogue címlaplány

Judi Dench 85 évesen lett a legidősebb Vogue címlaplány

Judi Dench, színésznő történelmet írt, ugyanis 85 évesen ő a legidősebb címlaplány a Vogue 104 éves történetében.

Emlékszünk, tavaly áprilisban a brit Vogue és a L'Oreal együttesen léptek fel az életkori megkülönböztetés ellen egy speciális különszámmal, melynek címlapján a 81 éves Jane Fonda mosolygott, a címe pedig The Non-Issue volt. 

Nos, Judi Dench letaszította Fondat az első helyről.

A 40 év feletti nők továbbra is szembetűnően keveset szerepelnek a szépség- és divatiparban, illetve a tágabb  értelemben vett médiában. Az életkoron alapuló megkülönböztetés sajnos létezik, tudatosan vagy nem tudatosan, emiatt sok nő érzi magát kizárva vagy láthatatlannak.

95246308_638924063371897_8611497849416787386_n.jpg

A május 7-i Vogue-ban interjút is olvashatunk is vele, online már elérhető. Az újságot online is megvehetjük amúgy.

Néhány érdekesség, mit tudhatunk meg az interjúból?

Ez az első alkalom, hogy a Vogue címlapjára került. 

Judi Dench legendás pezsgő rajongó. ( legendary champagne enthusiast)

Nem fog nyugdíjba menni.

Hétszer jelölték Oscar-díjra, 64 évesen kapta meg a Szerelmes Shakespeare-ben alakított szerepért  a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart.

A 81. születésnapjára a csuklkóára tetováltatta a Carpe Diem (Élj a mában) közmondást. (Horatio)

Age, for all the obvious current reasons, has been a subject much on her mind. Getting older is no cakewalk, she believes. While others busy themselves claiming that 80 is the new 70, or 70 the new 60, she is simply not having it. I ask her to tell me something that she enjoys about being 85. “Nothing,” she barks, deadly serious. Nothing? “I don’t like it at all. I don’t think about it. I don’t want to think about it. They say age is an attitude…” she trails off, then snaps, “it’s horrible.”

"Gyűlölöm az öregedést. Nem gondolok rá. Azt mondják, hogy az életkor hozzáállás ... szörnyű."

Nagyon szeretne egy olyat szerepet játszani, ahol mindenki azt hiszi a karakterről, hogy egy kedves ember, de valójában embereket öl. 

Karácsonykor több, mint 400 karácsonyi ajándékot küld barátainak.

Díszlettervező akart lenni eredetileg.

Semmilyen közösségi médián nincs fent, bár unokája, Sam Williams már rávette pár TikTok videóra!

 Ez a videó pedig kihagyhatatlan!

Amúgy 2013-ban, amikor még Londonban laktam, és Gabival gyanútlatul sétálgattunk az utcán, megláttunk egy csoportosulást, és kiderült, hogy Judi Dench jött ki éppen a színházból és rajongók lepték el aláírásért, mi is próbálkoztunk, végül egy életlen képpel gazdagabban távoztunk. 

************************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg

Judi Dench 85 évesen lett a legidősebb Vogue címlaplány Tovább
Példaképem az anyukám

Példaképem az anyukám

Írta: Roni

img_0130.jpg

Fogadjátok szeretettel Roni írását anyák napja alkalmából!

***********************************************

Ha bárki megkérdezi tőlem, hogy ki a példaképem - egyből, gondolkodás nélkül azt válaszolom, hogy az anyukám.

Az anyukám már nem él, a hatvanas évei elején halt meg 4 éve, de nem vagyok jó a számokban - így se évszámot, se napot nem tudok mondani. Szeptember eleje volt, meleg, reggel öltözködtem, aznap ösztönösen fekete ruhát vettem fel, épphogy kész voltam, amikor telefonáltak a kórházból, hogy hajnalban meghalt.

Mindig azt gondoltam, hogy az ilyet megérzi az ember, de fel sem ébredtem, aztán azt is gondoltam, hogy majd lesz valami üzenet, nem vagyok az a spirimaca, de valahogy mégis azt éreztem, hogy vminek kell lennie, de nem volt semmi. Aztán előtte azt is gondoltam, hogy milyen hülyeség, hogy valaki fekete ruhában jár, mert gyászol, de abban az időben értelmet nyert a dolog, hónapokig nem hordtam mást, mint feketét.

Hogy miért ő a példaképem? Erős, okos, határozott, mindig minden problémát megold, tájékozott, vicces, csinos. Szuper ANYA.

Gyilkos, szemét humorunk volt, bárkit ki tudtunk röhögni, még a halála előtti napokban, amikor bekerült a kórházba is röhögtünk egy nőn, aki mellette feküdt és kb tízszer kérdezte meg 5 perc alatt, hogy hányadika van. Csak egymásra néztünk és tudtuk, hogy mit gondol a másik, aztán elhagytuk a tett helyszínét és jól kiröhögtük.

Mindig azt mondtam, hogy én olyan jó anyuka szeretnék lenni, mint anyu, csak majd én nem hagyom, hogy hülyének nézzen a gyerekem. Hát ez sztem a lányom születéséig tartott kb.

Fiatalon lett beteg, nem emlékszem, hogy volt olyan, hogy nem lett volna az, persze voltak jobb napok, meg rosszabbak, meg nagyon rosszak, de mi mindig röhögtünk. Sosem hagyta el magát, mindig minden körülmények között csinos és ápolt volt, vágott az esze és ugye a humora. Még a botja is elegáns volt. Őt sose lehetett joggingban vagy fésületlenül látni, a legszarabb napján is valahogy felkelt és megoldotta, vagy megoldottuk. Önálló volt, mindig mindent egyedül szeretett megoldani, azt hiszem ez fájt neki a végén a legjobban, hogy hiába akarja megoldani, de nem sikerül már.

Apukám lelépett 10 éves koromban, anyu egyedül nevelt fel. Sokáig nem tudtam megbocsátani anyunak a válást és sajnos csak a halála után értettem meg, és már nem tudtam neki elmondani, hogy megbocsájtok.

Sokat dolgozott, sokszor vállalt plusz munkát, hogy jobban éljünk. Egy időben esténként dolgozatokat javított, a pénzt amit keresett egy pillanat alatt vertük el. Elmentünk kajálni valami menő étterembe, aztán pedig shoppingolni. Tudtunk élni, mindig mindennek megadtuk a módját.

Persze emiatt sokan nem szerettek bennünket, azt látták, hogy mi mindig csinosak vagyunk meg vidámak, meg milyen jól élünk, de hogy mindketten mennyit szenvedtünk az nyilván már nem érdekelte őket.

Keveset volt otthon a munka miatt, de mégis minden este főztünk, mindig volt otthon meleg vacsora. Sokszor reggelente fel sem tudott kelni csak bottal, de elment dolgozni, mert muszáj volt. Sokáig dolgozott, ameddig csak lehetett, aztán egyszer egy műtét után már nem tudott vezetni, visszagondolva az nagy törés lehetett az önálló életében, hogy most már mindig ránk szorul, soha többet nem ülhet be a kis kocsijába a menő ruháiban és mehet ahova csak akar. Aztán tolószékbe került, már csak úgy tudtunk kimenni az utcára, ha tolószékben ült, de a névnapján még így is elmentünk shoppingolni Bécsbe. A két idióta szőke nő, az egyik a tolókocsiban, fogja a sok ruhát, másik meg teljes erejével tolja, többet toltam, mint ahány kiló vagyok, de akkor is röhögtünk.

Szerintem csak így lehet kibírni ezt a sok fájdalmat, humorral és szellemi frissességgel. Sosem hagyta el magát egy pillanatra sem, mindig naprakész volt a közéletben, politikában, divatban. Olvasott, filmeket nézett, jöttek hozzá a barátai, szeretett emberek között lenni.

Persze nem csak röhögésből állt az élet, mivel tök egyformák vagyunk, így rengeteget veszekedtünk, sosem tudott annyira megbántani senki más, mint ő és fordítva. Sok szaron mentünk át együtt, a válás, tinikorom, betegség, férjem betegsége, az évekig tartó közdelem, hogy gyerekünk lehessen, az együttlakás előnyei/hátrányai. Sokszor mentünk egymás agyára. De mindig ott voltunk egymásnak - nyálas, de jóban rosszban.

Így voltunk egy család: anyu, kislányunk, mi és a kutya és most hárman maradtunk. 
Hiányzik mindannyiunknak.

Sokszor gondolok rá hogy milyen lett volna, ha egészséges és még mindig élne.

Ha egyet kívánhatnék, az lenne, hogy még egy napot tölthessek el vele, ne legyek vele türelmetlen.

******************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg

Példaképem az anyukám Tovább
Elkészült az első sorozat a menopauzáról!

Elkészült az első sorozat a menopauzáról!

teljes_kepernyo_rogzitese_2020_05_02_155751.jpgKaranténban készült úttörő YouTube sorozat indult pár napja, de nem ezektől úttörő, hanem a témájától. 

A Dun Breedin címmel indult sorozatot, - mely annyit jelent, hogy leszámoltam a szüléssel, csak kissé vulgárisabban -, a szereplők otthon vették fel a családtagok segítségével és témája pedig nem más, mint a menopauza. 

Vagyis inkább fogalmazzunk úgy, hogy a sorozat néhány barátnő életét követi, ahogy az élet és a menopauza sűrűjében navigálnak. 

"Nagyon sok ember irtózik a menopauza szótól is, a humor által viszont sokkal könnyebb beszélni róla, és humorra most nagyon is szükségünk van a jelenlegi helyzetben. Úttörő az a tény, hogy profi színésznőként a családunk segítségével készítettünk sorozatot a menopauzáról. - mondta Denis Welch, (61), a sorozat egyik színésznője, akit olyan sorozatokból ismerhetünk, mint a Coronation Street vagy a Loose Women.

A sorozatot Julie Graham színésznő (54) írta, természetesen ő is szerepel benne.

A kezdeményezés szerintem szuper, ideje nyíltan beszélni a témáról, hiszen semmi szégyellnivaló nincs itt, ez egy természetes folyamat, amin minden nő keresztülmegy, ki így, ki úgy. De sajnos, sokunkat megvisel ez, és erről is kell beszélni, mert úgy sokkal könnyebb mindenkinek, főleg azoknak, akik körülöttünk vannak.

A legjobb rész, szerintem, amikor Julie Graham kiakad, mert beszól neki a lánya, egy ilyet én is bármikor produkálok, ha éppen elkap egy perimenopauzális hangulatváltozás!

Összesen 12 epizód, 10 percesek és minden kedden és csütörtökön!

Korábbi menopauzával kapcsolatos bejegyzések:

***********************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com
img_20190923_213159_890_1.jpg

Elkészült az első sorozat a menopauzáról! Tovább
A stílus nem kor kérdése - a 90 éves Teresa az Instan inspirál évtizedes ruháival

A stílus nem kor kérdése - a 90 éves Teresa az Instan inspirál évtizedes ruháival

20200429_230810_0000.jpg

A fenntartható divat számomra azt jelenti, hogy keveset vásárolok, és olyan jó minőségű darabokat veszek (gyűjtök hónapokig is egy-egy designer darabra), amelyek évekig vagy akár évtizedekig is bírják, és természetesen sokáig hordom a ruháimat. Szerencsére "semmit-nem-dobunk-ki" típus vagyok, így simán vannak 20 éves cuccaim is. Teresara megint teljesen véletlenül találtam rá az Instagramon pár napja (senki sincs biztonságban, ahogy szoktam mondani), és többször visszamentem megnézni, mert annyira megragadott az egész.Teresa ugyanis 90 éves, 4 éve indult az Instaja, egy szuper koncepciót találtak ki a lányával, ahol a fenntartható divat jegyében mutatják be Teresa ruhatárát, gondosan feltüntetve, hogy az adott darab melyik évből származik. 

A legjobb cuccai a legregebbiek, szerintem!

Természetesen nem bírtam, és írtam Martinának, már csak azért is mert az utolsó kép januárban készült, reméltem, hogy minden rendben Teresaval.

"Igazából nem volt semmilyen célunk, amikor 2016-ban elkezdtünk képeket feltenni az Instara, szórakoztatni akartuk magunkat, a családot, a barátainkat. Szerettem volna valamit, amit az anyukámmal közösen csinálhatunk, közben jól érezzünk magunkat és a divatról beszélgetünk. Mindketten szeretjük a divatot és Teresa tényleg minden ruháját megtartotta az évek során! Az anyukám mindig vigyázott a ruháira, természetesen csak jó minőséget vásárolt de sohasem sokat, úgyhogy igen, a fenntartható divatra is reagálunk a képeinkkel. Én úgy gondolom, hogy a divat elsősroban az arányokról és a színekről szól, majd a tényleges ruhadarabról, és persze a stílus mindenekelőtt!" - írta nekem Martina.

Divat helyett stílus, mértéktelen vásárlás helyett önismeret, hogy tudjuk mi áll jól és mi nem, hogy olyan darabokat vásároljunk, melyek sokáig hordhatóak és jól kombinálhatóak. Legalábbis, én így gondolom.

Teresaval is minden rendben, gondosan karanténban és micsoda véletlen, ők is Olaszországban vannak, mint én.

Komolyan elültette a fejemben a gondolatot Teresa, hogy indítani kellene egy kihívást, ahol minimum 5 éves darabokkal lehetne indulni. Ha benne vagytok, szóljatok!

Addig is inspirálódjunk Teresa képeiből!
Teresa Instaja ITT.

95241592_3049251011798407_2778931208736735232_o.jpg

95448325_3049251358465039_8657298615712088064_o.jpg

95346184_3049251148465060_4606500171834982400_o.jpg

95084296_3049251518465023_4770738432743833600_o.jpg

95393077_3049251718465003_3321864381175693312_o.jpg

95669178_3049252078464967_1434240385026097152_o.jpg

95529347_3049251915131650_171023003566473216_o.jpg

95302913_3049252498464925_3401130480819503104_o.jpg

95079539_3049252298464945_4834272698542587904_o.jpg

94737759_3049252618464913_4539236753436835840_o.jpg

95440224_3049254085131433_3326411248303603712_o.jpg

95187433_3049252998464875_2786692867475636224_o.jpg

95146081_3049252841798224_6828613111440736256_o.jpg

95055038_3049253175131524_1335991998812782592_o.jpg

94993090_3049253735131468_9144085304188076032_o.jpg

94975800_3049254771798031_3385544353739964416_o.jpg

94937973_3049253325131509_1027789788511469568_o.jpg

94886574_3049254431798065_9175723068377530368_o.jpg

94859639_3049253961798112_8824625902999568384_o.jpg

94779503_3049253551798153_2479076035446964224_o.jpg

94746426_3049253421798166_7262563425773944832_o.jpg

screenshot_20200429-200644_instagram.jpg

screenshot_20200429-200724_instagram.jpg

 

********************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com

A stílus nem kor kérdése - a 90 éves Teresa az Instan inspirál évtizedes ruháival Tovább
11+1 tipp a 40 feletti fogyáshoz

11+1 tipp a 40 feletti fogyáshoz

20170503_132823.jpg

Ha te is 40 felett vagy, mint én, akkor már biztosan észrevetted, hogy megtartani a súlyt vagy fogyni, egyre nagyobb kihívást jelent, még akkor is, ha kevesebbet eszünk és többet mozgunk. 

Ahogy már korábban is tettem, szívesen osztom meg tapasztalaimat, hogyan étkezem, milyen szabályok szerint próbálom kordában tartani a 45 éves testemet.

40 felett nagyobb csatára kell felkészülnünk, mint korábban, de a háborút most is megnyerhetjük. 

Két éve 73 kiló voltam, most 63 vagyok.
Nem szégyellem, 2-szer is elestem a csatában és még mindig van 3 kiló, ugyanis a 165 cm-hez a 60 lenne a jó. 

És tudom, mondhatnám, hogy így is jó minden, azért nem vagyok annyira dagadt kövér, de eldöntöttem, hogy akkor is megmutatom magamnak, hogy meg tudom csinálni. Több okból kifolyólag is.

Ha most elhagyom magam, később még nehezebb lesz lefogyni.
Még csak most menetelek bele a menopauzába, amit bizonyítottan sokkal könnyebb átélni egészségesen, megfelelő súllyal és kondiban. Ez eltarthat 10 évig is, így nem mindegy, hogyan vág bele az ember.
Harmadszor pedig igen jó érzes belenézni a tükörbe, ha tetszem magamnak, arról nem beszélve, hogy sokkal jobban állnak rajtam a ruháim is. 
És természetesen még az is motivál, hogy Vichy Neovadiol Változókor nagyköveteként szeretnék példát mutatni, hogy igenis meg lehet csinálni, akkor is ha változókorban vagyunk. A menopauzára lehetőségként tekintek, hogy egy jó alkalom változtatni vagy új életmódva belevágni.

Négy hónap múlva lesz a 46. születésnapom, addigra szeretném elérni a 60-at. Ha előbb összejön, még jobb. 

Fontos megjegyeznem, hogy nem vagyok szakértő, most végzek éppen egy táplálkozási tanácsadó tanfolyamot. 

Kicsit csapongva talán, írtam egy listát, nekem ezek és így váltak be. Szerintem majd még folytatom. 

MOTTÓ: A génjeidet nem tudod befolyásolni, a táplálkozásodat igen. 

Tudatosság 
A legfontosabb és legfájdalmasabb tény is egyben, hogy ezt csak nagyon tudatosan lehet csinálni. Meg kell emberelni magunkat rendesen, és odafigyelni. 
Tipp: Ird le miket eszel és mennyit a nap végén. Már ez is ad egyfajta komolyságot az életmódváltásnak, és látnif fogod, hogy mennyi mindent eszel észrevétlenül. 

Nincs univerzális életmód / fogyókúra
Minden ember másként reagál ugyanarra az ételre, mert mindannyiunk szervezete más és más. Ezért ki kell kísérletezni, mi működik és mi nem. 
Tipp: Ne kövess semmilyen diétát szó szerint, magadnak kell kitapasztalni, hogy mi válik be és mi nem. Fontos, hogy szeressük, amit eszünk, így első körben találd meg azokat az egészséges dolgokat, amiket szeretsz!

Ahogy öregszünk, egyre kevesebbet kell ennünk
Ahogy öregszünk, fokozatosan veszítjük el az izomtömegünket, évente körülbelül egy százalékkal csökken, ami 20 dkg nőknél. – mondta Donald D. Hensrud, a Mayo Klinikai Orvostudományi Főiskola professzora. – Emiatt csökken az anyagcsere sebessége és ez minél kisebb mértékű, annál kevesebb kalóriát égetünk el, ami: talán eleinte észrevehetetlen, de ahogy az évek telnek, egyre nyilvánvalóbbá válik. 
Ezért érdemes súlyzós edzést is végezni, mert minél több izmunk van, annál több kalóriát éget a szervezet általánosságban, tehát a fogyásban is segít. 
Sajnos, nincs bizonyított összefüggés a menopauza és a 40 feletti elhízás között. Viszont ilyenkor fokozott a hasi lokalizációjú elhízás, ami leginkább az öregedésnek köszönhető, és nem csak a nőket, hanem a férfiakat is érinti. 
Tipp: Számoljuk ki, hogy mennyi kalória szükséges ahhoz, hogy fogyjunk, például ITT. Nekem például azt mondja, hogy napi 1500 kalóriát fogyasszak ahhoz, hogy heti fél kilót fogyjak. 
Heti fél kilogrammos fogyáshoz nagyjából 3500 kalória deficitet kell kialakítanunk. 
Ha 25 éves lennék, ugyanezekkel a paraméterekkel 1680 napi kalóriát javasolna. Ezért is nem javasolt, ugyanúgy enni, mint mondjuk 20 éve. 
Napi 1200 kalóriánál kevesebb energia bevitele, és több mint heti 1 kg fogyás célkitűzése nem javasolt. 

A villámdiétának nincs értelme
Abban az esetben fogadható el ez, szerintem, ha valamilyen módon lefogytál és elértél egy bizonyos súlyt, amit szeretnél megtartani. A megtartáshoz már sokkal jobb egy életmód kialakítása, mert ki akar egy életen át fogyokúrázni?

Bizonyos dolgokat egy bizonyos kor felett nem eszünk
40 felett sokunknak kell száműzni sok mindent az étrendünből, én például már egy jó nagyon tehén lennék, ha nem ennék tudatosan. 
Tipp: Írd össze azokat az egészségtelen dolgokat, amiket szoktál enni és tudatosítsd magadban, hogy ezeket mostantól nem lehet enni. Az enyémek: Kinder Bueno, sült krumpli, kóla, csipsz, sör + és még jó sok minden!

Napi öröm
A nap legjobb része, hogy engedjünk meg magunknak valamit az előbb említett tiltólistáról! Na persze, nem egy tábla csokira gondolok. Én csokifüggő vagyok, így áttértem a jó minőségű étcsokira és naponta megengedek magamnak pár kockát. Ez a nap fénypontja nyilván. Vagy nyáron egy pohár sört. 
Valahol olvastam egyszer, hogy legyél szigorú magaddal 80%-ban, és 20%-ban pedig engedj meg magadnak ezt-azt visszafogottan. De legyél még benne a megadott kalóriaértékben. 
Vagy például, ha csinálok ricotta tortát, akkor abból lesz a napi öröm. 

A zöldség legyen a legjobb barátod
Bevallom, nekem ez nem ment könnyen, ugyanis sosem voltam nagy salátás, alapból nem voltam nagy zöldségevő. A férjem határozott nyomására kezdtem el életmódot váltani és felfedezni a zöldségeket.
Tipp: Olvass utána, melyik miért jó és próbálj ki új recepteket. Sokan befásulnak abba, hogy ugyanúgy készítenek el bizonyos dolgokat. Nekem például nagy felfedezés volt, hogy a karfiol milyen finom csak úgy simán, sütőben megsütve. Most éppen spárgaszezonban vagyok, és megszállottan gyűjtjük a vadspárgát a környéken!

 

screenshot_20190919-095737_photos.jpgAjándék zöldség a szomszédtól

Heti menü
Mivel mi hetente 1-2 alkalommal járunk bevásárolni, meg piacra is, így heti menüt készítek, mert így sokkal könnyebb vásárolni. Amúgy ezt eléggé élvezem, mert szeretek utánaolvasni az élelmiszereknek, hiszen nem csak a mennyiség fontos, hanem a a kalória mennyisége és a tápanyagarányok is.
Nálunk vagy az ebéd vagy a vacsora mindig saláta.
Tipp: Nálunk mondjuk így néz ki egy heti menü:
- lazac borsóval és édesburgonyával,
- csirke roston zöldséggel,
- teljes kiőrlésű tészta zukkinimártással,
- pulykamell és -comb egyben sütve jénaiban zöldséggel, 
- még egyszer valamilyen hal (orata, bransino) zöldséggel
- csirke-zöldség-quinoa/kuszkus mix (ez nagy kedvencünk, mert egyszerű és nagyon változatosan lehet elkészíteni)
Szándékosan írtam 6 napra, mert egyszer el szoktunk menni étterembe vagy nem otthon eszünk, van, amikor mondjuk egy pizzára vágyunk és elmegyünk valami egyszerű helyre, és elfelezünk egyet. 

20190102_184853.jpgLazac, borsó, csicsóka

20171002_130128.jpg

Reggel
Bármennyire is nem szeretem, mert egy jó kakaó sokkal jobb lenne, egy nagy pohár vízzel kezdem a napot éhgyomorra. Néha belefacsarok egy citromot is, de ez a fogaknak hosszú távon nem tesz jót, így csak mértékkel. 
A víz beindítja az anyagcsere folyamokat, tisztíja a vesénket, javítja az új vérsejtek termelődését, hidratál és segít a fogyásban.

Étkezésre koncentrálni
Amikor csak lehet, mi rendesen asztalnál eszünk ketten, nincs tévé és nincs telefon. Beszélgetünk, szépen, lassan eszünk. Most hogy már lehet kint enni, főleg. 

Önuralom
Ha a tudatossággal kezdem, akkor az önuralommal zárom. Meg kell szokni, hogy ez van, nem lehet büntetlenül zabálni, folyamatos odafigyelés a vendégségben, étteremben, ha nem akarjuk romba dönteni az előző hetet. Én mindig arra szoktam gondolni, hogy életem első 40 évében tényleg büntetlenül zabáltam, megvolt, jó volt, most fontosabb az egészségem. 

+

Csodabogyók
Nem léteznek, nem működnek, felejtsük el őket!

*******************************************************

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK A TÉMABAN:
Hogyan fogytam le 10 kilót 40 felett?
40 felett rohamdiéta helyett életmódváltás
Hogyan szabaduljunk meg az úszógumitól 40 felett?

*******************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com

11+1 tipp a 40 feletti fogyáshoz Tovább
A legmenőbb szuperöregedő 94 éves lett!

A legmenőbb szuperöregedő 94 éves lett!

II. Erzsébet királynő ma lett 94 éves, személyesen kérte, hogy születésnapján semmiféle ceremoniális esemény ne legyen, mivel "a jelenlegi helyzetben ez nem lenne helyénvaló".

queen-elizabeth-ii-longest-reign.jpg

II. Erzsébet királynő 2016-ben rekordot döntött: ő a monarchia leghosszabb ideje trónon lévő uralkodója, idén lesz 67 éve, hogy uralkodik, 1953. június 2-án lépett trónra. Ezzel egyidejűleg fia, Károly walesi herceg is rekorder, Nagy-Britannia leghosszabb ideje várakozó trónörököse. Viktória királynő, Erzsébet üknagyanyja uralkodási idejét döntötte meg aki 63 évet, hét hónapot és három napot töltött a brit trónon.

teljes_kepernyo_rogzitese_2013_10_21_231402.jpg

Egy Leica M3 kamerával férjét fényképezi a királynő Windsorban, és nem mellesleg pedig egy Cullinan gyémánt brosst visel. 1905-ben a dél-afrikai Premier nevű bányában találták, nevét a bányalapítóról Thomas Cullinanról kapta. Afrika nagy csillagának vagy Premier-gyémántnak is hívják. Az elsőrendű minőségű, tiszta fehér kő tömege nyers állapotban 3106 karát volt. Állítólag ez a legnagyobb gyémánt a Földön, amit valaha találtak. (szuper lehet hordani) A követ 1907-ben VII. Eduárd brit királynak ajándékozta a Transvaal Köztársaság, aki Amszterdamban lecsiszoltatta és lett belőle több darab, a legnagyobb kő az angol  királyi jogart, a második az angol koronát díszíti, a harmadikat és negyediket pedig a királynői koronába foglalták. Brossban pedig a Cullinan V van és állítólag ezt hordja a legtöbbet a királynő. Jól is néz ki. 

4968e30400000578-5413379-image-a-123_1519148753764_1.jpg

2018-ban a London Fashion Week utolsó bemutatóján bukkant fel, a szerencsés designer pedig Richard Quinn volt, akinek amúgy ez volt összesen a második bemutatója, tekintve hogy márkáját 2016-ban alapította.  Mint kiderült, az akkor 91 éves Erzsébet királynő most járt először a London Fashion Week-en. Egy Angela Kelly kosztümöt viselt, ő amúgy a saját személyes szabója és egyben személyi asszisztense. Amúgy felhívnám a figyelmet, hogy a fent említett Cullinan bross van rajta ismét. 

A királynő láthatóan élvezte a show-t, természetesen a frow-ban (font row), azaz az első sorban és Anna Wintour mellett. Wintour nem vette le a szemüvegét, és hiába a védjegye, ez alkalommal illett volna levennie. Szerintem. 

A show után átadta a tervezőnek a saját magáról elnevezett kitüntetést, vagyis II. Erzsébet királynő a Brit Design-ért díjat. Ezt mostantól minden évben újonc, kiemelkedő tehetség designerek fogják megkapni. Mint kiderült, a díj ötlete a fent említett Angela Kelly-től jött. Richard Quinn minden bizonnyal még sokáig emlegetni fogja ezt bemutatóját. 
Mostanában Quinn amúgy az NHS-nek tervezett és adományozott műtősruhát és maszkot a saját jellegzetes print mintás anyagit felhasználva. 

legutobb_frissitve34_1.jpg

II. Erzsébet brit királynő eddigi uralkodása alatt 12 amerikai elnökkel találkozott. 1970-ben és 2000-ben ugyanaz a táska volt nála. Én is mondom mindig, hogy ne dobjunk ki semmit!

hbz-queen-elizabeth-riding-horse-lead-1574100835.jpg

Állítólag 3 évesen ült először lóra, 4 évesen pedig már saját lova azaz pónija volt, Peggy. 18 évesen tapasztalt lovas volt és még most is lovagol rendszeresen. És nem csak lovagol, hanem tenyészt és versenyeztet is lovakat, szóval amikor megy Ascotba, akkor ő is izgul! A BBC készített erről a témáról egy dokumentumfilmet, The Queen: A Passion for Horses címmel (az egész film fent van a neten), amiben azt mondja Erzsébet, hogy a többi között azért szeret a lovakkal lenni meg lovagolni, mert ilyenkor ő is csak egy földi halandó és nem egy királynő.

the-queen-vanity-fair-cover-3617904-image-a-40_1464702148095_1.jpg

2016-ban születésnapja alkalmából az angol Vanity Fair a címlapjára tette őt, a képet Annie Leibovitz készítette (nem először fotózza Őfelségét). Mint tudjuk, a királynő imádja a corgikat, ezért nem meglepő, hogy velük fotóztatta magát. Név szerint is, Holly a királynő mellett, aztán (balról) Willow, Vulcan és Candy. Az utóbbi 2 kutyus amúgy nem corgi, hanem dorgi (bizony!), a királynő saját tenyésztése, corgi és tacskó keverék. A sztori szerint testvérének, Margaretnek egy tacskója összemelegedett a királynő egyik corgijával és így kezdődött el 1949-ben a "királyi corgi tenyésztés". Elsőre nemt tűnt fel, hogy a királynő Gucci cipőt visel, persze nyilvánvalóan tudja, hogy ez a márka most az egyik legmenőbb. 

queen-elizabeth-ii-longest-reign_3.jpg

II. Erzsébet első Twitter üzenete 2014-ből, amikor megnyitotta a londoni Science Múzeumot. Akit érdekel, hogy mit takar az aláírásban az R, íme: latin Regina, aminek jelentése királynő.

Amúgy azt olvastam, hogy ő volt az első uralkodó aki e-mailt küldött, amikor 1976-ban meglátogatott egy katonai bázist. (Az első e-mailemet kb. 1994-ben küldtem.)

queen_secombe07_3431010b.jpg

II. Erzsébet úgy gondol a királynőségre, mint egy élet munkájára, többször nyilatkozta, hogy soha nem fog lemondani, addig csinálja, ameddig tudja.

De mit is csinál pontosan a királynő?

Itt például szőnyeget választ. A királynő munkája alapvetően protokolláris, eseményekre jár, megnyit, átad, köszönt, évente átlagosan 430 rendezvényre látogat el, kezet fog - a királynő kesztyű beszállítójáról írt posztomat érdemes megnézni! -, rajongói levelekre válaszoltat a 2 magántitkárával (állítólag 200-300 között mozog a napi mennyiség), rengeteg fontos emberrel találkozik, általában 10-20 percekre és persze mindenről tud, nagyon jól informált. (forrás: The British Monarchy honlap)

Ma már az uralkodó szerepe inkább névlegesnek mondható, hiszen a kormányzat terhe a miniszterelnök és a parlament között oszlik meg. Bár vétójoga van az egyes törvények elfogadásában, ezzel a jogával még nem élt.

Jelenleg a 15. miniszterelnökkel (Boris Johnson) dolgozik együtt. 

Az alattvalók szeretik, hogy van nekik egy királyi családjuk. Számos angolt kérdeztem meg, hogy mit gondolnak arról, hogy gyakorlatilag ők tartják el a királyi családot, és nem értették a kérdést, hiszen ők büszkék erre. Lehet értük rajongani, figyelemmel kísérni az életüket, jól megbeszélni a kollégákkal a napi királyi híreket és így tovább, a téma kimeríthetetlen és hálás.

letoltes_7.jpg

Egy véletlen köszönhető ez a csukott szemű mégis erőt sugárzó kép, Chris Levine fotó- és fényművésznek egy hologramhoz ült modellt a királynő, amikor véletlenül becsukta a szemét közben. A fotó rekordáron kelt el egy Sotheby's árverésen, 187.500 fontért. 

1337185749864_cached.jpg

II. Erzsébet angol királynőnél a kesztyű viselése mindennapos és nem csak azért, mert elegáns. Gondoljunk csak bele, 67 éves uralkodása során hány emberrel fogott kezet? Több millió. Az évi több, mint 400 esemény amelyeken részt vesz, átlagosan 100 kézfogással számolva, belegondolni is sok. A királynő amúgy márkahű, 1947 óta ugyanattól a cégtől rendeli kesztyűit, évente 20 pár körül. A Cornelia James nevű angol családi vállalkozás a beszállító, az első megrendelés '47-ben a királynő esküvőjére készült. Norman Hartnell, a királyi család akkori divatszakértője és designere, aki az esküvői ruháját is tervezte, kereste meg a céget és azóta is tőlük rendel.

A királynő amúgy rendkívül költségtudatos, lásd a fenti táska esetet, tehát például ha megsérül egy kesztyű inkább visszaküldi megjavíttatni, minthogy újat venne, vagyis addig hordja a kesztyűt, ameddig csak lehet, állítólag olyan is van, amit már 15 éve hord. Ahogy a képeken is látjuk, egyszerű fekete vagy fehér kesztyű a preferenciája. És természetesen ahhoz is ragaszkodik, hogy kimosható anyagból készüljön, ezért nem bőrből készült kesztyűt visel. A pontosan a kezére készült kesztyű ára 110 font, ez 48.000 Ft körül van, érthető, hogy nem pazarol!

the-queen_s-corgis-susan.jpg

Természetesen corgis kép nélkül nincs királynős poszt. Ő Susan, 18. születésnapjára kapta őt a királynő, sajnos már nem él, viszont van saját Wikipedia bejegyzése. A királynő későbbi corgijai mind az ő leszármazottjai. 15 évig szolgálta a királynőt hűségesen és a kiváltságosok életét élte a Buckingham Palotában. A királynő eddigi élete során több, mint 30 Susantól származott corgival osztotta meg mindennapjait.

12002294_1041546985875779_3238892524534993225_n.jpg

Ez a virágos szerelés pedig az egyik kedvencem tőle!

Amúgy tudtátok, hgy a királynő ereiben magyar vér is csörgedezik, egyik ükanyja, Rhédey Klaudia magyar volt. Apai nagyanyjának (Teck Máriának) apai nagyanyja volt Rhédey Klaudia erdélyi grófnő.

********************************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet és menopauza aktivista. 
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com

A legmenőbb szuperöregedő 94 éves lett! Tovább
A vírus átírta az életemet - SOS online pénzügyi konzultáció 

A vírus átírta az életemet - SOS online pénzügyi konzultáció 

art_1839_3_2.JPG

Mi március 30-án megkezdjük a 4. hetünket a karanténban Olaszországban, Magyarországon szombattól lépett életbe a szigorított kijárási tilalom. Miközben a világ még javában küzd a koronavírus-járvánnyal, otthon még épp hogy csak elkezdődött. De már érezhető a hatása, sajnos.

Hogy magammal kezdjem, nálam is szünetet kért egy ügyfél, így én is töröm a fejem, hogy honnan pótoljam be a kiesett hiányt. 

Látom magam körül, olvasom a zárt csoportban, hogy hányunkat érintett már a helyzet: sok kis családi vállalkozás leállt, sokan elvesztették már a munkájukat, mindenki behúzta a kéziféket, akik még működnek, azok meg takaréklángon. 

Nálam már az első sokk megvolt, így tudom milyen arra gondolni, hogy hogyan fog ez megoldóni? Hogyan fogom ezt megoldani? 

A vírus egyszer majd leáll, ebben biztos vagyok, de utána semmi lesz olyan, mint volt. Ebben is biztos vagyok. 
És most elsősorban a gazdaságot érintő szempontokra gondolok. Bár a kormány hozott könnyítő intézkedéseket, de a kisvállalkozók többségének lassan újra kell gondolnia a túlélést és az újrakezdést. És persze, az alkalmazottak sincsenek biztonságban.

Olyan döntéseket kell meghozni, amelyek nagyon nehezek: Vajon mit csináljak a megtakarított pénzemmel, amikor 350 Ft felett is járt az euró és a nemzetközi részvénypiacok lejtmenetben vannak? Mi legyen a lakáshitellel? Jól hangzik, hogy nem kell fizetni egy ideig, de mi ennek a könnyítésnek az „ára” az én esetemben? Hogy tudom ezt a könnyítést akár a hasznomra fordítani? Van biztosításom, megtakarításom, de nem igazán tudom, hogy működik, hogy tudok belőle pénzhez jutni. Szüntessem meg inkább, vagy tudok másképp is gyorsan pénzt kivenni belőle? Hogy tudnám a lehető legtöbbet kihozni az állami támogatásokból?

Számtalan kérdés nekem is megfordult a fejemben, nem tudok rájuk válaszolni, nem vagyok szakértő. Ezért is örülök, hogy tavaly csatlakozott a Neverordinary csoporthoz Gőcze Edit, aki a  Pénszerészek egyik tagja és üzlettársával, Tasi Csabával már tavaly tartottak nekünk egy nyugdíjjal kapcsolatos hasznos rendezvényt, ugyanis most fordulhatok hozzájuk. 

Mert lehetőségek vannak, és ezekről jó tudni. 

Például hiába van fizetés hónapról-hónapra, egy ilyen nehéz helyzetben nagyon fontos, hogy legyen anyagi tartaléka a családnak, hiszen egyik pillanatról a másikra szűnhetnek meg munkahelyek - nem csak most. Máskor is. Erre akár egy hosszú távú megtakarítás is alkalmas lehet, hiszen az önkéntes nyugdíjpénztárból 10 évvel a belépés után tudunk csak kivenni, míg egy nyugdíjcélú biztosításból már a 3. év után. Ha adójóváírást igénybe vettünk, akkor a kötvénykölcsön kedvezőbb megoldás lehet, mint személyi kölcsönért folyamodni egy bankhoz. Erről a lehetőségről nagyon kevesen tudnak, pedig – szerződéstől függően – kézenfekvő megoldás sokak számára.

Aztán persze, hosszú távra tervezve, érdemes elkezdeni azzal is foglalkozni, hogy mi lesz a járvány után és megtenni a szükséges lépéseket. Most akkor szüneteltesd a katás befizetéseket? Ha újra indul az élet, 50, vagy 75 ezret lesz érdemes fizetni a nyugdíjad szempontjából? Milyen megoldások vannak, ha - akár csak a nyugdíjadra gondolva - szeretnél tartalékolni, de jó lenne, ha mégis hozzáférhetnél, ha muszáj? Milyen formában vehetsz igénybe privát egészségbiztosítást te és a családod? Milyen lehetőségeid vannak vállalkozóként? És mindez hogy legyen, ha lakásvásárlást, bővítést, hitelfelvételt, vagy akár nagyobb családot tervezel? Hosszú távon anyagilag nem mindegy, mit lépünk most.

Így arra jutottunk, hogy tartunk egy online konzultációt a témában április 16-án, 17 órától. 

Amennyiben beválik ez a forma, és nektek is tetszik, tarthatunk akár tematikus webináriumokat is havonta. 

Tudnivalók:

- Ingyenes, de regisztráció szükséges: hello@orsolyaivanyi.com
- A részletek e-mailben küldöm el neked a regisztráció után

Fontos! Ha kérdésed van a Pénzszerészekhez, amit szeretnél, ha megválaszolnának már az előadáson, küldd el nekem az emailre, ahol regisztrálsz, én továbbítom. 

Addig is szuper felajánlás érkezett tőlük: ha szeretnéd, díjmentesen átnézik biztosításaidat, hiteleidet, befektetéseidet, megtakarításaidat, hogy pillanatnyilag jó helyen vannak-e, érdemes-e gyorsan – akár egy szerződésen belül – más befektetési alapokra váltani. Tasi Csaba amellett, hogy pénzszerész, az MNB-nél regisztrált befektetési tanácsadó is, konzultáljatok velük bátran! 

Elérhetőségek: 

Gőcze Edit és Tasi Csaba - Pénzszerészek
info@biztositas.expert
+36 20 268 8810 (Gőcze Edit)
www.biztositas.expert
https://www.facebook.com/penzszeresz/

Tudom, hogy most sok minden kilátástalannak tűnik, én is sokat agyalok, mert ez az évünk annyira jól indult, és ez sokszor fárasztó, meg ijesztő, de sajnos nem szabad most a homokba dugni a fejünket, főleg ha vannak megoldások, úgyhogy vegyünk igénybe minden adódó lehetőséget, ami egy kicsit is javíthat a helyzetünkön és előbb-utóbb kikristályosodik, merre induljunk, vagy meglátunk egy kis fényt az alagút végén.

******************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet és menopauza aktivista. 
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com

A vírus átírta az életemet - SOS online pénzügyi konzultáció  Tovább
Hogyan lettem a Vichy Neovadiol Változókor nagykövete?

Hogyan lettem a Vichy Neovadiol Változókor nagykövete?

Írta: Iványi Orsolya

ivanyi_orsolya_neverordinarywoman_small.jpg

Minden úgy kezdődött, hogy megőrültem...
Írtam másfél évvel ezelőtt, így kezdődött az első menopauzás írásom. 

Nos, sosem gondoltam volna, hogy majd a menopauza lesz az, ami ennyi új kaput nyit meg előttem. 
Amikor elkezdtem blogot írni 9-10 éve, titokban abban reménykedtem, hogy majd a divat, a gasztró vagy a kultúra lesz az én területem (évekig mindenről írtam, ugye), aztán tessék, az egészség lett a nyerő, és milyen jó, hogy ez lett! Néha tényleg igaz, hogy a téma ott van az orrunk előtt, és mégsem vesszük észre!

Az első poszt óta sok víz lefolyt a Dunán, lett Neverordinary+ zárt csoport, ahol már 2500-an vagyunk, volt Menopauza Cafe már 4 alkalommal, Beszéltem a tévében a közösség erejéről a menopauza kapcsán, meg rádióban is, és persze jó pár cikk is született, és én továbbra is folytatom áldásos tevékenységemet, mint menopauza aktivista.
Mert van még mit tenni: megtörni a menopauza tabu státuszát és minél többet beszélni róla nyilvánosan és egymás között, megfelelő információk birtokában dönteni bármilyen kezelés mellett - magyarul még mindig nincs elég elérhető információ a köztudatban - , megtalálni azokat a cégeket, társaságokat, embereket, akik hajlandóak ebben mellém állni. 

Így találtunk egymásra  a Vichyvel tavaly márciusban és elkezdtünk együtt dolgozni, pont ezen. Aztán eltelt pár hónap, született jó pár közös dolog, ez a Divány cikk például szerintem nagyon hasznos lett,  és úgy éreztük, hogy szorosabbra fűznénk a szálakat. 

Pár hete már lelkesen készülünk a Vichy-vel, hogy bejelentsük, hogy a Neovadiol Változokór nagykövete leszek

Sosem hittem volna, hogy valaha egy ilyen megtörténik velem, ráadásul pontosan egy olyan üzenet, amelyet a blogomon megoszottam volna, ha egy 45 éves nővel ilyen történik, ami most velem.
És még a menopauzával is kapcsolatos, ami ugye a szívügyem.
Szóval igazán történelmi pillanat ez az életemben.
Megcsináltam szépen a bejelentő videót, aztán elbizonytalanodtam.

Mert itt ez a vírus, meg ez a helyzet.
Ki kíváncsi most erre? - kérdeztem magamtól.

Aztán eszembe jutott egy mondat, amely a menopauza kapcsán is sokszor előjött bennem:
Miért hagynám, hogy a menopauza átvegye az irányítást az életem felett? 
Miért hagynám, hogy a vírus átvegye az irányítást az életem felett?

Szóval, úgy döntöttem, hogy nem hagyom, hogy a vírus elvegye tőlem ezt a pillanatot és örömöt, hogy ez most megtörténik velem!

Aki régóta olvas tudja, hogy hosszú utat tettem meg idáig, hogy Európa egyik legnagyobb szépségápolási márkája engem válasszon partneréül. 

És ezt nektek is köszönhetem, mert ez nélkületek nem történhetett volna meg.
Nekem van a leglojálisabb közösségem, és ez rettentően boldooggá tesz nap mint nap!

Rögtön egy játékra hívlak titeket, ahol 15 szerencsés az elsők között próbálhatja ki a Neovadiol legújabb arcápolóját!

A játékban való részvétel feltétele egy rövid kérdőív kitöltése (pár perc), szeretnénk ugyanis jobban megismerni a 40 feletti nők életmódbeli és vásárlási szokásait. Mi vagyunk a leggyorsabban növekvő demográfiai csoport és a legnagyobb vásárlóerő, mégis kevés cég kommunikál velünk megfelelően, vagy még nem is esett le nekik, hogy itt vagyunk, mennyit írtam már erről. Úgyhogy bízom benne, hogy pozitívan tudom ezt (is) majd befolyásolni a híradásaimmal.

Határidő: 2020. április 12. este 8 óra

Jó játékot kívánok! Orsi

copy_of_untitled_2_1.png
Hogyan lettem a Vichy Neovadiol Változókor nagykövete? Tovább
Egy igazi superager az amerikai koronavírus elleni harc arca

Egy igazi superager az amerikai koronavírus elleni harc arca

Tegnap reggel néztük a híreket a CNN-en, ismét ott volt Trump elnök mellett Dr. Anthony S. Fauci, aki ismét objektívan tájékoztatott a vírussal kapcsolatban, és egy új tényt is megtudtunk róla, és ezzel még szimpatikusabb lett számomra, úgyhogy kicsit utánaolvastam. 

f3088a6f2897023cfdb2aa68c6bcd9b9.jpg

De ki is ez az Anthony Fauci?

  • Anthony Fauci, az amerikai Országos Allergológiai és Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója 
  • Ahogy a COVID-19 elterjedt az Egyesült Államokban, Fauci a közegészségügy arcává vált

Az Országos Allergológiai és Fertőző Betegségek Intézete egy a 27 intézet közül mely az Országos Egészségügyi Intézetekhez tartozik, ahova az merikaiak tanácsért fordulhatnak a vírussal kapcsolatos félelmeikkel és kérdéseikkel, Fauci pedig úgy lett a koronavírus elleni harc egyik arca Amerikában, hogy elkezdett kérdésekre válaszolni a tévében.

Fauci 6 elnököt szolgált már ki 1984 óta, amióta az intézet vezetője.

Tapasztalata pedig van rendesen, ott volt a HIV, Ebola, Zika kitörésénél és pont úgy tud beszélni, őszintén, nyugodtan, és érthetően, amire most nagy szükség van.

Ha kell, kijavítja Trumpot, persze udvariasan, amikor például március 2-án azt mondta (Trump), hogy hamarosan jön az ellenszer, ő azt mondta, hogy legalább egy év kell hozzá. 

Olasz gyökerekkel rendelkezik, és mint tegnap kiderült igazi superager, azaz szuperöregedő, hiszen 79 éves!

Én mondjuk eléggé nehezen tudom megtippelni, hogy ki hány éves (mindenkit idősebbnek nézek), de 79-nek biztosan nem gondoltam volna, inkább 60 körülre tippeltem volna. Trump amúgy 73, Bernie Sanders 78.

Elmondta, hogy mostanában napi 19 órát dolgozik, és karanténban van. 
Nem tervezi, hogy a közeljövőben nyugdíjba vonulna - nem utolsósorban azért, mert egyik fő célja, a HIV-oltás kidolgozása még várat magára.

"Úgy érzem magaim, mint egy 45 éves és úgy élek, mint egy 35 éves." - mondta Fauci a Politico-nak.
"Amikor majd úgy érzem, hogy már nincs elég energiám a munkám elvégzéséhez, függetlenül az életkoromtól, félreállok és megírom a könyvemet."

Miért van az, hogy valaki 60 éves korára teljesen leépül szellemileg, míg másnak 80 évesen is olyan az agya, mint a penge? És amúgy meg, hogy mit kell ahhoz tenni, hogy ezt elérjük?

Keményen kell dolgozni valamin. - írja egy New York Times cikk. 
Mindegy hogy fizikai vagy szellemi, a lényeg, hogy meg kell erőltetni magunkat, még egy lapáttal rátenni, bármit is csinálunk, - sportolunk, nyelvet tanulunk, hangszeren játszunk - , hogy érezzük a kimerültséget, a fájdalmat, a fáradtságot. Az agy ugyanis ezt szereti. 

Szóval sajnos rossz hír, de a rejtvényfejtés magában nem elég a szuperöregedéshez!
Csináld amíg nem fáj, aztán még egy kicsit. - mondja a cikk. 

Az agyat használni kell, különben elveszítjük.

Forrás: Politico, The New York Times

****************************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más. Alapítója, Iványi Orsolya. 
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com

Egy igazi superager az amerikai koronavírus elleni harc arca Tovább
Ha 40 felettieket keresel az Instán, őket kövesd!

Ha 40 felettieket keresel az Instán, őket kövesd!

Írta: Iványi Orsolya

pcollage_143122_0313_2020.jpg

Idén lesz 10 éve, hogy az Instagram világhódító útjára indult, ma már  havi egy milliárdan használják aktívan, naponta több mint 100 millió képet és videót töltenek fel rá. Az Insta-felhasználók 52%-a nő, és már nem csak a tinédzserek kedvenc applikációja.

Láthattunk már számos cikket Insta-nagyikról (sajnálom, hogy nem tudnak nekik egy megfelelő nevet kitalálni, már több jelezte, hogy kikérik maguknak ezt a címet, főleg akkor, ha nem is nagyik!), én most inkább 40-60 közöttieket szeretnék bemutatni (persze, attól még lehetnek nagymamák), akik vagy a saját vállalkozásukat erősítve posztolnak az Instán vagy a hobbi posztolás kapcsán lettek influencerek. Vagy nem lettek azok, de szeretik megmutatni magukat, a mi legnagyobb örömünkre. 

Mert ezek a nők törik az utat, megmutatva, hogy 40 vagy 50 felett is van élet, lehet jól kinézni, sőt lehetsz menő is! És nem kell a korodnak megfelelően öltözni, igazából azt sem tudom mit jelent ez, valahol le van írva? Legyél önmagad, öltözz, ahogy akarsz, egy a lényeg, hogy jól érezd maga tőle. 

ÜBERTA ZAMBELETTI
Egy éve talàltam rá Überta Zambelettire (52), aki a nagyon menő milánói Wait and See concept store tulajdonosa, és úgy keveri a színeket ès mintàkat, hogy az csoda, teljesen el lehet veszni az Instajaban! Nekem ez a stílus rettentően bejön, főleg, hogy már semmi feketét nem hordok, de még tök kezdő vagyok. (#hownotowearblack) Viszont, ami kompletten àtjön Uberta képeiből, az az èletöröm! Komolyan, látszik, hogy milyen jóban van magával ès hogy egy dolog szàmít nála, hogy jól èrezd magad! Egyetértek!
Sajnos,nincs webshop, de dolgoznak rajta. Mondjuk egy éve is ezt írta, amikor rákérdeztem..

52936518_2224205997636250_3425162493582901248_o.jpg

screenshot_20200218-111021_instagram.jpg

screenshot_20200218-111048_instagram.jpg

screenshot_20200218-111243_instagram.jpg

screenshot_20200218-111307_instagram.jpg

screenshot_20200218-111459_instagram.jpg

screenshot_20200218-111544_instagram.jpg

 83340960_486338365365071_4594751483950659642_n.jpg

 81227219_163344631604967_990964315560447009_n.jpg

 69614277_454029751868630_5372564151464348127_n_1.jpg

 61260078_693392304423793_1634881243402108064_n.jpg

PIA GRACE
Mostanában fedeztem fel Piat, méghozzá úgy, hogy a Boden ruhamárka nagykövete (pont a honlapjukat böngésztem) és szuper videókkal jön minden reggel, hogy indul el otthontól, beszél arról, hogyan kombinálja a darabokat, saját magán mutatja be, mindezt nagyon kedves és manír nélküli stílusban. Ilyen a jó inluencer, nem is veszed észre, hogy eladni próbál neked. 

82853127_2830283407028503_3499411620453416960_o.jpg

82780510_2830282993695211_8403675806131290112_o.jpg

83830433_2830282880361889_3728818442346692608_o.jpg

 82622166_2830283320361845_8540869890632843264_o.jpg

 82793492_2830282560361921_310509844689846272_o.jpg

74478685_751624971971578_1346621408265974897_n.jpg

83078984_2830283967028447_6015558867251888128_o.jpg

83115389_2830282727028571_3470481579741020160_o_1.jpg

84183994_184713829266345_7299330570473654578_n.jpg

84486044_790340361474808_6972042361519980358_n.jpg

BAG AND BERET
Mel Kobayashi Instáját imádom, ugyanis rettentően egyedi, másrészt nem veszi magát komolyan, láthatóan élvezi, hogy semmi tétje nincs annak, hogy mit tesz ki, és inkább művészi megnyilvánulásnak tartja a szettjeit. Némelyik, valóban az. Melt nem érdekli a divat vagy a szabályok, saját magának írja őket, és eredmény egy szórakoztató egyveleg, megspékelve a különleges személyiségevel. A haját meg egyenesen imádom!

67425989_500902833787827_6672114577828621323_n.jpg

69803602_132140924788339_1509496788083234320_n.jpg

81939552_464514334451503_5277651124218096307_n.jpg

81666854_609791203178447_9039689483920706726_n.jpg

72721011_3146162148791049_2237827443960228766_n.jpg

54447171_396346854480605_3149753485334713197_n.jpg

52100203_285570692121997_1229637833635661039_n.jpg

39894802_509074299563545_2272084823965171712_n.jpg

21227070_1138362296294860_7510270257206919168_n.jpg

 

 

STYLE & SELECT
Ismét egy butik tulajdonos, ha jól emlékszem Ausztriából, a nevét sajnos nem tudom, visszafogottan elegáns, de mindig van rajta valami részlet, amitől a végén aztán egyedi lesz a stílusa. Ő nem az én stílusom, de szeretem nézegetni ahogy kombinálja a darabokat. Nála sincs webshop sajnos.

52897004_1560656247402485_8565757724014227730_n.jpg

54256358_2246276822095834_4838924075109711872_o.jpg

54257959_2246276878762495_433913124211392512_o.jpg

54516315_2246277518762431_1104176563554877440_o.jpg

53852094_2246277338762449_2746872477622730752_o.jpg

54257390_2246277205429129_9009454305844920320_o.jpg

54279334_2246277465429103_3711524155233927168_o.jpg

54515290_2246276768762506_3191637588326744064_o.jpg

Deborah Darling

Az 58 éves Deborah Dél-Arikából inspirálja a nőket, nem lehet szó nélkül elmenni az extravagáns haja mellett, igazi védjegyévé vált, modellkedik és mellett a pro-aging mozgalom híve. A pro-age az anti aging ellenkezője, magyarul egyik sem kor sem jobb vagy rosszabb a másiknál, és az öregedésben inkább a kiteljesedést keresik. 

screenshot_20200313-002334_instagram.jpg

screenshot_20200313-002438_instagram.jpg

screenshot_20200313-002537_instagram.jpg

screenshot_20200313-002718_instagram.jpg

screenshot_20200313-004242_instagram.jpg

screenshot_20200313-004215_instagram.jpg

screenshot_20200313-004201_instagram.jpg

screenshot_20200313-004355_instagram.jpg

screenshot_20200313-004339_instagram.jpg

screenshot_20200313-004426_instagram.jpg

******************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más. Alapítója, Iványi Orsolya. 
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com

Ha 40 felettieket keresel az Instán, őket kövesd! Tovább
Miből fogsz élni, ha nyugdíjas leszel? - Életmentő információk katásoknak

Miből fogsz élni, ha nyugdíjas leszel? - Életmentő információk katásoknak

penzszereszek.jpg

Amióta szabadúszóként dolgozom, rengeteg új dologgal kellett szembesülnöm, amellett, hogy milyen jó saját magam beosztani az időmet, megválasztani az ügyfeleimet, és néha lehetetlen időben lehetetlen dolgokat csinálni.

A nem kellemes része a magánzásnak, hogy kicsit pénzügyi szakértővé kell válni, még akkor is ha van könyvelőnk. A magánzás nálam azzal járt, hogy katás egyéni vállalkozó lettem, ami ugye szuper dolog, évi 12 millió forintig alanyi adómentességre jogosít, és nem kell egy csomó adót befizetni, az ÁFA-t sem, cserébe mindig egy havi fix összeget fizetek. (Tudom, még van az éves iparűzési adó + kamarai regisztrációs díj.)

Ez mind szép és jó, de a sok előny mellett akad itt hátulütő is.
Ez pedig a nyugdíjas éveinkre lehet kihatással.

Bevallom, én is tolom el a témát magamtól, mindig van valami fontosabb, például pénzt keresni, de már tavaly is tudtam, amikor az első ilyen jellegű rendezvényt tartottuk, hogy ez alól nem lehet kibújni. Elég a menopauzától nem aludni, nem akarok még egy témát, ami ébren tart. 

Mennyi nyugdíjam lesz katásként?
Nos, ha egy szóval kell válaszolni, kevés. Ha két szóval, brutálisan kevés.

50 vagy 75?
Azt tudjuk, hogy választhatunk a két opció közül, hogy 50 ezret vagy 75 ezret fizessünk havonta, és kézenfekvőnek tűnik a válasz, hogy 50-et, hiszen így több pénzük marad. 
Most. De ha a nyugdíjas éveinkben szeretnénk több pénzt, akkor nem biztos, hogy az 50 a befutó.

Mitől függ a nyugdíj nagysága?
A válasz egyszerű: mennyi dolgoztunk le, magyarul az igazolt munkaviszonytól, és hogy ezidő alatt mekkora volt a jövedelmünk. 

Ha katás vagy, neked kell gondoskodnod a nyugdíjadról. 
Tudom, hogy a téma kellemetlen, meg még ott a lakástörlesztő is 20 évre, a gyerek iskoláját is fizetni kell, a nyugdíj meg oly távolinak tűnik még. 

Amikor a katás adózási formát választottad, gyakorlatilag magadra vállaltad időskori anyagi biztonságod megteremtésének felelősségét is.

Sajnos, ha 40 körül / felett vagy, ezt nem nagyon lehet tovább húzni.
Lehet, hogy nem fogsz állami nyugdíjat kapni, mert legalább 15 év szolgálati idő kell, hogy egyáltalán kapj valamekkora összeget. 
Lehet, hogy csak a minimálnyugdíjra leszel jogosult, ami már évek óta csupán 28.500 Ft havonta. 
50 ezres katásként 30 év katás időszak csak 20 év szolgálati időnek számít, a minimálbérnél is alacsonyabbnak számít a jövedelmed. 
Ha nincs nyugdíjad, a gyerekeidnek kell majd eltartaniuk. Az idősek otthona akár pert is indíthat a gyermekeid ellen a törvény szerint, ha neked nem futja majd a nyugdíjból a bentlakás. 

Ha most jól megijesztettelek, ne haragudj érte.

Van megoldás, és egyszerűbb, mint hinnéd.

Ezért meghívtam Gőcze Editet - a Neverordinary közösség tagját -  és üzlettársát, Tasi Csabát, azaz a Pénzszerészek csapatát, hogy tartasanak nekünk egy összefoglalót a témában. 

Dátum: 2020. április 16., 18.00-20.00
Érkezés: 17.30-tól
Helyszín: Kőleves
Lesz pogi meg üditő, meg koktél is!

Az esemény ingyenes és nem jár semmiféle kötelezettséggel, de kötelező a regisztráció ITT: hello@orsolyaivanyi.com


Az eseményen én is részt veszek, és arra gondoltam, hogy akinek van kedve, utána maradjunk egy kicsit, így én is tudnék veletek találkozni/beszélgetni egy jó koktél társaságában! 
Ezt is jelezzétek emailben!

Edit és Csaba nyugdíj stratégia specialisták, elmondják nekünk, hogy 

  • 50, vagy 75 ezer Ft adót érdemes-e fizetniük havonta
  • mekkora nyugdíjra számíthatunk katásként
  • milyen öngondoskodási formákat vehetünk igénybe, beleértve a NYESZ-t, önkéntes nyugdíjpénztárakat, nyugdíjbiztosításokat
  • mennyi pénzt kell összegyűjteni, hogy mire nyugdíjba megyünk, az általunk elvárt életszínvonalon élhessünk továbbra is
  • mire figyeljünk, ha hitelfelvételre, vagy gyermekvállalásra készülnénk katásként.

Közgazdász-informatikusi végzettség, közel 20 éves pénzügyi tervezői múlt, közel 300 elégedett ügyfél és elhivatottságuk a garancia.  

Az esemény után lehetőség van feliratkozni egy ingyenes tanácsadásra, ahol Edit és Csaba átnézik a meglévő szerződéseidet, nyugdíjcélú megtakarításaidat, azok hozamait. Figyelembe veszik a lakáshiteledet (ha van), gyermekeid iskoláztatására fordítandó kiadásaidat (ha van) és elkészítik személyre szabott nyugdíjstratégiádat. 

Ha nem jó az időpont, vagy nem szeretnél az eseményre jönni, akár már most is ingyenes, személyes konzultációt kérhetsz a Pénzszerészektől! Kattints IDE , itt elindul a Messenger és kérj tőlük visszahívást!

Ha pedig addig is érdekelnének a Pénzszerészek katás vállalkozóknak szóló tippjei, ugyanerre a linkre kattintva letölthetsz egy ingyenes e-book-ot is.

Ha ez sem elég, mert rögtön időpontot szeretnél:
Tasi Csaba és Gőcze Edit, Pénzszerészek
info@biztositas.expert
+36 20 268 8810 (Gőcze Edit)
www.biztositas.expert
https://www.facebook.com/penzszeresz/

*************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más. Alapítója, Iványi Orsolya. 
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com

Miből fogsz élni, ha nyugdíjas leszel? - Életmentő információk katásoknak Tovább
Hogyan éljünk jobban: A semmittevés művészete

Hogyan éljünk jobban: A semmittevés művészete

Írta: Iványi Orsolya

fb_img_1570912248587j.jpg

Új sorozatomban arról szeretnék írni, hogyan éljünk jobban, okosabban és tovább. 
Életem második felének egyik jelszava lett a tudatosság. 
Tudatosan törődöm magammal, az agyammal, a testemmel és lelkemmel. Karbantartok. 

Íme, az első, fogadjátok szeretettel, és várom (a Facebook oldalon), hogy nektek mit jelent a semmittevés!

***********************************

Volt idő, amikor én is büszkén mondogattam, hogy semmire sincs időm. Amint reggel kinyitottam a szemem, rátapadtam valamilyen képernyőre és dolgoztam, mint egy robot. (Utólag már úgy gondolom, hogy inkább önkéntes rabszolga voltam, mert amúgy abszolút munkamániás voltam.)

Eggyé váltam a munkámmal. A céggel. A hátamra lehetett volna tetoválni a munkahelyem logóját.
Bűntudatom volt, ha hétvégén nem válaszoltam az emailekre vagy ha este 10-kor nem vettem fel egy telefont. 
Emlékszem, egy randim azért nem kívánta velem a folytatást, mert az első ismerkedős vacsora alatt többször csekkoltam az emailjeimet. Utólag már értem. 

Hozzászoktam a multitaskinghoz és ahhoz, hogy az agyam állandóan jár. Még álmomban is. 

Ha nem vagyok állandóan elfoglalt, akkor ugyanis nem is vagyok fontos. Ezt üzeni a társadalom. 

Elfogltatnak lenni, státuszszimbólum.

Nálam már nem. 

Amikor Toszkánába költöztem három éve és újra ki kellett találnom magamat és hogy mihez akarok kezdeni magammal, még jobban elhatalmasodott rajtam a bűntudat, hogy értéktelen vagyok, mert nem csinálok semmit.

Nyilván csináltam, mert háziasszony is lettem közben, rendben tartottam egy 250 nm2-es házat, főztem, stb.stb, (tudom, hogy ez igazából "természetes", hogy heti 15 óra láthatatlan munkát is végeznek a nők, amúgy nem, de az egy másik poszt témája), de én ettől nem éreztem magam elégedettnek vagy sikeresnek. Viszont elfogadom azt is, hogy van akinek meg ezektől van sikerélménye. 

Sokan érezzük ezt, ha éppen nincs munkánk, akkor nem vagyunk hasznosak, mert úgy gondoljuk, hogy a munkánk a mi vagyunk.

Pedig ez nem így van. 

Az elmúlt évtizedben jó pár alkalommal voltam munka nélkül, volt amikor fél évig is (amikor például hazajöttem Londonból és túlképzettnek számítottam), és szépen lassan megtanítottam magamnak, hogy nem vagyok egyenlő a munkámmal.

Ha éppen nincs munkám, akkor is ugyanolyan személyiség vagyok, mint amikor van munkám. 

És akkor egy éles váltással térjünk rá a lényegre. 

img_20180830_233539_862.jpg

Dolce Far Niente, édes semmittevés.

Az olaszok bűntudat nélkül gyakorolják a mindennapi semmittevést, az első percben tudtam, hogy ezt el kell tanulnom tőlük. Annyira jól csinálják azt, hogy saját magukat helyezik az univerzum középpontjába, és csak az érdekli őket, hogy nekik jó legyen. Ezért állnak meg például az út közepén is dumcsizni, miközben feltartják a többi autót, mert az nekik jó. :DD

A semmittevés lényege, hogy nincs célja, amikor csak úgy vagyunk. Létezünk. 

Tudom, a tétlenséggel járó bűntudat sokunkban ott van, belénk van nevélve, így ezen dolgozni kell, hogy ne érezzük magunkat ettől rosszul. És egyébként is, jár a semmittevés minimum 40 évvel a hátunk mögött!

Társadalmunk sem igazán tolerálja a semmittevést, valljuk be.
A technológia szintén nem partner, telefonunk mindig ott a kezünkben, nehéz csak egy órára is offline lenni.

De el kell fogadni, hogy szünet azaz kikapcsolás nélkül, nem lehetünk produktívak. És nem csak a munkában. 

A semmittevésre viszont tudatosan meg kell teremteni az alkalmat. 

20200222_152137.jpg

Semmit tenni az igazi luxus. 

Íme, néhány ötlet, amiket én is művelek:

Képernyőmentesség

Tudatosan egyre kevesebbet próbálok bármilyen képernyőt nézni.
Amikor csak lehet, nincs nálam a telefonom. Vagy ha mondjuk sétálni megyünk, akkor csak fotózom vele, de nem csekkolom az emaileket, üzeneteket. Ez akkor is érvényes, ha mondjuk elmegyünk kávézni, vagy enni valahova, az asztalnál nem ülünk úgy, hogy mindketten a telefonunkra vagyunk tapadva, hanem élvezzük, hogy együtt valami jó helyen töltjük az időt és csak erre koncentrálunk. 
Amúgy könnyebb, mint gondoltam, 3-4 órát simán kibírok már.

Délután szunyókálás
Az első dolog, amit bevezettem, mert most már megtehetem, az ebéd után délutáni alvás volt. Az elején persze bűntudatom volt, hogy jaj, inkább emailekre kellene válaszolnom, de megbeszéltem magammal, a világ nélkülem is tud forogni bizonyos ideig. A rövid, mikro alvás amúgy is rettentően hasznos, növeli az éberséget, és javul az emlékezetünk is tőle, de 10-20 percnél ne legyen több, mert akkor még fáradtabban ébredhetünk és az éjszakai alvás rovására is mehet.

Egész napos semmittevés
Talán ezt a legnehezebb kivitelezni, most hogy már nem egyedül élek, akkor simán ment, hogy heti 1 nap az égvilágon semmi hasznosat nem csináltam. 

Álmodozás
Egyik kedvenc tevékenységem az álmodozás (a másik a túlgondolkozás, haha), néha csak kiülök a teraszra és álmodozom egy szuper nyaralásról, vagy tiszta az egész ház olyan pillanatokat keresek, amikor boldog voltam és újraélem azokat. Az álmodozás is hasznos, ugyanis kreatívabbak lehetünk tőle vagy jobbak probléma megoldásban, ezt írja egy kutatás.

Séta
A kiskutyával naponta egyszer biztosan megyek sétálni, a ház körül tudunk tenni 40 perces kört, ahol megyünk keresztül erdőn is, közben pedig jól lehet csak nézgelődni, beszívni az illatokat, meglátni néhány állatot, figyelni a természet hangjaira. Na meg, minőségi idő a kiskutyával. 

Közösségi élet
A másik kedvenc semmittevésem, ha meghívnak minket valahova és egy hosszú asztalnál jó sokan eszünk! Ez együtt evés, beszélgetés órákon át, ismerkedés új emberekkel, mindig izgalmas, alig várom a nyarakat és a meghívásokat.

20180419_190310_1.jpg

Én a semmittevésre már úgy gondolok, hogy fontos része az életemnek, mert enélkül nem tudok hatékony lenni. 
Ráadásul, magammal szemben vagyok a legnagyobb hajcsár, így nekem sem volt könnyű átírni a szabályaimat.

Ma már ha valaki megkérdezi, hogy éppen mit csinálok, már nem jövök zavarba, simán megmondom, hogy semmit. Nem úgy tekintek magamra ilyenkor, hogy lusta vagyok, hanem hogy megtanultam egy új eszközt arra, hogy hatékonyabb legyek.

Tudom, hogy nem könnyű ezeket beépíteni a mindennapokba, ezért kicsiben érdemes kezdeni.
Nálam is áll a vasalatlan, kéne takarítani is, meg a padláson rendet rakni, és még ezer dolog, amivel el vagyok csúszva, de úgy vagyok vele, hogy a saját mentális egészségem a legfontosabb. A többi megvár. (sajnos) 

#hogyaneljunkjobban

***********************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, klub, csapat, kollektíva.
Alapítója Iványi Orsolya, menopauza aktivista. 
Blog
Instagram
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport

Hogyan éljünk jobban: A semmittevés művészete Tovább
A világ legegyszerűbb süteménye: ricotta torta!

A világ legegyszerűbb süteménye: ricotta torta!

Erős kezdés így hétfőre tudom, de gondoltam megosztom veletek a hírt: sütöttem egy tortát a hétvégén! 

Szóval, van ez a nagyon szép és nagy Toszkán Szakácskönyv, egy Medici leszármazott írta, dedikálva anyósomnak, ès néha csak úgy lapozgatom, mert sosem látott ételekre bukkanok benne, meg városokra van lebontva, hogy hol, mi jellemző.

Odáig nem szoktam elmerészkedni, hogy főzzek is belőle, na jó, karácsonykor kipróbáltam a rozmaringos krumplit, na az isteni lett, de tegnap valahogy úgy keltem, hogy valamit sütni akarok.

Amúgy ilyen nagyon ritkán van. Még nem szeretek főzni ugyanis.
Ráadásul nem nagyon eszünk süteményt, mert én kordában tartott édességfüggő vagyok.

Miután férjemmel átnéztük a lehetőségeket a könyvben, rátaláltunk a ricotta tortára, azaz a Crostata Di Ricottara, amely mindkettőnknek eléggé tetszett, és nem tűnt bonyolultnak sem.

Amíg a férjem elment a kiskutyával egyet sétálni (30p), össze is dobtam, mire hazaértek már a sütőben volt.

Nos, jelentem, megtaláltuk a világ legegyszerűbb és legfinomabb tortáját!

20200224_000100_1.jpg

Hozzávalók a tésztához:
- 210 g liszt
- 90 g cukor
- fél citrom héja lereszelve
- 90 g vaj
- 1 tojás

Hozzávalók a krémhez:
- 300g ricotta*
- 3 tojás, szétválasztva
- 60 g cukor
- vaj a formához

Összekeverjük konyhagéppel: liszt, cukor, citromhéj, vaj és tojás. Én egy jó 10 percig hagytam keverni, a végén egy kis labda lett belőle.
A krémet turmixoljuk: ricotta, cukor, 3 tojásssárgája. 
A fehérjéből habot készítünk, majd belekeverjük óvatosan a krémbe.
A csatos torta formát kivajazunk, beleegyengetjük a tésztát úgy, hogy legyen széle is, kb. 2 cm. 
Beleöntjük a masszát, 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 45 percig hagyjuk elkészülni.
Porcukrot lehet tenni a tetejére, ízlés szerint.

*Nyilvánvalóan, abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy képes vagyok friss ricottát vásárolni a piacon a faluban. 
A ricotta nem helyettesíthető túróval. Magyarországon nem tudom, hogy hol van tuti lelőhely, írjátok meg, ha tudtok ilyet, és kiegészítem. De állítólag otthon is lehet csinálni!

És íme a szakácskönyv, most láttam, hogy az Amazonon meg is lehet venni, ha a képre kattintasz, odavisz.

20200224_104243.jpg

 

 

20200224_104518.jpg 

20200224_104604.jpg

 
20200224_104553.jpg

20200224_104530.jpg

*********************************************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más. Alapítója, Iványi Orsolya. 
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com

A világ legegyszerűbb süteménye: ricotta torta! Tovább
Karrierváltás 40 felett: Nem felállni volt bátorság, hanem akkor is továbbcsinálni, amikor elfogyott a pénzem

Karrierváltás 40 felett: Nem felállni volt bátorság, hanem akkor is továbbcsinálni, amikor elfogyott a pénzem

Lejegyezte: Iványi Orsolya

hejjasemese2jj.jpg

Amikor pár hete megkérdeztem a Neverordinary+ zárt csoportban , hogy hányan váltottak karriert 40 felett, nem győztem olvasni a leveleket a jobbnál jobb inspirálóbb sztorikkal. És hogy ne csak én olvassam őket, így szépen sorban megmutatom nektek is őket.

Én is 40 felett váltottam, írta nekem Emese, előtte 10 évig digitális marketinggel, kommunikációval foglalkoztam. Először business és life coach, majd tréner, végül szervezetfejlesztő is lettem.

Ez amúgy nem nagy dolog, a végzett coachokkal Dunát lehetne rekeszteni, sajnos.

Na de az már teljesítmény, ha az ember meg is tud belőle élni!

5 kemény év áll mögöttem, mondja, és tavaly végre beérett a gyümölcse annak a rengeteg erőfeszítésnek, amit beletettem az évek során.

Miért váltottál? 
Az eredeti szakmámban (digitális marketing, stratégiai kampánytervezés) 10 év alatt eljutottam a csúcspozícióba, az egyik legnagyobb médiaügynökség digitális vezetője voltam, és közben kiégtem.
Sosem éreztem magam igazán jónak, miközben mindenki más azt gondolta, az vagyok.
Rájöttem, hogy semmilyen kézzel fogható eredményt nem hoztam létre, legalábbis amit én annak gondolok.
A munkám során lényegében néhány halom excel-tábla és prezentációs anyag született, amik tele voltak számokkal. Ez pedig számomra édeskevés volt.
Sokszor mondják az ismerőseim, hogy csodálnak a bátorságomért, amiért kiléptem a jól fizető állásomból.
De valójában nem akkor voltam bátor, hanem később, amikor elfogyott a pénzem és azért is továbbcsináltam.
Előtte igazából nem volt más választásom. Úgy éreztem, belefulladok a korábbi munkámba.

Mi lett belőled? Mit választottál?
Két részletben váltottam.
Először ügynökségi oldalról átültem ügyféloldalra, ami kényelmesebb, stresszmentesebb volt több szabadidővel, és elvégeztem egy coach-képzést, amibe rögtön beleszerettem.
Kiléptem a munkahelyemről, és továbbképeztem magam, trénerképzésre, majd szervezetfejlesztő képzésre jártam, összesen 3 évig tanultam. Jelenleg business és life coachingot, workshopokat, tréningeket tartok, és szervezetfejlesztési projektekben is részt veszek. 

Mi volt a legnehezebb?
Az a légüres tér, ami rámszakadt.
A média területe nagyon pörgős, de sok a felületes ismeretség. Folyamatosan fontosnak és hasznosnak érzed magad, miközben valójában rengeteg felesleges dolgot csinálsz. Aztán egyszercsak nem jönnek az e-mailek, a bulimeghívások, nem csörög a telefonod, és hirtelen ráébredsz, mennyire csak az érdekekről szólt a legtöbb kapcsolódásod.
Nekem 10 év után mindössze néhány barátság maradt meg ebből a korszakomból, pedig napi szinten dolgoztam együtt viszonylag szorosan kb. 100 emberrel.
Az, hogy csak a pozícióm miatt voltam érdekes, nagyon fájó volt, mert én úgy éreztem, hogy gondosan ápolom az emberi kapcsolataimat, és szerettek is velem dolgozni.

Hogyan élted meg a váltást? 
Két ellentétes erő húzott ide-oda. Az egyik a vágy volt arra, hogy megvalósítsam önmagam, hogy végre emberekkel foglalkozhassak és segíthessem őket a fejlődésükben. Közben pedig a régi életemből csábítóbbnál csábítóbb állásokkal kerestek meg.
Amikor végleg eldöntöttem, váltok, nagyon nehéz volt mit kezdeni az időmmel, hiába értem rá, nem volt pénzem és így nem tudtam élvezni a szabadságom. Viszont nem volt elég tennivalóm sem, hiszen nem volt még elég ügyfelem. Nagyon nehéz volt megtalálnom az egyensúlyt, hogy ne omoljak össze amiatt, hogy a régi életembe már nem tudtam és nem is akartam visszatérni, az újnak meg még csak a cölöpeit vertem le.
Azt a megoldást találtam, hogy minden létező módon tanultam, továbbfejlesztettem magam, kutattam, nézegettem, mások hogy csinálják. Végül kitaláltam a brandnevemet, a szlogenemet, és elindítottam a weboldalamat, az instámat és a facebook-oldalamat. Ez sem volt egyszerű, mert korábban inkább rejtőzködő voltam ezeken a felületeken - meg kellett szoknom, hogy megnyíljak, hogy megosszak infókat magamról, és félretegyem az ebből fakadó kiszolgáltatottságérzést. A mai napig tágítgatom a határaimat, de állítólag jól csinálom :) 

Mennyi idő alatt érett be a váltás?
Három év kellett hozzá, a tavalyi évben történt meg végre az áttörés. Mivel a coaching-tréning-workshop-téma nem túl szexi, legalábbis nehéz képekben kommunikálni, mert az ügyfelekkel szemben teljes titoktartással tartozom, hülyeségeket meg nem akarok posztolni, sokkal lassabban megy a brandépítés a neten, mintha pl. ételfotózással foglalkoznék vagy egy heavy metal zenekarban lennék frontember.
Ezért aztán organikus módon tudtam csak építkezni, vagyis az elégedett ügyfeleim ajánlottak tovább. Ez az elején nagyon lassan ment, de mostanra annyira felgyorsult a folyamat, hogy most már óvatosan kell megbízásokat elvállalnom, nem szeretnék a minőségből lejjebb adni. Ehhez a munkához magas energiaszint és koncentrált figyelem kell, így nagyon fontos a töltődés, a testi-lelki-szellemi harmónia megteremtése a nehezebb időkben is.

hejjasemese2.jpg

Mesélj a legelső ügyfeledről!
A legeslegelső ügyfelem egy régi ismerősöm volt, aki a coach-képzésem alatt végig arra várt, hogy végre elkezdjek coacholni. Hitt bennem az elejétől fogva, és ezért örökre hálás leszek neki.

Egy bankfiók vezetője volt, már évek óta ebben a pozícióban dolgozott egy kb. 12 fős csapattal. Mivel ott a bankban a zárás után tartottuk az üléseket, és az a szabály, hogy amíg a fiókban emberek vannak, addig kell az őrző-védő felügyelet, szegény biztonsági őr minden alkalommal túlórázott.
Üvegfalú irodában ültünk, és szinte az összes frissen tanult módszert megcsináltam vele, kártyákat pakolgattunk, köveket rendezgettünk, néha nagyokat nevettünk. Egyik este, amikor elmentem, az őr cinkosan rám kacsintott és megkérdezte, mikor jövök a főnök úrhoz legközelebb. Szegényre megsemmisítő pillantást vetettem, amiből azt hiszem, kitalálta, hogy a főnök úrral nem randizunk.
A coaching-ülések során mindkettőnket hatalmas lelkesedés vitt, és 6 alkalom alatt régi nyomasztó terhek kerültek le az ügyfelem válláról. Óriási sikerélmény volt, neki is, nekem is.
Ő lett később az a megbízóm is, aki az első fizetős tréninget megrendelte tőlem.

Volt kedvenc ügyfeled, vagy ezt így nem szabad kijelenteni?
Kedvenc ügyfelem nincs, kedvenc témám viszont van.

Ez a karrier, nem a pénzes karrier, hanem ami az embert boldoggá teszi.
Egyik ügyfelem például munka terén mindig ugyanabba a történetbe futott bele. Megnyert egy pozíciót, majd fűt-fát-virágot ráaggattak, és ugyanazért a pénzért a végén mindig duplaannyit dolgozott. Szakmailag többnyire magasan a kollégái felett állt, mégsem becsülték meg.
Elkezdtünk dolgozni azon, hogy felépítse az egészséges önbecsülését, megnéztük a karriervonalát, hogy hogyan alakult az addigi élete, a munkahelyei. Számba vettük, hogy mit tart fontosnak az életében, mikre büszke, mi motiválja és így tovább.
Rájött, hogy egy másik terület sokkal inkább neki való. A folyamat vége felé talált is egy számára ideális állásajánlatot. Felkészítettem az állásinterjúra és tökéletesítettük az önéletrajzát.
Nemrégiben el is kezdett az új pozíciójában dolgozni megerősödve, sokkal nagyobb magabiztossággal. Neki is azért tudtam segíteni, mert már nagyon szorította a cipő. Ha nem lett volna elég motivált, még mindig ugyanott tartana.

Mesélj el egy emlékezetes coachingot!
A coaching többnyire több alkalmas folyamat, de előfordulhat, hogy valami nehézség egy ülés alatt megoldódik. 

Volt egy friss családos fiatalember ügyfelem, aki világéletében kötetlenül dolgozott. Amikor útban volt az első kisfia, úgy döntött, hogy elvállal egy 8 órás munkát, ami stabilabb és több pénzt is hoz.
Amikor elkezdett dolgozni, hihetetlenül stresszesnek élte meg a munkáját, folyamatosan kétségek gyötörték, hogy képes-e elvégezni a feladatát. Ez odáig fajult, hogy pánik vett rajta erőt, valahányszor egy új projektbe vonták be.
Ezt a szorongást szerette volna feloldani, mert az eszével tudta, hogy amúgy abszolút alkalmas a munkára.
Elkezdtünk beszélgetni az érzéseiről, hogy hogyan éli meg ezeket a helyzeteket, pontosan mi történik, van-e valamilyen módszere kezelni ezt.
Már-már kifutottunk az időből, amikor egyszercsak eszébe jutott, hogy amikor búvároktatóként dolgozott, volt egy technika, amit megtanított mindenkinek. 
Ha bárki bepánikolt a víz alatt, ezt kellett csinálnia. Ez a felbukkanó emlék hirtelen új megvilágításba helyezett mindent.
Ügyfelem boldogan felpattant, elviharzott, és pár héttel később lelkesen hívott fel, hogy használja a saját technikáját ezekben a helyzetekben, és működik!
Ez amúgy arra is jó példa, hogy az igazi coaching során nem a coach mondja meg, hogy neked mi lesz a megoldásod, hanem te fogsz rájönni a coach segítségével.

Hogyan szerzed az ügyfeleidet?
Az új ügyfeleket nem igazán szerzem, inkább bevonzom őket. A legtöbben ajánlás útján találnak meg, szerintem ez a legjobb reklám. 

Aki jó coach, és nem csak baráti csevelyeket folytat coaching helyett, hanem az ügyfelére koncentrál és támogatja őt a céljai elérésében minden idegszálával, az előbb-utóbb befut. 
Nagy kereslet van a valódi figyelemre, arra, hogy valaki higgyen bennünk, hogy valaki ránk hangolódva, empatikusan tudjon tükröt tartani nekünk. 

hejjasemese.jpg
Képek: Norita Photography

Mit gondolsz a 40 feletti váltásról?

Szerintem ez az az életkor, amikor az ember valóban megérik arra, hogy igazán jól válasszon magának hivatást (és nem pedig munkát).
Ha van rá mód és anyagi lehetőség, mindenkit csak bátorítani tudok, hogy valósítsa meg most az álmait, nem érdemes tovább halogatni.
Jó esetben már adott az elegendő élettapasztalat, önismeret és emberismeret, de azt már biztosan mindenki tudja, hogy mit nem akar.
Megtalálni az igazi szenvedélyünket teljes újjászületést jelent.
Átírja az emberi kapcsolatainkat, a napirendünket, mindent.
És ez sokkal nagyobb szabadságfokot jelent, mert tudatosan választottuk.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik 40 felett akarnak váltani?
Ha nem kiforrott, régi vágy megvalósításáról van szó, kérjenek segítséget (barátoktól vagy akár egy coachtól, annak idején nekem is segített egy coach).
Megtalálni a hivatást sokszor egyáltalán nem egyszerű, az ember csak azt érzi, hogy valami nagyon nem stimmel, és nem a helyén van.
Ilyenkor érdemes összegyűjteni a kompetenciáit, a tapasztalatait, ráirányítani a figyelmét arra, hogy mitől boldog, mit érez belül sikernek, és ezekből gyúrni valamit.

Mit gondolsz, milyen képességek a legfontosabbak a 40 feletti váltáshoz?
Először is fontos, hogy ne legyünk megelégedve azzal, ami van, és higgyünk abban, hogy többre vagyunk képesek.

Legyen elég kitartásunk, hogy kikristályosodhasson bennünk az új életünk.
Bátorság ahhoz, hogy belevágjunk akkor is, ha még csak a körvonalak vannak meg.
És jó, ha van egy olyan anyagi és lelki háttér, ami átsegít azon a szakaszon, amikor a régi már elmúlt, az újból meg még alig látszik valami.

Milyen hobbijaid vannak?
Hobbinak nem nevezném, inkább életmódnak, amit csinálok. Sokat gyalogolok - ha nincs túl hideg, legalább naponta 1 órát.
Sokszor walking-coachingot is tartok, amikor ügyfelekkel gyalogolok városi környezetben.
Jógázok és niázok - ez utóbbi egy táncféleség, ami csodásan erősíti a nőiességet, közben átmozgat és energetizál.
Vega vagyok, imádok főzni és kísérletezni a zöldségekkel. Igyekszem kivonni magam a negatív hírek cunamija alól, tudatosan tartom magam a pozitív tartományban.
Nagyon érezhető, hogy valaki belül milyen lelkülettel él.
Ez kisugárzik mindenre és mindenkire, és ezen a területen különösen fontos, hogy az ügyfeleknek segíteni tudjak, amikor nehézségekkel küzdenek.

Emese itt érhető el:

https://freeyourmind.hu/

https://www.facebook.com/freeyourmind.hu/

https://www.instagram.com/freeyourmind.hu/

 ***************************************************************

 ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más. Alapítója, Iványi Orsolya. 
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com

***************************************************************

organic_cat_food_blog_banner.png

Karrierváltás 40 felett: Nem felállni volt bátorság, hanem akkor is továbbcsinálni, amikor elfogyott a pénzem Tovább
Lélekben készüljön fel, ha rákos, ki kell venni - avagy miért kötelező mellrákszűrésre járni

Lélekben készüljön fel, ha rákos, ki kell venni - avagy miért kötelező mellrákszűrésre járni

Írta: Iványi Orsolya

20191224_135321.jpg

Hónapok óta ott motoszkált a fejemben, hogy el kellene mennem mellrákszűrésre, egy ideje nem voltam, igazából nem is emlékeztem, mikor voltam pontosan, csak hogy Londonban, az meg legalább 5 éve volt.
Persze azzal nyugtattam magam, hogy nincsenek tüneteim, még csak 45 vagyok, a mellrák ugyanis alapvetően az 50 év feletti korosztályban gyakoribb, meg hogy a nőgyógyász novemberben nem talált semmit tapintással.
Persze ezek csak kifogások voltak. Aztán Szilveszterkor megfogadtam, januárban elmegyek, nincs mese, nem lehet ezt tovább húzni, mert mi van, ha van valami, ugye. 

Amúgy bíztató tény, hogy a korai stádiumban felismert mellrák jó eséllyel gyógyítható, ez járt a fejemben, ahogy tartottam a kórház felé. 

A kórházban először mammográfiára mentem, ami egy röntgenvizsgálat, amely a daganatokat már korai fejlődési fázisukban ki tudja mutatni. Sajnos, nem egy kellemes vizsgálat, a mellett két plexilap között annyira összenyomják, hogy egyenletes rétegvastagságot vizsgálhasson a gép, majd több irányból készül a felvétel. A röntgensugár képes láthatóvá tenni a legapróbb meszesedéses elváltozásokat, a mikro kalcifikációkat is. A vizsgálat némi sugárterheléssel jár, és még az hátránya, hogy a fiatal nők számára a sűrűbb mirigyállományuk miatt kevésbé alkalmas, mivel a röntgensugár nehezebben járja át, így az apróbb elváltozások rejtve maradhatnak.

Ezután a váróban olvasgattam, majd behívtak ultrahangra. Ha rutinos szűrésre járó lennék, akkor itt már gondolhattam volna, hogy van valami. De nem voltam az, sajnos.

Az ultrahangos vizsgálat során géllel kenik be a vizsgált területet, ezen mozgatja az ultrahangfejet különböző irányokból és testhelyzetekben az orvos. Egyáltalán nem fáj, maximum kicsit hideg. Előnye, hogy fiatal korban is részletes képet ad, ezért 35 év alatt csak ez javasolt. Nemcsak az elváltozást magát teszi láthatóvá már abban az esetben is, amikor az még tapintással nem érzékelhető, hanem annak szerkezetére, összetételére is lehet belőle következtetni, például megmutatja, hogy a vizsgált képlet folyadékot tartalmaz, vagy sejthalmazból áll. Hangsúlyozni kell, hogy 35 éves kor felett az ultrahangot csak mammográfiát kiegészítő vizsgálatként használjuk, mert olyan kisméretű és olyan jellegű elváltozást keresünk a mammográfián, amit ultrahanggal nem látunk.

Nos, egy ponton azt mondta az orvos, hogy ő lát valamit a jobb mellemben. Hát, mit mondjak, teljesen lefagytam, előjött az összes halogatás bűntudata egyből! 

14 mm-es képlet. 

A doktornő elmondta, hogy akkor most biopszia lesz rögtön, ha hozzájárulok, természetesen hozzájárultam. Előtte elmondták részletesen, hogyan is történik ez. Pontos nevén core-biopszia egy kis méretű, 2 mm átmérőjű, 10-12 mm hosszú szövethengert távolítanak el a mellből, nekem kettőt vettek ki. Helyi érzéstelenítés volt, majd egy apró metszést ejtettek a bőrön, ezen keresztül vezetik be a mintavételi tűt, amihez egy rugós „pisztoly” csatlakozik, amelynek csattanása jelzi a mintavételt. Ezt megmutatta előtte a doktornő, hogy ne ijedjek meg, kicsit meg fog ütni, de nem fog fájni. Így is volt. Ezután az assisztens teljes erőből nyomta egy ideig a metszés helyét, ez jobban fájt, mint maga a mintavétel, de közben próbált vicces lenni, hogy ma pont rossz napja van és most rajtam vezeti le a feszültséget, de igazából a nyomókötéshez kellett ez. 24 óráig kell rajtahagyni a kötést, ami elég nagy amúgy, nem érheti víz sem. Nekem nem fájt utána, volt némi véraláfutás, de semmi különös. 

Ezután jött a várakozás, ami a legrosszabb.

Mitől lehet mellrákot kapni, merült fel a kérdés egyből. Stressz, életmód, genetika? 
Az emlőráknak kis részét magyarázzák egyértelműen öröklött genetikai tényezők, a betegség alapvetően olyan károsodások nyomán alakul ki, amelyek az életévek során halmozódnak fel a szervezetben. Nincs egyetlen olyan tényező sem, amely egy daganatos betegség kifejlődéséért önmagában felelőssé tehető. Az életmód bizonyos mértékben csökkenteni vagy növelni tudja a kockázatot, ha pedig több rizikófaktor is jelen van valakinek az életében, a kockázat akár többszörösre is növekedhet. SZámos tényezőt nem tudunk befolyásolni, pl ilyen a nemünk, az életkorunk, a családi érintettség, a 12 éves kor előtt elkezdődött vagy 50 év felett is tartó menstruáció, az emlő anatómiája. Befolyásolható viszont, hogy alkalmazunk-e hormonkezelést a klimax tüneteinek enyhítéséért vagy fogamzásgátlásként, mivel ez növeli a hormonérzékeny emlőrák kockázatát. A kockázatnövekedés mindkét esetben függ a hormonszedés időtartamától. A több évtizeddel ezelőtt bevezetett, magas hormontartalmú gyógyszerek jobban emelik az emlőrák kialakulásának kockázatát, mint a ma elterjedtebben használt, alacsonyabb hormontartalmú készítmények.Az elhízás rengeteg betegség előszobája, ez az én vesszőparipám, hetente egyszer valahol leírom. Nemcsak az emlőrák, hanem számos más daganatos betegség kockázatát is növeli. A túl sok zsírszövet túlzott mennyiségű női nemi hormont (ösztrogént) termel, annak tartósan magas szintje fokozza a menopauza utáni emlőrák, méhtestrák és petefészekrák kockázatát. Az elhízott embereknél gyakran emelkedett a vérben az inzulinszint, illetve azzal együtt túlzott mértékű az IGF-1-nek nevezett inzulinszerű növekedési faktor szintje is, amit összefüggésbe hoztak a vastagbélrák, a veserák, a prosztatarák és a méhtestrák kialakulásával is. Nem mindegy az elhízás formája sem: számottevően nagyobb kockázatot hordoz a haskörfogat, a derékbőség növekedése, tehát az úgynevezett alma típusú (szakszóval abdominális vagy android) elhízás, mint a csípőre, combra történő, körte típusú (ginoid). Leegyszerűsítve a magyarázat, hogy a hasi zsírsejtek működése különbözik a test más részében felhalmozódó zsírszövetekétől. A hasi zsírmennyiség egy jelentős része ugyanis nem közvetlenül a bőr alatt rakódik le (úszógumi formájában), hanem a hasüregben (zsigeri vagy viszcerális zsírszövet), ott pedig nagyobb mértékben változtatja meg kóros irányba a szervezet anyagcseréjét.

Tavaly ősszel tele volt a nemzetközi sajtó azzal a hírrel, hogy az 50 feletti nők esetében a fogyás akár 26%-kal csökkentheti a mellrák kockázatát. Itt egy cikk erről az NHS oldalán.

Növeli az emlőrák kockázatát a túlzott alkoholfogyasztás. Az elsődleges rizikófaktorok között ok-okozati összefüggéssel a dohányzás ugyan nem szerepel, ám a szervezetbe folyamatosan adagolt méreganyagok számos más szerv daganatos kockázatát növelik, valamint más betegségeken keresztül a cigarettázás gátja lehet a leghatékonyabb daganatellenes kezelések alkalmazásának is (a szív és a tüdő állapota befolyásolja a műthetőséget, a vese működése a gyógyszerek kiválasztását, stb.). Közvetve fokozhatja a kockázatot a krónikus, hosszan tartó stressz, a mozgáshiány is. Nincs ugyanakkor bizonyítható összefüggés a dezodorhasználat, a mikrohullámú sütők, a mobiltelefon, a koffeinfogyasztás és az emlődaganat között.

A kéthetes várakozás alatt természetesen minden megfordult a fejemben, én sajnos az a típus vagyok, aki előre aggódik, pedig elég lenne akkor, ha már megtörtént.

A férjem mondta, olvassunk utána, én mondtam, hogy nem. Mindenesetre ő utána olvasott és minden nap azzal nyugtatott, hogy ő érzi, hogy nincs semmi baj, a másik pedig, hogy ha van is, akkor még időben "kaptuk el". 

Amúgy rutinos várakozó vagyok. Két évvel ezelőtt februárban (úgy látszik, ez egy ilyen hónap) endometriózis műtétem volt, egy hosszú kálvária végén, na ott is vártam sokat a tumor marker eredményekre. Aztán az időben elkapott anyajegy esete tavaly, ami már majdnem elkezdett átváltozni. Eddig szerencsém volt.

Nos, éppen a futópadon voltam, amikor apukám hívott, egyből elkapott egy hőhullám, ahogy rápillantottam a telefonra. Annyit mondtak, hogy vissza kell menni fél év múlva, és malignitásra utaló jel nincs. - hallottam a telefonban. (Általában csak személyesen adnak át leletet, de meghatalmazással nálam kivételt tettek.)
Mit mondjak, még 1 nap múlva is furán éreztem magam, nehéz volt elengedni az aggodó üzemmódot. 

Amúgy pedig egy fibroadenomát találtak, amely az egyik leggyakoribb, jóindulatú emlődaganat a 30 év alatti nők körében. Egyes felmérések alapján az európai női lakosság körében 10 százalékban diagnosztizálják. Méretét tekintve 5 cm-nél kisebb, tömött tapintatú, jól körülhatárolt, rugalmas – az emlő bőre alatt elmozdítható –, fájdalmatlan göb. A fibroadenoma kialakulásának pontos okát nem tudják, de nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy a női nemi hormonok egyike, az ösztrogén kulcsszerepet játszik kialkulásában. Az esetek nagy részében 5 cm-nél kisebb elváltozások nem igényelnek további terápiát, csak rendszeres vizsgálatok szükségesek, de mivel én 45 vagyok, így mindenképpen figyelni kell majd. 

Érdemes tudni, hogy mellráknak sok más tünete is lehet, és nem szabad "csak" a csomóra koncentrálni. 
Az esetek mintegy háromnegyedében a nők maguk veszik észre a csomót, a leggyakrabban a mellben, esetleg a hónaljban. Nem kell azonban azonnal pánikba esni rögtön, az esetek 80 százalékában ugyanis nem daganatos betegség áll a háttérben. Előfordulhat hogy egy kis területen a bőr megváltozik, megvastagszik vagy megnyúlik. A bőr egységessége is megtörhet, bemélyedések utalhatnak a daganatra. A mell bőre emellett kipirosodhat, begyulladhat, hámlóvá vagy viszketővé is válhat, ha a mellek formája vagy mérete megváltozik, forduljunk rögtön orvoshoz, akkor is ha hirtelen lesz aszimmetrikus a két mell. Ugyanígy, ha a mellbimbó nagyon érzékennyé válik, fáj, megváltozik a színe vagy a mérete, esetleg befelé fordul, azonnal orvos.

Nyilvánvalóan, mostantól óramű pontossággal fogok járni szűrésre, mert nincs más választás, aés ahogy itt is írtam, az életmód rettentően sokat számít, így erre szeretnék még nagyobb hangsúlyt fektetni a következő éveimben, ugyanis az emlőrák kockázata csökkenthető, de nullára nem mérsékelhető. Az életmódbeli tényezők közül a túlsúly elkerülése, illetve a meglévő túlsúly leadása, a rendszeres fizikai aktivitás és a dohányzás mellőzése emelhető ki. A szűrések ugyan nem tudják megakadályozni a rák megjelenését, viszont esélyt adnak arra, hogy a rosszindulatú folyamatot olyan kezdeti stádiumban ismerjék fel, amikor még nagy az esély a teljes és végleges gyógyulásra.

HASZNOS INFORMÁCIÓK

JOBB SZŰRNI, MINT MEGIJEDNI!
A szűrés fontosságát nem lehet hangsúlyozni eléggé 40 felett.
A hazai és nemzetközi tapasztalatok szerint az emlőben jelentkező rosszindulatú daganatok a 40-es években kezdenek gyakorivá válni, a daganatoknak csupán 8 százaléka jelentkezik negyven éves kor előtt.

Mivel 40 és 50 éves kor között a daganatok gyorsabban növekednek, ebben az életszakaszban szakmailag az évenkénti szűrővizsgálat ajánlott, így minél korábban kimutatható az esetleges elváltozás.

Ötven éves kor után a daganatok növekedése lelassul, ezért elegendő a kétévenkénti kontroll. Évente indokolt kontroll vizsgálat azoknál a hölgyeknél, akik hormonkezelésben részesülnek.

A 45-65 év közötti nők kétévente kapnak behívót a szűrésre, de ahogy írtam fentebb, inkább járjunk évente. Panasz esetén a háziorvos vagy a nőgyógyász is beutalhatja a beteget. Különösen indokolt évente szűrővizsgálat végzése azoknál, ahol a család női tagjai között mellrákos megbetegedés volt.

A 40 éves kor feletti évenkénti, illetve később a kétévenként ismételt mammográfiás szűrővizsgálat gyakorlatilag nem okoz sugárkárosodást. A szűrővizsgálat előnye a korai felfedezés tekintetében sokszorosan felülmúlja a röntgensugárzás hátrányait. Évente röntgen mammográfia ajánlott, amelyet az emlő ultrahangos vizsgálata egészít ki. Az emlők önvizsgálata hasznos – havonta, menses után – de csak erre hagyatkozni nem szabad, hiszen a korai szakaszban nem tapinthatók még az elváltozások. 

Aki behívóval vagy beutalóval megy vizsgálatra, annak az OEP finanszírozza ezt, ezért ez ingyenesAmennyiben magánbetegként megyünk valahova, 20.000-35.000 Ft között van a vizsgálat ára. 
De van olyan magánpraxis is, ahol elfogadnak beutalót, ilyen például a MaMMa® . 

Évente közel 2500 nő életét követeli a betegség Magyarországon. A szűrés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Nagyon szívesen válaszolok bármilyen kérdésre, ha tudok!
hello@orsolyaivanyi.com

Források:
www.rakgyogyitas.hu
www.webbeteg.hu
www.egeszsegkalauz.hu

*************************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más. Alapítója, Iványi Orsolya. 
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com

Lélekben készüljön fel, ha rákos, ki kell venni - avagy miért kötelező mellrákszűrésre járni Tovább
Charlotte Rampling 74 évesen még mindig múzsa

Charlotte Rampling 74 évesen még mindig múzsa

Írta: Iványi Orsolya

naom_5e32ef390d3a9.jpg

Pár éve, na jó, volt az 8 is, volt szerencsém élőben látni Charlotte Rampling színésznőt Londonban, a film után, ami róla szólt, a címe a The Look. Utána kijött a színpadra és lehetett őt kérdezni. Persze, ehhez én gyáva voltam, így csak messziről csodáltam az akkor 66 éves Charlotte Ramplingot. Igazi enigma, megfejthetetlen, izgalmas, különleges nő. Nem csak külsőre.

mv5bmjm2nty3oda5nl5bml5banbnxkftztgwnjm2odcwmze_v1.jpg
Évente 4-5 filmben szerepel, legutóbbi nagy filmje a Vörös veréb volt, amit Magyarországon forgattak, (és érdekes, de nem láttam róla híreket, hogy bárki felismerte volna, vagy elkerülte a figyelmemet?) és még modellkedik is.

2014-ben a NARS egy rúzsához adta az arcát, de benne volt a 2017-es Pirelli naptárban is, amelyet Peter Lindberg fotózott és sok 40 feletti nő volt benne, smink nélkül és ruhában, vagyis teljesen eltért az eddigi naptárak stílusától, szerintem nagyon jól sikerült képek születtek ott. 

Legújabban a Givenchy 2020-as tavasz/nyár kollekció kampányában láthatjuk Marc Jacobs divattervezővel párban. Van vicces videó, ahol Rampling színészórát Marc Jacobsnak, remek ötlet amúgy, rengeteg ruhát, cipőt, kiegészítőt lehet közben bemutatni és végre valami más, mint a megszokott. 

Charlotte Rampling számomra olyan nő, hogy ahol ő megjelenik, megáll a levegő. Akkor is ha meg sem szólal. 
Nagyon tetszik a minimál smink, hogy az arcát nem retusálták simára és szimmetrikusra, hogy nem csináltak neki valami trendi frizurát. Pontosan el tudom képzelni azt például, amit a legelső, legfelső képen látunk, abban megy el egy vacsorára. Tökéletesen összeillenek. Mert ő úgy akarja. 

https_hypebeast_com_image_2020_01_marc-jacobs-charlotte-rampling-givenchy-spring-summer-2020-campaign-8.jpg

https_hypebeast_com_image_2020_01_marc-jacobs-charlotte-rampling-givenchy-spring-summer-2020-campaign-7.jpg

https_hypebeast_com_image_2020_01_marc-jacobs-charlotte-rampling-givenchy-spring-summer-2020-campaign-6.jpg

https_hypebeast_com_image_2020_01_marc-jacobs-charlotte-rampling-givenchy-spring-summer-2020-campaign-3.jpg

 

 

https_hypebeast_com_image_2020_01_marc-jacobs-charlotte-rampling-givenchy-spring-summer-2020-campaign-1.jpg

https_hypebeast_com_image_2020_01_marc-jacobs-charlotte-rampling-givenchy-spring-summer-2020-campaign-2.jpg

https_hypebeast_com_image_2020_01_marc-jacobs-charlotte-rampling-givenchy-spring-summer-2020-campaign-4.jpg

https_hypebeast_com_image_2020_01_marc-jacobs-charlotte-rampling-givenchy-spring-summer-2020-campaign-5.jpg

givenchy-charlotte-marc.jpg

Innentől pedig behind the scenes azaz a fotózás alatt készült werk képeket láthatjuk, nekem ezek amúgy jobban tetszenek, mint a kampányképek. 

naom_5e32ef4d9d33e.jpg

naom_5e32ef4c87f2c.jpg

naom_5e32ef48182c3.jpg

naom_5e32ef45ca87d.jpg

naom_5e32ef412ea43.jpg

naom_5e32ef3ec3fa9.jpg

naom_5e32ef3c515bc.jpg

naom_5e32ef3b4981e.jpg

naom_5e32eef370169.jpg

naom_5e32eef718475.jpg

naom_5e32eef974ecb.jpg

naom_5e32eefaa890b.jpg

naom_5e32ef37cb893.jpg

naom_5e32ef3a3ee13.jpg

naom_5e32eef25593e.jpg

Rampling és Jacobs nem most dolgoztak először együtt, kissé más felállásban ugyan, Rampling Marc Jacobs 2004-es tavasz/nyár kampányfotóin szerepelt Juergen Teller fotóssal egy ágyban, a fotós is Teller volt. 

screenshot_2018-06-15_15_44_38.png

*****************************************
ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, blog, női klub és még sok más. 
Alapítója Iványi Orsolya. 
Instagram
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Charlotte Rampling 74 évesen még mindig múzsa Tovább
Judy, egy megfáradt nő végnapjai

Judy, egy megfáradt nő végnapjai

unnamed_3.jpg

Talán nem érdekelt volna ennyire ez a film, ha nem láttam volna a házat, ahol Judy Garland meghalt.

2014-ben történt, már nem laktam Londonban, de sűrűn visszajártam, nehezen tudtam elengedni a várost. Egy ilyen visszajárós alkalommal, bejött a képbe egy randi is, és amikor mondtam a randi alanynak, hogy imádom a londoni érdekességeket, bedobta, hogy tudom-e, hogy Judy Garland Londonban halt meg, és amúgy nem is vagyunk messze a házától.

Nos, nem kellett kétszer mondani, hogy induljunk.

Judy Garland az előkelő Chelsea negyedben élt, a Cadogan Lane 4 alatt, amikor ott jártam, akkor így nézett ki.

Mindez 2014-ben történt és mégis sokszor az eszembe jutott az évek alatt, hogy ott, abban a házban ért véget egy élet, egy karrier, túl hamar.

j6_1.jpg

j2_1_1.jpg

j5_1_1.jpg

Felmerült bennem a kérdés, hogy miért nincs kis kék tábla házon - blue plaque - , ami azt jelzi, hogy ott élt/halt valamilyen híres ember. Nos, a tulajdonosok nem akarták, hogy zarándokhely legyen a ház, így nem járultak hozzá a kék táblához. Az English Heritage 15 éven keresztül próbálkozott, ők osztják ki a táblát, de nem jártak sikerrel.

1834.jpg

Ez amúgy egy 3 hálószobás ház, annak idején Garland bérelte, ha ezt ma akarná valaki, kb. 4000 GBP lenne hetente vagyis 1,6 millió forint. Nem csoda, az SW1 irányítószám, ahol ez a ház is található, az egyik legdrágább Londonban, pár méterre innen a Sloane Street-en Louis Vuitton, Tom Ford, Gucci, Jimmy Choo üzleteket találunk.

A világ egy leghíresebb színésznője itt halt meg 1969. június 22-én egy véletlen gyógyszer túladagolásban, 12 nappal 47. születésnapja után. A wikipedia szerint a fürdőszobában, egyesek szerint a WC-én. (Állítólag, szintén a wikipedia szerint, Elvis Presley és Nagy Katalin is hasonlóan pont akkor haltak meg, amikor wc-én voltak.)

Ez az információ annyira bennem maradt, hogy mennyire szomorú és méltatatlan, sokszor eszembe jutott az évek során.

Talán ezért is vártam, hogy lássam a Renée Zellweger-féle Judy Garland filmet. Hogy valami kimossa ezt a fura információt belőlem.

És szerintem Zellweger is nagyon várta, hogy végre újra elismerjék, újra díjat vegyen át. Újra a nagyok között lehessen. 

Az 50 éves színésznő 2004-ben megnyerte a Hideghegyért az Oscart, a Golden Globe-ot, a SAG-et, a BAFTA-t, viszont 2010 után 6 évig egyáltalán nem dolgozott.

Talán köze volt ennek ahhoz, hogy 2014-ben Renée Zellweger "ledobta" Bridget Jones arcát. Bár sosem mondta ki, láthatóan bizonyos beavatkozások történtek rajta. És álljunk is meg itt egy pillanatra. Számomra Renéé Zellweger az a példa, akit mindig felhozok arra az esetre, aki azért változtatta meg az arcát, mert nem tetszett neki. Lehet, hogy nekünk meg a félvilágnak tetszett, de neki nem, és ezt el kell fogadnunk, mert ha ő ettől boldog, amikor belenéz a tükörbe, akkor jó, hogy megcsináltatta az arcát.

2019-ben jött a nagy visszatérés, először a What/if című Netflix sorozat formájában, ahol kegyetlen femme fatale-t játszott, megnéztem, de már arra sem emlékszem, hogy miről szólt a sorozat, bár szórakoztató volt. 

Nos, a Judy filmet nem könnyű végignézni, de érdemes mert Zellweger kiváló benne. 

A film Judy Garland utolsó hónapjairól szól, a világ egyik legtehetségesebb színésznőjét látjuk sodródni, majd végül menthetetlenül a hullámok alá bukni.

Mindez Londonban történik, ugyanis ide hívják meg őt előadni 5 héten keresztül a Talk of the Town szórakozóhelyre. Európában még mindig imádják, így elfogadja a meghívást, mert le van égve, kvázi a hajléktalanság szélén áll, és pénzt kell keresnie, hogy két kisebbik gyerekét eltartsa. Liza Minelli akkor már 23 éves volt. 

Judy Garland egész életében gyógyszerfüggő volt, a filmstúdiók látták el mindenféle anyaggal, hogy bírja a strapát, a filmben például a saját ügynöke adagolja neki gyerekként a pirulát.

Londoni fellépései attól függtek, hogy milyen állapotban van éppen, a közönség sem túl kedves vele, Garland mindenkivel küzd, de sajnos, nem ő nyer végén.

Zellweger pontosan adja a meggyötört, semmibe vett, kihasznált, szeretetre vágyó nőt, aki még utoljára belesétál egy házasságba is, ötödik alkalommal. De legalább egy kicsit boldog. 

Nehéz közben nem arra gondolni, hogy miért nem segített neki senki, miért nem látták a körülöttelévők, hogy ennek nem lesz jó vége? Miért nem hallotta meg senki a segélykiáltását? 

Judy Garlandnak nem volt jó élete, a film sem adja vissza pontosan, hogy miért, de talán nem is akarták, hogy ne távozzon még szomorúbban a közönség. 

Depresszió, gyógyszerfüggőség, alkoholizmus, szexuális bántalmazás, öngyilkossági kísérlet, elvonók..egy megfáradt nő végnapjait láthatjuk, akinek nagyon drukkolunk, akkor is, ha tudjuk, mi lesz a film vége. 

És itt le kell írni, hogy Zellweger annyira bátor volt, hogy ő énekli a filmben a dalokat. Nyilván nem érhet fel Garlandhoz, de akkor is le a kalappal előtte. 

Zellweger már három díjat besöpört az alakításáért, egy Golden Globe-ot, egy SAG díjat és egy Bafta-t, sokan Oscart is jósolnak neki. Szerintem megérdelmelné.

np_20200106_judy065uvw_5360340.jpg

 A filmhez amúgy lánya, Liza Minelli nem adta áldását.

Visszatérve a házhoz, időközben új tulajdonosa lett, aki lebontotta a házrészt, így kék tábla már soha nem lesz rajta, mert csak eredeti házra adják ki, viszont az új tulajdonosok beleegyeztek abba, hogy a rajongók mégis megemlékezhessenek a háznál.

telemmglpict000205743296_trans_nvbqzqnjv4bqz9xl2x431wtpnfe7gdjfdxa4jfmulglwxrgqg3wf9cq_1.jpeg

 **************************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, blog, női klub és még sok más. 
Alapítója Iványi Orsolya. 
Instagram
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport

Judy, egy megfáradt nő végnapjai Tovább
A hétköznapiság dicsérete avagy hogy lássuk meg a mindennapokban az apró örömöket

A hétköznapiság dicsérete avagy hogy lássuk meg a mindennapokban az apró örömöket

20200118_154610_1.jpg

Kinyitom a szemem, jobbra nézek, még az ágyban fekve pont kilátok az ablakon, konstatálom, hogy ma depressziós idő lesz. Talán fel sem kelek. Talán fel sem öltözöm. Hallom, hogy a férjem lent motoszkál, reggelit készít magának, közben beszél a kutyához. Ez nem vicces, Freddy, egyáltalán nem vicces. - mondja neki, persze a hangja tele kedvességgel. Elmosolyodom, és azonnal le akarok menni megtudni, hogy mi történt, már nem is érdekel, hogy ma milyen idő lesz, ez a kis véletlenül elkapott jelenet teljesen felizgat, és úgy ottmarad a fejemben, hogy még hetekkel később is mondom a kutyának, hogy ez nem vicces, Freddy, egyáltalán nem vicces, amikor ötpercenként akar kimenni majd bejönni.

A hétköznapi apró örömök ott vannak körülöttünk. Mindenki körül. Csak meg kell keresni őket. Tudatosan.

Úgyhogy a sok újévi fogadalom helyett én erre az egyre fogok koncentrálni idén.

Catherine Gray könyve pont erről szól.

Persze, lesz munka vele.

Azt mondja Gray, hogy az agyunk alapvetően negatívan gondolkozik, és mindig oda lyukad ki, hogy mi az, ami nem jó az életünkben, például miért nincs több pénzünk, nagyobb házunk meg ilyesmi. Folyamatosan hasonlítgatjuk magunkat másokhoz, aminek semmi értelme, hiszen csak magunkat nyomasztjuk vele.

Amit meg kell tanulni, hogyan legyünk elégedettek azzal, amink van. Persze, lehet és kell is fejlődni, de nem kifizetődő önsajnálatban és csalódottságban élni.

Tehát keressük a mindennapi kis örömöket. Konkrét dolgokat. Gray azt írja, hogy napi 8 dolgot érdemes találni.

Azt is javasolja, hogy ne általánosságban gondolkozzunk, és persze lehetünk hálásak is sok mindenért, van aki, hálanaplót ír, ugye, ő inkább arra buzdít minket, hogy konkrét kis eseményeket keressünk és tréningezzünk az agyunkat, hogy keresse ezeket.

Fókuszáljunk arra, amit már megcsináltunk, ne arra, amit még nem!

Nos, én ma már csináltam egy ebédet, kipakoltam a mosogatógépet, felsöpörtem, beraktam egy mosást, kitaláltam este, hova menjünk étterembe (hetente egyszer megyünk), megírtam 3 emailt és dolgoztam is kicsit. Persze, még le kellene szednem a karácsonyfát, kéne porszívoznom, hajat mosni, lereszelni a körmeimet, válaszolni még jó sok emailre, rendet tenni a padláson, és még sorolhatnám. De inkább arra gondolok, hogy milyen ügyes vagyok, hogy már ennyi mindent megcsináltam és még csak 3 óra!

Gray amúgy úgy kötött ki ennél a témánál, hogy az élete eléggé mellékvágányra futott, belecsúszott az alkoholizmusba. Onnan próbált kimászni ezzel a technikával, persze az élet rádobott még néhányat, meghalt az apukája, a barátja megcsalta és elvesztette a munkáit is, mindezt 6 hónapon belül. "Ma már megvan a technikám arra, hogy hogyan vidítsam fel magamat, persze attól még lehetnek negatív érzéseim." - mondja.

Eljött az ideje, hogy megtaláljuk a hétköznapiságunkban a szerethetőt, a jót, a vicceset.

Mert persze történnek az életünkben úgynevezett nagy dolgok is, például megházasodunk, gyerekünk születik, házat veszünk, utazunk, és ilyenkor ugye nagyon boldogok vagyunk, de ebből azért nincs olyan sok. Legalábbis az én életemben.

És hogy én ma minek örültem már?

1. Ahogy a kiskutya rámnézett ma reggel és rátette a mancsát a kezemre.

2. A férjem megdicsért, hogy milyen jó salátát csináltam neki.

3. Imádom a mindennapi sétáinkat a kiskutyával, és Isten bizony semmire nem gondolok közben, csak arra, hogy megyünk az úton ketten. (Persze, miután megcsináltam erről a témáról a videót!)

4. Vissza kell küldenem egy ruhát, mert nagy az L-es méret!

5. Még mindig nagyon örülök annak, hogy tegnap megtaláltam egy nagyon kicsi biszbaszt, amit a férjem leejtett  traktor szerelés közben, és ha nem találtam volna meg, akkor pár száz euróba fájna a javíttatás.

6. Sikerült nagyvonalúan lezárnom egy levelezést, felülemelkedve saját kicsinyességemen.

7. A héten vettem egy új teát, a neve Pukka és mivel nem volt olcsó, bíztam benne, hogy jó is lesz, és nem csalódtam, és meglehetősen jó.

8. És este megyünk vacsorázni egy livornói sushi étterembe!!

Találjunk a szürke hétköznapokban is minden nap egy kicsike örömöt, amitől boldogabban hajtjuk párnára este a fejünket!

***************************
ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, blog, női klub és még sok más. 
Alapítója Iványi Orsolya. 
Instagram
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport

A hétköznapiság dicsérete avagy hogy lássuk meg a mindennapokban az apró örömöket Tovább
Tisza Kata: „Mégis hogyan kéne méltósággal megöregedni?”

Tisza Kata: „Mégis hogyan kéne méltósággal megöregedni?”

Tisza Kata: „Mégis hogyan kéne méltósággal megöregedni?”

 

2019. november 30. |

Mindenki szeretne sokáig élni, az öregedéstől viszont rettegünk. Félünk, hogy egyszer csak mi is „olyanná” válunk… Szenilisek leszünk és haszontalanok, akiknek egyetlen boldogsága, ha a villamoson tolakodva oldalba bökdöshetik utastársaikat. Hiszen az öregek már csak ilyenek, nem igaz? Tisza Kata íróval, öregedéskutatóval, hivatásos segítővel beszélgettünk.

Visszatérve az imént feltett kérdésre: az, hogy ezt így hisszük, az ageizmus csapdája. Az ageizmus nem más, mint az életkor alapján történő besorolás, ítéletalkotás és diszkrimináció jelensége, amely gyakorlatilag egész életünkben körülvesz bennünket – éppen ezért már szinte természetesként hat. Ageizmusról beszélünk, mikor a társadalom szemében előbb túl fiatalok, aztán hirtelen túl idősek leszünk bizonyos dolgokhoz, mikor életkorunkhoz kapcsolódó tiltásokkal, stigmatizációval és előítéletekkel szűkítik be lehetőségeinket. 

Tisza Katával többek között arról beszélgettem, hogy miért is lehetetlen „méltósággal megöregedni”, valamint, hogy milyen különbségek mutatkoznak például a nők és a férfiak öregedése között.

6b0d0265f33125a2c6bdbc1d88f6fa0d.jpg

Fotó: Reviczky Zsolt

Mindenféleképpen meg kell öregednünk? A társadalom elvárja, hogy egy bizonyos életkor után „annak megfelelően” viselkedjünk?

Ez a „méltóságos megöregedés” – dilemma egy rendkívül ambivalens kérdés. Madonnát szoktam példaként hozni. Amikor ő megengedi magának, hogy smink nélkül egy melegítőben lemenjen a piacra, akkor megy az ócsárlás a magazinokban, hogy nénikésen megöregedett, hogy néz már ki, elhagyta magát stb. Hogyha viszont szexistennőnek felöltözve, mint egy popdíva kiáll 60 évesen a színpadra miniszoknyában, akkor meg azt mondják rá, hogy nem tudja elfogadni az öregedést, nem tud méltósággal megöregedni… Tehát van egyfajta külső megítélés, ami valójában nem igazán definiált. Mégis hogyan is kéne méltósággal megöregedni? Ez különösen a nőket terheli, hiszen az ageizmus és a szexizmus egymást erősítve jelenik meg a társadalomban. A nőt – akit egy tradicionálisan szexista társadalom szextárgyként kezel – sokkal jobban megítélik, ahogyan az öregedéssel ezen attribútumai átalakulnak, miközben maga a társadalom se tudja igazán belőni, hogy akkor mit is vár ezek után a megöregedett nőtől, ha egyéb szerepeitől még fiatalon megfosztotta, vagy karrieristának titulálta. Hogyan viselkedjen méltósággal, milyen értelmes szerep maradhat számára?

Van tehát egy nagyon erőteljes elvárás, ami a társadalom bigottériájából fakad, hogy egy bizonyos kor után már így illik, úgy illik, amúgy illik viselkedni – de pont ugyanezért a viselkedésért meg is vetik, le is sajnálják az idős embert, miközben rendszerszinten egyáltalán nem nyújtanak élhető és perspektivikus alternatívát.

Mi az a kor, amit átlépve már idősnek számítunk? Mikor kezdünk el öregedni?

Ebben nagy eltérések vannak, többféle besorolás is létezik. A WHO azt mondja, hogy 45 éves kortól számítunk középkorúnak, maga az idősödés pedig 60-tól kezdődik. De nyilván mást jelent 90 évesnek lenni például Németországban vagy az Egyesült Államokban, ahol a 90 évesek is még utazgathatnak, vásárlóerővel bírnak, miközben nálunk alig létezik ez a korosztály, vagy ha igen, súlyos marginalizációban. 

Összességében azonban az életkor egy jóval összetettebb kérdés, az időt ugyanis számos dimenzióban értelmezhetjük. Van például a biológiai idő, ami azt mutatja meg, hogy a tested milyen ütemben öregszik, a kronológiai pedig azt, hogy hány éves. De van a pszichológiai idő, ami azt takarja, hogy te mennyinek érzed magad, hogyan állsz az életkorodhoz. És van olyan, hogy szociológiai idő, ami arra utal, hogy az adott társadalom, amiben élsz, mennyi idősnek tart téged és hogyan viszonyul hozzád. Ezek összhatása adja meg az életkor jelentését.

Vannak kulturális különbségek abban, hogy miként viszonyulunk az idősödéshez és az idősökhöz?

A japán kultúrát tradicionálisan időstisztelő kultúrának tartjuk, miközben kutatások rávilágítottak, hogy már ott is létezik az úgynevezett idősabúzus, mikor például fogva tartják az idős embert, elveszik a nyugdíját, kínozzák stb. Nyilvánvalóan a globalizáció következtében a kulturális hatások ma már olykor összefolynak, nem lehet annyira élesen elválasztani, hogy nyugaton így van, keleten pedig úgy.

De például az Egyesült Államokban vagy Németországban az idősember komoly vásárlóerővel bír, ezért nincsenek is annyira leírva a társadalomban. Van egy csomó termék, ami kifejezetten nekik készül, tehát meg kell nyerni a kegyeiket. Azokban a társadalmakban viszont, ahol az idős ember a társadalmi perifériára szorul, kisnyugdíjas lesz, szegény életkörülmények között él, ott nincs gazdasági hasznuk, hiszen nem lehet nekik semmit eladni. Ott sokkal jobban marginalizálódnak is. 

Gyakran a fiatalok szemére vetik, hogy nem tisztelik eléggé az idős embereket, bezzeg régen… Tényleg más volt régen az öregek megítélése?

Van egy ilyen idealizált hiedelem, hogy régen nagyobb presztízse volt az öregeknek, regén jobban tiszteltük őket, vagy hogy bezzeg a keleti kultúrák a mai napig nagy tisztelettel adóznak nekik. Ugyanakkor az antropológiai feljegyzésekből jól látszik, hogy régen is csak addig tisztelték az öregeket, amíg hasznosak voltak a közösség számára. Mondjuk amíg valaki ellátta a közösség bölcse szerepét, és lehetett hozzá fordulni tanácsért. De mihelyst gyengélkedni kezdett, tehát már nem volt haszna, akkor gyakorlatilag megszabadultak tőlük. Volt például olyan rítus, ami során felvitték a legmagasabb hegy tetejére a törzs öregjét és aztán ott hagyták a szélsőséges természeti körülményeknek kitéve, hogy pusztuljon el a maga természetes módján. Úgyhogy nem feltétlen a modernizáció hozta el a változást, az azonban tény, hogy a generációk közti kapcsolatok élénkebbek voltak, együtt éltek, segítették egymást, természetesebb jelenség volt a családi körben való betegeskedés, ma ezen rítusok hiányoznak, a kórházi magányba száműzetnek leggyakrabban, ami hatással van az elidegenedési folyamatra.

Az ageizmus alatt az életkor alapján történő ítélkezést, sztereotipizálást értjük. Milyen sztereotípiákat hoz magával az öregkor?

Az inkompetencia, az aszexualitás vagy például a szenilitás feltételezése tipikusan együtt járnak az időskorral. A megváltozott, felgyorsult és technicizált világ miatt sokan azt mondják, hogy az idősek haszontalanná váltak. És persze tény, bizonyos dolgokban és bizonyos szempontból az öregedés valóban hanyatlással jár együtt, különösen, ha kizárólag a testet nézzük. De ha elfogadom, hogy az ember nem csak test, hanem szellem és lélek komplexuma, akkor biztos, hogy csak hanyatlás következik be az idő múlásával? Biztos, hogy egy idős ember teljesen inkompetenssé válik? A demencia igazából egy betegség, tehát szellemileg nem kötelező leépülni, nem lesz kötelezően minden idős demens. Tehát alapvetően az egészséges öregedés nem feltétlenül jár együtt egy szellemi leépüléssel, sőt sokkal nagyobb tudás halmozódhat fel, aminek pedig lehet relevanciája. Sok kutatás azt mutatja, hogy bizonyos területeken nagyon hasznos az a tudás, ami egy idős embernek van.

És a szexualitással kapcsolatban is vannak kutatások, amik bizonyítják, hogy azzal, hogy az ember megöregedett nem kell feltétlenül aszexuálissá válnia, sőt. Az időseknek is ugyanúgy szükségük lehet intimitásra, aminek ráadásul még egészségmegőrző szerepe is lehet. Az én kutatásaim például azt mutatták, hogy sokan csak azért mondanak le a szerelemről idősorban, mert a társadalom szerint azt már nem illik… Lenne rá igénye, még lehet, hogy lehetősége is, de fontosabb, hogy mit szólnak mások, vagy ha e téren probléma merül fel, a szégyenérzet akadályozza abban, hogy segítséget kérjen.

És annak milyen hatása van, hogy az időseket általában csak néniként, bácsiként emlegetjük?

Ezzel gyakorlatilag infantilizáljuk őket, tulajdonképpen megfosztjuk őket a méltóságtól, a hatalomtól, az ágenciától, az autonómiától a kompetenciától. Továbbá a nemiségtől is: a néni már nem nő, a bácsi nem férfi. Ez számomra verbális erőszakforma.

Honnan erednek ezek az előítéleteink az öregséggel szemben?

Alapvetően van az embernek egy egzisztenciális szorongása az elmúlástól, a haláltól, a betegségtől. Mivel nem tudjuk expliciten, hogy mi fog történni a halál után, ezért nyilvánvalóan eredendően félünk tőle. Illetve attól is, amivel szemben tehetetlenek vagyunk, a halálunkat pedig végső soron nem tudjuk megváltoztatni, megakadályozni. Ráadásul tabusítjuk is, a kórházak magányába száműzzük, nem tekintjük az élet természetes részének. 

A beteg, idős ember látványa beidézi ezt a szorongást, ami oda vezet, hogy elkezdünk tagadni, hárítani, hátat fordítani. Lesznek Ők, az öregek és Mi, a fiatalok, mert az hisszük, hogy ez megvéd minket. Ha pedig ez a felosztás megvan, el is indul a sztereotipizálás, ami valójában nem más, mint egy támadó-védekező mechanizmus. Erre az alapra rakódnak aztán rá az aktuális társadalmi problémák, és így lesz az életkorból egy stigma, egy szégyen.

Egy nőt gyakorlatilag már 30 után is simán leöregeznek, miközben egy férfi még 50 évesen is fiatalnak számíthat. Miért van ez a különbség? 

Beindul a kettős mérce.  A nőket a megjelenésük alapján ítélik meg, a férfinek ezzel szemben a fő tőkéje nem a megjelenése, hanem a presztízse, a hatalma. A presztízs és a hatalom nőhet is az idősödéssel, viszont a külső a társadalmi sztenderdekhez mérten átalakul. De azt is fontos látni, hogy másképpen számít öregnek egy gazdag, nagy hatalmú férfi, és egy kisnyugdíjas. Míg az utóbbi egy bácsika, addig a másiknak azt is elfogadjuk, hogy fiatal női vannak.

De arról is beszélni kell, hogy az idősödő nők reprezentálása mostanában változóban van. Míg korábban nem volt jellemző, az utóbbi időben elkezdtek például idős nők is megjelenni a női magazinokban. Ez bizonyos szempontból jó, más szempontból viszont aggasztó, mert megint csak a felszínt ragadják meg azzal az üzenettel, hogy idősként is nézhetsz ki szexisnek. Ez továbbra is a szexista, felületes megfelelni akarás kiszolgálása, és a belső értékek bagatellizálása. 

Ha 30 év felett már túl öregek, 20 alatt pedig túl fiatalok, akkor a nőknek valójában van egy jó 10 évük?

Igen, egy nagyon szűk szakasz, amikor például szexuális zaklatás áldozataivá válnak. Nagyon sok kutatás van arról is, hogy ezt az időszakot kifejezetten teherként élik meg a nők, és azért nem tudnak kiteljesedni egyéb dimenzióikban, mert mindenhol a nőiségüket tolják előtérbe. És itt is van egy ambivalencia, hiszen, ha szép a nő, akkor a társadalmi sztereotípia azt mondja, hogy biztosan kurva, biztosan hülye és mindent annak köszönhet, hogy valakivel lefeküdt. A szépség hoz magával egyfajta megvetettséget is. Ha viszont nem felel meg az aktuális szépségelvárásnak, akkor jön a lesajnálás. Ez is egy borzasztó fojtogató elvárásrendszer, ami nagyon sok nőt beletaszít az önértékelési problémákba, állandó megfelelési kényszerbe, bűntudatba és egy csomó rossz döntésbe. 

Maradjunk a nőknél: melyik életkorban tudnak akkor kiteljesedni?

Ha folyton az elvárásokhoz mérik magukat, akkor semmikor. Ha valami módon kialakítanak egy szabad identitást, akkor bármikor. A kulcs az, hogy mennyire tudom függetleníteni magam azoktól a játszmáktól, amikbe bele akar szorítani a társadalom, ki tudok-e törni ezekből. Védettséget a többszörös szerepelmélet szerint az ad, hogy ha nem egyetlen dimenzióban élünk. Ha nincs az a lobogó hajam, mint fiatalon volt, de például hasznosnak érzem magam a munkámban, akkor kevésbé fogok összeomolni amiatt, hogy fizikailag megöregedtem. Ha tehát igyekszel kvázi több lábon állni identitásszempontból, akkor védettebb vagy. Kutatások rendre kimutatják, mennyire alacsony a kizárólag a családjukat ellátó nők önbecsülése. Bezárulnak az otthonukba, ami az izoláció és a kiszolgáltatottság miatt a családon belüli erőszak terepe, nincs semmilyen alternatívájuk, semmilyen más visszajelzésük. Ezzel szemben azoknak a nőknek, akik gyereket nevelnek és közben valamilyen fizetett munkát, tevékenységet végeznek, több helyről jöhet visszajelzés, ami igen fontos az önértékelésük és függetlenségük szempontjából.

Fontos tehát, hogy ne szűkítsük be a nőt egyetlen szerepkörbe, ahova egyébként egy feudális nézetű társadalom szereti betolni őket. Hiszen ez a szerep egyrészt nem is kap megfelelő elismertséget, másrészt a presztízse is csak ideig-óráig tart. Nagyon sokszor megtörténik, hogy miután a gyerekek felnőnek és kirepülnek, a nő összeomlik, akit utána a férje klasszikusan le is cserél egy fiatalabbra. Egy autonóm nőt ez kevésbé roppant össze: van a megaláztatásokból kiútja, valós választása.

Mi a megoldás az ageizmus ellen – már ha van ilyen? Hogyan lehet jól megöregedni?

Amennyiben a társadalmi elvárásokat próbálja az ember követni, soha nem fog tudni megfelelni és mindenképpen belerokkan. Én, mint az öregedéskutatás progresszív irányzatának képviselője úgy gondolom, hogy az életkor előrehaladta egy teljesen természetes dolog, és semmiképpen nem vélem célravezetőnek, hogy az öregedést a felszínen ragadjuk meg. Nem az életkorunk ellen, hanem az előítéletek ellen szükséges küzdeni. Ha csak a felszínt nézem, akkor az öregedés könnyen lesz kudarc egy erősen szexista fogyasztói társadalomban. Ha azonban élnek mélyebb rétegei az identitásnak, az erőtartalékként jelenik meg. Tulajdonképpen az identitás szabadága, az önelfogadás az, ami oldja az ageizmus előítéleteit. Ez persze nagyon nehéz, mert szembe kell menni a teljes szocializációval.

Egy belső fejlődési folyamatként kellene nézni az idősödésre, amiben elfogadom, hogy olyan vagyok amilyen és megengedem, hogy az is méltó öregedés, aki hófehér hajjal akar élni és az is, aki lilára festi a haját – tehát plurális jelentést kell adni az idősödésnek. Az ellenkezője dehumanizál ugyanis. Ha elfogadjuk, hogy egy fiatal ezerféleképpen lehet fiatal, miért ne fogadnánk el, hogy az idős is ezerféle módon öregedhet meg? 

Eredeti cikk ITT.

Tisza Kata: „Mégis hogyan kéne méltósággal megöregedni?” Tovább
Leltár 2019

Leltár 2019

20191229_155401.jpg
Még sose voltam annyira megcsúszva ezzel a leltárral, mint most, nehezen megy, pedig már engedném el az évet.
2019-ben összesen 290.186 kedves látogatója volt a honlapnak, ami szuper. Bár, nem mondhatom el, hogy dupláztam, ahogy eddig mindig elmondtam, tavaly ugyanis 221.000 volt.
Íme, a Toplista:
 

Bözsi, a Vas megyei stílusikon - 113.023
Itt meg kell jegyeznem, hogy ez minden idők legolvasottabb posztja lett, elképesztő utat futott be, a posztot 27 ezren lájkolták!

A világ egyik leghíresebb modellje, a 75 éves Benedetta Barzini el akar tűnni - 48.229

Hogyan fogytam le 10 kilót 40 felett? - 33.103

Világgá menni 50 évesen - 23.489

JANUÁR
Már tavaly januárban elhatároztam, hogy nem fogom használni az "új év, új én" kifejezést, mert már nem akarok minden évben megújulni. Szeretnék fejlődni, fejleszteni magam, de nem akarok teljesen megújulni, erről majd a 2020 tervek és célok posztban fogok írni.

Előjöttem a női klub ötletével, ami mára kinőtte magát női közösséggé, szépen megy magától előre, történnek a dolgok, szerintem egyre jobb a kis közösségünk, és imádom visszahallani, hogyan születnek a csoportban barátságok, hogyan szerveződnek közös programok, és hogyan segítünk egymásnak önzetlenül. Ha holnap meghalnék, és még előtte megkérdeznék, hogy mire voltam a legbüszkébb életemben, valószínűleg  ezt mondanám.

FEBRUÁR
Az első videó interjúm megjelenése, bár nem februárban vettük fel, hanem még novemberben, de ide tenném.
Kónya Bea, Instagram királynő azaz a Pikrea tulajdonosa interjúvolt meg, szerintem jól sikerült és nem mondtam túl sok hülyeséget! Beát jó szívvel ajánlom, nem csak akkor, ha a nulláról indulsz és Instázni szeretnél, de akkor is, ha már pár éve csinálod, de mégsem ütött be rendesen. 

MÁRCIUS
A március már mozgalmas volt, utólag azt gondolom, hogy kissé túlvállaltam magam, de vitt a lendület.

Három eseményt is szervezem (egy hét alatt!), mindegyik teltházas volt, nagyon örültem, hogy jó sokatokkal találkozhattam, már nagyon vártam, hogy kiléphessek az online térből és tudjak arcokat, hangokat kötni a facebook meg Insta profilokhoz.
Sminktippek 40 felett Makrai Andival, szerintem itt többen megvilágosodtunk sok területen, én például megtaláltam életem legjobb alapozóját és megtanultam a szemöldökömet megcsinálni. És itt bele is vágtam ebbe az izgalmas utazásba, ami arról szól, hogyan sminkeljem magam profin 40 felett.
Miből fogok élni, ha nyugdíjas leszek Gőcze Edittel és Tasi Csabával, tudom, nehéz és kellemetlen téma, de szembe kell nézni vele, ezért 2020-ra is tervezünk hasonló eseményeket, sőt podcastot is!
Esztétika természetesen Dr. Gyöngyösi Nóra doktornővel arról beszélgettünk a többi között, hogy mielőtt bármilyen kezelésre megy az ember, mire figyeljen, milyen információkkal érdemes tisztában lenni, és persze lehetett kérdezni, szerintem ez volt a legfontosabb. Én pedig megírtam a botoxos élményeimet.
20190409_134237.jpg
Márciusban rámtalált a Vichy, és elkezdtünk beszélgetni arról, hogy tudnák együtt dolgozni. Az apropó ugyanis, hogy kijöttek egy olyan termékcsaláddal, mely kifejezetten a menopauzában lévő nőknek szól, én meg ugye, menopauza aktivista vagyok. És még a hónapban, megjelent az első közös edukációs cikkünk a Díványon - Nem egy  rémes betegség, hanem a női lét része - , először nyilatkoztam menopauza aktivistaként, hiszen nem vagyok orvos, és nem szeretnék annak sem látszani. Én egyszerűen azt szeretném, ha többet beszélnénk a menopauzáról, nem lenne tabu téma, és több információ állna rendelkezésünkre.
És szintén márciusban döntöttem rekordot a Bözsi cikkel, mondanám, hogy idén megdöntöm, de inkább nem mondom.
ÁPRILIS
Életem első nászútja. És remélhetőleg, utolsó. Barcelonaba mentünk, ahol még sosem voltam. Viszont azt nem tudtuk, hogy Húsvétkor mindenki Barcelonaba megy, így kifejezetten élvezhetetlen volt a város, így sajnos, meg kell ismételni a nászutat.

MÁJUS

Tartottam egy Toszkán Partit nálunk a házunkban, és megismerkedhettem sok vállalkozó kedvű olvasóval, akik időt/pénzt/energiát nem sajnálva, meglátogattak Toszkánában, igazán meghatódtam, hogy tényleg eljöttek hozzám.

Meginterjúvoltam Maye Muskot. Jó ez így túlzás, ott voltam egy csoportos interjún, ahol kérdezhettem, mondjuk inkább így. A Brain Bar eseményre jött előadni Magyarországra, Ez a találkozás vagyis hogy láthattam és hallhattam őt személyesen, megerősített abban, hogy kizárólag egy módon lehet túlélni az életet: ha aktívak maradunk. 71 éves, most jelent meg könyve december 31-én.

60619329_137198560699205_7075561037353856396_n.jpg

Tartottunk egy Halál Kávézót is, köszönöm Ódor Dittának, hogy moderálta és a téma mellé állt.

JÚNIUS
Megtartottam az első Menopauza Cafét a Vichyvel, azóta már volt kettő. Szoktam gondolkozni azon, hogy mekkora bátorság kell ahhoz, hogy fogjuk magunkat és elmenjünk egy csomó vadidegen nő közé és arról beszéljünk, ami mondjuk a legbensőbb problémánk. Nos, már legalább 60 ilyen bátor nővel találkoztam a 3 alkalom során, és mindig szuper érezni, ahogy összekapcsolódunk, és jönnek-mennek az energiák, napokig vagyok feltöltődve után. Lesz 2020-ban is, reményeim szerint sikerül majd meghívnom szakértőket is bizonyos témákban. 

A Test és lélek című újságban jelent meg velem egy interjú, A közösség ereje címmel, és egyúttal a kiskutya első média szereplése is megtörtént, ugyanis közös kép jelent meg rólunk.

screenshot_20200107-165614_onedrive.jpg

screenshot_20200107-165740_onedrive.jpg

A június tele van évfordulókkal, például az egyéves házassági évfordulónk, vagy az első találkozunk is júniusban történt 2016-ban.

Amúgy a nyár a testmozgás jegyében telt, majdnem minden nap jártam konditerembe, amíg a férjem biciklizett, nagyon jó rendszert vitt az életembe, arról nem beszélve, hogy elég jól le is fogytam.

img_20190712_105935_817_1.jpg

JÚLIUS
Megtartottam a 2. Menopauza Cafét, előtte pedig bent voltam reggel a Mokkában erről beszélgetni, nagyon élveztem, nyilván mert órákat tudnék beszélni a témáról.

 

AUGUSZTUS
45 éves lettem.

2016. augusztus 5-én fogtam magam és kiköltöztem Toszkánába. Egy férfihez, akiről vajmi keveset tudtam, de mindketten éreztük, hogy ebből lehet valami. Valljuk be, mindenkinél eljön egy pont, amikor elkezd azon gondolkozni esténként az ágyban lefekvés előtt, hogy hová vezet mindez, valóban azt csinálom, amit akarok, mi lenne, ha holnap felmondanék és elmennék jógaoktatónak/virágkötőnek/webdesignernek?  Aztán átgondolod a napodat és megint kipipálod, hogy ma sem történt semmi érdekes és tudod, hogy holnap sem fog. Mert csak akkor fog, és ezt te is tudod, ha TE változtatsz az életeden. Várhatod persze, hogy valaki bekopog az ajtódon, és azt mondja, hogy jöttem és elviszlek egy másik valóságba, de ha meg is történik, akkor már nagyon öreg leszel és és bánni fogod, hogy ilyen sokat vártál. (Persze sose késő!) Az életben ritkán van olyan, amikor minden összeáll. Amikor valamilyen varázslatos módon, bármilyen kifogást találsz ki, az egyből eltűnik. A lakásomat pont eladtam (viszlát svájci frank hitel!), szabadúszóként dolgoztam és amúgy meg azt éreztem, hogy most BÁRMI megtörténhet. Gyakorlatilag ez lett a mantrám, és aztán nem volt más választásom, mint beleugrani az ismeretlenbe. Éltem a lehetőséggel, augusztus 5-én este 10 órakor beültem az autójába 2 bőrönddel, - azért emlékszem ilyen pontosan, mert az öcsém esküvője volt aznap -, és nekivágtam a nagy kalandnak!
42 éves voltam. Sokkal nehezebb volt, mint amire számítottam. Folyt. köv. ITT!

incollage_20190805_110524797_1_1.jpg

SZEPTEMBER
Szeptemberben világhíres lettem itthon, ahogy Mici barátnőm fogalmazott, ugyanis benne voltam a Nők Lapjában egy Vichy kooperáció keretében.

screenshot_20190929-230146_onedrive.jpg

Aztán szeptemberben megszületett a NeverOrdinaryWoman logó, külön köszönet érte Monicanak, aki kitalálta, hogy biggyesszük oda a woman szót a Neverordinary mögé, és Eszternek, hogy megalkotta. Ennek örömére lett táska meg bögre is! 

20191210_075447.jpg

A 201-ban létrehozott zárt Neverordinary+ csoport szárnyal és bővül, már 2300-an vagyunk és sose gondoltam volna, hogy közösséget fogok építeni a menopauzán keresztül. Az élet már csak ilyen, ugye.

OKTÓBER
Az október megint jó mozgalmas volt, először is megvolt életem első profi fotózása a Fashion Street Magazinnal, köszönet Balogh Edina főszerkesztőnek, hogy gondolt rám az Ageless szám kapcsán.

pcollage_200508_0107_2020.jpg

Aztán tovább elsőztem októberben, és élő egy órás rádióműsorban beszélgettem Csesznák Anikóval a Karc FM, Spájc című műsorában a 40 feletti lét örömeiről és nehézségeiről beszélgettünk.

A menopauza világnap kapcsán (október 18.) kampányoltunk közösen a közösség tagjaival és nem tudom elmondani, hogy mennyire hálás vagyok nekik, hogy arccal bevállalták a videót, nagy dolog ez, amikor a menopauza még mindig tabu témának számít, köszönöm még egyszer!

 

4.png

A Menopauza világnap kapcsán a Szabad  Föld is meginterjúvolt, köszönöm, hogy terjesztik az igét!

 screenshot_20191024-120341_onedrive.jpg

A névnapom előtt egy nappal jelent meg a Képmás magazin online kiadásában egy interjú velem, Kosztin Emese beszélgetek éppen, köszönöm neki, hogy rámtalált! ITT olvasható!

ivanyiorsolya2.jpg

NOVEMBER
Azt hiszem, novemberben nem történt semmi, azon kívül, hogy egyfolytában esett az eső itt, komolyan, sehova nem tudtunk elmenni.

DECEMBER
Megvolt a 3. Menopauza Cafe, és annak ellenére, hogy elnéztem a dátumot és rosszul beszéltem le a helyszínnel, minden rendben volt, köszönöm a Bálint háznak a rugalmasságot.
Decemberben elindítottam a Youtube csatornámat, amire már régóta készültem, egyelőre még kísérletezem, bízom benne, hogy egyre jobb lesz! Amúgy nagyon élvezem csinálni, mert nyilván sokkal összetettebb, mint az írás, ezért is izgat annyira. Bízom benne, hogy majd belejövök, már van 53 feliratkozó! Pénzt keresni azért olyan hamar nem fogok, ahhoz kell 1000 feliratkozó és 4000 megtekintett óra (bár ez mondjuk már megvan), de arra nagyon jó, hogy más képességeimet illetve készségeimet fejlesszem. Azt sem gondoltam volna, hogy ennyire nehéz lesz visszanézni magam, látni az arcomat ilyen közelről, hallani a hangomat. Szuper gyakorlat az elfogadásra!

És amit itt most leírtam, azt meg is nézhetitek!

Életmód. A 2018-ban elkezdődött életmódváltásom tovább folytatódik. 73 kilóról indultam (165 cm-hez), és szépen lassan közel 1 év alatt lefogytam 10 kilót. Nem szenvedtem, ettem csokit is, és nem ostoroztam magam közben. Pár kiló visszajött az idén, de sikeresen visszaálltam a 64-re, a célom a 60 kiló. Itt írtam meg, hogyan fogytam le.

Fontos itt megjegyeznem, hogy mindenki le tud fogyni, még nem 40 felett is. (Egészséges emberekről beszélek.)
Sajnos vagy nem sajnos, de a legfontosabb, hogy tudatosan tegyünk magunkért. Saját tapasztalat, hogy enélkül nem megy.

"Már a harmincas éveinkben tennünk kell azért, hogy a lehető legoptimálisabban öregedjünk meg. A legfontosabb, hogy fittek maradjunk, ez még annál is többet számít, mint, hogy túlsúlyosak vagyunk-e vagy sem – állítja Székács Béla a geriátriai-gerontológiai tudományok professzora, az MTA doktora. "Körülbelül 75-80 éves korig állapotunk minőségét döntően az határozza meg, hogy korábban a 30-40-es éveinktől kezdve milyen életmódot éltünk. 80 fölött egyre inkább belép a genetikai meghatározottság. Még idősebb korban, mondjuk 95-100 év tájékán ez még inkább így van. Egyértelműen bizonyítást nyert, hogy a rendszeres mozgás, fizikai erőkifejtés, a fittség megőrzése minden tekintetben a legfontosabb, talán fontosabb, mint az, hogy kissé túlsúlyosak vagyunk-e vagy sem.
Ajánlom ezt a cikket elolvasni, mert fontos kiemelni, hogy nem lehet mindent a génekre fogni, az életmód előrébb van, úgyhogy ez irányba szeretnék még jobban elmenni, és praktikus tanácsokat találni.
Aztán kiderítettem, hogy Dr. Farkas Kitti segítségével, hogy nincs bizonyított összefüggés a menopauza és a 40 feletti elhízás között. Viszont ilyenkor fokozott a hasi lokalizációjú elhízás, ami leginkább az öregedésnek köszönhető, és nem csak a nőket, hanem a férfiakat is érinti. Ahogy öregszünk, fokozatosan veszítjük el izomtömegünket, ami évente körülbelül egy százalékkal csökken és emiatt csökken az anyagcsere sebessége. 
Ráadásul a deréktájon felhalmozódott zsír károsabb az egészségre, mint például a combon lévő, ugyanis közelebb van azokhoz a szervekhez, melyek befolyásolják az anyagcserét, illetve növelik a szív- és érrendszeri betegségek lehetőségét, ezért sem szabad félvállról venni és elintézni azzal, hogy a menopauza miatt nem lehet leadni.
Ha le akarsz fogyni, ne diétázni kezdj, hanem válts életmódot.
Idén is meginterjúvoltam néhány inspiráló 40 feletti nőt, de nem eleget!
Az egyik volt Csóra Zsanett, aki 45 éves, négy gyereke van és Európa legjobb magasugrója, aztán Pálffy Szilvi, aki világgá ment 50 évesen, a Toplistára is felkerült, lásd fentebb. Mindkettőnek köszönöm a bizalmat!
A legbölcsebb döntés, amit idén meghoztam: levágattam a hajamat jó rövidre!
A legnagyobb lecke, amit megtanultam: még mindig leállok idiótákkal
A legnagyobb kockázat, ami vállaltam: élő tévé és rádió adások (amiket amúgy nagyon élveztem)
A legnagyobb meglepetés az évben: mennyi új barátom lett a blog és a csoport által
A legfontosabb dolog, amit másokért tettem: menopauza aktivista lettem
A legnagyobb dolog, amit befejeztem: nálam most minden a kezdésről szól, de mondjuk pár embert elengedtem az életemből.
Mottó jövőre: Hogyan éljünk jobban, okosabban és tovább? 
Kívánok boldog 2020-at minden kedves olvasómnak, köszönöm, hogy áldoztok rám időt, írtok, kommenteltek, tanácsot adtok, nélkületek kevesebb lenne az életem!

És néha jusson eszünkbe ez a Colette idézet!

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK!

48357863_2107485069308344_610088580999544832_n_1.png

*************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, blog, női klub és még sok más. 
Alapítója Iványi Orsolya. 
Instagram
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport

Leltár 2019 Tovább
A Golden Globes és a menopauza

A Golden Globes és a menopauza

Azt hiszem, kijelenthetem, hogy most láttam először olyan mondatot, amiben egyszerre szerepelt a Golden Globes és a menopauza!

Történt ugyanis, hogy Olivia Colman (45) és Patricia Arquette (51) sminkesei bepillantást adtak a díjátadó előtti felkészülésbe, hogyan készítették el a kiváló színésznők arcait.

screenshot_20200108-162247_instagram.jpg

Így megtudhattuk, hogy egy speciális arcmasszírozót használt mindkét sminkes, melyet kifejezetten menopauzában lévő nőknek készítettek.

És ezt természetesen minden Insta poszthoz gondosan odabigyesztették, és mivel mindkét színésznő nyert is, így nem volt gond az információ terjedésével sem.

Olivia Colman A korona sorozatban, ahol Erzsébet királynőt alakítja, Patricia Arquette pedig A tett cím sorozatban nyújtott alakításért kapott díjat.

Érdekesség, hogy mindkét színésznő újrázott, Olivia Colman tavaly A kedvenc című filmben Anna királynő megformálásáért nyert, Patricia Arquette pedig a Szökés Dannemorából sorozatban játszott szerepért.

Arquette esetében kijelenthetjük, hogy ráment a súlyos szerepekre (szó szerint is), mindkét sorozatban zaklatott nőt látszik, alig lehet őt felismerni.

screenshot_20200108-172655_instagram.jpg

screenshot_20200108-171136_instagram.jpg

Persze, ne gondoljuk, hogy mindez a véletlen műve, itt most egy jól megszervezett PR akciót láthattunk!

A PR cég neve amúgy Fournier PR + Consulting, és gratulálok nekik innen is.

A márka neve Pause Well-Aging, alapítója Rochelle Weitzner, aki korábban az Erno Laszló márka egyik vezetője volt, 2 éve jött elő az ötlettel, hogy menopauzában lévő nőknek segítsen, az első termékek tavaly nyáron kerültek a piacra. Van még nálunk frissítő spray hőhullámra és már eljátszadoztam a gondolattal, hogy meg kellene rendelni  az arcmasszírozót, de nem tudtam 115 dollárt rászánni még.

Véleményem szerint, példaértékű, hogy két ilyen nagyformátumú színésznő bevállalt egy ilyen PR kampányt, és bátran felvállalják, hogy menopauzában vannak. Ez lenne a természetes, nem?

A változókor jelentős és értékes szakasza a női létnek, egy természetes folyamat, nem kellene félni tőle, mert minél többet tudunk róla, akár egymástól, annál könnyebb lesz megélni és jól kijönni belőle.

Még több ilyen PR húzást!

PS: Nálunk mikor lesz ilyen??

****************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, blog, női klub és még sok más. 
Alapítója Iványi Orsolya. 
Instagram
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport

 

 

A Golden Globes és a menopauza Tovább
5 dolog, ami jó lesz 2018-ban

5 dolog, ami jó lesz 2018-ban

Ez egy szubjektív lesz lista, hogy mire érdemes várni 2018-ban, én főleg a kulturális eseményekre gyúrok!

Marina Abramović kiállítás Firenezében

A performansz-művészet egyik úttörőjének számító 71 éves szerb Marina a Palazzo Strozzi-ba hozza legalább 100 darabját és új élő performansz is lesz!

A róla készült, The is artist is present című dokumentumfilmet ajánlom megnézni. 

2018. szeptember 21 - 2019. január 20

2531.jpg

 Királyi esküvő és baba

Amíg Londonban éltem, engem is teljesen beszippantottak a királyi események, például amikor Prince George született, emlékszem lehetett élőben nézni a neten, hogy mikor jön ki a Duchess a kórházból a babával. Ha minden jól megy, Kate Middleton áprilisban hozza világra harmadik csemetéjét.

2018. május 19. -  Harry herceg és Meghan Markle esküvője, az igazi tündérmese, ugye. Én nagyon kíváncsi vagyok, ki fogja a "ruhát" tervezni, mert bármit vett fel eddig Markle az eljegyzés bejelentése óta, mindent azonnal felvásároltak. Az igazi influencer :)

Az esküvő a windsori kastély Szent-György kápolnájában lesz, itt házasodott amúgy Károly és Kamilla annak idején.

image.jpg

Nick Cave a Lucca Nyári Fesztiválon

Július 17-én a szomszédságunkba érkezik Nick Cave és én végre valahára láthatom. Ráadásul családiasabb közegben.  Jegyek itt, 43 euró-tól.

Nick Cave amúgy feleségével együtt jegyzi a rendkívül sikeres Vampire's Wife nevű ruhamárkát.

dqr46daw4aa2nvu.jpg

Orla Kiely kiállítás a Fashion and Textile Museumban (London)

Az 55 éves ír divattervező, Orla Kiely nagy kedvencem, jellegzetes print motívumairól bárhol felismerem. Emlékszem az első London Fashion Week-emen sikerült kapnom meghívót hozzá, 1 órát álltam zuhogó esőben a sorban, hogy bejussak, de nem bántam meg, sikerült találkoznom is vele.

Szóval egy Orla Kiely kendő büszke tulajdonosaként, nagyon várom a kiállítást.

2018. május 25 - szeptember 23.

index12_orla_kiely.jpg

1948: the Biennale of Peggy Guggenheim 

Peggy Guggenheim, a művészvilág mecénása, női Casanova, igazi provokátor, lázadó, szegény-gazdag amerikai lány, aki végül Velencében köt ki (itt is hal meg).

1948-ban itt mutatja be gyűjteményét a Velencei Biennálén, ez volt első alkalom, hogy modern művészetet állítottak ki. A Guggenheim-gyűjtemény rendkívüli sikert aratott. Peggy aztán szemet vetett egy gyönyörű befejezetlen épületre, a Palazzo Venier dei Leoni-ra. A több mint három kilométer hosszú, festői szépségű Canale Grandén álló palotát helyreállították, és 1949-től már itt kapott helyet Peggy gyűjteménye, amely ekkorra a korábbi szerzeményei mellett jelentős amerikai művekkel is kiegészült.

A 70 éves évforduló alkalmából nyílik majd nagyszabású kiállítás a palazzo-ban.

2018. május 25 - november 25.

guggenheim-battle-02-2017-02.jpg

she-10_nocrop_w1800_h1330_2x_1.jpg

5 dolog, ami jó lesz 2018-ban Tovább
Leltár 2017

Leltár 2017

insta_2017_legjobb.jpg

Már hetek óta készülök rá, hogy megírjam a leltárt, erre megint az utolsó napra hagyom, persze.  Aztán majd sopánkodok, hogy megint nem teljes, mint tavaly. De úgy döntöttem, hogy elengedem a perfekcionizmust 2018-ban, most kezdem!

Először is, számban kifejezve kb. 100.000 kedves olvasó látogatott a blogomra, ebből 20% volt új érdeklődő. Érdekes módon, valamiért azt hittem, hogy kevesebb lesz, mint 2016-ban, aztán meg kiderült, hogy  2016-ban 30.000-rel kevesebb volt.  A lényeg, hogy van hová fejlődnöm.

Az 5 legolvasottabb blog poszt 2017-ben:

 
 
 

2017-ben az egyik legjobb dolog az volt, hogy utaztunk, pedig úgy terveztük, hogy nem utazunk, mert nem lesz elég pénzünk. Aztán valahogy mindig úgy jött ki, hogy lett (az univerzum figyel!), így áprilisban Magyarországon töltöttünk egy hetet, még a Balaton is belefért, aztán véghezvittünk egy szuper dél-franciaországi tripet - így eljutottam Cannes-ba, Mougins-be, a Colombe d'Or-ba St. Paul de Vence-ba - , aztán Olaszországon belül is utaztunk, Milánó, Velence, Umbria és egy csodás hét délen, ahol 100 évig élnek az embernek, aminek az első részét már megírtam. Aztán végre megint volt egy kis London is, teljesen váratlanul, jó volt, de már másképpen érzek iránta.

És persze 2-szor sikerült hazalátogatnom, ami azért volt jó, mert tudtam veletek is találkozni.

Aztán elkezdett foglalkoztatni az öregedés, a hogyan-öregedjünk-jól témakör, ha jól emlékszem, minden A szuperöregedés titkával kezdődött. Hirtelen felindulásból indítottam egy Hello 40 blogot is, amivel még nem tudom mi lesz, de az biztos, hogy a téma marad, sőt. 

Az öregedés és elmúlás, mint olyan, nyilván mindenkit megüt 40 körül, mert már azt látjuk, hogy mennyi lehet még, hány év, és ebbe mi fér bele. Eljön-e a szerelem, mi van, ha nem kellek senkinek, mi van, ha elkezdek elhülyülni, mi van, ha egyszer csak nem lesz munkám, mi van, ha már nem tudom magam megvalósítani, mi van, ha egyszer csak ott állok egyedül és nincs aki segítsen. Ezernyi kérdés, naponta küzdök ezekkel én is, úgyhogy hello midlife crisis! Jó kis téma lesz jövőre!

Aztán itt vannak női karrierek, inspiráló sztorik, ez is marad, hiszen ezekből sosem elég, íme az eddigi interjús lista, sajnos van amivel elmaradtam, ezt igyekszem pótolni mihamarabb.

Hogyan lettem kommunikációs igazgatóból mozgásterapeuta? - Feövenyessy Kriszta

Ez egy életforma, nem egy vállalkozás - avagy milyen nőként dolgozni egy férfiszakmában - Hegedűs Zsanett

Fókuszban a kreatív nő: Bitay Andi, blogger és #minimalistmom - Bitay Andi

Villáminterjú: 10+1 kérdés Benkó Zsuzsannához 

A vállalkozó ruhatervező - Bajcsai Viki

A kultúra igenis fogyasztható, csak jól kell tálalni - Balogh Máté, Kortárs PR 

Nem tervezek előre, jól ki van kövezve az életünk, csak lépkedni kell az úton - Belasics Edit, Szent András Kastély

Ha az álmodról van szó, megéri újratervezni avagy hogyan lettem virágkötő - Mosonyi Vera, Floresse

25 év után abbahagytam a hajfestést, bár nagyon szerettem a feketét, 40 felett egyszerűen öregít. Azt hittem, hogy jobban őszülök és trendi fehér hajú lehetek, de ehelyett lett egy barnás-szürkés kissé őszes valami egy év nem festés után, ami rajtam kívül mindenkinek tetszik, úgyhogy egyelőre várok, hátha nekem is megtetszik. 

Kiváló takarítónő lehetnék egy másik életben, ezt sem gondoltam volna, amikor kiköltöztem tavaly, hogy ezt fogom csinálni minden szombaton, helló házkiadás!

Aztán bevallom, hogy egyre remetésebb vagyok, magyarul jól megválogatom hova megyek el és kivel találkozom, mert nincs időm hülyékre és parazitákra. 

Örömmel jelentem azt is, hogy idén csak két csak esetben szívattak meg: az egyikbe sajnos pénzt  és időt is öltem, a másikba bizalmat. Nem tudom, melyik volt a rosszabb. Azt hiszem, az utóbbi, mert ott az egészségemről volt szó. (Amúgy tavaly volt egy esetem, egy ismertebb, jelenleg külföldön élő esküvői fotós bízott meg munkával (közös barát révén találkoztunk), megcsináltam a munkát, szépen meg is dicsért, aztán soha nem fizetett, a végén azt mondta, hogy ő átutalta a pénzt, és én hazudok. Elengedtem, bár néha még mindig úgy kiírnám a facebook-ra, hogy nehogy megbízzátok.)

A blognak és a facebook-nak köszönhetően viszont lettek új barátaim, ami segít túlélni a remeteséget, és nem mellesleg tágítjátok folyamatosan a látókörömet, szóval továbbra is írjatok, meg küldjetek cuccokat, nagyon szeretem ha a párbeszéd kétoldalú, magyarul nem csak én hányom a tartalmat az Internetre. 

Párkapcsolatilag minden rendben, december 24-én ünnepeltük volna másfél éves évfordulónkat, ha nem felejtem el! Amúgy meg soha nem gondoltam volna, hogy egy párkapcsolat lehet ennyire izgalmas. Tekintve, hogy napi 24 órában együtt vagyunk és egyáltalán nem unjuk egymást, sőt, ezen néha mindketten eltűnődünk, hogy mennyire összeillünk. Igazán szerencsések vagyunk.

Aztán Katinka, egykori kollégiumi szobatársam ajánlotta a Yearcompass-t, ami egy letölthető/nyomtatható füzet, segít lezárni az évet, magyarul jó sok kérdésre kell válaszolni, hogy aztán lásd milyen is volt a 2017, hogy meg tudd tervezni a 2018-at.

Összességében, nem panaszkodom, lehetne sokkal rosszabb. Van aki meg sem éli a 43-at, ugye. Aztán meg ha nem történne semmi az életemben, milyen unalmas lenne és nem tudnék tanulni a hibáimból.

Szétesni törvényszerű, újra összerakni magadat pedig csodálatosan nehéz, de megéri. Éppen ezen dolgozom, de erről majd többet jövőre.

Kívánok boldog új évet minden olvasómnak, köszönöm, hogy áldoztok rám időt, írtok, kommenteltek, tanácsot adtok, nélkületek kevesebb lenne az életem!

Úristen, majdnem kifelejtettem a kutyát! A kutyával még mindig imádjuk egymást!

Csók, Orsi

Leltár 2017 Tovább
Ha az álmodról van szó, megéri újratervezni avagy hogyan lettem virágkötő - Interjú Mosonyi Verával

Ha az álmodról van szó, megéri újratervezni avagy hogyan lettem virágkötő - Interjú Mosonyi Verával

bbv_8394web.jpg
Minden úgy kezdődött, hogy hangot adtam a Facebook oldalamon annak, hogy egyszerűen nem találok vágott hortenziát Budapesten. Vera meghallotta segélykiáltásomat és elvitt egy lelőhelyre, ezt jól meg is írtam a blogon itt, ha virágot akartok olcsón, ide menjetek.

Aztán megismertem Vera történetét és mindig mondtam neki, hogy akkor szólj, ha majd ott tartasz, hogy megírjuk, mert felmondtál.

Vera ugyanis 36 évesen úgy döntött, hogy akkor pályát módosít és megvalósítja az álmát.

Én pedig mindig szívesen írok olyanokról, akik valóra váltják az álmaikat.
Akik merik vállalni, hogy fel kell áldozni bizonyos dolgokat azért, hogy majd a végén jobb legyen, akiket nem érdekel, hogy mások mit gondolnak és akik tudják, hogy mit akarnak.
Szerintem amúgy az a legjobb pillanat, amikor rájössz, hogy ez az, ezt akarom csinálni!

Fogadjátok Vera sztoriját szeretettel, nem titkolt szándékom, hogy azért is írok róla, hogy segítsem a kis vállalkozását, szóval ha éppen virágra vágysz, legyen az pár szál virág a vázába otthonra, vagy egy cuki csokor ajándékba vagy asztali dekoráció és még sorolhatnám, akkor keresed a Floresse-t!
134216_1055653604493859_6539528977265658266_o.jpg

 
Mivel foglalkozol? 

Virágkötészettel, virágdekorációval. 

A cégem, a Floresse egy emberi léptékű kisvállalkozás, amit a virágok iránti szenvedély és magas szakmai odaadás hívott életre és ez jellemez.

Hogyan jutottál el idáig?

Tájépítészmérnökként végeztem 2006-ban a Corvinus Egyetemen, de már akkor tudtam, hogy nem fogok a szakmában dolgozni, a hazai gyakorlat nem vonzott, ezért inkább fogtam magam és az Erasmus révén Finnországba mentem félévre kitekintést szerezni. 
A skandináv design és a finn gondolkodás nagy hatást tett rám, ez a mai napig tart.

Egy kis Főkertes kitérő után, jelentkeztem egy nagy állami céghez, mely ekkor kezdett bővülni és EU-s pályázatok keretében is tervezte finanszírozni infrastruktúrafejlesztési projektjeit, én naivan azt hittem hogy a pályázati rendszerek kezeléséhez szükség van területfejlesztési ismeretekre és átfogó szemléletre.

Két év után azonban már biztosan tudtam, hogy nem az állami szektor és nem is a pályázatok fogják  a kiteljesedést hozni az életembe.

A 30. születésnapomra kaptam egy Ikebana könyvet két baráttól, akik nagyon jól ismernek. A könyvbe írtak egy mondatot, amiért mai napig hálás vagyok, és ami miatt el mertem kezdeni komolyan gondolkodni gyermekkori álmom megvalósításáról.

Végül is, ha jobban belegondolok, a virágkötészet mindig is ott volt a szemem előtt, csak nem láttam tisztán.

Az első virágkötészeti tanfolyamot ugyanis 10 éves koromban végeztem el. A békéscsabai Kertészeti Vállalatnál dolgozó nagymamám révén családi baráttá vált Kokics Tibornál, aki már akkor megjósolta, hogy egyszer majd kollegina leszek. Persze, akkor csak nevettem ezen.
11953000_882112865209450_8883599913992835256_n_1.jpg
A végső döntést 2014-ben hoztam meg, ekkor már nem láttam értelmes célokat a munkahelyemen és a rutinból elvégezhető munka meg soha nem motivált.

Felhívtam Tibort, aki azonnal átadott egy csomagtartónyi szakmai folyóiratot, valamint közölte, keressek gyakorlati helyet, ugyanis ezt nem elméletben kell tanulni. Így aztán egy évig minden szombaton egy vidéki virágboltban voltam kisegítő.

Ahogy a baráti körben lassan híre ment, hogy tájépítészből és menekülő irodistából virágkötővé nevelem magam, lassan elkezdtek érkezni az első megkeresések is.

2015-ben elvégeztem az OKJ-s virágkötő tanfolyamot, tehát szereztem "végzettséget" a munkához, de ott valójában nem kaptam sok új információt. Mai napig sajnálom a tanfolyamra szánt időt és pénzt is - viszont elfogadtam, hogy ez is része volt az útnak.

Szépen lassan, főállás mellett, albérletekben lakva építettem fel a céget 4 év alatt. 
12783512_970960152991387_8996875376601926425_o.jpg
Ezt meg kell kérdeznem, mi volt a könyvbe írva, ha nem titok?

Nem titok. Engem ott és akkor pont megtalált a 110. oldal, ahol részletes leírásban és több példával bemutatva azt járja körbe a könyv, hogy hogyan lehet különböző stílusokban kifejezni a kiteljesedés pillanatát. 
vera_2.jpg
vera_3.jpg
Miért váltottál?

Talán akkor fogalmaztam meg utoljára legjobban, amikor egy állásinterjún tették fel ezt a kérdést, idén márciusban. Akkor még pályázati folyamatok környékén maradva terveztem főállást váltani.

Az hittem, hogy talán egy kis levegőváltozás is elég lesz és egy új helyen, új feltételek mellett dolgozva főállásban, majd könnyebb lesz szabad időmben a hobbiból céggé válásra fókuszálni.

A beszélgetés során viszont kiderült - állítólag elég komoly hiba egy állásinterjún a teljes kendőzetlenség, de én ilyen vagyok - hogy valójában a 10 év munkái között válogatva egyetlen projektről sem tudok büszkeséggel beszámolni.

Sok szempontból kellemetlen beszélgetés lett a végeredmény. Nem úgy készültem fel rá, ahogy elvárható lett volna. Az okokat kutatva pedig rájöttem, hogy felesleges bármilyen külső körülményre fogni; valójában nem érdekel eléggé. Amiben nem tudok hinni, azt nem tudom és már nem is akarom képviselni. 
17800443_10154495307751344_2825691125478743836_n.jpg
Mennyire volt nehéz váltani?

Kreatív foglalkozásra vágytam.

Ezt mindig is éreztem, de nem volt elég önbizalmam, sem önismeretem, hogy fel merjem fedezni, hogy pontosan mi is az, ami örömmel tölt el és egyben sikerélményt tud jelenteni.

Ez a belső út a legnehezebb. Ez sok "váltást" jelent. Fejben, lélekben. A munkahelytől való elválás ehhez képest egy technikai rész.  
12829509_1055653667827186_5035481536686832826_o.jpg
Milyen segítségeid voltak a váltás közben?

A barátaim és a szüleim első pillanattól mellettem álltak. Soha nem voltam egyedül.

Édesanyámtól rengeteget tanultam, mert 18 éves kora óta tud virágot kötni és azóta gyakorolja is.

Ma már ő az első számú rajongóm és gyakori segítségem is. A napokban megy nyugdíjba biológia-rajz-természetismeret tanári állásából és remélem, hogy még aktívabban tud majd részt venni a munkákban. Szeretek vele gondolkodni. 
img_2432.jpg

Tudatosan vitted véghez a váltást? Elhatároztad, hogy 1 éven belül megléped?

Igen, mindig volt tervem. Mai napig körülbelül 10 Floresse-t érintő távlati tervet kellett kukába dobni.

Az élet tanít és mindig új utakra vezet. Sok partnerjelölttel dolgoztam már együtt és sokféle munkába öltünk energiát.

Azt mondom: hibázni, rossz döntéseket hozni és elbukni törvényszerű.

Mindig megéri viszont elővenni egy tiszta lapot a tervezéshez, ha az álmodról van szó. 
img_3077.jpg

Hogyan képezted át magad?

A növényismeretem nagy része az egyetemmel jött, ugye tájépítészmérnökként végeztem.

A szemem mindig nyitva volt a virágkötészetre, a kötészeti technikákat a boltban és autodidakta módon tanultam. A legtöbbet pedig más virágkötők munkáit figyelve tanultam. 

Az OKJ tanfolyamot nem tekintem az átképzés részének. 
18300817_1343092889111443_607583855933022091_n.jpg
Hová tartasz? Mi a cél? 

Hát, hatalmas céljaim nincsenek. 

Azt biztosan tudom, hogy nem szeretnék üzletet nyitni és ott ülni nap mint nap. 

Szeretek kimenni az emberek közé és megmutatni, hogy mit tudok, mim van. Például amikor kezdtem a vállalkozást, akkor bizonyos helyekre ingyen vittem virágokat - ilyen volt  Mono Fashion and Art Gallery vagy a Szerelmes Levél Pékműhely - cserébe a névjegyem otthagytam, ezekről a helyekről aztán jöttek rendszeres csokorkérések, lettek új ügyfelek és barátságok is.
Most belvárosi éttermek rendszeres vagy eseményre szánt dekorációit készítem a legszívesebben és az esküvőket is nagyon szeretem.  

Rendszeresen tartok workshopokat, ez a jövőben várhatóan még gyakoribb lesz, kell, mert nagyon nagy érdeklődés övezi.

(Szerk. azaz én: én is voltam húsvéti virág installáció készítésen! Lásd a legelső képet és ezt! De volt már például őszi ajtódíszító és anyáknapi csokor készítő műhelye is Verának. Szerintem remek csapatépítő program is lehet, ha engem kérdeztek.)
bbv_8417web.jpg

A Strand Fesztiválra 2 éve járok, a virágos fejdísz készítő órámra többszörös túljelentkezés, aminek mindig nagyon örülök.

14188450_1089181904502544_4011268954037974474_o.jpg
Szeretem az esküvőket, főleg ha szabad kezet kaphatok!
18193703_1336129803141085_3830062129785507757_n.jpg
Boldog leszek, ha meg tudok maradni a saját stílusomban és tudom magam ahhoz tartani a továbbiakban is, hogy csak friss növényt adok ki a kezeim közül. Így aztán a kistermelőket és barátokat szeretném továbbra is előnyben részesíteni az alapanyagok beszerzésekor.

A megfelelő minőségben készített munkák eddig mindig hálás kezekbe kerültek.
Hiszek benne, hogy ez jó cél akármilyen távlatban.
20264740_1424651744288890_8897194232033940616_n.jpg
 
Milyen segítség hiányzik a legjobban?

Technikai dolgok. Most pont egy megbízható autó vagy egy kis hűtőkamra lendítene rajtam.
19238055_1379621665458565_2382554853535179464_o.jpg
Melyik tulajdonságodra vagy a legbüszkébb?

Nagyon szeretek tanulni. Ha érdekel valami, kérdezek. Nyitott vagyok és nagyon jó érzékem van ahhoz, hogy hiteles helyekről, hiteles emberektől tanuljak. 
img_3121.jpg
Melyik tulajdonságodat nem szereted?

Ha olyan helyzetbe kerülök, hogy kénytelen vagyok végighallgatni vagy véghezvinni valamit, ami nem érdekel, gyakorlatilag emlékezetkiesésem van arról az időről. Ha muszáj, még kb. 24 órán belül rekonstruálom az eseményeket, de később egyre nehezebb. Kínos tud lenni utóbb. 
zsofi_csaki_275.jpg
Milyen tanácsokat adnál magadnak, ha tudnád mi lesz majd?
1. Azokkal az emberekkel kell időt tölteni, akik értenek és segítenek. Ha magyaráznod kell a stílusodat és az értékrendedet, rossz helyen vagy. 
2. Minden látszólagos ellentmondás ellenére az anyagi háttér csak egy feltétele a boldogulásnak - egy a sok közül. Megfelelő súllyal kell kezelni. 
img_3301.jpg
Ki inspirál? 

Angol, ausztrál, amerikai virágkötők munkái.
Hiszel abban, hogy az univerzum figyel és segít?

Persze. Hívhatjuk Istennek is. Egyetlen egyház sem áll szívemhez közel, de a Jóistennel köszönőviszonyban vagyunk. 
Mi az amit el szeretnél érni?

Minden nap kötni valami olyat, ami megfelelő helyre kerül és fontos élethelyzetekben okoz örömet azoknak, akik kapják. 
12182422_910724209014982_5729172817460412780_o.jpg
15235828_1177384675682266_1294759360292193679_o.jpg
10264975_10152514909791344_5669278199191525392_n.jpg
12783798_10153421169486344_6284758724507933815_o.jpg
16998044_10154373910146344_754261560665121722_n.jpg
Kedvencek:

Nicole Land (Soil and Stem), Nikki Tibbles (Wild at Heart), Petal & Grace, Rowan Blossom a szívemhez legközelebb álló virágkötők. 

Kedves blogom most a nagyok közül a wmn és az Egy nap a városban, kisebbek közül Madame Fregoli. Sok képzőművészeti, design és gasztro témájú oldalt is követek - közülük most egy főleg gyerekkönyveken dolgozó grafikus hölgy, Egri Mónika ad talán legtöbbet a lelki békémhez. 

Jonathan Franzen a kedvenc írom. 

Zene minden stílusban és minden korszakból érkezhet. Hangulatomhoz válogatom. Van, hogy napokig csak Mozart vagy Bach szól, ha lazításra vagy tartós koncentrációra van szükségem. Voltak egyszámos napjaim, amíg az irodában kellett magamban tartani a lelket; sokszor gyakorlatilag mantraként használtam egy-egy aznapra szövegében is fontos dalt. Mostanában 70-es évek végi rockban és két nagyon fiatal magyar banda zenéjében: a Panel Surfersben és a The Keeymenben oldódom. 

HonlapFacebook - Instagram

Mosonyi Vera, +36307497862, info@floresse.hu
13055636_1002151996538869_1470018291717671278_o.jpg
Ha az álmodról van szó, megéri újratervezni avagy hogyan lettem virágkötő - Interjú Mosonyi Verával Tovább
Ha fizetnének, akkor sem lennék fiatal megint - Jane Fonda 80 éves lett

Ha fizetnének, akkor sem lennék fiatal megint - Jane Fonda 80 éves lett

636494451353109269-jane002.JPG

Jane Fonda, multitalentum tegnapelőtt 80 éves lett.

A kétszeres Oscar-díjas színésznő, aktivista, modell, aerobic guru és ki tudja még mi aktívabb, mint valaha, de azt mondja, hogy soha nem lenne megint fiatal.

"Ha fizetnének, akkor sem lennék fiatal megint, nem szerettem fiatal lenni. Már 7 évesen is öregnek éreztem magam, mire 20 lettem, már nagyon vénnek éreztem magam. 30 évesen aggastyánnak éreztem magam, és nem láttam milyen jövő várhat rám. 49 évesen úgy éreztem, hogy nem tudok kreatív lenni és abbahagytam 15 évre a színészkedést. Annyira öregnek éreztem magam...Aztán amikor 60 éves lettem, akkor kezdtem el megérteni, hogy ki vagyok, és újra fiatalnak éreztem magam. Most 80 évesen pedig rettentően jól érzem magam!"

Ha fizetnének, akkor sem lennék fiatal megint - Jane Fonda 80 éves lett Tovább
Így vette be Dolce & Gabbana Londont

Így vette be Dolce & Gabbana Londont

20171117_180750_1.jpg

Pár hete Londonban jártam, és hát mivel már meg is írtam előtte, hogy mit kell megnézni Londonban mostanság, így kötelességem volt elmenni és megnézni, hogy mit is csinált Dolce & Gabbana a Harrods luxusáruházban. 

Nem mintha nyűg lett volna, egykori londoni munkahelyem pontosan a Harrods-zal szemben volt, hetente többször jártam át a Foodhall-ba levest venni, így mindig némi nosztalgiával járok arra. 

Szóval Dolce & Gabbana úgy döntött, hogy idén beveszik Londont.

A Financial Times szerint, 7 millió fontot költöttek a Harrods 23 kirakatára, de bent sem fukarkodtak, felhúztak egy olasz vásárra hajazó "hangulatot", kijöttek egy exkluzív Harrods kollekcióval (első látásra eléggé gyengének tűnik, persze drága), meg volt divatbemutató a bennfenteseknek.

20171117_180844.jpg

20171117_180239_1.jpg

20171117_180421.jpg

20171117_180604.jpg

 

20171117_180727.jpg

20171117_182341.jpg

Persze nem csak kint, hanem bent is kitett magáért a márka, a 4. emeleten olasz hangulatú vásárt húztak fel. (A tömeg miatt nem tudtam rendes képeket készíteni, úgyhogy ezek a hivatalos fotók.)

harrods_dolce_gabbana_images-9-1440x810.jpg

harrods_dolce_gabbana_images-4-1440x810.jpg

harrods_dolce_gabbana_images-10-1440x810.jpg

20171117_182229.jpg

December 28-ig csodálható!

Így vette be Dolce & Gabbana Londont Tovább
Rihanna 300.000 forintos Gucci zoknija avagy a designer zoknik támadnak

Rihanna 300.000 forintos Gucci zoknija avagy a designer zoknik támadnak

504937_3g245_9200_008_100_0000_light-crystal-interlocking-g-stockings.jpg

A divatban az a jó, hogy nem kell komolyan venni. Mármint nekünk, haladóknak. 

Persze aztán ott vannak azok, akik ebből élnek, na nekik már komolyan kell venni, így történhet meg az, hogy Rihanna a minap például egy 300.000 forintos, kristállyal kirakott Gucci zokniban flangált. 

Már korábban is gondolkoztam azon, bármennyire is szürreális, de valós probléma lehet, hogy egy olyan szintű celebrity-nek, mint Rihanna, micsoda fejtörés lehet, hogy mit vegyen fel nap mint nap, hogy azt megírják. (Tudom, ott van erre Mel Ottenberg, meg még jó pár stylist.)

Arról nem is beszélve, hogy 58.5 millió Instagram követővel a háta mögött milyen eladásokat tud generálni egy-egy ilyen termék elhelyezéssel.

GanG

badgalriri (@badgalriri) által megosztott bejegyzés,

 

Pár hete Londonban, a Browns külön kirakatot szentelt a designer zokniknak, megtörve a trendet, hogy karácsonyra csak unalmas zoknit lehet ajándékba kapni vagy adni. Azzal számoljunk persze, hogy 100 euró alatt nem ússzuk meg.

Szóval ha még nem barátkoztunk meg azzal, hogy magassarkúhoz vagy papucshoz zoknit hordjunk, akkor itt az ideje! 

A zokni ugyanis maradni fog.

20171120_134215.jpg

20171116_163627.jpg

 

20171116_163648.jpg

Nekem ez pink lurex Gucci most a favorit!

20171120_134329.jpg

A férfiakra is gondoltak!

 

 További designer zoknik nézegetésre!

Természetesen, a designer zokni nem új keletű fogalom, Paul Smith például kiváló darabokat árul 24 fontól.

Aztán annyira elkapott a zokni-mánia, hogy úgy döntöttem, idén hasznos ajándékot kap a pasim karácsonyra, és a kelet-londoni Pringle of Scotland outlet-ben (90 Morning Ln, London E9 6NA, UK és mellette rögtön van egy Burberry és egy Anya Hindmarch is) egy kisebb vagyont elköltve vásároltam neki 6 designer zoknit. Jó, magamnak is vettem párat, nem tudtam megállni.

Jómagam egy designer zoknival büszkélkedhetek, még tavaly vásároltam, amikor a Fashion and Textile Museum-ban a Missoni kiállítás volt és nagy örömömre a múzeum kis butikjában rátaláltam erre a zoknira, és még a költségvetésembe is belefért. Egyelőre éjszakai viselet, hideg téli éjszakákon.

20160520_205007_1_1.jpg

Rihanna 300.000 forintos Gucci zoknija avagy a designer zoknik támadnak Tovább
süti beállítások módosítása