Éljenek a 40 feletti nők! - NeverOrdinaryWoman

A vírus átírta az életemet - SOS online pénzügyi konzultáció 

A vírus átírta az életemet - SOS online pénzügyi konzultáció 

art_1839_3_2.JPG

Mi március 30-án megkezdjük a 4. hetünket a karanténban Olaszországban, Magyarországon szombattól lépett életbe a szigorított kijárási tilalom. Miközben a világ még javában küzd a koronavírus-járvánnyal, otthon még épp hogy csak elkezdődött. De már érezhető a hatása, sajnos.

Hogy magammal kezdjem, nálam is szünetet kért egy ügyfél, így én is töröm a fejem, hogy honnan pótoljam be a kiesett hiányt. 

Látom magam körül, olvasom a zárt csoportban, hogy hányunkat érintett már a helyzet: sok kis családi vállalkozás leállt, sokan elvesztették már a munkájukat, mindenki behúzta a kéziféket, akik még működnek, azok meg takaréklángon. 

Nálam már az első sokk megvolt, így tudom milyen arra gondolni, hogy hogyan fog ez megoldóni? Hogyan fogom ezt megoldani? 

A vírus egyszer majd leáll, ebben biztos vagyok, de utána semmi lesz olyan, mint volt. Ebben is biztos vagyok. 
És most elsősorban a gazdaságot érintő szempontokra gondolok. Bár a kormány hozott könnyítő intézkedéseket, de a kisvállalkozók többségének lassan újra kell gondolnia a túlélést és az újrakezdést. És persze, az alkalmazottak sincsenek biztonságban.

Olyan döntéseket kell meghozni, amelyek nagyon nehezek: Vajon mit csináljak a megtakarított pénzemmel, amikor 350 Ft felett is járt az euró és a nemzetközi részvénypiacok lejtmenetben vannak? Mi legyen a lakáshitellel? Jól hangzik, hogy nem kell fizetni egy ideig, de mi ennek a könnyítésnek az „ára” az én esetemben? Hogy tudom ezt a könnyítést akár a hasznomra fordítani? Van biztosításom, megtakarításom, de nem igazán tudom, hogy működik, hogy tudok belőle pénzhez jutni. Szüntessem meg inkább, vagy tudok másképp is gyorsan pénzt kivenni belőle? Hogy tudnám a lehető legtöbbet kihozni az állami támogatásokból?

Számtalan kérdés nekem is megfordult a fejemben, nem tudok rájuk válaszolni, nem vagyok szakértő. Ezért is örülök, hogy tavaly csatlakozott a Neverordinary csoporthoz Gőcze Edit, aki a  Pénszerészek egyik tagja és üzlettársával, Tasi Csabával már tavaly tartottak nekünk egy nyugdíjjal kapcsolatos hasznos rendezvényt, ugyanis most fordulhatok hozzájuk. 

Mert lehetőségek vannak, és ezekről jó tudni. 

Például hiába van fizetés hónapról-hónapra, egy ilyen nehéz helyzetben nagyon fontos, hogy legyen anyagi tartaléka a családnak, hiszen egyik pillanatról a másikra szűnhetnek meg munkahelyek - nem csak most. Máskor is. Erre akár egy hosszú távú megtakarítás is alkalmas lehet, hiszen az önkéntes nyugdíjpénztárból 10 évvel a belépés után tudunk csak kivenni, míg egy nyugdíjcélú biztosításból már a 3. év után. Ha adójóváírást igénybe vettünk, akkor a kötvénykölcsön kedvezőbb megoldás lehet, mint személyi kölcsönért folyamodni egy bankhoz. Erről a lehetőségről nagyon kevesen tudnak, pedig – szerződéstől függően – kézenfekvő megoldás sokak számára.

Aztán persze, hosszú távra tervezve, érdemes elkezdeni azzal is foglalkozni, hogy mi lesz a járvány után és megtenni a szükséges lépéseket. Most akkor szüneteltesd a katás befizetéseket? Ha újra indul az élet, 50, vagy 75 ezret lesz érdemes fizetni a nyugdíjad szempontjából? Milyen megoldások vannak, ha - akár csak a nyugdíjadra gondolva - szeretnél tartalékolni, de jó lenne, ha mégis hozzáférhetnél, ha muszáj? Milyen formában vehetsz igénybe privát egészségbiztosítást te és a családod? Milyen lehetőségeid vannak vállalkozóként? És mindez hogy legyen, ha lakásvásárlást, bővítést, hitelfelvételt, vagy akár nagyobb családot tervezel? Hosszú távon anyagilag nem mindegy, mit lépünk most.

Így arra jutottunk, hogy tartunk egy online konzultációt a témában április 16-án, 17 órától. 

Amennyiben beválik ez a forma, és nektek is tetszik, tarthatunk akár tematikus webináriumokat is havonta. 

Tudnivalók:

- Ingyenes, de regisztráció szükséges: hello@orsolyaivanyi.com
- A részletek e-mailben küldöm el neked a regisztráció után

Fontos! Ha kérdésed van a Pénzszerészekhez, amit szeretnél, ha megválaszolnának már az előadáson, küldd el nekem az emailre, ahol regisztrálsz, én továbbítom. 

Addig is szuper felajánlás érkezett tőlük: ha szeretnéd, díjmentesen átnézik biztosításaidat, hiteleidet, befektetéseidet, megtakarításaidat, hogy pillanatnyilag jó helyen vannak-e, érdemes-e gyorsan – akár egy szerződésen belül – más befektetési alapokra váltani. Tasi Csaba amellett, hogy pénzszerész, az MNB-nél regisztrált befektetési tanácsadó is, konzultáljatok velük bátran! 

Elérhetőségek: 

Gőcze Edit és Tasi Csaba - Pénzszerészek
info@biztositas.expert
+36 20 268 8810 (Gőcze Edit)
www.biztositas.expert
https://www.facebook.com/penzszeresz/

Tudom, hogy most sok minden kilátástalannak tűnik, én is sokat agyalok, mert ez az évünk annyira jól indult, és ez sokszor fárasztó, meg ijesztő, de sajnos nem szabad most a homokba dugni a fejünket, főleg ha vannak megoldások, úgyhogy vegyünk igénybe minden adódó lehetőséget, ami egy kicsit is javíthat a helyzetünkön és előbb-utóbb kikristályosodik, merre induljunk, vagy meglátunk egy kis fényt az alagút végén.

******************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet és menopauza aktivista. 
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com

A vírus átírta az életemet - SOS online pénzügyi konzultáció  Tovább
Hogyan lettem a Vichy Neovadiol Változókor nagykövete?

Hogyan lettem a Vichy Neovadiol Változókor nagykövete?

Írta: Iványi Orsolya

ivanyi_orsolya_neverordinarywoman_small.jpg

Minden úgy kezdődött, hogy megőrültem...
Írtam másfél évvel ezelőtt, így kezdődött az első menopauzás írásom. 

Nos, sosem gondoltam volna, hogy majd a menopauza lesz az, ami ennyi új kaput nyit meg előttem. 
Amikor elkezdtem blogot írni 9-10 éve, titokban abban reménykedtem, hogy majd a divat, a gasztró vagy a kultúra lesz az én területem (évekig mindenről írtam, ugye), aztán tessék, az egészség lett a nyerő, és milyen jó, hogy ez lett! Néha tényleg igaz, hogy a téma ott van az orrunk előtt, és mégsem vesszük észre!

Az első poszt óta sok víz lefolyt a Dunán, lett Neverordinary+ zárt csoport, ahol már 2500-an vagyunk, volt Menopauza Cafe már 4 alkalommal, Beszéltem a tévében a közösség erejéről a menopauza kapcsán, meg rádióban is, és persze jó pár cikk is született, és én továbbra is folytatom áldásos tevékenységemet, mint menopauza aktivista.
Mert van még mit tenni: megtörni a menopauza tabu státuszát és minél többet beszélni róla nyilvánosan és egymás között, megfelelő információk birtokában dönteni bármilyen kezelés mellett - magyarul még mindig nincs elég elérhető információ a köztudatban - , megtalálni azokat a cégeket, társaságokat, embereket, akik hajlandóak ebben mellém állni. 

Így találtunk egymásra  a Vichyvel tavaly márciusban és elkezdtünk együtt dolgozni, pont ezen. Aztán eltelt pár hónap, született jó pár közös dolog, ez a Divány cikk például szerintem nagyon hasznos lett,  és úgy éreztük, hogy szorosabbra fűznénk a szálakat. 

Pár hete már lelkesen készülünk a Vichy-vel, hogy bejelentsük, hogy a Neovadiol Változokór nagykövete leszek

Sosem hittem volna, hogy valaha egy ilyen megtörténik velem, ráadásul pontosan egy olyan üzenet, amelyet a blogomon megoszottam volna, ha egy 45 éves nővel ilyen történik, ami most velem.
És még a menopauzával is kapcsolatos, ami ugye a szívügyem.
Szóval igazán történelmi pillanat ez az életemben.
Megcsináltam szépen a bejelentő videót, aztán elbizonytalanodtam.

Mert itt ez a vírus, meg ez a helyzet.
Ki kíváncsi most erre? - kérdeztem magamtól.

Aztán eszembe jutott egy mondat, amely a menopauza kapcsán is sokszor előjött bennem:
Miért hagynám, hogy a menopauza átvegye az irányítást az életem felett? 
Miért hagynám, hogy a vírus átvegye az irányítást az életem felett?

Szóval, úgy döntöttem, hogy nem hagyom, hogy a vírus elvegye tőlem ezt a pillanatot és örömöt, hogy ez most megtörténik velem!

Aki régóta olvas tudja, hogy hosszú utat tettem meg idáig, hogy Európa egyik legnagyobb szépségápolási márkája engem válasszon partneréül. 

És ezt nektek is köszönhetem, mert ez nélkületek nem történhetett volna meg.
Nekem van a leglojálisabb közösségem, és ez rettentően boldooggá tesz nap mint nap!

Rögtön egy játékra hívlak titeket, ahol 15 szerencsés az elsők között próbálhatja ki a Neovadiol legújabb arcápolóját!

A játékban való részvétel feltétele egy rövid kérdőív kitöltése (pár perc), szeretnénk ugyanis jobban megismerni a 40 feletti nők életmódbeli és vásárlási szokásait. Mi vagyunk a leggyorsabban növekvő demográfiai csoport és a legnagyobb vásárlóerő, mégis kevés cég kommunikál velünk megfelelően, vagy még nem is esett le nekik, hogy itt vagyunk, mennyit írtam már erről. Úgyhogy bízom benne, hogy pozitívan tudom ezt (is) majd befolyásolni a híradásaimmal.

Határidő: 2020. április 12. este 8 óra

Jó játékot kívánok! Orsi

copy_of_untitled_2_1.png
Hogyan lettem a Vichy Neovadiol Változókor nagykövete? Tovább
Egy igazi superager az amerikai koronavírus elleni harc arca

Egy igazi superager az amerikai koronavírus elleni harc arca

Tegnap reggel néztük a híreket a CNN-en, ismét ott volt Trump elnök mellett Dr. Anthony S. Fauci, aki ismét objektívan tájékoztatott a vírussal kapcsolatban, és egy új tényt is megtudtunk róla, és ezzel még szimpatikusabb lett számomra, úgyhogy kicsit utánaolvastam. 

f3088a6f2897023cfdb2aa68c6bcd9b9.jpg

De ki is ez az Anthony Fauci?

  • Anthony Fauci, az amerikai Országos Allergológiai és Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója 
  • Ahogy a COVID-19 elterjedt az Egyesült Államokban, Fauci a közegészségügy arcává vált

Az Országos Allergológiai és Fertőző Betegségek Intézete egy a 27 intézet közül mely az Országos Egészségügyi Intézetekhez tartozik, ahova az merikaiak tanácsért fordulhatnak a vírussal kapcsolatos félelmeikkel és kérdéseikkel, Fauci pedig úgy lett a koronavírus elleni harc egyik arca Amerikában, hogy elkezdett kérdésekre válaszolni a tévében.

Fauci 6 elnököt szolgált már ki 1984 óta, amióta az intézet vezetője.

Tapasztalata pedig van rendesen, ott volt a HIV, Ebola, Zika kitörésénél és pont úgy tud beszélni, őszintén, nyugodtan, és érthetően, amire most nagy szükség van.

Ha kell, kijavítja Trumpot, persze udvariasan, amikor például március 2-án azt mondta (Trump), hogy hamarosan jön az ellenszer, ő azt mondta, hogy legalább egy év kell hozzá. 

Olasz gyökerekkel rendelkezik, és mint tegnap kiderült igazi superager, azaz szuperöregedő, hiszen 79 éves!

Én mondjuk eléggé nehezen tudom megtippelni, hogy ki hány éves (mindenkit idősebbnek nézek), de 79-nek biztosan nem gondoltam volna, inkább 60 körülre tippeltem volna. Trump amúgy 73, Bernie Sanders 78.

Elmondta, hogy mostanában napi 19 órát dolgozik, és karanténban van. 
Nem tervezi, hogy a közeljövőben nyugdíjba vonulna - nem utolsósorban azért, mert egyik fő célja, a HIV-oltás kidolgozása még várat magára.

"Úgy érzem magaim, mint egy 45 éves és úgy élek, mint egy 35 éves." - mondta Fauci a Politico-nak.
"Amikor majd úgy érzem, hogy már nincs elég energiám a munkám elvégzéséhez, függetlenül az életkoromtól, félreállok és megírom a könyvemet."

Miért van az, hogy valaki 60 éves korára teljesen leépül szellemileg, míg másnak 80 évesen is olyan az agya, mint a penge? És amúgy meg, hogy mit kell ahhoz tenni, hogy ezt elérjük?

Keményen kell dolgozni valamin. - írja egy New York Times cikk. 
Mindegy hogy fizikai vagy szellemi, a lényeg, hogy meg kell erőltetni magunkat, még egy lapáttal rátenni, bármit is csinálunk, - sportolunk, nyelvet tanulunk, hangszeren játszunk - , hogy érezzük a kimerültséget, a fájdalmat, a fáradtságot. Az agy ugyanis ezt szereti. 

Szóval sajnos rossz hír, de a rejtvényfejtés magában nem elég a szuperöregedéshez!
Csináld amíg nem fáj, aztán még egy kicsit. - mondja a cikk. 

Az agyat használni kell, különben elveszítjük.

Forrás: Politico, The New York Times

****************************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más. Alapítója, Iványi Orsolya. 
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com

Egy igazi superager az amerikai koronavírus elleni harc arca Tovább
Ha 40 felettieket keresel az Instán, őket kövesd!

Ha 40 felettieket keresel az Instán, őket kövesd!

Írta: Iványi Orsolya

pcollage_143122_0313_2020.jpg

Idén lesz 10 éve, hogy az Instagram világhódító útjára indult, ma már  havi egy milliárdan használják aktívan, naponta több mint 100 millió képet és videót töltenek fel rá. Az Insta-felhasználók 52%-a nő, és már nem csak a tinédzserek kedvenc applikációja.

Láthattunk már számos cikket Insta-nagyikról (sajnálom, hogy nem tudnak nekik egy megfelelő nevet kitalálni, már több jelezte, hogy kikérik maguknak ezt a címet, főleg akkor, ha nem is nagyik!), én most inkább 40-60 közöttieket szeretnék bemutatni (persze, attól még lehetnek nagymamák), akik vagy a saját vállalkozásukat erősítve posztolnak az Instán vagy a hobbi posztolás kapcsán lettek influencerek. Vagy nem lettek azok, de szeretik megmutatni magukat, a mi legnagyobb örömünkre. 

Mert ezek a nők törik az utat, megmutatva, hogy 40 vagy 50 felett is van élet, lehet jól kinézni, sőt lehetsz menő is! És nem kell a korodnak megfelelően öltözni, igazából azt sem tudom mit jelent ez, valahol le van írva? Legyél önmagad, öltözz, ahogy akarsz, egy a lényeg, hogy jól érezd maga tőle. 

ÜBERTA ZAMBELETTI
Egy éve talàltam rá Überta Zambelettire (52), aki a nagyon menő milánói Wait and See concept store tulajdonosa, és úgy keveri a színeket ès mintàkat, hogy az csoda, teljesen el lehet veszni az Instajaban! Nekem ez a stílus rettentően bejön, főleg, hogy már semmi feketét nem hordok, de még tök kezdő vagyok. (#hownotowearblack) Viszont, ami kompletten àtjön Uberta képeiből, az az èletöröm! Komolyan, látszik, hogy milyen jóban van magával ès hogy egy dolog szàmít nála, hogy jól èrezd magad! Egyetértek!
Sajnos,nincs webshop, de dolgoznak rajta. Mondjuk egy éve is ezt írta, amikor rákérdeztem..

52936518_2224205997636250_3425162493582901248_o.jpg

screenshot_20200218-111021_instagram.jpg

screenshot_20200218-111048_instagram.jpg

screenshot_20200218-111243_instagram.jpg

screenshot_20200218-111307_instagram.jpg

screenshot_20200218-111459_instagram.jpg

screenshot_20200218-111544_instagram.jpg

 83340960_486338365365071_4594751483950659642_n.jpg

 81227219_163344631604967_990964315560447009_n.jpg

 69614277_454029751868630_5372564151464348127_n_1.jpg

 61260078_693392304423793_1634881243402108064_n.jpg

PIA GRACE
Mostanában fedeztem fel Piat, méghozzá úgy, hogy a Boden ruhamárka nagykövete (pont a honlapjukat böngésztem) és szuper videókkal jön minden reggel, hogy indul el otthontól, beszél arról, hogyan kombinálja a darabokat, saját magán mutatja be, mindezt nagyon kedves és manír nélküli stílusban. Ilyen a jó inluencer, nem is veszed észre, hogy eladni próbál neked. 

82853127_2830283407028503_3499411620453416960_o.jpg

82780510_2830282993695211_8403675806131290112_o.jpg

83830433_2830282880361889_3728818442346692608_o.jpg

 82622166_2830283320361845_8540869890632843264_o.jpg

 82793492_2830282560361921_310509844689846272_o.jpg

74478685_751624971971578_1346621408265974897_n.jpg

83078984_2830283967028447_6015558867251888128_o.jpg

83115389_2830282727028571_3470481579741020160_o_1.jpg

84183994_184713829266345_7299330570473654578_n.jpg

84486044_790340361474808_6972042361519980358_n.jpg

BAG AND BERET
Mel Kobayashi Instáját imádom, ugyanis rettentően egyedi, másrészt nem veszi magát komolyan, láthatóan élvezi, hogy semmi tétje nincs annak, hogy mit tesz ki, és inkább művészi megnyilvánulásnak tartja a szettjeit. Némelyik, valóban az. Melt nem érdekli a divat vagy a szabályok, saját magának írja őket, és eredmény egy szórakoztató egyveleg, megspékelve a különleges személyiségevel. A haját meg egyenesen imádom!

67425989_500902833787827_6672114577828621323_n.jpg

69803602_132140924788339_1509496788083234320_n.jpg

81939552_464514334451503_5277651124218096307_n.jpg

81666854_609791203178447_9039689483920706726_n.jpg

72721011_3146162148791049_2237827443960228766_n.jpg

54447171_396346854480605_3149753485334713197_n.jpg

52100203_285570692121997_1229637833635661039_n.jpg

39894802_509074299563545_2272084823965171712_n.jpg

21227070_1138362296294860_7510270257206919168_n.jpg

 

 

STYLE & SELECT
Ismét egy butik tulajdonos, ha jól emlékszem Ausztriából, a nevét sajnos nem tudom, visszafogottan elegáns, de mindig van rajta valami részlet, amitől a végén aztán egyedi lesz a stílusa. Ő nem az én stílusom, de szeretem nézegetni ahogy kombinálja a darabokat. Nála sincs webshop sajnos.

52897004_1560656247402485_8565757724014227730_n.jpg

54256358_2246276822095834_4838924075109711872_o.jpg

54257959_2246276878762495_433913124211392512_o.jpg

54516315_2246277518762431_1104176563554877440_o.jpg

53852094_2246277338762449_2746872477622730752_o.jpg

54257390_2246277205429129_9009454305844920320_o.jpg

54279334_2246277465429103_3711524155233927168_o.jpg

54515290_2246276768762506_3191637588326744064_o.jpg

Deborah Darling

Az 58 éves Deborah Dél-Arikából inspirálja a nőket, nem lehet szó nélkül elmenni az extravagáns haja mellett, igazi védjegyévé vált, modellkedik és mellett a pro-aging mozgalom híve. A pro-age az anti aging ellenkezője, magyarul egyik sem kor sem jobb vagy rosszabb a másiknál, és az öregedésben inkább a kiteljesedést keresik. 

screenshot_20200313-002334_instagram.jpg

screenshot_20200313-002438_instagram.jpg

screenshot_20200313-002537_instagram.jpg

screenshot_20200313-002718_instagram.jpg

screenshot_20200313-004242_instagram.jpg

screenshot_20200313-004215_instagram.jpg

screenshot_20200313-004201_instagram.jpg

screenshot_20200313-004355_instagram.jpg

screenshot_20200313-004339_instagram.jpg

screenshot_20200313-004426_instagram.jpg

******************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más. Alapítója, Iványi Orsolya. 
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com

Ha 40 felettieket keresel az Instán, őket kövesd! Tovább
Miből fogsz élni, ha nyugdíjas leszel? - Életmentő információk katásoknak

Miből fogsz élni, ha nyugdíjas leszel? - Életmentő információk katásoknak

penzszereszek.jpg

Amióta szabadúszóként dolgozom, rengeteg új dologgal kellett szembesülnöm, amellett, hogy milyen jó saját magam beosztani az időmet, megválasztani az ügyfeleimet, és néha lehetetlen időben lehetetlen dolgokat csinálni.

A nem kellemes része a magánzásnak, hogy kicsit pénzügyi szakértővé kell válni, még akkor is ha van könyvelőnk. A magánzás nálam azzal járt, hogy katás egyéni vállalkozó lettem, ami ugye szuper dolog, évi 12 millió forintig alanyi adómentességre jogosít, és nem kell egy csomó adót befizetni, az ÁFA-t sem, cserébe mindig egy havi fix összeget fizetek. (Tudom, még van az éves iparűzési adó + kamarai regisztrációs díj.)

Ez mind szép és jó, de a sok előny mellett akad itt hátulütő is.
Ez pedig a nyugdíjas éveinkre lehet kihatással.

Bevallom, én is tolom el a témát magamtól, mindig van valami fontosabb, például pénzt keresni, de már tavaly is tudtam, amikor az első ilyen jellegű rendezvényt tartottuk, hogy ez alól nem lehet kibújni. Elég a menopauzától nem aludni, nem akarok még egy témát, ami ébren tart. 

Mennyi nyugdíjam lesz katásként?
Nos, ha egy szóval kell válaszolni, kevés. Ha két szóval, brutálisan kevés.

50 vagy 75?
Azt tudjuk, hogy választhatunk a két opció közül, hogy 50 ezret vagy 75 ezret fizessünk havonta, és kézenfekvőnek tűnik a válasz, hogy 50-et, hiszen így több pénzük marad. 
Most. De ha a nyugdíjas éveinkben szeretnénk több pénzt, akkor nem biztos, hogy az 50 a befutó.

Mitől függ a nyugdíj nagysága?
A válasz egyszerű: mennyi dolgoztunk le, magyarul az igazolt munkaviszonytól, és hogy ezidő alatt mekkora volt a jövedelmünk. 

Ha katás vagy, neked kell gondoskodnod a nyugdíjadról. 
Tudom, hogy a téma kellemetlen, meg még ott a lakástörlesztő is 20 évre, a gyerek iskoláját is fizetni kell, a nyugdíj meg oly távolinak tűnik még. 

Amikor a katás adózási formát választottad, gyakorlatilag magadra vállaltad időskori anyagi biztonságod megteremtésének felelősségét is.

Sajnos, ha 40 körül / felett vagy, ezt nem nagyon lehet tovább húzni.
Lehet, hogy nem fogsz állami nyugdíjat kapni, mert legalább 15 év szolgálati idő kell, hogy egyáltalán kapj valamekkora összeget. 
Lehet, hogy csak a minimálnyugdíjra leszel jogosult, ami már évek óta csupán 28.500 Ft havonta. 
50 ezres katásként 30 év katás időszak csak 20 év szolgálati időnek számít, a minimálbérnél is alacsonyabbnak számít a jövedelmed. 
Ha nincs nyugdíjad, a gyerekeidnek kell majd eltartaniuk. Az idősek otthona akár pert is indíthat a gyermekeid ellen a törvény szerint, ha neked nem futja majd a nyugdíjból a bentlakás. 

Ha most jól megijesztettelek, ne haragudj érte.

Van megoldás, és egyszerűbb, mint hinnéd.

Ezért meghívtam Gőcze Editet - a Neverordinary közösség tagját -  és üzlettársát, Tasi Csabát, azaz a Pénzszerészek csapatát, hogy tartasanak nekünk egy összefoglalót a témában. 

Dátum: 2020. április 16., 18.00-20.00
Érkezés: 17.30-tól
Helyszín: Kőleves
Lesz pogi meg üditő, meg koktél is!

Az esemény ingyenes és nem jár semmiféle kötelezettséggel, de kötelező a regisztráció ITT: hello@orsolyaivanyi.com


Az eseményen én is részt veszek, és arra gondoltam, hogy akinek van kedve, utána maradjunk egy kicsit, így én is tudnék veletek találkozni/beszélgetni egy jó koktél társaságában! 
Ezt is jelezzétek emailben!

Edit és Csaba nyugdíj stratégia specialisták, elmondják nekünk, hogy 

  • 50, vagy 75 ezer Ft adót érdemes-e fizetniük havonta
  • mekkora nyugdíjra számíthatunk katásként
  • milyen öngondoskodási formákat vehetünk igénybe, beleértve a NYESZ-t, önkéntes nyugdíjpénztárakat, nyugdíjbiztosításokat
  • mennyi pénzt kell összegyűjteni, hogy mire nyugdíjba megyünk, az általunk elvárt életszínvonalon élhessünk továbbra is
  • mire figyeljünk, ha hitelfelvételre, vagy gyermekvállalásra készülnénk katásként.

Közgazdász-informatikusi végzettség, közel 20 éves pénzügyi tervezői múlt, közel 300 elégedett ügyfél és elhivatottságuk a garancia.  

Az esemény után lehetőség van feliratkozni egy ingyenes tanácsadásra, ahol Edit és Csaba átnézik a meglévő szerződéseidet, nyugdíjcélú megtakarításaidat, azok hozamait. Figyelembe veszik a lakáshiteledet (ha van), gyermekeid iskoláztatására fordítandó kiadásaidat (ha van) és elkészítik személyre szabott nyugdíjstratégiádat. 

Ha nem jó az időpont, vagy nem szeretnél az eseményre jönni, akár már most is ingyenes, személyes konzultációt kérhetsz a Pénzszerészektől! Kattints IDE , itt elindul a Messenger és kérj tőlük visszahívást!

Ha pedig addig is érdekelnének a Pénzszerészek katás vállalkozóknak szóló tippjei, ugyanerre a linkre kattintva letölthetsz egy ingyenes e-book-ot is.

Ha ez sem elég, mert rögtön időpontot szeretnél:
Tasi Csaba és Gőcze Edit, Pénzszerészek
info@biztositas.expert
+36 20 268 8810 (Gőcze Edit)
www.biztositas.expert
https://www.facebook.com/penzszeresz/

*************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más. Alapítója, Iványi Orsolya. 
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Kapcsolat: hello@orsolyaivanyi.com

Miből fogsz élni, ha nyugdíjas leszel? - Életmentő információk katásoknak Tovább
Hogyan éljünk jobban: A semmittevés művészete

Hogyan éljünk jobban: A semmittevés művészete

Írta: Iványi Orsolya

fb_img_1570912248587j.jpg

Új sorozatomban arról szeretnék írni, hogyan éljünk jobban, okosabban és tovább. 
Életem második felének egyik jelszava lett a tudatosság. 
Tudatosan törődöm magammal, az agyammal, a testemmel és lelkemmel. Karbantartok. 

Íme, az első, fogadjátok szeretettel, és várom (a Facebook oldalon), hogy nektek mit jelent a semmittevés!

***********************************

Volt idő, amikor én is büszkén mondogattam, hogy semmire sincs időm. Amint reggel kinyitottam a szemem, rátapadtam valamilyen képernyőre és dolgoztam, mint egy robot. (Utólag már úgy gondolom, hogy inkább önkéntes rabszolga voltam, mert amúgy abszolút munkamániás voltam.)

Eggyé váltam a munkámmal. A céggel. A hátamra lehetett volna tetoválni a munkahelyem logóját.
Bűntudatom volt, ha hétvégén nem válaszoltam az emailekre vagy ha este 10-kor nem vettem fel egy telefont. 
Emlékszem, egy randim azért nem kívánta velem a folytatást, mert az első ismerkedős vacsora alatt többször csekkoltam az emailjeimet. Utólag már értem. 

Hozzászoktam a multitaskinghoz és ahhoz, hogy az agyam állandóan jár. Még álmomban is. 

Ha nem vagyok állandóan elfoglalt, akkor ugyanis nem is vagyok fontos. Ezt üzeni a társadalom. 

Elfogltatnak lenni, státuszszimbólum.

Nálam már nem. 

Amikor Toszkánába költöztem három éve és újra ki kellett találnom magamat és hogy mihez akarok kezdeni magammal, még jobban elhatalmasodott rajtam a bűntudat, hogy értéktelen vagyok, mert nem csinálok semmit.

Nyilván csináltam, mert háziasszony is lettem közben, rendben tartottam egy 250 nm2-es házat, főztem, stb.stb, (tudom, hogy ez igazából "természetes", hogy heti 15 óra láthatatlan munkát is végeznek a nők, amúgy nem, de az egy másik poszt témája), de én ettől nem éreztem magam elégedettnek vagy sikeresnek. Viszont elfogadom azt is, hogy van akinek meg ezektől van sikerélménye. 

Sokan érezzük ezt, ha éppen nincs munkánk, akkor nem vagyunk hasznosak, mert úgy gondoljuk, hogy a munkánk a mi vagyunk.

Pedig ez nem így van. 

Az elmúlt évtizedben jó pár alkalommal voltam munka nélkül, volt amikor fél évig is (amikor például hazajöttem Londonból és túlképzettnek számítottam), és szépen lassan megtanítottam magamnak, hogy nem vagyok egyenlő a munkámmal.

Ha éppen nincs munkám, akkor is ugyanolyan személyiség vagyok, mint amikor van munkám. 

És akkor egy éles váltással térjünk rá a lényegre. 

img_20180830_233539_862.jpg

Dolce Far Niente, édes semmittevés.

Az olaszok bűntudat nélkül gyakorolják a mindennapi semmittevést, az első percben tudtam, hogy ezt el kell tanulnom tőlük. Annyira jól csinálják azt, hogy saját magukat helyezik az univerzum középpontjába, és csak az érdekli őket, hogy nekik jó legyen. Ezért állnak meg például az út közepén is dumcsizni, miközben feltartják a többi autót, mert az nekik jó. :DD

A semmittevés lényege, hogy nincs célja, amikor csak úgy vagyunk. Létezünk. 

Tudom, a tétlenséggel járó bűntudat sokunkban ott van, belénk van nevélve, így ezen dolgozni kell, hogy ne érezzük magunkat ettől rosszul. És egyébként is, jár a semmittevés minimum 40 évvel a hátunk mögött!

Társadalmunk sem igazán tolerálja a semmittevést, valljuk be.
A technológia szintén nem partner, telefonunk mindig ott a kezünkben, nehéz csak egy órára is offline lenni.

De el kell fogadni, hogy szünet azaz kikapcsolás nélkül, nem lehetünk produktívak. És nem csak a munkában. 

A semmittevésre viszont tudatosan meg kell teremteni az alkalmat. 

20200222_152137.jpg

Semmit tenni az igazi luxus. 

Íme, néhány ötlet, amiket én is művelek:

Képernyőmentesség

Tudatosan egyre kevesebbet próbálok bármilyen képernyőt nézni.
Amikor csak lehet, nincs nálam a telefonom. Vagy ha mondjuk sétálni megyünk, akkor csak fotózom vele, de nem csekkolom az emaileket, üzeneteket. Ez akkor is érvényes, ha mondjuk elmegyünk kávézni, vagy enni valahova, az asztalnál nem ülünk úgy, hogy mindketten a telefonunkra vagyunk tapadva, hanem élvezzük, hogy együtt valami jó helyen töltjük az időt és csak erre koncentrálunk. 
Amúgy könnyebb, mint gondoltam, 3-4 órát simán kibírok már.

Délután szunyókálás
Az első dolog, amit bevezettem, mert most már megtehetem, az ebéd után délutáni alvás volt. Az elején persze bűntudatom volt, hogy jaj, inkább emailekre kellene válaszolnom, de megbeszéltem magammal, a világ nélkülem is tud forogni bizonyos ideig. A rövid, mikro alvás amúgy is rettentően hasznos, növeli az éberséget, és javul az emlékezetünk is tőle, de 10-20 percnél ne legyen több, mert akkor még fáradtabban ébredhetünk és az éjszakai alvás rovására is mehet.

Egész napos semmittevés
Talán ezt a legnehezebb kivitelezni, most hogy már nem egyedül élek, akkor simán ment, hogy heti 1 nap az égvilágon semmi hasznosat nem csináltam. 

Álmodozás
Egyik kedvenc tevékenységem az álmodozás (a másik a túlgondolkozás, haha), néha csak kiülök a teraszra és álmodozom egy szuper nyaralásról, vagy tiszta az egész ház olyan pillanatokat keresek, amikor boldog voltam és újraélem azokat. Az álmodozás is hasznos, ugyanis kreatívabbak lehetünk tőle vagy jobbak probléma megoldásban, ezt írja egy kutatás.

Séta
A kiskutyával naponta egyszer biztosan megyek sétálni, a ház körül tudunk tenni 40 perces kört, ahol megyünk keresztül erdőn is, közben pedig jól lehet csak nézgelődni, beszívni az illatokat, meglátni néhány állatot, figyelni a természet hangjaira. Na meg, minőségi idő a kiskutyával. 

Közösségi élet
A másik kedvenc semmittevésem, ha meghívnak minket valahova és egy hosszú asztalnál jó sokan eszünk! Ez együtt evés, beszélgetés órákon át, ismerkedés új emberekkel, mindig izgalmas, alig várom a nyarakat és a meghívásokat.

20180419_190310_1.jpg

Én a semmittevésre már úgy gondolok, hogy fontos része az életemnek, mert enélkül nem tudok hatékony lenni. 
Ráadásul, magammal szemben vagyok a legnagyobb hajcsár, így nekem sem volt könnyű átírni a szabályaimat.

Ma már ha valaki megkérdezi, hogy éppen mit csinálok, már nem jövök zavarba, simán megmondom, hogy semmit. Nem úgy tekintek magamra ilyenkor, hogy lusta vagyok, hanem hogy megtanultam egy új eszközt arra, hogy hatékonyabb legyek.

Tudom, hogy nem könnyű ezeket beépíteni a mindennapokba, ezért kicsiben érdemes kezdeni.
Nálam is áll a vasalatlan, kéne takarítani is, meg a padláson rendet rakni, és még ezer dolog, amivel el vagyok csúszva, de úgy vagyok vele, hogy a saját mentális egészségem a legfontosabb. A többi megvár. (sajnos) 

#hogyaneljunkjobban

***********************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, klub, csapat, kollektíva.
Alapítója Iványi Orsolya, menopauza aktivista. 
Blog
Instagram
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport

Hogyan éljünk jobban: A semmittevés művészete Tovább
süti beállítások módosítása