Éljenek a 40 feletti nők! - NeverOrdinaryWoman

Botanikai örömszerzés - Amit a természettől kapok, azt adom tovább

Botanikai örömszerzés - Amit a természettől kapok, azt adom tovább

Írta: Iványi Orsolya

 51102535_282393609105129_4684716096140345344_n.jpg

Elképzelni sem tudok különlegesebbet, mint növényekkel és illatokkal foglalkozni, alkotni, mondja Zita, közben elnéz a távolba és elkapom a pillanatot, ahogy elmosolyodik.
Zita pár éve fogta magát és vásárolt 4000 tő levendulát Dél-Somogyban, és úgy döntött, hogy a természet lesz az ő munkaasztala, 2017-ben pedig megalapította prémium, holisztikus kozmetikai márkáját, a Mar Gallitit.


Zitával tavaly találtunk egymásra az Instagramon, küldött nekem néhány terméket kipróbálásra, és mielőtt bármit is megtudtam volna Zitáról, a termékei magukért beszéltek. Persze már az első találkozásnál éreztem, hogy Zita nem kispályázik, tudatosan építi a márkáját, magabiztos, és olyan szenvedéllyel beszél a termékeiről, hogy megremeg a hangja. Akkor tudtam, hogy olyan emberrel hozott össze a sors, akivel jó lesz együtt dolgozni.

Hogyan jutottál el idáig?
Mielőtt megalapítottam a saját márkámat, művészeti iskolába jártam Londonban, fotózást tanultam. Hosszú út volt, de megérte, sokat tanultam közben és nem változtatnék semmin. Sok apró dolog összeadódott, hogy idejussak: a természet szeretete gyerekkoromból, az alkotás iránti vágy. A legnehezebb, legfájóbb élmények és persze az idő is mind kelletek ahhoz, hogy ide elérjek. Ez az én utam, a munkám, a szenvedélyem.Kitanultam a natúr- és biokozmetikum tervezést és a holisztikus aromaterápiát. Minden terméket én tervezek és készítek a márka saját műhelyében. Most ez Kaposváron történik, de a Balaton minden szempontból kedvenc hely és úgy tervezem, hogy a márka növekedésével, a következő, és végleges műhelyem ott lesz majd.

35574996_191914298174083_1348156514426159104_n.jpg

Különleges nevet választottál, mi a név története?
Szimbolikus jelentőséggel bíró nevet szerettem volna, az anyukám pedig meghatározó alak volt a növényekkel kapcsolatos korai emlékeimet nézve is.  Sajnos, akkor halt meg, amikor elkezdtük a márka pontos felépítését, így azt is, hogy mi legyen a neve. Szerettem volna tisztelegni előtte, szeretetet nyilvánítani, emlékezni rá, és úgy érzem, hogy ez volt a legszemélyesebb és autentikusabb módja. Anyukámat Margitnak hívták, és amikor alaposabban utána kutattam, kiderült, hogy a perzsa eredetű ’mar galliti’ szóból került a görögbe majd a magyarba is. Egyébként a tenger leányát, a fény gyermekét jelenti.


Holisztikus, prémium…mit jelentenek neked ezek a kifejezések?
A prémium számomra a minőségi alapanyagokat jelenti. Az elérhető legjobb minőséget adom és teszem a termékekbe.


A holisztikus pedig különböző megközelítésben jelenik meg: amikor kinyitod a tégelyt, rögtön hat rád az illat, a bőrön pedig a többi aktív hatóanyag is akcióba lép. Nálam az illóolajok nem csupán illatanyagként/parfümként funkcionálnak, hanem az összetevők szinergiájának fontos eleme, amely ugyan úgy hozzátesz a termék hatásához. Így nem arról van szó, hogy valamelyik termékbe van egy kis vanília és az vanília illatú, a másik meg narancs. Kidolgozott, magukban összetett rétegekből épülnek fel a termékek, ilyen rétegek például az illóolajok, aztán egy másik az egyéb növényi olajok, vagy a vízfázisban a hidrolátumok.

30947344_520812554987293_128486235877408768_n.jpg

Mi az, amit el akarsz érni? 
Szeretnék másokat inspirálni arra, hogy megismerjék az természetes illatok világát, erejét és a tudatos szépségápolást.

A legnagyobb sikerem még várat magára.


Mesélj a botanikai parfümökről! Hogyan jött ez az ötlet?
Oh, hát ez a levendulák után jött! Akkor még nem tanultam aromaterápiát, hanem egyszerűen csak rátaláltam, vagy inkább rám talált egy Facebook esemény, ami botanikai parfüm workshopot hirdetett. Elmentem és szerelem volt rögtön, ami azóta is tart, és ami azonnal az aromaterápiához is kötött.


Egyénként a botanikai parfümök világa, mint ahogy az illatos kivonatok használata nagyon régre nyúlik vissza, és elképesztően érdekes, és komplex. Nem hiszem, hogy valaha meg lehet unni a természet által kínált illatok végtelen kombinációjának és hatásainak a művészetét, játékát.

Alapvetően a botanikai parfümök csak természetes kivonatokat használva készült illatkombinációk, melyek olajos vagy alkoholos alapba kerülnek.
Az illat kivonatok pedig lehetnek illóolajok, abszolútok, egyéb modern eljárással kivont illatok, mint például a CO2 kivonatok. Nem használok semmilyen szintetikus anyagot, molekulát, mint a modern kreációk. Egyébként egyre erősödik a botanikai parfüm a niche vonalon belül. Nagyobb az érdeklődés, egyre több igényes és érdekes márka jelent meg a piacon. Bár tény, hogy ebben is Amerika vezet.

A webshopodban láttam nálad botanikai parfümöd, de azt is tudom, hogy igazából most fog elindulni ez nálad.
Igen, ez még egy korábbi kollaborációhoz készült botanikai parfüm, az egésznek saját arculatot, formát adva igazán idén fog érkezni és indulni a botanikai parfüm vonalunk. Most véglegesítjük a csomagolást, ami nagyon izgalmas, hiszen már az is teljesen egyedi lesz. Az első két illaton, amivel indulunk már két éve dolgozom. 

Régen egy szobanövényem sem maradt meg, most pedig van 4000 tő levendulám! Amikor kimegyek és végignézek rajtuk, el sem hiszem! Hihetetlen érzés, hogy az én döntésemből és az én gondoskodásommal 4000 kis növényi életért vagyok felelős

A munka számodra mennyire mosódik össze a magánélettel?
Több szempontból is. Először is a munkám, a márka, amit csinálok, a céljai és értékei az enyémek is, ezért nem elválasztható tőlem. A részem.

Az autentikusságnak a másik összemosó sajátossága, hogy nagyon fontos számomra hogy az emberek akikkel együtt dolgozom nem csupán üzleti kapcsolatok. Sok barátság született, születik amióta rátaláltam az utamra. Igazi, pozitív, építő barátságok, kapcsolatok. De alap a kölcsönös összhang, bizalom, őszinte kommunikáció a munkakapcsolataimnál.



Hogyan telik egy átlagos napod?
Nehéz átlagos napról beszélni, mivel szinte mindent egyedül csinálok, így nagyon változó épp mire kell koncentrálni. De mostanában az a rend állt be, hogy délelőtt iroda – e-mailek, beszerzés, kutatás, megbeszélések, - és délután műhely – termékkészítés, fejlesztés, rendelések csomagolása. Aztán lehet, hogy este még pár elmaradt dolgot megírok, válaszolok vásárlói kérdésekre vagy megtervezem a social média posztokat. 
Külsős kollégák folyamatosan segítik a munkámat, például fotós, grafikus, és most egy szuper sales-es, ugyanis indul a márka külföldi bevezetése is.



Hogyan állnak össze a termékek a fejedben? Miből kapod az inspirációt?
Általában megjelenik egy szükség, hiány és abból inspirálódva alkotom meg a szerintem legjobb megoldást rá. Így azzal kezdődik, hogy tudom mit szeretnék elérni a termékkel, milyen tulajdonságai legyenek, milyen hatása. Majd jön a kutatás, elmélyülés az alapanyagokban, melyik összetevő szinergia szolgálná legjobban a célom. Sokat kísérletezem, hogy tényleg úgy működjön a termék, ahogy szeretném. A legjobb minőségű alapanyagokat megtalálni is nehéz és a folyamat része, nálam ez a legalapvetőbb, a minőség és ettől hívom prémiumnak a márkát.

A parfümöknél más a helyzet. Ott volt már inspiráció zene, szín, illetve a parfümöket nem egyedül keverem (szerencsére abban van társam), ezért ott összetettebb a dolog, még több a kísérletezés, az egy teljesen művészeti irány, és önkifejezés.

webp_net-gifmaker_1_2.gifMit gondolsz az öregedésről?  Szerinted az anti-aging kifejezés meg helytálló?
Szerintem a ráncokat és az ősz hajszálakat is ki kell érdemelni és meg kell élni. Ne hanyagoljuk el és hagyjuk el magunkat, figyeljünk az egészségünkre, hogy még sokáig aktívan tudjunk a családunkkal és barátainkkal együtt lenni.

Az anti-aging hivatalosan azt jelenti, hogy az öregedés jeleit megelőző, meggátló. Ami szerintem nem helytálló és szeretem hinni, hogy már nem is cél. Meggátolni semmi sem tudja az évek múlását, csak a halál.

Ami célunk lehet az az, hogy adott korban a legjobbat hozzuk ki bőrünkből. Aminek egyébként lelki oldalai is van, ezért is fontos számomra a holisztikus aromaterápiás szemlélet a termékfejlesztésnél. A termékeimben rengeteg olyan szinergia van, ami javítja a bőr minőségét, állagát, segít az egészségességében, táplál, ragyogást ad, de az idő kerekét évtizedekkel semmi sem tudja visszapörgetni.

A munkán kívül, mi a legkedvesebb elfoglaltságod?
Az illatokon kívül? A természetben lenni, túrázni, nagyon szeretek lovagolni. Elképesztően terápiás a lovaglás számomra, rengeteget tanultam magamról, másokról, a szeretetről általa. Ráadásul nem ítélkezik a külsőd, a korod, a múltad alapján, csak azt tudja, hogy vele hogyan bánsz, akkor és ott. Lassan épülő különleges bizalom és szeretet.

27890709_151918098768615_560001192084635648_n.jpg

Szeretek olvasni, új dolgokat tanulni, ha van időm, akkor sütni. Szeretek olvasni, gyerekkoromban imádtam Rejtő Jenőt, ma főleg szakirodalmat olvasok. De nagy kedvencem Neil Gaiman is. Zenében a változatosságot kedvelem, opera (Varázsfuvola vagy Verni operái), a klasszikus rock (Bryan Adams), country, pop, Sting, Alicia Keys vagy például Halott Pénz.

Mi jelenti számodra a boldogságot?
Apró dolgok. De főleg az, ha örömöt, tudást, élményt,  illatokat vagy egy falat csokit megoszthatok másokkal. Szeretek adni, ahogy a természet ad nekem, én is ezt szeretném tovább adni, kiegészítve a tudásommal, kreativitásommal.

Mikor és hol voltál életedben a legboldogabb? 
Sok kedves boldog emléket őrzök, de nem tudok egyetlen legboldogabbat kiemelni. Különleges gyerekkori élmény volt az, amikor a szüleim, akik méhészkedtek, kivették az öcsémet és engem az oviból/iskolából, és mehettünk velük követni az akác virágzását. Egész pici korunktól besegítettünk - úgy szól a családi legenda, hogy én már bölcsős koromban is ott voltam velük -, pörgettünk, fedeleztünk, miközben valahol az erdő szélén laktunk egy fabungiba vagy lakókocsiban a méhek mellett, a vizet forrásról vagy a falukban akkor még meglévő közkutakról hordtuk mézes hordókban. Rengetegek sétáltunk, virágot és gyógynövényeket is szedtünk, kamillát, vérehulló fecskefüvet..

39056919_260800241224373_1653516173637058560_n.jpg

Történt-e olyan az életedben, ami nagyon megviselt? Mit tanultál belőle? Ha lehet ilyet kérdezni.
Természetesen anyukám halála nagyon megviselt és azóta több olyan dolog is történt, ami mélyen érintett. Furcsa, amikor az emberek az kérdezik, hogy hogy vagy és tulajdonképpen fizikailag, egészségügyileg jól, és akkor rájössz hogy ez a hiány, hogy ő nincs már midig a részed lesz. 

De az igazi tanulság az az, hogy ne félj és ne felejtsd el kimondani a dolgokat, azt hogy hogyan érzel, még ha a másiknak kicsit kényelmetlen először. Sajnos nem voltam mellette, amikor elment és már nem mondhattam el még egyszer neki, hogy mennyire szeretem.

Tehát a ki nem mondott, el nem mondott érzéseket bántam meg, de a kimondottakat még sosem.

Fontos-e a folyamatos tanulás a munkádhoz? Kikre nézel fel?
Abszolút. A folyamatos tanulás számomra alapvető fontosságú. Aromaterapeuták közül például Hollódi Gergőre, akitől a holisztikus aromaterápiát tanultam. Vagy a két kedves lepárló mester ismerősömre Amrein Ildikóra, és Kiss Norbertre. De alapvetően szinte mindenkire, akivel együtt dolgozom, vagy egyébként fontos a számomra. Például rád is Orsi, amiért ilyen aktív, pozitív, egymást támogató közösséget építesz.

Tudni akarom, hogy mi következik.

Nagyon kíváncsi vagyok, szeretek tanulni és fejlődni, ez mind hajtóerő.


Tudom, hogy butaság ilyet kérdezni, de melyik a kedvenc növényed?
Természetesen a levendula hatalmas kedvenc, de azonkívül is minden kedvenc: az olasz szalmagyopár, a rozmaring, a római és a kék kamillák, a rózsa, az atlasz cédrus, a jázmin, a muskotályzsálya ...

Ha visszamehetnél az időben, mit üzennél magadnak?
Hallgass a megérzéseidre! Gyakran szerettem volna mások elvárásainak és elképzeléseinek megfelelni ugyanis. Ma már az az egyik legfontosabb, hogy a döntéseimnél használjam ezt a megérzést és eddig még nem bántam meg. És, hogy menj el minden buliba, ahova hívnak!

Képek: Szendeff Lőrincz

***NYEREMÉNYJÁTÉK AZ INSTAGRAMON!***

Ha szeretnél játszani a kedvenc Mar Galliti termékeimért, gyere Zita @margallitiskincare illetve az én oldalamra @ivanyiorsolya és ott minden információt megtalálsz!

Botanikai örömszerzés - Amit a természettől kapok, azt adom tovább Tovább
Hogyan fogytam le 10 kilót 40 felett?

Hogyan fogytam le 10 kilót 40 felett?

Írta: Iványi Orsolya

salata_virag.jpg
Lassan. 

Nos, tavaly jutottam el arra a pontra, amikor meg kellett állapítanom, hogy ilyen dagadt még soha életemben nem voltam. Ez számszerűleg azt jelentette, hogy 72.6 kg voltam 165 cm-hez.

43 éves voltam. Azt mondják, 40 felett fogyni igazi kihívás. 

És hogy miért?
- Lelassul az anyagcsere az öregedéssel.
- Kevesebb kalóriával is beéri a szervezet, de mi még mindig úgy eszünk, mint 20 évesen.
- Az öregedéssel az izomtömeg is csökken, és a helyére zsír kerül, viszont minél több izmunk van, annál hatékonyabb az anyagcserénk. Tehát 40 felett az izomépítés még fontosabb!
- A menopauza kapcsán a hormoningadozás következtében mind a magas, mind az alacsony ösztrogén szint zsírraktározáshoz vezethet.

A lökést két esemény adta meg.

Az egyik egy műtét volt februárban, amit egy egyéves kálvária előzött meg, ugyanis több nőgyógyász nem vette észre az endometriozisomat, aztán végre valaki kimondta, hogy mi van, én meg végre megnyugodhattam. Gondoltam, ez jó alkalom lesz, hogy utána új életmódba kezdjek.

A másik esemény örömtelibb volt, szintén februárban döntöttük el, hogy megházasodunk. Júniusban. A műtét után 6 héttel kezdhettem el mozogni, így gyorsan be is iratkoztam egy konditerembe pár faluval arrébb. Tehát kb. 3 hónapom volt lefogyni 10 kilót. Vagyis ezt szerettem volna, de ez nem jött össze. De nem bánom.

Előre bocsátom, hogy ami nekem működött, nem biztos, hogy neked fog. Nem követtem semmilyen útmutatást, kizárólag arra fókuszáltam, hogy nekem jó legyen, szenvedni sem akartam.

Az alábbi étkezési szokások mellett, hetente kb. 3-szor jártam konditerembe, amikor is 2X1 óra kardió és súlyzós edzéseket csináltam. Használtam fehérjeport, és L-Karnitint is.

1. Fogyókúra helyett életmódváltás
Abban biztos voltam, hogy nem fogyókúrázni akarok. A fogyókúra ugye azt jelenti, hogy amikor befejeztük, akkor visszatérünk a régi kerékvágásba, aztán megint elkezdünk zabálni, aztán megint fogyókúrázni, mert visszahíztuk a leadott kilókat. Sajnos, sokan beleesnek ebbe a csapdába, mivel gyors eredményt akarnak, aztán éheznek vagy valami hülye diéta rabjai lesznek. Mivel Olaszországban élek, adott volt, hogy a mediterrán diéta lesz az alap.

2. Mikor kezdjem el?
Most. Azonnal. Nem holnap, hanem ma.
Teljesen felesleges várni, meg kifogásokat keresni.

3. Hogyan kezdjem?
Az első lépés megszabadulni minden "rossz" kajától, ami otthon van. Igen, kiüríteni a hűtőt, kamrát. Jellemzően én azért még gyorsan betoltam titokban a maradék Nutellát, nehogy kárba vesszen, ugye..
Ez egy kihagyhatatlan lépés, mert így nem fog később elcsábulni az ember. 

4. Szabályok
  • Akkor eszem, amikor éhes vagyok. Természetesen próbálom tartani a reggeli/ebéd/vacsora szentháromságot, de felkelés után sokszor nem vagyok éhes, és mire éhes leszek, mondjuk már dél van, és akkor inkább már ebédelek. Tehát nem eszem ötször. Ha napi ötször ennék, már egy tehén lennék. 
  • Amikor reggelizem, akkor főleg zabkása fahéjjal, vagy rántotta fehérjéből, vagy egy szelet pirítóson füstölt lazac.
  • Néha kimarad egy-egy étkezés. Nem azért, mert koplalni akarok, hanem mert a testem nem éhes. Már írtam korábban, hogy nem bántam túl jól a testemmel az elmúlt években, ezért most sokkal jobban figyelek a jelzéseire.
  • Az adagokat csökkentettem. Saját magamon kísérletezve rájöttem, hogy egyszerűen nekem kisebb adagokat kell ennem, hogy ne érezzem magam rosszul evés után. Nyilván tudnék enni, vagyis a szemem, de nagyon zavart a puffadás. Ahogy megérzem, hogy elég volt, vagyis ahogy jelez a testem, nem eszem többet. 
  • Nem eszem feldolgozott ételt.
  • Minden nap egy saláta, legtöbbször ez az ebéd. Kizárólag olívaolajjal, néha valami fehér hússal/tonhallal/füstölt lazaccal, de főleg inkább zöldségek, pl. hagyma, avokádó, paradicsom, uborka, retek, répa. Amit tudok venni a piacon, néha sikerül például egy-egy egzotikusabb salátát venni, mint múltkor  radicchio rosa di Verona-t Bolognaban, ami, ahogy a neve is mondja, pink!
  • Vacsorára főzök. Főzni amúgy nem szeretek, de elég jól tudok. Olyan 10 receptet cirkuláltatok, néha bejön egy újabb, valami meg kiesik, évszaktól is függ. Most ezek mennek:
    • Lazac édesburgonyával (fagyasztott lazac a Lidl-ből). Az édesburgonyát nagyon szeretjük, csipszet is szoktam belőle csinálni.
    • Fél pulyka Le Cresuet-ben, zöldséggel. Ez azért is jó, mert a maradékot másnap bele tudom tenni a salátába.
    • Piacon vásárolt hal, általában branzino vagy orata, fóliában megsütve sütőben, zöldséggel. A livornoi piacon 8 euroert vettünk a múlt héten 2 branzinot, étteremben 10 eurónál kezdődik egy adag.
    • Tészta zöldséggel, ez mostanában cukkini. Mostanában inkább teljes kiőrlésű tésztát használok, ebből is akadnak érdekes fajták.
    • Vaslapon sütött csirke zöldséggel. Ez lesz ma is, kelbimbóval.
    • Karfiolleves répával vagy póréhagyma leves vagy brokkolikrém leves. Nem teszek bele rántást, hanem amikor készen van, egy részét összeturmixolom és azt teszem vissza. A totál krémlevest nem szeretjük.
    • Lencsefőzelék, mindig valami izgalmas lencséből. Szintén a livornói piacon izgi lencséket lehet vásárolni.
    • Rántotta gombával
    • Kagyló
    • Babos étel. A mediterrán diéta egyik fontos eleme a bab, külön könyv is született erről, most ezzel kísérletezek. Tegnap fekete babból, karfiolból és árpából csináltam egy mixet, "jó, de nem finom" volt a vélemény, úgyhogy még dolgozom rajta.
    • A zöldséget vagy párolom vagy a sütőben olívaolajjal megöntözve sütöm kicsit, jobban szeretjük, ha ropogós marad a zöldség.

20180913_112853-01_1.jpeg

20180703_142502.jpg

20180331_155512.jpg

20170210_204505.jpg

20190105_133530.jpg

  • Kenyér. Mostanában saját magam sütök, főleg fekete kenyeret, egy darab egy kilósat eszünk meg egy hét alatt. Ha például megéhezem, olajjal szoktam elmajszolni egy kis kenyeret. Salátához szoktuk enni a svéd rozsból készült WASA keménykenyeret.
  • Tej. Minimálisan használjuk, például zabkásához. Főzéshez egyáltalán nem.
  • Krumpli, rizs. Ezeket most hanyagoljuk, én sajnos nagyon szeretem a krumplit, nyersen is, így néha a falat kaparom, de például sült krumplit fél évig nem ettem tavaly egyáltalán.
  • Kóla, cukros üdítők. Tiltólista. Imádom a kólát, így ez igazi büntetés, de nem vagyok hülye, így elfogadtam, hogy le kell róla mondanom. Amíg Londonban laktam, egy évig kólát reggeliztem Kinder Buenóval, szóval totál függő voltam, meg is lett az eredménye. Nagy hőségben nyáron, néha megjutalmazom magam egy pohár kólával. 
  • Édesség, fagyi. Ahogy sokunknak, nekem is ez a gyengém. Az első 3 hónapban voltam a legszigorúbb magammal, de még akkor is engedélyeztem egy kis keserű csokit minden nap. A fagyit szerencsére nem annyira szeretem.
  • Alkohol. Nagyon visszafogottan. A tavalyi évben drasztikusan visszavettem az italozásból, érdekes módon, egyszerűen nem jutott eszembe inni. Most ha iszunk, akkor főleg vörösbor. Prosecco vagy pink gin&tonik néha napján.
  • Gyümölcs. Sajnos, nem vagyok nagy gyümölcsös, de azért fogyasztok, a gránátalmát és a dinnyét szeretem, a bogyós gyümölcsöket is, télen narancs, mandarin.
  • Nassolás. Az aljas csapda, ugye. Mi a magokra álltunk rá, dió, mogyorók, mandula, szigorúan natúr változatban.
  • Kávé, tea. Kávét nem iszom, néha koffeinmenteset, ha valaki kávézni hív. Most éppen találtam egy egészen érdekes teát (Lord Nelson), amiben gyömbér, bodza és pepperoncino van, most ezt iszom minden nap.
5. Kísérletezés
Az életmódváltás során az egyik legfontosabb dolog megtalálni azokat az élelmiszereket/zöldségeket/gyümölcsöket, amelyek ízlenek, mert úgy sokkal könnyebb átállni. Egyfolytában kísérletezem, ha látok valami újat a boltban, mint most például a csicsókával (olaszul topinambur) kísérletezem, sokkal kevésbé hizlal, de ugyanolyan mértékben laktat, mint a krumpli.

Ha elmegyünk étterembe vagy vendégségbe, akkor viszont bármit eszünk. Nyilván nem két pofára zabálunk, és nem járunk minden nap, ezt heti alkalomnak mondanám.

Három hónap alatt fogytam 6 kilót, ami kevesebb volt, mint amire számítottam, aztán a következő 3 hónapban fogytam 4 kilót, és itt lett igazából látványos a fogyásom. 

Persze, még nem értem a végére, és nem azért, mert az ünnepek alatt visszajött 2 kg, hanem, mert az egy dolog, hogy számszerűleg fogyok, hanem mert most jön az alakformálás. Még mindig van hasam, nagyobb, mint amekkorát szeretnék, még mindig nem izmosak a karjaim, és így tovább. 

Tapasztalatom szerint, a mozgás kell, de anélkül is le lehet fogyni, a második 3 hónap alatt például nem jártam konditerembe, viszont naponta kétszer sétáltattam a kiskutyát (2x1óra), tehát sokkal azt mondanám, hogy fontosabb, hogy mit eszel, de sporttal nyilván könnyebb/gyorsabb. 

6. Miért jó a mediterrán diéta?
Ami nem diéta, hanem életmód. Talán már meséltem arról, hogy 2 éve volt szerencsém elvetődni 
Campania régióba, közelebbről pedig 2 faluba Pioppi-ba és Acciaroli-ba, azon a környéken kezdődött a mediterrán diéta felfutása.Amúgy Nápoly alatt vagyunk 150 km-re. 
Acciaroli 2 dolog miatt lett híres: az egyik, hogy a 2000 lakosából kb. 300 ember 100 éves, 20%-a pedig 110. És természetesen az itt lakók a mediterrán diétát követik. 
Pioppi több dolog miatt is érdekes, az egyik, hogy itt élt és kutatott Ancel Keys, amerikai orvos, ő volt az első, aki egészségügyi szempontból méltatta a mediterrán diétát. Ide is költözött Minnesotaból feleségével együtt, mert sokáig akart élni, sikerült is, 100 évesen halt meg, pár hónappal 101. születésnapja előtt.
Felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének a listájára, azaz a világörökség részévé nyilvánították pár éve, Pioppiban meg is találtam a táblát róla.
20171020_115908.jpg
A mediterrán étrend egy gyűjtőfogalom, több fatája létezik, ahogyan a Földközi-tengernél élő népek kultúrája, hagyományai, szokásai, vallása és életmódja is különböző, de az alapja a növényi eredetű táplálékok, a nagy mennyiségben fogyasztott teljes kiőrlésű gabonatermékek, zöldség- és gyümölcsfélék, valamint az elengedhetetlen olívaolaj.
Régóta kutatják a mediterrán diétát, így már bizonyított, hogy jó pár betegség megelőzésében segíthet, ilyen például a demencia, daganatos betegségek, diabetesz.
*****



Hiszem, hogy 40 felett kapunk még egy esélyt, hogy jó nők legyünk. Ugyanis aki elhagyja magát, az elindul a lejtőn. Nem csak azért, mert túlsúlyosan élni lehangoló, hanem mert az egészségünket kockáztatjuk.

És miért ne bizonyítanánk be magunknak, hogy igenis meg tudjuk csinálni?

Itt is vagyok: Instagram

Ha kommentelni szeretnél, a Neverordinary Facebook oldalán (arccal) megteheted.

Hogyan fogytam le 10 kilót 40 felett? Tovább