Éljenek a 40 feletti nők! - NeverOrdinaryWoman

Mi is az a perimenopauza?

Mi is az a perimenopauza?

Írta: Iványi Orsolya

20190714_172439.jpg

Mostanában sokszor megkaptam, hogy "te még fiatal vagy, minek foglalkozol a menopauzával, még nem lehetsz menopauzában"!

Való igaz, nem vagyok menopauzában, ugyanis perimenopuazában vagyok. 

Sokan nem tudnak erről, én sem tudtam róla, hogy van egy menopauzát megelőző időszak, a perimenopauza, amely a legtöbb nőnél 45-55 éves kor között kezdődik el, és ha azt vesszük alapul, hogy Magyarországon a menopauza 50 év körül jön el, akkor ez egy 5 éves periódus is lehet, érdemes erre is felkészülni, hogy könnyebb legyen megbirkózni vele. Kikerülni nem lehet, ezen is minden nő keresztülmegy, ugyanúgy, mint a menopauzán. Persze, itt is ugyanaz érvényes, mindenki másképpen éli meg. 

Emlékszem, tavaly panaszkodtam egy nőgyógyásznak, hogy vörösödik a fejem, nem tudok aludni, mire annyit kérdezett, hogy rendesen menstruálok-e, mert ha igen, akkor nem hormonális. De egy szót nem ejtett arról, hogy ez a perimenopauza, amiben vagyok és ugyanolyan tünetei lehetnek, mint a menopauzának.

A perimenopazában hullámzik az ösztrogénszint, ennek következtében a menstruációs ciklus is szabálytalan lehet, hosszabb, rövidebb, de ki is maradhat. Beköszönthetnek a hőhullámok, éjszakai izzadások, a hangulatingadozások, az álmatlanság, stressz, depresszió. 

A nők szervezete elkezdi az átmenetet a menopauzába, vagyis ez az a pár év (mindenkinél más hosszúságú), amely megelőzi a utolsó menstruációt.  

Szóval, azért foglalkozom a menopauzával mert még mindig tabu téma, holott a menopauza a női lét természetes velejárója, nem betegség, mégis keveset beszélünk róla, nem magánügy, mindenkit érint, akivel kapcsolatunk vagyunk. 

A fejlett társadalmakban a nők több mint harmada menopauzában van. 

A menopauza próbára teszi az embert, ezért jó felkészülni rá, tisztában lenni mi várható, és nem kell egyedül!

Elindítottam a Menopauza Cafe eseménysorozatot, annak érdekében, hogy minél többet és nyíltan beszéljünk a menopauzáról, az első májusban volt, a következő július 31-én lesz.

Kötetlenül beszélgetünk a menopauzáról, tapasztalatokról, "élményekről", sőt, megszólalni sem kell, ha valaki szégyenlősebb, semmi sem kötelező, lehet csak hallgatni is, tudom, hogy ez is milyen sokat tud segíteni.

Az esemény ingyenes, 20-25 főt várunk.

Köszönöm a Vichy Magyarországnak, hogy támogatnak a küldetésemben!

A résztvevők az eseményről, ahogy múltkor is, egy szép Vichy ajàndèk csomaggal térhetnek haza, a többi között Neovadiol krémmintákkal, ez a termékcsalád kifejezetten változókorban lévő nőknek lett kifejlesztve.

Jelentkezés: hello@orsolyaivanyi.com
Tárgy: menopauza cafe

 

*******************************************

Itt is vagyok: Instagram

Iványi Orsolya - A negyvenes nők bloggere
➡️Menopauza aktivista
➡️Női klub alapító. 
ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! ❤

Mi is az a perimenopauza? Tovább