Éljenek a 40 feletti nők! - NeverOrdinaryWoman

Az erős az új szexi

Az erős az új szexi

Írta: Törőcsik Edit

incollage_20190829_175236751.jpg
A menopauza vagy az azt megelőző pre-menopauza mit hozott ki belőlem?

Évekig csinos akartam lenni. Értsd: vékony.
Ez azért vicces, mert egyszerűen nem vagyok az az alkat, de nem adtam fel, törekedtem rá.
Aztán mégiscsak átalakul a test.
A terhesség, szülés is változtatott, például mivel keresztben feküdt a gyerekem, a csípőm szélesebb lett és lábam is megnőtt, aztán meg ahogyan nőttek a számok a szülinapi tortámon, úgy lassult le az anyagcserém, és lett rajtam mindenhol egy kis zsír.
És ez a zsír akkor is ragaszkodott hozzám, amikor vékony voltam.
Akkor a fat skinny kategóriájába tartoztam.
Pedig a sport jelen volt az életemben, de nem voltam tudatos.

Aztán három évvel ezelőtt rájöttem, hogy erős akarok lenni. Fizikailag.
Meg hogy ne legyen a csontjaimmal gond.
Akkor izmos leszek, döntöttem el.
Most ez a projektem megy.
A zsír még ragaszkodik hozzám, mert az étkezésem még nem eléggé tudatos.
A kamasz fiam elment a Szigetre, egy hétre, szóval nem sokat aludtam, ellenben éhes voltam, nem tett jót.
Izmot építek, erősödök, mindezt 40 felett, heti négy edzéssel.
Nagyon élvezem, hogy napról napra változom.
Még azt is el szoktam képzelni, hogy ez most mennyire jó a testemnek és nekem.
És nem zavar, hogy lassú vagyok.
Persze, mihez képest.
Mert aki már gyerekként ügyesen járt kézen, az, ha huszonévig sem csinálja, akkor is tudja.
Én nem tudtam, most tanulom.
Idei nagy tervem még a hand stand walking.
Az a legdurvább, hogy az erőm meg is lenne hozzá, csak ennyi idősen, ennyi tapasztalattal a hátam mögött, már tele vagyok/ vagyunk félelemmel.
Ezért azt csinálom, hogy minden nap háromszor negyvenöt másodpercig kézen állok, hogy megszokjam, nem is félelmetes, hogy a fejem ennyire közel van a földhöz.

Összefoglalva: az erőre gyúrok, így negyven felett. 

**************************************************
Törőcsik Edit vagyok, 44 éves jogász, későn érő, és lassan már tudatos.
Negyven felett kezdtem a saját életemben és a saját testemben tudatosan élni, majd változtatni.
Persze még mindig vannak hiányosságaim, fel kellene hagynom a stresszevéssel, de a sporttal, saját érdekemben soha! És persze peace and love!

3-003.jpg

4-004.jpg

1-001.jpg

2-002.jpg

5-005.jpg

6-006.jpg

7-007.jpg

He te is megosztanád a történetedet, írj nekem: hello@orsolyaivanyi.com

Az erős az új szexi Tovább
A 75 éves Lauren Hutton anti aging márka arca lett

A 75 éves Lauren Hutton anti aging márka arca lett

17005578-7333029-image-m-17_1565198965884.jpg

17005598-7333029-image-m-16_1565198955623.jpg

17005610-7333029-image-m-19_1565198984864.jpg

Az amerikai anti-aging márka, a StriVectin első celebrity márkanagykövete lett a 75 éves Lauren Hutton. A 17 éve létező Strivectin Labs egy bőr- és hajápolási márka, amely elsősorban az érett bőr ápolására, a bőröregedés lassítására szakosodott. Termékeikben az általuk szabadalmaztatott NIA-114 molekulát használják, amely segít a bőr ellenállóképességét erősíteni. Sosem hallottam még róluk, persze ez nem jelent semmit.

17005602-7333029-image-m-18_1565198974106.jpg

Lauren Hutton a hatvanas években kezdett el modellkedni, 1973-ban a Revlon kozmetikai márkával kötött szerződést, amelynek mai értéke 1.4 millió dollár lenne, abban az időben ez teljesen formabontó volt, mármint, hogy modellel szerződtek, nem celebrityvel, megváltoztatta az egész iparágat.

Aztán 41 éves korában jól kirúgták, a Revlon igazgatóhelyettese azzal magyarázta, hogy a nők negyven felett nem festik magukat.

47 évesen tért vissza modellkedni, nem volt egyszerű, ahogy nyilatkozta, és rendkívül büszke arra, hogy sikerült neki. 

A StriVectin kampány reklámjában és videójában keresztlányával, Nina Clemente (38), séffel láthatjuk.

strivectin_hutt_e9399144248_original_1.jpg

17005612-7333029-image-m-15_1565198944346.jpg

Én személy szerint, mindig azért örülök az ilyen híreknek, mert szükség van arra, hogy minél több különböző életkorú nőt lássunk, ha kinyitjuk az újságot Internetet. Ugyanis van élet 40 felett is!

********************

Itt is vagyok: Instagram

A 75 éves Lauren Hutton anti aging márka arca lett Tovább
Életközepi válságra sportautó helyett lovat vesznek a nők

Életközepi válságra sportautó helyett lovat vesznek a nők

1161326_1.jpg

Az angol Petplan Equine lovas biztosítótársaság számára készített felmérésből nem csak az derült ki, hogy az átlagos lótulajdonos nő, hanem, hogy 40 és 49 közötti. 

Miután a gyerekek kirepültek, sok nő keres új kihívást, ilyen lehet a lovaglás, mondja Sarah Urwin, pszichoterapeuta és lótulajdonos. Még fiatalok vagyunk jó formában, és valami értelmes dologba akarunk fogni. Sok nő számára a lovak, a lovaglás töltik ki ezt az ürességet: új élményekre, új kapcsolatokra van szükségünk, és a tetejébe még, a lótartás valóban nagy kihívás.

Egészen a közelmúltig a midlife crisis azaz az életközép válság és a kapuzárási pánik a férfiakkal volt összekapcsolva, mivel a kutatások sokáig csak őket vizsgálták. A férfiak félelmeivel: öregedés, vonzerő elvesztése, betegség és halál. A szokásos "tünet" általában egy új motor, sportautó avagy szélsőséges esetekben egy új, fiatalabb partner beszerzése.

Ma már mindenki egyetért abban, hogy nem csak a férfiakat, hanem a középkorú* nőket is érinti ez a természetes krízis, amit például a menopauza által kiváltott biológiai és pszichológiai változások is okozhatnak, vagy hogy kirepültek a gyerekek.

Van azonban egy alapvető különbség a férfiak és a nők életközép válsága között - és ez a szabadság. Úgy tűnik, hogy negyvenes éveikre a nőknek több idejük, pénzük és szabadságuk van arra, hogy megvalósítsák rég elfelejtett álmaikat és céljaikat. 

A 49 éves Amanda Stocks is egy ilyen nő. Gyerekként lovagolt először, majd felnőttként újra órákat vett, és 43 éves korában vásárolta meg első lovát.

A lovam, Caramac fenntartása és a leckék minden hónapban egy vagyonba kerülnek, mondja Amanda, akinek saját PR cége van. Egy lepukkant autóval járok és minden pénzem a lóra megy el, de nem érdekel, egy gyerekkori vágyamat váltom valóra. Mindig is akartam egy lovat, és néhány barátom korai halála rádöbbentett, hogy nem szabad várni, most kell élni. Természetesen, lovat tartani sokkal több, mint megvalósítani egy gyerekkori álmot. Rengeteget tanultam Caramac-tól, ha rossz napom van és a lovammal vagyok, sokkal könnyebben vészelem át. A lovak előhozzák az érzelmeket, segítenek rájönni dolgokra és döntéseket meghozni. 

1990400.jpg

A szakemberek szerint az életközépi válság természetes velejárója a fejlődésnek, így elkerülni nem lehet. Persze, ez is mindenkinél más, hogy hogyan éli meg. Nevezhetnénk simán életközépi változásnak válság helyett, talán egyből másként állnánk hozzá, ha nem negatív felhangja lenne.

Mi is történik ilyenkor? 

Életünk felénél kezdjük érezni azt, hogy az élet véges. A hátralévő időre fókuszálunk, szembesülünk a halandósággal. Megkérdőjelezzük, hogy valóban jó úton vagyunk-e, jó partnerrel, azt az életet éljük tényleg, amilyet akartunk? Mennyi időnk van még? Mennyi mindent nem vittem még véghez..

Mindezt nem könnyű feldolgozni.

Negyven esztendős kor felett nő meg leginkább a válások száma, a munkahelyváltás, a pszichológiai, a pszichiátriai kezelések száma, valamint a depresszióra és az öngyilkosságra való hajlam, mondja dr. Kósa Kata, szakpszichológus ebben a cikkben. Ez az életszakasz valóban nem csupán hanyatlásokkal jár, hanem építő jellegű is lehet, abban az esetben, ha az illető személyisége erre nyitott, és képes derűlátóan, új reményekkel, bátran nyitni, miközben nem húz maga köré hatalmas falakat. Tisztában kell lennünk azzal, hogy minden fontosabb életszakaszban választás előtt állunk. Minden újabb választást befolyásolja, hogy életünk korábban miként alakult, és mik azok, amik jó érzéssel, biztonsággal, megnyugvással töltenek el bennünket. Minél idősebb valaki, annál inkább szeretné, hogy a krízisből jól jöjjön ki. Sokan épp ekkor találnak önmagukra, így kreativitásukat, korábban elfojtott vágyaikat megélhetik, megvalósíthatják.

Szerintem a legcélszerűbb hozzáállás az elengedés és a rugalmasság.
Elengedni a régi beidegződéseket és rugalmasan hozzáállni a mindennapokhoz. És igen, lehet, hogy 50 évesen valami olyanba vágjuk a fejszénket, amiről sose gondoltuk volna, pontosan ezért, mert nyitottak vagyunk. Egyszerűen el kell felejteni a társadalom nyomasztó elvárásait, hogy mit lehet és mit nem "egy bizonyos életkor felett", ugyanis bármit. Azt pedig el kell fogadni, hogy öregszünk, viszont hozzuk ki magunkból minden nap a legjobbat. 

Amúgy létezik egy olyan iskola is, amely azt mondja, hogy nincs is életközepi válság,  és hogy a legtöbb krízis valamihez kapcsolódik, például szülők halála, válás, betegség, munkanélküliség, vagyis nem korhoz kötődik. 

1990390_1.jpg 

Az 54 éves Caroline könyvet is írt arról, hogyan teljesült be gyerekkori álma azzal, hogy elkezdett lovagolna és lett egy lova 50 felett, Pudding, aminek segítségével kilábalt az életközépi válságból. A könyv címe Mid Life Crisis Horse azaz Életközép Válság Ló. 

Sok olyan nőt ismerek, akik 50 felett kezdtek el lovagolni és általában azért, mert rájöttek, hogy az élet túl rövid. Nálam édesapám halála, a munkahelyem megszűnése és a menopauza indították el a folyamatot, mondja Caroline. Depressziós, fáradt és introvertált voltam. Pedig nem ilyen vagyok. Ezért úgy döntöttem, hogy összeszedem magam. Elkezdtem lovas órákat venni, egyszerre találtam félelmetesnek és felszabadítónak. De ami biztos, hogy abban a pár órában 100%-ban a jelenben vagyok és szó szerint érzem, hogy élek. Nincs idő semmin gondolkodni, ott kell lenni a lóval és nekem pontosan erre van szükségem.

Az Express egy cikke adta az inspirációt a poszthoz. 

*Nem igazán szeretem a középkorú szót, de úgy érzem az érett nem itt helyettesítené jól.

********************

Itt is vagyok:

Instagram

NeverOrdinaryWoman FB oldal (itt lehet kommentelni)

Életközepi válságra sportautó helyett lovat vesznek a nők Tovább
Divatba jön a ránc?

Divatba jön a ránc?

Amíg Magyarországon még azt tanuljuk, hogy hogyan álljunk megfelelően és felkészülten az esztétikai kezelésekhez, bizonyos országokban a nők vissza akarják kapni a régi arcukat. Az öregedő arcukat. Erről olvastam egy érdekes cikket az angol Elle-ben.

Jenny 28 éves korában kezdte botoxoltatni az arcát, és bár nem volt biztos benne, hogy fiatalabbnak néz ki, elégedett volt, mert mindenki dicsérte a ránctalan arcát. Mire 38 éves lett, már évente ötször botoxoltatott.

Aztán egyszer belenézett a tükörbe és úgy döntött, hogy vissza akarja kapni a saját arcát.

Soha nem gondolta volna, hogy 14 év után hátat fog fordítani a kezeléseknek, és azért fog fizetni, hogy visszaállítsák az arcát. 

42 éves koromra természetesen akarok kinézni, és büszkén viselni a ráncaimat. - mondja a cikkben.

Ráncosnak lenni trendi.

Ez minden bizonnyal így van a divat világában, ahol az elmúlt pár évben egyre több idősebb nő fordult meg a kifutókon (de még mindig nem elég), és bizonyos reklámokban is láthatunk már ráncokat. Amúgy tényleg, hol vannak a 40 felettieknek szóló reklámok? 

A 75 éves Lauren Hutton, aki második virágkorát éli, Valentino kifutóján jelent meg nemrégiben. 

gettyimages-1159860027.jpg

Sőt, nemrégiben arra is volt példa, hogy negyvenes nők szerepeltek egy Mango kampányban, és nem retusálták ki a ráncaikat. Hurrá!

43063746_99-99999999_01_2.jpg

Vagy az 50 éves Christy Turlington Marc Jacobs kifutóján vonult nemrégiben, minimál sminkben.

f1c1ca323bc4151e19557a5c7d2b8a32.jpg

15 éve azonban még más volt a helyzet (legalábbis Angliában). Bejött az anti-aging, az állítsuk meg az időt, fiatalnak maradni mindenáron, ez volt a levegőben. Mindenki botoxoltatott és egyszer csak egy új trend jelent meg: az egyformaság. A mozdulatlan, ránctalan homlokok, a feltöltött arcok, a porcelánszerű arcok sokasága.

2017-ben aztán jött az anti anti-aging kampány, az Allure magazin száműzte szótárából a kifejezést is, és egyre több helyen olvashattuk, hogy az a szép arc, amelyet az élet rajzolt, nem az orvosok.

Így aztán Jenny elkezdett egy orvosnővel együtt dolgozni, hogy visszakapja a régi arcát.
Az első lépés az volt, hogy 9 hónapig hanyagolták a kezeléseket, hogy az arc természetesebb legyen, és arra koncentráltak, hogy a bőr textúrája és szilárdsága jobb legyen, non-invasive (vagyis tű nélkül) kezelésekkel. Majd a mély ráncokat kisebb mennyiségű botox-szal kezelték.

Jenny nem az egyetlen nő, aki így gondolkozik, mondja az orvosnő a cikkben. Egyre többen választanak inkább bizonyos arckezeléseket (például lézer), és megtanulják szeretni az öregedő arcukat.

Emlékezzünk csak Courteney Cox-ra, aki szintén 2017-ben 53 évesen döntött úgy, hogy kiszáll a játékból, mert már nem saját magát látja a tükörben és nem is szereti az arcát. Jól tette.

217459_640.jpg

Egy másik orvosnő szintén azt nyilatkozta a cikkben, hogy egyre több nő keresi meg azzal, hogy távolítsa el az arcukból a töltőanyagokat. (Bár nem írja a cikk, de arra tudok gondolni, hogy ezek még olyan töltőanyagok lehettek, amelyek nem szívódtak fel egy bizonyos idő után.) 

Ezek a nők már nem fiatalabbnak akarnak kinézni, hanem önmaguk legjobb verziójának, és büszkék akarnak lenni a korukra. - mondja. 

A trend a természetes megjelenés irányába mutat, bár nem egyik napról a másikra fog megtörténni.

És hogy én mit gondolok?

Mindenki másképpen éli meg az öregedést, én mindenki másképpen öregszik.

Tudjuk, hogy a bőröregedés 80%-ért a nap felelős, és teljesen mindegy mit csinálunk az arcunkkal, ha nem használunk fényvédőt. Azt is tudjuk, hogy még sok minden számít, például életmód, genetika, stressz. Valamilyen szinten, saját magunk is tehetünk arról, hogy mennyire ráncosodunk. Például a dohányosok bőrén tízszer annyi ránc keletkezik mint a nem dohányzókén. Én rákaptam a tudatos bőrápolásra 45 évesen, nagyon élvezem, egyfajta kikapcsolódásnak avagy feltöltődésnek élem meg, amikor az arcommal foglalkozom, és azt kell, hogy mondjam, látom az eredményét annak, hogy tudatosan csinálom.

És valóban, néha valóban nem túl vidám belenézni a tükörbe, és elfogadni azt, hogy nem az az arc néz vissza, ami magunkban rólunk él. 

De az öregedés azt is jelenti, hogy még élünk, tudom ez már lassan közhely, de akkor is, nekem három olyan ismerősöm is van, akik 40 éves koruk előtt haltak meg.

Nem szeretek tanácsot osztogatni, de az én stratégiám az, hogy az öregedést nem sorscsapásnak élem meg, hanem egyfajta életstílusnak tekintem és azt keresem, hogyan lehet belőle kihozni a legtöbbet. Nap mint nap. Keresem, hogy hogyan tudok egészségesebben élni, ugyanis nem elég csak kívülről foglalkozni magunkkal, majdnem  hogy fontosabb az, hogy mit eszünk.

Nálam ebbe belefér a botox is, erről írtam is már, a legfontosabb azonban, ha esztétikai kezelésre adjuk a fejünket, hogy jó orvosunk legyen, olyan, aki nemet is tud mondani nekünk. Olvassunk sokat a témában, legyünk tájékozottak.

Amúgy még az is lehet, hogy egyszer eljutok én is arra a pontra, hogy már nem érdekelnek a mérges ráncaim sem. De nem siettetek semmit, nem rohanok, ez egy folyamat, ami nem könnyű. A cél egyelőre az, hogy ha belenézek a tükörbe, akkor szeressem, amit látok.

Megtanulni elfogadni, hogy ez egy változás, amivel nekünk is együtt kell változni.

Mert ettől leszünk/vagyunk egyediek. A saját bejáratú ráncainktól. A viccesebbek, hozzá szokták tenni, hogy megdolgoztam értük. 

Ne szépítsünk, senki nem fogja azt mondani, hogy ráncosnak lenni jó, de a cél nyilván az, hogy a ráncok helyett másra fókuszáljunk, vannak ennél sokkal fontosabb dolgok, de ahogy fentebb is említettem, mindenki más, van, akit nem annyira visel meg, van akinél összedől a világ. 
Engem nem zavar, nem fogok valakit kevésbé/jobban kedvelni, attól, ha valamit csináltatott az arcával. Mindenki azt csinál az arcával, amit akar, ha attól jobban érzi magát. Sosem tudhatjuk, hogy mi a másik sztorija, ezért ne ítélkezzünk. A tetteit nézzünk, ne a ráncait. 

Addig is, amíg nem jön el az az idő, amikor már senkit nem fog érdekelni, hogy van-e ráncunk vagy sem, nézegessünk 40 feletti inspiráló nőket!

toni-collette.jpg

Toni Collette, 46

web3-actress-hollywood-wrinkles-skin-care-experience-shutterstock_535528306-ga-fullner-ai.jpg

Jamie Lee Curtis, 60

web3-actress-hollywood-wrinkles-skin-care-experience-shutterstock_239795479-dfree-ai.jpg

Cameron Diaz, 46

42831085_2001355579921294_3345108130001321984_o.jpg

Sigourney Weaver, 69

44779490_2033261393397379_427328428245516288_o.jpg

Glenn Close, 72

45576425_2056438434413008_7141955371098177536_o.jpg

Emma Thompson, 60

49544864_2139196506137200_7015009460816969728_o.jpg

Kristin Scott Thomas, 59

68461050_2492612137462300_7682717493403582464_o_1.jpg

Helen Mirren, 74

patti-smith-920x575.jpg

Patti Smith, 72

19penelope-cruz_1408041i.jpg

Penélope Cruz, 45

60619329_137198560699205_7075561037353856396_n.jpg

én, 45, Maye Musk, 71

4c24a46048e2d3ed4b872963f93b31f6.jpg

Meryl Streep, 70
15658781013442122730366220708097.jpg
Ali MacGraw, 80
screenshot_20190815-160033_instagram.jpg
Olivia Colman, 45
38235169_1918405578216295_2164962562871918592_o.jpg
Jodie Foster, 56
susan-sarandon-vulture-club-youtube-red-movie.jpg

 

Susan Sarandon, 72

 

su-32-theinterview-traylers.jpg

 Vivienne Westwood, 78

linda-rodin-feature.jpg

 Linda Rodin, 71

drew-barrymore.jpg

Drew Barrymore, 44
diane-von-furstenberg.jpg
Diane von Furstenberg, 72

 

christiane-amanpour-16x9-1000px.jpg

Christiane Amanpour, 61

 
blanchettshutterstock_9946056m.jpg

Cate Blanchett, 50

 

24confirm-articlelarge.jpg

Judi Dench, 84
naomi_watts_36037832511_cropped.jpg
Naomi Watts, 50
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Itt is vagyok: Instagram
Divatba jön a ránc? Tovább
Kilenc pink papucs

Kilenc pink papucs

Írta: Iványi Orsolya

Azt mondják, aki a rózsaszínért rajong, az nem szeretne felnőni. 
Nos, engem teljesen hidegen hagy, hogy ki mit mond, a pink szuper szín, tök mindegy hány évesek vagyunk.
Papucs keresésben vagyok, a tavaly vásárolt (leárazott) Kenzo pink papucsom ugyanis kezd kilyukadni.

Íme, ezeket mind az Asos oldalán találtam, viszonylag gyorsan kiszállítanak (1 héten belül) és ingyenes a visszaküldési lehetőség, hátha más is éppen keres.

Egyelőre bizonytalan vagyok, de a szőrős télre nagyon jól jönne!

incollage_20190806_234255540.jpg

Puma - 40 euro
incollage_20190806_234534971.jpg
Levi's - 34 euro


incollage_20190806_234822281.jpgNike - 17.49 euro

incollage_20190806_235634043.jpg

ellesse - 44.99 euro

incollage_20190806_235829263.jpg

Hunter - 41.99 euro

incollage_20190806_235051432.jpg

Asos - 13.49 euro

incollage_20190806_235335863.jpg

Asos - 11.49 euro

incollage_20190807_000822514.jpg

Asos - 13.99 euro

incollage_20190807_001142227.jpg

Adidas - 24.49 euro

**********

Itt is vagyok: Instagram

Kilenc pink papucs Tovább
Fényvédelem most vagy soha avagy a felelőtlen napozás ideje lejárt

Fényvédelem most vagy soha avagy a felelőtlen napozás ideje lejárt

Írta: Iványi Orsolya

20180818_165924-animation.gif

Nincs mit szépíteni, mostanáig egyáltalán nem érdekelt a megfelelő fényvédelem. 
Bevallom, három éve még szoláriumban is megfordultam párszor, és tavaly nyáron napolajat használtam a tengerparton. Fogalmam sem volt róla, hogy mekkora károkat okozok a bőrömnek.

Ma már tudom, hogy a
 felelőtlen napozás ideje lejárt, a napsugárzással ugyanis két probléma van:

öregíti a bőrt és bőrrákot okozhat.

A bőröregedés 80%-ért a napsugarak tehetők felelőssé. 
A legjobb öregedéslassító készítmény maga a fényvédő!

A lehangoló tény: egészséges barnaság vagy biztonságos barnulás nem létezik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az UV-sugárzást – akár természetes, akár mesterséges forrásból származik – rákkeltőnek minősítette.

Nincs mese, ennek tudatában kell a napozáshoz állnunk a továbbiakban, és mivel a napkár jelenetőse része amúgy életünk első 20 évében történik meg, így mostanra valószínűleg jó pár leégésen vagyunk túl, amin már nem lehet segíteni. Szintén rossz hír, hogy a bőr nem felejt. 

Ebben a posztban pedig szakértőktől gyűjtöttem össze információkat, alul megtaláljátok a forrásokat.

Mi az az UV?
Az ultraviola (UV) sugárzás a látható fénynél rövidebb, de a röntgensugárzásnál hosszabb hullámhosszúságú elektromágneses sugárzás. Az UV-sugárzásnak való túlzott kitettség égést, a bőr gyorsabb öregedését, és bizonyos esetekben bőrrákot is okozhat.

UVA (hullámhossz: 320-400 nanométer) – a látható hullámhossz tartományhoz közel eső UV sugárzás, főképp a leégésben és bőr korai öregedésében játszik szerepet.

UVB (290-320 nm) – rövidebb hullámhosszú, aktívabb tartomány, mely a bőr hólyagos leégéséért felel, emellett a bőr korai öregedésének, a bőrrák kialakulásának az esélyét növeli. 11.00-16.00 között a legintenzívebb, a felhőkön áthatol az üvegen azonban nem.

UVC (100-290 nm) – ember számára erősen káros tartomány, de szerencsére az ózonréteg kiszűri.

Mit jelent az SPF szám?
Az SPF-érték ( SPF=Sun Protection Factor) mutatja meg hogy az adott fényvédő az UVB-sugarak hány százalékát szűri ki:

SPF 5: 80%-át szűri ki
SPF 15: 93,3%-át szűri ki
SPF 30: 96,6%-át szűri ki
SPF 50: 98%-át szűri ki

Tehát egy 30 faktoros fényvédővel, megfelelő használat esetén már elég nagy biztonságban lehet az ember. 

 

Mi a helyzet a szoláriummal?
Néhány szoláriumlánc azt állítja, hogy a nyaralás előtti barnulás kifejezetten egészséges, mert védelmet nyújt a leégés ellen a tengerparton. "A szolárium tulajdonképen pénzért vett daganat." - mondja Dr. Kuroli Enikő, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika patológus és bőrgyógyász szakorvosa, aki szerint kifejezetten ártunk magunknak a szoláriumozással és a túl sok napozással.

Ahogy írtam feljebb, 3 évvel ezelőtt még én is jártam szoláriumba, hirtelen felindulásból vettem egy bérletet, amikor új életet kezdtem a 13. kerületben. (Ami tartott 3 hónapig és aztán ismét új életet kezdtem Toszkánában.)
Tehát D-vitamin kizárólag az UVB sugárzás hatására termelődik. Ez a komponens a szoláriumokban a jelenlegi szabványok szerint nem haladhatja meg a 0,15W/m2-t, vagyis egy szoláriumban az UVB sugár komponens kevesebb mint 3%, míg az UVA 97-99%. Tehát, ha a szoláriumok azt mondják, hogy a szolárium jó a D-vitamin termelésre, akkor vagy nem tartják magukat az előírásokhoz, vagy nem mondanak igazat. Ne dőljünk be az olyan marketing szlogeneknek, amelyek biztonságos barnulást ígérnek.

2014-ben Brazília után Ausztrália lett a második ország, ahol a szoláriumokat betiltották. 

Tehát a szoláriumot el kell felejteni.
Az meg egészen kínos, hogy nálunk még mindig vannak olyan celebrityk, akik szolárium reklámoznak, elképesztő felelőtlenség. 

Mi a barnulás?
Maga a barnulás abból áll, hogy a a bőrünk legalsó hámrétegében a melanociták festékanyagot, melanint termelnek, hogy védekezzenek a sugárzás ellen. A melanin UV-sugárzás hatására oxidálódik és besötétedik, így javul az UV-elnyelő képessége – ezzel védi a bőr többi sejtjét a sugárzástól. Ebből ered tehát, hogy a barnulás tulajdonképpen bőrkárosodást jelent. A barna szín azt jelenti, hogy a bőr védekezett az őt ért káros sugarak ellen. 

Mikor napozzunk?
11 előtt és 15 óra után napozzunk.

Én személy szerint sosem napozom direkt napsütésben, kizárólag árnyékban vagyok hajlandó heverészni. 

Mennyi időt tölthetünk a napon leégés nélkül?
A bőr saját védelmi rendszerének köszönhetően felnőttként (bőrtípustól és UV-sugárzás mértéktől függően) átlagosan 15-20 percet tölthetünk el a napon anélkül, hogy leégnénk. 


Napozás előtt mennyi idővel előtte kenjük be magunkat?
A fényvédő krém mindig az utolsó, amit felkenünk az arcra. 

Javasolt 15-30 perccel előbb feltenni a krémet, idő kell a beszívódáshoz, mielőtt napra megyünk.

Mekkora mennyiséget kell felkenni?
- arcra és nyakra egy teáskanálnyit

- mellkas 2 teáskanál
- hát 2 teáskanál
- karonként 1 teáskanál
- lábanként 2/3 teáskanál (persze, attól is függ milyen magasak vagyunk)

Milyen gyakran kell újrakenni?
Másfél - 2 órás időközönként kell újrakenni, többször, ha közben vízben is voltunk. De persze ha egy viszonylag sötétebb irodában vagyunk egész nap (és még van szűrő is az ablakon) nem a tengerparton, megint más a helyzet, akkor még a reggel felkent krém elég lehet délutánig is.
Tengerparton a sziklák, a homokszemcsék, a víz, a bőrünkre rakódott sókristályok felerősítik a napsugárzás erejét, ezért ha nem vigyázunk, fényvédelem nélkül még a napernyő alatt is leéghetünk.

Sminkben nem napozunk
Ezt gondolom mindenki tudja, de azért ne maradjon ki.

Mikor kell krémezni?
A rossz hír, hogy gyakorlatilag majdnem mindig.
Télen-nyáron, napon avagy árnyékban, bent és kint, a sugarak átjönnek a felhőn, ablakon is. 

Meddig lehet használni egy krémet?
Évente érdemes újat venni, ugyanis ezek is ugyanúgy lejárnak, a meleg és az oxigén hatására a naptej elveszíti hatékonyságát, zsírtartalma megavasodik, és gombák kezdenek szaporodni benne. 
Vannak termékek, ahol feltüntetik a lejárat időt, például, ha olyat látunk, hogy 6M, az azt jelenti, hogy 6 hónapig jó, utána kuka. Persze érdemes emlékezni arra is, hogy mikor vásároltuk a terméket. 

Tényleg védenek a krémek?
Ausztráliában végeztek egy nagyon érdekes kísérletet, amiben 1600 ember négy és fél éven keresztül, minden nap fényvédő krémet használt. A kontroll csoporthoz képest 40%-al csökkent a bőrrák és a melanoma kialakulása, ami nagyon komoly eredmény. Tehát, ma már bizonyosan kijelenthetjük, hogy a fényvédő krémek (megfelelő és rendszeres) használata véd a bőrrák kialakulásától. (Forrás)

Melyik a jó naptej?
Sokan azt hiszik, hogy magasabb SPF számú naptej egyben a legjobb minőségű is, vagy hogy ha 50+ -os naptejet veszünk, az jobban véd a leégéstől. Nos, a 15 SPF faktoros naptej már 93%-os UVB fényvédelemmel rendelkezik, míg a 40-es 97%-os védelmet nyújt, viszont fokozódhat a hatóanyagokkal szembeni bőrérzékenység vagy allergia alakulhat ki. Az 50-es szám félrevezető lehet, azt sugallja, hogy használatával megnyújthatjuk a napon töltött időt. A bőrgyógyászok javaslata a min. 30-as.

Fizikai és kémiai fényvédők
A fényvédőknek két alapvető csoportja van:


Fizikai fényvédők
, melyek visszaverik a napsugarakat a bőrünkről. A leggyakoribb fizikai fényvédők a titanium dioxid és a cink oxid, amelyek lényegében nem szívódnak be a bőrbe, hanem a bőr felszínén maradva verik vissza/szórják szét a napsugarakat. A fizikai fényvédők az UVA és az UVB sugarak ellen is védenek, hátrányuk viszont, hogy  fehér réteget hagynak az arcon. 


Kémiai fényvédők, melyek elnyelik az UV sugarakat.  A kémiai fényvédők általában beszívódnak a bőrbe, esetleg a véráramba is, ezért kis gyerekeknek nem ajánlottak. A kémiai fényvédők egy része az UV sugarak hatására lebomlik.

Tehát míg a fizikai könnyen lejön, a kémiai meg lebomlik, ezért is szükséges 2 óránként kenni. 

Összetevők
Cink, avobenzon, titánium-oxid, Mexoryl, ezeket keressük a naptejen, ezektől nem kell tartanunk.

Ajakvédelem
Ez eddig nálam teljesen kimaradt, de idén már fényvédős ajakbalzsamot is használok.

Ruha, napszemüveg, kalap
Már tavaly rászoktattam magam a kalapra, széleskarimájút érdemes hordani, hogy ne lógjon ki semmi.

Napszemüveg az alap, érdemes beruházni egy jóra, ugyanis a túlzott napfény a szemnek sem tesz jót.
Saját tapasztalat: szemüveg nélkül hajókázás Görögországban, tükröződő vízbe bámulás, majd olyan szemfájdalom, hogy se becsukva, se kinyitva nem bírtam, sötét szobában fekvés volt az egyedüli megoldás, nem kívánom senkinek ezt a jellegű fájdalmat.
Én nyáron könnyű, hosszú, lenge ruhákban járok, sajnos ujjas vagy hosszú ujjút nem bírok elviselni, így kenem a karjaimat és a kezemet folyton.

Mi a helyzet a D-vitamin bevitellel?
"D-vitamin raktáraink feltöltéséhez nincs szükség a teljes test napoztatására, egyes ajánlások szerint elég lenne az arc, a kézhát és az alkar napi 10 perces napoztatása. Az pedig, hogy a szolárium elősegítené a D-vitamin-termelést, tévhit, hiszen fénye nem UVB, hanem UVA sugarakból áll, ily módon a szoláriumtól csontjaink sem tudnak megerősödni. A szakember szerint D-vitamin-szükségletünket fedezzük inkább táplálékkal. A D-vitamin előanyaga többek között a tojásban, a májban, a halolajban, a tengeri halakban (például a tonhalban, lazacban, makrélában) fordul elő, és akad már D-vitaminnal dúsított élelmiszer (joghurt, kenyér) itthon is. - mondja dr. Oláh Judit, bőrgyógyász, a Magyar Dermatológiai Társaság Onkodermatológiai Szekciójának elnöke.

Ne hibázzunk!

1. A legtöbben kevés krémet kenünk magunkra, ne spóroljunk! Ha hazahozod magaddal a krémes flakont az 1 hetes nyaralásból, nagy valószínűséggel keveset kentél magadra.

2. Vegyünk minden évben újat, ne használjuk a tavalyit!

3. Mindig rázzuk fel a terméket!

Milyen krémet kenjünk magunkra?
Arra bíztatok mindenkit, hogy kísérletezzen, kérjen mintákat, ahol lehet, hiszen felesleges megvenni mondjuk egy drága krémet, amiről később kiderül, hogy nem válik be.

A számodra tökéletes fényvédő megtalálása egy életforma, olvastam valahol egyszer tavaly, fel is nevettem, de azóta már én is így érzem. 

Én most főleg Vichy termékeket használok, abban a szerencsés helyzetben vagyok ugyanis, hogy a menopauzás együttműködésünk kapcsán kaptam tőlük ajándékba fényvédő termékeket kipróbálásra.  El sem hiszem, hogy tudatosan fényvédőzöm, 45 éves koromra ide is eljutottam. 

incollage_20190806_110934409.jpg

Menjünk sorban!

Amikor a tengerparton vagyok,  a bal oldalon található krémmel kenem az arcomat, ez igazi nagyágyú, ha lehet így fogalmazni, ugyanis az UV-szűrők (beleértve a hosszú hullámú UVA-t) + aktív összetevők legerősebb kombinációja. Jól beszívja a bőröm, de figyelni kell a felvitt mennyiségre, hogy ne legyen túl sok, én nem vagyok ragacsos utána, és túl fényes sem, bár ez egyáltalán nem zavarna. 
Vichy Ideal Soleil Anti-Age öregedésgátló napvédő krém SPF50+

Középen, Vichy Ideal Soleil Frissítő napvédő permet SPF 50, kicsi és praktikus, spray kiszerelésű, ha nem a tengerparton vagyok, akkor ezt használom napközben az arcomra és a karomra, vagy ami éppen kilóg a ruhából. Én mondjuk ritkán sminkelek nyáron, de állítólag sminkre is jó. Egy jó tanács: ne vegyünk levegőt éppen, amikor az arcunkra fújjuk. 

Jobb oldalon, egy ultra nagy, 300 ml kiszerelésű naptej, mondhatni családi, ezt használom testre, bár lehet arcra is. Amellett, hogy magas védelmet nyújt az UVA/UVB sugarak ellen, óvja a bőrt a tengeri só és a szél kiszárító hatása ellen, homoklepergető hatással is bír, hialuronsavval hidratálja a bőrt és vízálló. Ja, és természetesen Vichy termálvíz is van benne. 

Mindhárom terméket kaptam a Vichytől.

Beruháztam még egy Vichy napvédő stiftre érzékeny területre, a számat "rúzsozom" vele, elég drága volt (13 euro?), de nagyon elégedett vagyok vele, valahogy krémezni nem szeretem a számat, és amúgy is teljesen elhanyagoltam eddigi életemben.

FONTOS!
Kizárólag olyan termékekről írok, amelyeket kipróbáltam, tetszenek, beváltak.
Akkor is ha reklám, olyan nem reklámoznék, ami nem vált be.
A reklámokat külön feltüntetem. Külön feltüntetem, ha saját pénzből vásároltam valamit.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Források:

1. Magyar Dermatológiai Társulat
2. Tajti Ildikó azaz Szépségreceptek - Ildinél online Fényvédelem oktatás is elérhető
3. Szépségbróker
4. Caroline Hirons
5. Index cikk -  https://index.hu/tudomany/til/2019/05/01/tevhit_elobarnulas_szolarium_napozas/
6. Melanoma blog 

7. Smartskincare.com

**********************************************************************

Itt is vagyok: Instagram

 

 

Fényvédelem most vagy soha avagy a felelőtlen napozás ideje lejárt Tovább
La vita è bella

La vita è bella

incollage_20190805_110524797_1.jpg

Nagy nap ez a mai!

Három évvel ezelőtt a mai napon fogtam magam és kiköltöztem Toszkánába. 

Egy férfihez, akiről vajmi keveset tudtam, de mindketten éreztük, hogy ebből lehet valami.

Valljuk be, mindenkinél eljön egy pont, amikor elkezd azon gondolkozni esténként az ágyban lefekvés előtt, hogy hová vezet mindez, valóban azt csinálom, amit akarok, mi lenne, ha holnap felmondanék és elmennék jógaoktatónak/virágkötőnek/webdesignernek? 

Aztán átgondolod a napodat és megint kipipálod, hogy ma sem történt semmi érdekes és tudod, hogy holnap sem fog.

Mert csak akkor fog, és ezt te is tudod, ha TE változtatsz az életeden. Várhatod persze, hogy valaki bekopog az ajtódon, és azt mondja, hogy jöttem és elviszlek egy másik valóságba, de ha meg is történik, akkor már nagyon öreg leszel és és bánni fogod, hogy ilyen sokat vártál. (Persze sose késő!)

Az életben ritkán van olyan, amikor minden összeáll. Amikor valamilyen varázslatos módon, bármilyen kifogást találsz ki, az egyből eltűnik. A lakásomat pont eladtam (viszlát svájci frank hitel!), szabadúszóként dolgoztam és amúgy meg azt éreztem, hogy most BÁRMI megtörténhet. Gyakorlatilag ez lett a mantrám, és aztán nem volt más választásom, mint beleugrani az ismeretlenbe. 

Éltem a lehetőséggel, augusztus 5-én este 10 órakor beültem az autójába 2 bőrönddel, - azért emlékszem ilyen pontosan, mert az öcsém esküvője volt aznap -, és nekivágtam a nagy kalandnak!

42 éves voltam.

Sokkal nehezebb volt, mint amire számítottam.

Jól hangzik a festői Toszkánába költözni, nagy házban és nagy birtokon élni, vidéken a természethez közel lakni, de ez teljesen más hozzáállást igényel, mint városban lakni. (És nem egyenlő azzal, hogy hétvégén kimész a telekre.) Mindig elromlik valami (nagy ház=sok probléma), mindig sokba kerül, a természet sokszor közbeszól, semmire nem lehet igazán felkészülni. 

Aztán az is ott volt, hogy én sose vágytam Olaszországba, előtte egyszer voltam üzleti úton. Hozzám ugyanis nem áll közel a "déli mentalitás", ezzel a mai napig problémáim vannak, bár néha azt gondolom, hogy azért "kellett" itt kikötnöm, hogy lazuljak. Az olaszoktól egyet biztosan el lehet tanulni: az élet szeretetét, nem azért élnek, hogy dolgozzanak, az biztos, és nincs annál fontosabb számukra, minthogy jól érezzék magukat, még a legnagyobb szegénység közepette is. 

Életem nagyobb részében egyedülállóként éltem. Megszoktam. Így aztán, amikor 42 évesen életemben először valakivel összeköltöztem, nem volt könnyű megszoknom, hogy akkor mostantól mindent ketten csinálunk és mindig ott van. Számomra, és a férjem számára is meglepő, hogy még 3 év után sem unatkozunk egymás társaságában. Sőt. Nekem mondjuk nincs tapasztalatom, sosem voltam együtt ilyen hosszú ideig senkivel, mindenesetre megnyugtató, hogy jól kiválasztottuk egymást. Amúgy sokat vitatkozunk, egyikünk sem könnyű eset, és ezért soha nem unalmasak a napjaink.

Fel kellett találnom magam újra. Amikor irodai alkalmazottként a multiknál húztam az igát, nyilván kellemes volt arról ábrándozni, milyen lenne nem bejárni minden nap, és azt csinálni, amit akarok. Bár, én munkamániás voltam, és szerettem a munkahelyeimet is, de..ki nem ábrándozik ilyenről?
Hát, megkaptam, ott volt az üres lap, azt csinálhattam, amit akartam. Csak nem tudtam, hogy mit csináljak. Szerencsére a férjem ebben is támogató volt, sőt, ő adta az ötletet, hogy 40 feletti nőknek írjak.
Szóval, nélküle nem lennék tévésztár. :D

Kiváltságos vagyok, de nem úgy, ahogy azt sokan hiszik. A férjem se nem gazdag, se nem olasz, ahogy sokan gondolják, de nála jobbat nem kívánhatnék. Nem vagyok beteg, van enni (inni), szép helyen lakom, van munkám, hálás vagyok, hogy ilyen az életem. Persze jó lenne több pénz, meg több minden, mert ugye sose elég semmi, meg sose jó ami van éppen, ezért néha érdemes megállni, kicsit elmerengeni és rájönni, hogy lehetne sokkal rosszabb. Mi is ugyanúgy küzdünk minden nap, mint mindenki, és örülünk, ha leküzdöttünk valami akadályt közösen. 

Egy országváltás sok mindenre megtanít.
Nekem ez a második volt, első alkalommal 9 éve Londonba költöztem, oda munka miatt. Ott is sokat tanultam magamról, legfőképpen azt, hogy soha nem hittem volna, hogy ennyire kalandvágyó vagyok. Aztán mégis.

Most szintén sok újat tanulok magamról, és ami a legfontosabb, tényleg lazulok.
Ami miatt 3 éve még sírógörcsöt kaptam, azon ma már csak elmosolyodom..

La vita è bella. 

********************

Itt is vagyok: Instagram

La vita è bella Tovább