Éljenek a 40 feletti nők! - NeverOrdinaryWoman

Hat éven át randiztam, mire 83 évesen megtaláltam a lelki társamat az Interneten

Hat éven át randiztam, mire 83 évesen megtaláltam a lelki társamat az Interneten

merlin_163894608_0399f50b-1b14-4c15-a8be-e7673dcdf11c-superjumbo_2.jpg

Társat találni nem könnyű, én már csak tudom, ugyanis 42 évesen találkoztam a leendő férjemmel.
Az évek alatt persze rájöttem, hogy egyedül is lehet jól élni, sőt boldognak is lenni, mert egyet semmiképpen sem szabad, leadni az elvárásainkból és belemenni egy olyan kapcsolatba, ami már az elején döcög. Mi lesz akkor később? Tippjeim az online társkereséshez.

Én mindig azt mondom, hogy sose késő, teljesen mindegy hány évesek vagyunk, nem szabad feladni, keresni kell, nyitott szemmel járni, és ha jön valaki, akkor jó, ha nem, akkor is, nem szabad rágörcsölni. Amúgy mindig jön valaki, csak lehet éppen nem vesszük észre, mert ott van a fejünkben egy elképzelt ideál, és azt keressük. 40 felett a rugalmasság elengedhetetlen, ez talán az új mottóm is lehetne. (csak már annyi van)

Nos, jelen bejegyzésünk főhőse, Dr. Stanley Forwand, aki úgy döntött, hogy mindenáron megtalálja lelki társát, kerül, amibe kerül.

Nem sajnálva sem időt, sem pénzt, hat éven át kereste internetes társkeresőn az igazit. Több ezer dollárt költött repülőjegyekre, 70.000 mérföldet autózott el randikra, annak reményében, hogy talál egy biztos, normális, szerethető társat egy életre.

Dr. Stanley Forward, aki most 84 éves, 77 évesen vágott bele a nagy kalandba, és 83 éves volt, amikor egy októberi napon beteljesítette küldetését. Ekkor találta meg ugyanis Marjorie Barnes-t, a 73 éves Virginiából származó özvegyet a Match.com társkeresőn.

„Azonnal tetszett, mert nagyon-nagyon vicces volt.” - mondja Marjorie, aki dr. Forwanddal sms-ben kommunikált, mielőtt személyesen találkoztak volna. "Az elején megmondtam neki, hogy a humor nagyon fontos számomra."

Marjorie nem kispályázott, mielőtt még egyáltalán beszéltek volna telefonon, bedobta, hogy a férfi látogassa meg őt Virginiaban. Stanley félóra múlva küldött egy sms-t, hogy megvette a repülőjegyet, és megírta, hogy mikor várja őt Marjorie a reptéren.

merlin_163894557_68fea981-638a-44e3-9795-39ccf1abc79c-jumbo.jpg

Marjorie 19 évesen házasodott először, ez 11 év után válással végződött. 35 évesen házasodott másodszor, férje 2013-ban halt meg, 32 évig voltak házasok. Ellentétben Stanley-vel, Marjorie nem volt megszállottja a társkeresésnek, az elmúlt 5 évben kétszer randizott. "Mindkettőből hiányzott a spontaneitás és a humor, nem tudtak rendesen beszélgetni sem. Stanley-nek nincsenek ilyen problémái, sőt, alig lehet leállítani." -mondja.

Stanely 38 évesen házasodott először, mely 38 évig tartott, és 76 éves korában elvált. (Ez egyébként egy érdekes téma, kár, hogy erről nem írt részletesebben a cikk.) Stanley amúgy 2005-ben ment nyugdíjba, előtte egy kórházban a szívsebészeti osztály vezetője volt, most is dolgozik, heti 2 napot,ami azzal jár, hogy 2 órát kell vezetnie oda és vissza. Mellette pedig önkéntes is a helyi kórházban.
(Mindig mondom, hogy felejtsük el a teljes nyugdíjat és már most gondolkozzunk azon, hogy mit kezdünk magunkkal 60 felett.)

Nyolc hónappal a válás után, Stanley újraházasodott.
Olvastam, hogy az idősödő férfiak meghalnak ha egyedül maradnak és nem akartam, hogy ez velem is megtörténjem, mondja. De sajnos ez nem volt egy egészséges kapcsolat.
Másfél évvel később elvált, és 77 évesen az online társkeresés hajmeresztő világában találta magát.

Engem úgy neveltek, hogy ha valami igazán fontos a számodra és jó akarsz benne lenni, azért keményen meg kell dolgozni, hogy megkapd. Hát, én elég keményen megdolgoztam érte. Elképesztő történeteim vannak, könyvet írhatnék belőlük. - mondja Stanley.

Stanley és Marjorie november 2-án házasodtak össze, pontosan egy évvel azután, hogy megismerkedtek, a házuk medencéje mellett egy 20 fős társaság részvételével.

Mostantól soha nem leszel egyedül. - mondta Marjorie könnyek között Stanley-nek a szertartáson.

Forrás: New York Times

***********************************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, blog, női klub és még sok más. 
Alapítója Iványi Orsolya. 
Instagram
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport

Hat éven át randiztam, mire 83 évesen megtaláltam a lelki társamat az Interneten Tovább
3 last minute karácsonyi ajándék felnőtt nőnek!

3 last minute karácsonyi ajándék felnőtt nőnek!

Adni jó, kapni még jobb! Vagy fordítva?
Én nem szoktam várni az alkalmakra, ajándékot akkor adok, amikor úgy érzem, hogy szeretnék valakit meglepni, nem amikor kötelező. Viszont ha éppen nem jut eszünkbe semmi, íme, 3 tipp az utolsó pillanatra!
Mindhárom ajánlat a Neverordinary közösségből jön, legyünk büszkék arra, hogy nálunk ilyen kreatív csajok vannak!

75388367_2688424724547706_5223488540486139904_n.jpg

 

FONTOS VAGY. Mikor mondták neked utoljára? Mikor mondtad te valakinek utoljára?
Még augusztusban találtam rá erre a képeslapra, akkor éppen nem lehetett kapni, most már igen.
A szóban forgó márka pedig a DOT FOR YOU, Baglyas Erika 5 éve alapította képzőművészként, időközben az egyszemélyes vállalkozásból kis csapattá vált márka fő célkitűzése, hogy olyan papír alapú tárgyakat tervezzenek és hozzanak létre, amik amellett, hogy hasznosak, és ragyogóak, még jóságot is visznek az emberek életébe.
Nos, ez a képeslap tökéletes karácsonyi ajándék távol élő barátainknak, én magamnak is beszereztem párat, arra az esetre, ha elbizonytalanodnék.
Az ára 990 Ft, többféle színben lehet kapni és a honlapon lehet rendelni.

79385190_2572267636213870_7197326239802064896_n.jpg

79938389_2572268012880499_2026263672153702400_n.jpg

Idén a márka 5. születésnapja alkalmából egy különlegesen szép, limitált kollekció látott napvilágot, lásd a fenti képet. A vászonborításon egyedi hőfólia prégeléssel díszített festői, érzéki, játékos felületek láthatóak. A kapszulakollekció lapszélei aranyozottak, minden példány kézzel számozott. A tradicionális könyvkötészeti díszítő technikával készített kézműves EXKLUZÍV IRKA 2020 határidőnaplók között nem találni két egyformát, igazi gyűjtői darabok! Különböző, exkluzív csomagolásban meglepetés csomagként kézbesítik, minden példányhoz 1db fekete FONTOS VAGY képeslapot kapunk ajándékba.

80403165_2752881158102062_2974558228811087872_o.jpg

A képen Az új hajammal és a Panyi Zsuzsi fülbevalómmal pózolok, szerintem 2 hete egyfolytában hordom!
Zsuzsi 2007-ben egy cipősdoboznyi üveggel és egy öreg üvegvágóval kezdett bele az üvegékszer készítésbe, már az első ékszereknek óriási sikere lett és fél év elteltével saját kemencét vásárolt. Vállalkozását kicsi gyerekei mellett indította el, otthon tervezte és készítette ékszerkollekcióit.

longok-2-570.jpg

 

Most karácsonyra minden csomagban olyan ékszereket álmodott meg, amelyeket kifejezetten erre az időszakra készített és nem kaphatóak a panyizsuzsi kollekcióban, így biztos lehetsz benne, hogy ilyen nincs az ajándékozottnak! Az ékszerek csodálatos, arany feliratos fekete díszdobozban, masnival átkötve érkeznek és az áruk kedvezőbb, mintha külön vennéd meg őket.

screenshot_20191220-231718_instagram.jpg

Ha lenne szivarzsebes zakóm, biztosan vennék egy ilyet, de egyelőre még nincsen.
Viszont ez egy tökéletes last minute ajándék annak, akinek van. Vagy szeretne.
Az AIAIÉ azaz Hegedűs Zsanett által tervezett ruhák védjegye a személyre szabott tervezés és a finoman kidolgozott részletek. A tervező kreativitása és a megrendelő saját személyisége közösen alakítja ki a vágyott tervet, a magas minőségű kidolgozás az egyedileg, méretre készült ruhák különlegessége. Az AIAIÉ bespoke design termékei az egyediség luxusát adják a magabiztosan stílusos, személyiségüket felvállaló nőknek és férfiaknak 1995 óta. Itt olvashattok egy interjút Zsanett-tal:
ITT.

Honlap

******************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, blog, női klub és még sok más. 
Alapítója Iványi Orsolya. 
Instagram
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport

3 last minute karácsonyi ajándék felnőtt nőnek! Tovább
Hamarosan nagyon sokáig élünk majd, de addig is tenni kell érte

Hamarosan nagyon sokáig élünk majd, de addig is tenni kell érte

 

woman-doing-deadlifts-715x545.jpg

Az eredeti cikk a Növekedés oldalán jelent meg.

Székács Béla: Hamarosan nagyon sokáig élünk majd, de addig is tenni kell érte

Már a harmincas éveinkben tennünk kell azért, hogy a lehető legoptimálisabban öregedjünk meg. A legfontosabb, hogy fittek maradjunk, ez még annál is többet számít, mint, hogy túlsúlyosak vagyunk-e vagy sem – állítja Székács Béla a geriátriai-gerontológiai tudományok professzora, az MTA doktora.A világ legbefolyásosabb országának vezetéséért 2016-ban hetven év körüliek versenyeztek, sőt Trump 74 évesen újra indul majd az USA elnöki posztjáért. Minek köszönhető az, hogy ennyi idősen Clinton, Sanders, vagy Trump szellemileg, fizikailag olyan jó állapotban van, hogy akár az USA elnöke lehessen?

Nagyjából hetven éves lett az a korosztály Amerikában, amelyik  már több mint három évtizede egészségtudatosan él, s bizony ez ennyit számít.

Körülbelül 75-80 éves korig állapotunk minőségét döntően az határozza meg, hogy korábban a 30-40-es éveinktől kezdve milyen életmódot éltünk. 80 fölött egyre inkább belép a genetikai meghatározottság. Még idősebb korban, mondjuk 95-100 év tájékán ez még inkább így van.

Mit jelent az pontosan, hogy öregedés?
Az öregedés alapja a progresszív, visszafordíthatatlan, nagyon lassú, de néha felgyorsuló sejtkárosodás, amelynek részeként maga a genetikai vezérlő információ is fokozódó károkat szenved, később pedig a sejt véglegesen elmúlik. Öregedő szervezetünk így egyre kevésbé képes fenntartani addigi anyagcseréjét, működését, egyre több lesz benne a kisebb – nagyobb hiba, az alkalmazkodóképességet biztosító kapacitásai egyre jobban, végül kritikusan beszűkülnek.

Van normális öregedés?
Hogyne. Kétfajta öregedés van.

A normális idősödés esetén  az ember a nagyobb korfüggő idült betegségek nélkül öregszik meg, önfenntartó marad, korának megfelelő a mobilitása, a gondolkodása.

A memóriavesztés jobbára a nevek, főnevek vonatkozásában fordul elő. A logikai kognitiív képességeink még jók, bár bonyolult új kihívásoknál a döntések lelassulhatnak. A kóros öregedést egy, vagy több  szervrendszerben is betegségek fellépése jellemzi. A szív, vese, agy éreredetű idült károsodása mellett súlyos tüdőproblémák, mozgásszervi degeneratív gyulladások, demencia, Alzheimer-betegség, Parkinson-kór, vagy rák alakulhatnak ki.

Meddig élhet optimális esetben egy ember?
Erre viszonylag pontos számunk van. Leonard Hayflick sejttenyészettekkel kísérletezett, ő állapította meg, hogy egy sejt nagyjából ötven sejtosztódásra képes, utána elpusztul, vagy rákossá alakul.

Ebből következően az ember maximum 120-130 éves koráig élhet. A rákos sejtek nem pusztulnak el soha maguktól, viszont előbb-utóbb megölik a szervezetet.

Mit kell tennünk annak érdekében, hogy a lehető legoptimálisabban öregedjünk?

Három kulcsszóval indítok: fizikai aktivitás, étrend, agyi tréning.

Mindezekről komoly nemzetközi tanulmányok születtek. Egyértelműen bizonyítást nyert, hogy a rendszeres mozgás, fizikai erőkifejtés, a fittség megőrzése minden tekintetben a legfontosabb, talán fontosabb, mint az, hogy kissé túlsúlyosak vagyunk-e vagy sem.

Ötven éves kor körül mindenképpen megindul, 70-75  év felett már kritikussá válhat az ember izomvesztése. Az viszont, hogy ez milyen mértékben következik be, nagyon függ attól, hogy mennyire élünk fizikailag aktív életet.

Az izom tömegének lehető leghosszabb ideig történő megtartása nem csak azért fontos, hogy jól nézzünk ki, vagy, hogy tudjunk megfelelően mozogni. Egy sor fontos élettani szabályozásban ugyanis alapvető szerepet játszik. Tehát heti 3, de akár 6-7 alkalommal történő mozgás, amely a lehető legtöbb izomcsoportot érinti, elengedhetetlen az idős személyeknél.

Érdemes valamilyen speciális táplálékkal,  étrend-kiegészítővel segíteni az izomtömeg megóvását?
Az utolsó évtizedben jöttek rá arra, hogy időseknél érdemes nemcsak növelni a fehérjebevitelt, de a 65-70 éves életkortól már az úgynevezett gyorsan felszívódó fehérjebevitelt kell elsősorban emelni, ez ugyanis az izomban gyorsított beépülést eredményez.

Ezek a tejsavó eredetű fehérjék, amelyek kiugró mértékben tartalmaznak esszenciális aminosavakat. Mindezt leucinnal, D vitaminnal érdemes még hatékonyabbá tenni.

Az is fontos, hogy e speciális kombináció bevitele esetén pár órán át tartózkodjanak szénhidrát és zsír eredetű kalóriától, mert az gyengíti a hatást, vagyis  a fehérjeszármazékok gyors beépülését az izomba. Mindezek, együtt a mozgással, biztosítják, hogy az elkerülhetetlen hanyatlás lassabban következzen be.

Mi a helyzet általában az étrenddel?
Mértékletesen és racionálisan kell étkezni. Időskorban az egész bélrendszer lustábbá válik, a béltovábbító funkció renyhül,  így a rostbevitelt növelni kell, amely az optimális baktérium flórának is az egyik legfontosabb biztosítéka.

A rendszeres zöldség, gyümölcs, a fehérje és a kellő mérvű, időben megfelelően szétosztott  folyadékbevitel egyaránt kiemelkedő jelentőségű. A túlzott szénhidrátfogyasztást mérsékelni kell. A csak átmenetileg magas glukóz szintek is képesek érfali károsodást kiváltani.

A túlsúly 65 éven túl is szív-érrendszeri kockázatot jelent. Ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy van egy furcsa, időskori paradoxon. Az utolsó évtizedben fedezték fel és erősítették meg, hogy

főleg 80 év felett egyes betegségekben jobb a túlélése azoknak, akiknek van egy kis túlsúlya.

Az agyi kapacitás is óhatatlanul csökken?
A homloklebenyben a  rövidtávú gyors munkamemória  működés folyamatai kicsit mindenképpen romlanak, valamelyes lassulás, főleg egyidőben több csatornán is bejövő információk esetén mindig megfigyelhető.

Az öregedéssel az idegsejtek ritkulása, a receptorszám csökkenése következik be az az elülső homloklebenyben, majd hátrébb is, a hosszútávú memória kezelését biztosító hipocampusban.

A sejtek pusztulnak, ez ellen nem tudunk tenni semmit, idős korban egyszerűen kevesebb sejt áll rendelkezésre a rövid és hosszú távú raktározásra. Egyébként az öregkori szellemi teljesítménynek éppen ebből kifolyólag van előnye is. Kevésbé részletgazdag a hosszútávú információ megőrzés, így viszont könnyebb struktúráltan csomagolni, akut feladatnál így nagyobb emlék-volument lehet egyszerre pásztázni, és megszokottabb kihívásokra, kérdésekre akár gyorsabb is, akár jobb is lehet a válasz, a döntés, mint a részletgazdag fiatalabb agyak esetén.

Az agyi kapacitáson lehet javítani, vagy lassítani a leépülést?
Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni bármilyen információs csomagok bevitelét, és legyen összekötve valamilyen feladattal, vagy érzelemmel.

Ha olvasok valami érdekeset, egy órával később, de másnap is ellenőrizzem, fel tudom-e idézni a benne lévő neveket. A karbantartott, szinte állandóan kihívásokkal szembesülő  agy jóval később hanyatlik, és erre jó példát mutatnak az USA említett elnökjelöltjei.

Egyébként érdekes, hogy még az agyi működés is javul a gyakori fizikai tréning hatására - feltehetően a javuló agyi kisérkeringés jóvoltából.

Sajnos nemcsak a fiziológiás, igen lassú sejtpusztulás játszik szerepet ugyanis az agyi elbutulásban.  Az agy a szürkeállománya alatt lévő fehérállományból is kiindulhat először az idegrostok károsodása, majd a sejtek patológiás pusztulása, a kiserek érelmeszesedése és a hajszálérkeringés kóros elégtelensége következtében. Ezeket az új generációs képalkotó rendszerekkel egyre jobban ki tudjuk mutatni. A rendszeres fizikai aktivitás ezeket a patológiás folyamatokat képes fékezni.

A stressz öregít?
A jó stressz nem, kellenek ugyanis a kihívások az embernek, ugyanakkor a feloldhatatlan, hosszú ideig fennálló probléma már károsító, kóros jó néhány szervrendszerre.

A női öregedés más, mint a férfi? Érdemes például hormont szedni a nőknek?
Az ösztrogénnek van szerepe abban, hogy a nők kevésbé halnak meg 50 éves korukig.

Az ösztrogén hormonpótlás sokáig csodaszer volt, amíg egy nagyon alapos kutatás be nem bizonyította, hogy bizony mellékhatásai is vannak, fokozza például a trombózishajlamot.

Vannak viszont érdekes új molekuláris biológiai kutatási eredmények is ösztrogénnel: a sejtöregedésben szabályozó, vagy csak jelző szerepet játszó telomer-hosszra pozitív hatást gyakorol.

Ön szerint a következő 20-30 évben milyen áttörések lesznek a gyógyászatban, amely kihat majd az öregedésünkre is?
Amerikában nagy divatja van az úgynevezett anti aging rendeléseknek, amelyeknek ígérete  tudományosan persze nem nagyon megalapozott. Különböző kezelésekkel a páciens külsőleg fiatalabbnak nézhet ki ugyan a koránál, de valójában nem vált fiatalabbá. Van azonban egy csomó ígéretes kutatás.

Egy-két évtizeden belül vélhetően az érrendszerünket sokkal jobban tudjuk védeni, és ez kihat majd szinte mindenre a szervezetünkben.

Hosszú távon valószínűleg génmódosítások, új megközelítésű őssejt próbálkozások is beindulnak majd, Az előbbiekre viszont megbízható módszerek még alig vannak, hiszen az már most biztos, hogy ha van értelme, akkor egy-egy gén módosítása helyett minimum 40-50 gént kell majd egyidőben módosítanunk. Élő már kialakult szervezetbe ilyen komplex információt egyszerre bevivő faktort jelenleg még elképzelni sem tudunk, sem vírus, sem baktérium erre nem alkalmas. A téma azért is szörnyen ingoványos, mert sohasem tudjuk, hogy akár csak egy-két gén módosítása is milyen rejtett következményekkel jár majd. Ha például egy tehén genetikailag módosított takarmányt eszik, akkor teljesen sohasem tudjuk, mit módosít majd ez az állat baktériumkészletén, amely viszont részben ránk, a fogyasztókra is kihatással lehet. A baktériumkészletünkről egyébként eleve még rengeteg izgalmas információt kell beszereznünk. Ugyanis egyre bizonyosabb, hogy nemcsak az emberi faj sokezer évi alakulásában, de akár az egyed fejlődésére is genetikai hatásokat tudtak és tudnak gyakorolni. Sose felejtsük el tömeges jelenlétüket: valójában egy hatvánnyal több baktérium van bennünk, mint ahány sejt.

Hamarosan nagyon sokáig élünk majd, de addig is tenni kell érte Tovább