neverordinary

Horror túrával érkezik a 11. Nyitott Műtermek Délutánja

Horror túrával érkezik a 11. Nyitott Műtermek Délutánja

2017. október 21-22 között 11. alkalommal Nyitott Műtermek Délutánja, amikor is a két napos esemény alatt a bepillantást nyerhetünk a kulisszák mögé, találkozhatunk művészekkel, vezetett túrákon kaphatunk átfogóbb képet az alkotásokról.

nyitott_mutermek_delutanja.jpg

Szombaton a műteremházaké a főszerep, az érdeklődők ellátogathatnak a LAOS, az Art Quarter Budapest, a Budapest Art Factory és az Eleven Blokk műteremházakba, majd vasárnap tematikus sétákra várják a közönséget a szervezők, ahol olyan művészekkel találkozhatnak, mint Verebics Ági, Horváth Dániel, Kelemen Zénó vagy Hollós Ádám.

laos_nyitott_mutermek_delutanja.jpg
A kezdeményezést Bérczi Linda, művészeti menedzser hívta életre 2012-ben, ami azóta évente kétszer kerül megrendezésre.

A Nyitott Műtermek Délutánját az a felismerés indította útjára, hogy a műtermi látogatások és művészekkel való találkozás által az érdeklődő közönség közelebb kerüljön a kortárs művészeti alkotások megértéséhez és sok esetben a későbbiekben is aktív figyelemmel kísérje a program kapcsán megismert művészek alkotói pályafutását.

2017. október 21-én négy különleges műteremház várja az érdeklődőket inspiráló beszélgetésre vagy akár csak passzív nézelődésre. Az egyik helyszín a LAOS (L Art Open Studios) műteremház és kiállítótér, ahol a délután alatt a művészekkel való találkozás mellett a Áttűnés című tárlat lesz megtekinthető, ami a Hermann Zsófia munkáit mutatja be. A pár perc sétára található Art Quarter Budapest független kulturális intézményben a hazai művészek mellett, a rezidencia programjának köszönhetően nemzetközi művészekkel is találkozhat a közönség,
továbbá megtekintheti Can Altay, Andy Holden, Nicoline van Harskamp, László Gergely, Kaszás Tamás, Katarina Šević csoportos kiállítását, Forecasting Broaken Past címmel. A Budapest Art Factory indusztriális tereibe most utoljára pillanthatnak be az érdeklődők és nézhetik meg Juhász Dóra, Kucsora Márta, Szász Sándor, és a vendégművész Gawie Hubert (ZA) műtermeit. A negyedik helyszín, az Eleven Blokk a Bartók Béla úton hét, egymástól pár percre lévő helyszínt foglal magába, ahol a túrák alatt több mint egy tucat művész műtermének kapui nyílnak ki a nagyközönség számára.

Vasárnap, október 22-én, egy-egy séta keretében lakásműtermek rejtekébe látogathatnak el az érdeklődők.  

A délután kezdődő “Horror túra” elnevezésű programon a bátrabb látogatók betekintést kaphatnak Kis Róka Csaba, Verebics Ágnes és Kozma Andrea műtermeibe. A túra során három, fő témájában hasonló, de más-más megközelítéssel dolgozó művészt ismerhet meg a közönség.

Az “Élet menetétől a VLMIbe, avagy az alkotás sokszínűsége” túra a Március 15-e téren indul, Kelemen Zénó “Élet Menete” című szobrától a VLMI műhelybe, ahol Boros Mátyás, Szántói Lilla, Bíró Gergő és Szőke Dániel Bogdán egy térben egyesítik a képző- és az alkalmazott művészetet.
 
A teljes program és jegyinformáció a www.nyitottmutermek.hu oldalon olvasható.

Horror túrával érkezik a 11. Nyitott Műtermek Délutánja Tovább
Nem tervezek előre, jól ki van kövezve az életünk, csak lépkedni kell az úton - interjú Belasics Edittel, a Szent András Kastély tulajdonosával

Nem tervezek előre, jól ki van kövezve az életünk, csak lépkedni kell az úton - interjú Belasics Edittel, a Szent András Kastély tulajdonosával

0376_adam_eva.jpg
Három évvel ezelőtt kaptam egy sajtóközleményt, amiben az állt, hogy Bölcskén nyílt egy kastély. Gondoltam, megnézem magamnak, írtam hát egy e-mailt, hogy lemennék. Edit fogadott és mesélt, én meg csak néztem.

Itt egy nő, aki 49 évesen fogta magát és úgy döntött, hogy akkor ő most kastélytulajdonos lesz, mert ezt látta egy meditációban. Ma már álmodozás helyett és a jól hangzó titulus mellett véget nem érő munka a jutalma, de ő azt mondja, tényleg úgy érzi, ahogy a mondás tartja: Találj egy tevékenységet amit élvezel és soha többé nem kell dolgoznod! 

Persze nem lenne teljes a sztori, ha nem írnám le, hogy Edittel együtt dolgozunk pár éve, aminek én nagyon örülök, mert szeretek inspiráló emberekkel dolgozni és azt gondolom, hogy a története másnak is inspiráló lehet.

Van élet a negyvenen túl is!

21457483_1474978132581478_1151105229374093051_o.jpg
Minek tartod magad? Mivel foglalkozol?

Ember, európai, magyar, nő, anya, gyerek, aki szeret, akit szeretnek ….

Sok - sok szerepem van, és mindig más kerül előtérbe. Áramlanak, felbukkannak, eltűnnek…

Sokáig hallgattam az „eszemre”, megpróbáltam „racionális” döntéseket hozni és így élni az életemet. Az így leélt életemnek ez volt a leghosszabb szakasza.

Utána, azt mondtam, mostantól a szívemre hallgatok és aszerint élek. Ez meglehetősen rövid ideig tartott. Ma már ezek  eszembe sem jutnak. 

Ellenben nagyon sokszor fogalmam sincs, mit kellene tennem, mi a következő lépés és ilyenkor, „teljesen logikusan” várok, nem hozok döntést. 

Szeretem azokat a pillanatokat, amikor megérkezik az érzés, erre van az irány!!!! És ilyenkor nincs kérdés, nincs kétség, csak hit van és előre.

Sokáig rendkívül rosszul éltem meg ezeket a semmittevő időszakokat, ma már türelmesen viselem mert amikor megjön az irány az olyan intenzív, hogy  pillanatok alatt behozza a lemaradást!  

Szóval egy teljesen egyszerű ember vagyok, aki intuíciói szerint teszi a tőle telhető legjobbat saját maga és talán többek javára.
Ami engem az utóbbi években foglalkoztat az az, hogy a Szent András Kastély legyen az a hely, ami biztos pont azok számára, akik saját életüket minél magasabb szinten kívánják megélni, hogy azzal maguk és környezetük számára is derűt, boldogságot, sikert sugározzanak. Ehhez alakítunk ki programokat és fogadunk be csoportokat, akik hozzák a sajátjukat. Mivel úgy vélem, a művészet ennek az egyik legjobb hordozója, nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy színvonalas programokat alakítsunk ki, teret nyújtsunk különösen fiatal művészek számára. Öt éven belül szeretném, ha a kastély neves művészeti bázis lenne.

Gyerekkorodban mi szerettél volna lenni?

16 éves koromig meg akartam váltani a világot, valaki olyan akartam lenni, aki tud tenni az „emberiségért”. Valami történhetett akkortájt velem, mert utána sima, szürke hétköznapi ember akartam lenni. Semmi különös, csak élni, lehetőleg boldogan!

11800271_851542638247184_7548794411729970414_n.jpg
Hogyan jutottál el idáig?

Step by step, semmi különös. Jól ki van kövezve az életünk, csak lépkedni kell az úton. Ez különösen az utóbbi évekre vonatkozik. 
Ha gondolkoztam volna, soha nem vágok bele egy kastély rekonstrukcióba. A szívem vagy ha úgy tetszik az a bizonyos kikövezett út hívott.

Mire vagy a legbüszkébb?

A fiamra. Nagyon büszke vagyok rá, fantasztikus fickó, nekem nagy tanítóm! (És ez megbocsátható nekem, mert én vagyok az anyja.)

webp_net-gifmaker_1.gif
A legjobb tanács, amit valaha kaptál?

„Egy gyógyult elme nem tervez meg semmit.” - Csodák tanítása 

Mit jelent a siker neked?

Évtizedeken keresztül sikeres embernek tartott a környezetem, miközben én magamat sosem éreztem annak. 
Van egy kedves barátnőm, aki egyébként pszichológus, neki elmondtam, és elkezdtünk arról beszélgetni, kit tartok sikeresnek általában és mit jelent számomra a siker.

Arra jöttem rá, hogyha elérem azt, ami számomra a SIKER, függetlenül attól, hogy az a hagyományos értelemben véve nem siker kritérium, befejezem a dolgot és új feladatot keresek. Valószínűleg ebből származott az állandó „átmeneti állapot” érzésem, meg az, hogy nem gondoltam magamra sikeres emberként.

Ez a beszélgetés sokat segített ezen a helyzeten és a sikert inkább a magam belső elégedettségeként élem meg. Alapvetően nem függ a külső megítéléstől. Számomra ez a fajta életmód sokkal egyszerűbb és könnyebb.

13558970_1020879824646797_1618795652579299648_o.jpg
Legnagyobb mellényúlásod?

Nem gondolok semmire mellényúlásként. Egyszer sikerünk van, egyszer tanulunk. Kell hozzá jó néhány év(tized) élettapasztalat, hogy rájöjjünk, legalábbis ez nálam így működött, hogy nincs mellényúlás. 

Akkor ott, épp arra volt szükségem, hogy tanuljak meg valamit, hogy változzon a gondolkodásom, hogy változzon a hozzáállásom a dolgokhoz, helyzetekhez, emberekhez.

Sokszor a legnagyobb nehézségekről derül ki egy idő után, hogy éppen úgy volt jó, ahogy volt. Ha valami nem úgy alakul, ahogy szeretném, megnézem, mit mutat nekem az, ahogy éppen van. Ez, persze, nem azt jelenti, hogy adott esetben boldog vagyok tőle, de nem mellényúlásként élem meg.   
10683717_967733066639323_5395699187738564712_o.jpg
Mi idegesít a legjobban?

A -gat/-get képző!  Amikor valamit csinálgatunk, de nem csinálunk. Dolgozgatunk, de nem dolgozunk. Ez nem vonatozik pl. a szeretgetünk és szeretünk szavakra, mert az két külön ige.

10562703_895394063873224_446270924188107584_o.jpg
Amikor a Gasztróangyal azaz Borbás Marcsi forgatott a kastélyban.

Ki / mi inspirál?
 
Miután már van távlat az életemben, jó néhány év, évtized, így végig tudok nézni a korábbi időszakokon is.  Úgy látom, hogy bizonyos időszakonként változott az, ami inspirált. 
Ugyanúgy, ahogy először oviba, általánosba, gimibe, egyetemre jártunk, ugyanúgy később az inspirációk is különböző korszakokra oszthatóak.
Valószínűleg ugyanúgy egymásra épülnek ezek, mint a hivatalos képzésünk.
Ami az utóbbi években nagy hatással van rám, az a a fejlődés, a különböző művészetek hatása, és a természetesség. Ezért is fordulok most a munkámban is errefelé. 
Minden, amiben azt látom, hogy szívvel-lélekkel készül, inspiratív számomra.
 
Hol látod magad 3 év múlva?

Ha ez a 3 lehet 5, akkor azt szeretném, ha a Szent András Kastély 5 éven belül nemzetközi jelentőségű művészeti bázis legyen. 
A művészet az, ami szándék-elhatározás-ellenállás-közömbösség ellenére, vagy mellet is HAT. 
Fontos, hogy legyen, éljen, teret kapjon és eljusson a lehető legtöbb befogadóhoz, emberhez. 
Fontos az is , hogy a művészetet ne piedesztálra helyezzük, ugyanígy a művészeket sem. 
Olyan HELY-lyé váljunk, ahol a művész és a befogadó EGYEK, ahol a művészetben helyet kapunk mindannyian, mindannyian része, részese vagyunk.
Ehhez kiváló példa volt az idei évi Rómeó és Júlia produkció, ahol a nézők egy szempillantás alatt váltak a darab közreműködőivé. Ugyanez a képzőművészetben is a zenében is cél. Ezeknek a programoknak a kezdeményei már elkezdődtek nálunk a kastély életében.

A kastély élete pedig szorosan fonódik az én életemmel.
„Találj egy tevékenységet amit élvezel és soha többé nem kell dolgoznod.”
Hát velem így van ez. Az életem legnagyobb részében így éltem. 

13662034_1148356555243639_6197713182828109502_o.jpg
A Szent András Kastély 2016-ban a top 3 befutó között végzett a "Historic Hotels of Europe" díjra,  Santorini szigetén volt a díjátadó.

Vállalkozónak tartod magad?

Azt gondolom, mindenki vállalkozó, aki megszületett. Vállalkozott arra, hogy emberként él itt e földi létben. Nincs ennél nagyobb vállalkozás, tegyen bármit is a mindennapjaiban!

Ha a kérdés arra irányul, hogy magam vállalom-e a felelősséget a  létfenntartásomért, akkor az a helyzet, hogy 28 éves korom óta vagyok „vállalkozó”.Azóta élek úgy, hogy megkeresem a kenyeremet a magam módján. Tehát igen, ezekben az értelmekben vállalkozó vagyok!
Ha az a kérdés, hogy vállalkozásnak tekintem-e azt amit csinálok, akkor nem. 
Szolgálatnak tekintem, annak a legnemesebb értelmében. Mint ahogy a miniszter szavunk is azt jelenti: szolga.

Boldogan és örömmel teszem a dolgomat azon a helyen, ahová –úgy érzem – megérkeztem.
Ez lehet, hogy magyarázatra szorul.
Évtizedeken keresztül folyamatosan azt éreztem, hogy „átmeneti állapotban” vagyok. Azaz éppen jöttem valahonnan és megyek valamerre. Már azt hittem, ebben az átmeneti állapotban fogok meghalni, amikor jött a kastély „projekt”, ahol az első pillanatban éreztem, megérkeztem. Itt a helyem. Itt tudom tenni a dolgom.

13765705_1068979719847990_1580143128607337416_o.jpg
Molnár Ferenc azaz Caramel a kastélyban tartotta esküvőjét és tavaly egy szabadtéri koncertet is tartott itt.
 
Van-e egy meghatározott terv, hogy merre haladsz?

Nincs  tervem. 

Évtizedeket töltöttem az életemből azzal, hogy jó előre tudtam, mikor mit kell tenni, nekem, vagy azoknak, akikkel együttműködöm, akár munka, akár magánéletben. 

Sokszor háttérbe került a szívem. Azt gondoltam, az észnek, a racionalitásnak kell vezetni az életemet. Aztán sokszor kiderült, hogy a szívem sokkal jobban tudta volna, merre van előre.

Már jó ideje sokkal inkább hallgatok az érzéseimre, a szívemre, mint a rációra. És itt megint csak a kastély rekonstrukcióra gondolok. Ésszel megmagyarázhatatlan. De benne van a szívem a lelkem.

Tehát nincs tervem, időről időre körvonalazódik, merre menjek. Akkor is, ha nem megmagyarázható.

12471696_919324918135622_4888858429237746971_o.jpg
Melyik tulajdonságodra vagy a legbüszkébb?

Nem vagyok büszke egyikre sem és nem haragszom egyikre sem.
Inkább azt mondanám, hogy amit az elmúlt évtizedben tanultam és rendkívül hasznosnak, sőt elengedhetetlennek tartok az életem valamennyi területén (egyébként, ahogy ezt már mondtam a különböző területek nálam nem válnak el) az az alázat. Ez az a tulajdonság, inkább minőség, ami nélkül nem szabad nyúlni semmihez. Tanulom, minden nap. 

Melyik tulajdonságodra nem vagy büszke?

Vannak olyan tulajdonságaim, amiket még fejlesztenem kell, de nem haragszom rájuk, mert velük együtt vagyok a mai én.  Sokszor vagyok türelmetlen, ilyenkor sürgető, dühös. Valószínű, ilyenkor meg is bántom azokat akiket érint. 

Hogyan telik egy napod?

Többféle verzió van. 
Ha vendégek vannak nálunk, akkor a vendégeknek, illetve a programnak rendelem alá magamat.
Az a dolgom, hogy megteremtsem azt a teret, amelyben a program és a résztvevők a legtöbbet hozzák ki magukból, egymásból. Jelen vagyok, de nem terhelem őket, a háttérből figyelem, hol kell, vagy kell-e beavatkozni valahol a „rendszerbe”.
Ha nincsenek vendégek, foglalkozunk a következő rendezvény igényeivel, a mindennapi teendőkkel.
Ilyenkor gyakran vagyok Budapesten, Magyarország egyvárosú ország, bármit akarsz elintézni, találkozni, ott kell.

Régen el sem tudtam képzelni, hogy ne ott éljek, ma el sem tudom képzelni, hogy ott éljek.Bármilyen késő is van, csaknem mindig hazajövök Bölcskére. Itt élek már kb. 2 éve állandó lakosként. Egy darabig még a kastélyban is laktam a hajdani kisasszony szobában.

A fejlesztésekkel akkor foglalkozom, amikor látszólag nem csinálok semmit, csak lógatom a lábam. Remélem egyre több időm fog erre jutni, életem végéig kitart a „kastély projekt”, azt gondolom.

20626986_1536015886460991_617734674823085472_o_1.jpg
  
Van-e mottód? 

Nem gondolkoztam még rajta, tehát nincs.
Viszont van valami, ami az utóbbi időben hiányzik nekem, ez pedig a felhőtlen öröm, amit a gyerekeknél lehet leginkább megfigyelni.
A fiamnál és most már az ő fiánál is tapasztalom azt a teljes, mindentől független örömöt, aminek minden területen helyet adnak.
Ez az én életemből kimaradt eddig, de nem szeretnék meghalni nélküle.

 
Kedvencek:
-Louis Armstrong: What a wonderful world
- Színdarab: Rómeó és Júlia az Uray osztály előadásában a Kaposvári Egyetemről
- Cuki: 2 is van, a Marangona Budapesten, Müller Évi egy desszert művész és törzsvendég vagyok Dunaföldváron a Marcipán cukrászdában, aminek a terasza a környező kis térrel egy falat Toscana, a sós fagyijuk különösen finom (a többi is).

Korábbi posztom Editről / a kastélyról:

Nem tervezek előre, jól ki van kövezve az életünk, csak lépkedni kell az úton - interjú Belasics Edittel, a Szent András Kastély tulajdonosával Tovább
A mágikus Joan Didion dokumentumfilmen

A mágikus Joan Didion dokumentumfilmen

joan-dideon-1.jpg

Derült égből villámcsapásként ért, hogy van olyan, hogy Joan Didion-ról szóló dokumentumfilm!

Az elkövető Griffin Dunne, JD unokaöccse és ahogy olvasom azért is kezdte el három éve, mert senki más nem készítette el és a most 82 éves írónő törékeny egészségügyi állapotban van.

Meg hát, Joan Didion élő legenda, és nem csak egy egyszerű írónő, 50 éve ír regényeket, novellákat, kritikákat, forgatókönyveket, a kultúrától elkezdve a politikáig. Vagy éppen saját személyes tragédiáiról: férje haláláról, akivel 40 évig élt együtt (A mágikus gondolatok éve*) és 39 éves lánya elvesztéséről.

00-story-image-joan-didion-documentary.jpg

És nem mehetünk el amellett, hogy akaratlanul is stílus ikon lett, amennyit láttam belőle, nem egy feltűnősködő alkat és mégis ugye, azok akik szépen, csendben teszik a dolgukat, alázattal, csak úgy megtörténik velük. Amúgy JD karrierje elején dolgozott a Vogue-nál szerkesztőként.

Ránézésre törékeny, madártermetű, viszont az írásaiban annál erőteljesebb és megmondó, úgyhogy ne higgyünk a látszatnak. 

Aztán emlékeztek, két éve egy Celine reklámkampányban szerepelt,  akkor még mindenki felkapta a fejét, hogy öreg nő reklámkampányban? Aztán utána jött Charlotte Rampling, Jessica Lang, Lauren Hutton, Maye Musk (és még sokan mások) és szerencsére nem állt meg a tendencia.

celine-joan-didion-spring-2015-holding.jpg 

joan-didion.jpg

* "Didion egész életét meghatározta házassága, amelytől ebben a drámai kötetben búcsúzik el. A mágikus gondolatok éve a férje halálát követő tizenkét hónapról szóló memoár, a gyászév intim és pulzálóan eleven krónikája. Didion fiatalon ismerkedett meg későbbi házastársával, John Gregory Dunne-nal, aki tíznél is több regényt és számos filmforgatókönyvet írt. Együtt utaztak, együtt dolgoztak, együtt gondolkodtak. Ennek a szimbiózisnak vetett véget John halála, amely egy szempillantás alatt érkezett el, váratlanul, miközben éppen vacsorához készültek kettesben. A haláleset időpontjában Didion és Dunne lánya kómában feküdt a kórházban. Joan Didiont mégsem zúzta össze a tragédia: „mágikus gondolataival” a saját hajánál fogva húzta ki magát a kétségbeesés mélységeiből. Szívbe markoló számvetése éppen annak bizonyítéka, hogy a legsúlyosabb megrázkódtatások idején is van vigasz, és Didion számára ezt az írás, a gondolkodás, a kultúra jelentette." Forrás: moly.hu

Joan Didion: The Center Will Not Hold -  október 27, Netflix

A mágikus Joan Didion dokumentumfilmen Tovább
Ez 78

Ez 78

porter-magazine-23-winter-2017-3k.jpg

Ránézek Ali Macgraw-ra és azt gondolom, hogy így akarok kinézni 78 évesen. Ki nem?

És most nem a ruhákra gondolok. Ahogy áll, ahogy néz, ahogy azt mondja a szemével: én már megcsináltam, neked még el kell idáig jutni, még meg kell élned, hogy ennyi legyél.

Önbizalom, tartás, stílus. Semmi feszengés. 

A Love Story legendás színésznője ismét itt van és ismét levesz minket a lábunkról, ezúttal a Porter magazin számára készült ez a fotósorozat, Pamela Hanson munkája. 

Egyszerűen tökéletes ez a fekete-fehér kombináció és a styling is, van egy gyanúm, hogy Georgia O'Keefe festő egykori birtoka és háza voltak a fotózás helyszínei, de ennek még utána kell járnom, ugyanis csak annyit tüntettek fel, hogy Santa Fe. Amúgy Ali Macgraw meg pont ott lakik.*

Mindenesetre nagyon nagy O'Keefe rajongó vagyok (itt írtam róla) és emlékszem, hogy amikor először mentem a pasimat meglátogatni Toszkánába, akkor a nappaliban az asztalon ott figyelt egy O'Keefe album. Hú, mondom, ilyet is ritkán látok, hogy pasi szereti, és még albumot is vett tőle! Mondtam is magamnak, ez egy jel! Aztán később persze kiderült, hogy az anyukájáé volt, ő meg nem különösebben kedveli..a nagy jelem!

Mondjuk kíváncsi lennék az interjúra is, de a Porter magazint soha nem tartottam annyira jónak, hogy pénzt adjak ki a nyomtatott kiadásra. 

porter-magazine-23-alimcgraw-2017-5-1.jpg

teljes_kepernyo_rogzitese_2017_10_09_224522.jpg

porter-magazine-ali-mcgraw-winter-2017-6.jpg

porter-magazine-alimcgraw-winter-2017-2.jpg

teljes_kepernyo_rogzitese_2017_10_09_224746.jpg

porter-magazine-alimcgraw-winter-2017-4.jpg

* Kriszti, a drkuktart blog szerzője megírta, hogy a sziklás kép Plaza Blancan készült, ami nem Santa Fe. Amúgy irígykedjünk Krisztire egy kicsit, ugyanis a nyáron járt Új-Mexikóban Georgia O'Keefe Ghostranch-en is!

Korábbi bejegyzés Ali Macgraw-ról itt.

Ez 78 Tovább
A múzsa ajka a neszeszeren

A múzsa ajka a neszeszeren

nars-man-ray-banner_1.jpg

Nem tudok elmenni a NARS x Man Ray kollekciója mellett, ugyanis Man Ray szürrealista fotóit imádom!

Pár éve Londonban volt egy csodás kiállítása a National Portrait Gallery-ben, ahol egykori ügynökével volt egy beszélgetés, aki elképesztő sztorikkal jött elő, nagy élmény volt.

larmes-tears-1024x819.jpg

Gabi amúgy jól megírta a blogjában a gyöngy-szempilla történetét, itt olvashatjátok.

images_3.jpg

Szóval nem bírom levenni a szememet az arany szájas neszeszerről, amihez tartozik négy rúzs, olyan színekben, amelyeket én természetesen soha nem használnék.

Mindez 17.300 Ft-ért a Sephora honlapján.

p422870-av-04-zoom.jpg

Na de, van itt sztori is!

Persze, az ajak és száj, mint olyanok eléggé (mondhatni) elcsépelt motívumok, de mégis újra és újra visszatérnek, gondoljunk csak Lulu Guinness-re, aki egy egész márkát épített erre vagy Donald Robertson-ra, aki színes cellux-os képeivel indította újra karrierjét pár éve és lett keresett divatipari kreatív és ő is előszeretettel használja ezt a motívumot.

Emlékeztek erre a bejegyzésre: A nő, aki Hitler fürdőkádjában pózolt?

A poszt Lee Miller-ről szólt, aki Vogue modellből lett háborús tudósító és fotós, sűrű életében néhány évig Man Ray partnere volt, először mint fotográfus tanonc, majd mint múzsa.

Nyilvánvalóan ezért Man Ray előszeretettel fotózta Lee-t, és remélem már látjátok a képen, amit látni kell!

Miután útjaik elváltak, Man Ray 1933-ban Lee szájáról készített egy arany szobrot, de találkozhatunk festményein és képein is Lee szájával.

A NARS kreatívjai pedig nagyon okosan elővették ezt szájat és szépen feltették az én vágyott neszeszeremre.

lee-miller.jpg

d89284e2c02f5830892a910eec62f718--lee-miller-man-ray.jpg

A helyzet az, hogy mivel most már tudom ezt a sztorit, még jobban akarom a szájas neszeszert, sőt!

A Lee Miller fia, Antony Penrose által üzemeltetett honlapon találtam még mást is: egy kis arany száj brosst is!

Teljesen tanácstalan vagyok, mindkettő kell!

teljes_kepernyo_rogzitese_2017_10_08_213752.jpg

A múzsa ajka a neszeszeren Tovább
(Ilyen volt a) PirosLábos Fesztivál Szigetmonostoron

(Ilyen volt a) PirosLábos Fesztivál Szigetmonostoron

25-20171007_132445-001.jpg

Kiváló szombati programnak bizonyult a szigetmonostori  PirosLábos Fesztivál, ami gyakorlatilag a falu macskaköves főutcáján zajlott.

Az egynapos kulturális és kulináris fesztivál napján a szigetmonostoriak kinyitották a portáikat, hogy "a kedves vendég átélhesse, hogy milyen is lehetett az illatos, fűszeres falusi élet", olvasom a szórólapjukon.

A rendezvény másodneve is Nyitott Porták Szigetmonostoron. A házigazdák az udvaroknak nevet is adtak: Kertbarát, Levendula, Régimódi, Nagyszülők, Mese, Könyv, Aranykapú, Mesterségek és Z’Art udvar várta a látogatókat. 

Úgy kell elképzelni az egészet, hogy az ember elindul a főutcán és betér jobbra avagy balra az udvarokba és emellett a utcában is lehet nézgelődni az árusoknál. 

Kipróbáltam a tökös tócsnit (jó volt), láttam egy csomó falusi dekorációs ötletet, ami jól jöhet nekem otthon falun, ugye, bár megálltam és nem vettem piros lábost, nagyon tetszett a menyegzőudvar (lásd képeket lentebb), bár így sem jött meg a kedvem az esküvőhöz, aztán az is tetszett, hogy az egész bájosan amatőr volt, az ételeseknél láthatóan az volt a probléma, hogy nem számítottak arra, hogy ennyien lesznek. 

A legjobba az tetszett persze, hogy az udvarokba betérve néhol csodás házakat lehetett látni, csodás kertekkel.

Mi remek pár órát töltöttünk evéssel, ivással, nézgelődéssel a faluban, most írjátok fel, hogy jövőre ne hagyjátok ki!

Íme néhány kép vagyis 46, a rendezvény rettentően fotogén volt!

01-20171007_144739-001.jpg

03-20171007_142924-001.jpg

04-20171007_141702-001.jpg

02-20171007_143944-001.jpg

07-20171007_141553-001.jpg

06-20171007_141602-001.jpg

05-20171007_141616-001.jpg

08-20171007_141549-001.jpg

09-20171007_141423-001.jpg

10-20171007_140400-001.jpg

11-20171007_135958-001.jpg

12-20171007_135531-001.jpg

13-20171007_135312-001.jpg

18-20171007_135043-001.jpg

17-20171007_135131-001.jpg

16-20171007_135143_001-001.jpg

15-20171007_135202-001.jpg

14-20171007_135221-001.jpg

24-20171007_132448-001.jpg

26-20171007_131700-001.jpg

27-20171007_131632-001.jpg

28-20171007_131623-001.jpg

29-20171007_131520-001.jpg

 30-20171007_130447-001.jpg

31-20171007_130437-001.jpg

32-20171007_130346-001.jpg

33-20171007_130334-001.jpg

34-20171007_130253-001.jpg

35-20171007_130031-001.jpg

36-20171007_130024-001.jpg

37-20171007_130006-001.jpg

38-20171007_125929-001.jpg

39-20171007_125616-001.jpg

41-20171007_125526-001.jpg

42-20171007_125510-001.jpg

43-20171007_125436-001.jpg

44-20171007_125414-001.jpg

45-20171007_125348-001.jpg

46-20171007_125325-001.jpg

A képeket Samsung Galaxy Note 4 mobillal készítettem.

(Ilyen volt a) PirosLábos Fesztivál Szigetmonostoron Tovább
Az olasz Vogue a komplett októberi számát a 60 feletti nőknek írta

Az olasz Vogue a komplett októberi számát a 60 feletti nőknek írta

hp-vogue-italia-october-2017-lauren-hutton.pngAz olasz Vogue úgy gondolta, eljött az idő, hogy a komplett októberi számot a 60 feletti nőknek szentelje. Ugyanis a 60 feletti nők egyre több helyen ott vannak: reklámkampányok, címlapok, divatbemutatók, és nemcsak modellek vagy színésznők, a hétköznapi nők is nyomulnak. Hajrá!

A címlapon Lauren Hutton, aki 73 éves és 11 hónapos, így ezzel ő nyerte meg a "legöregebb nő Vogue címlapon" cím titulust.

Amúgy Tina Turner vezette eddig a listát, 2013-ban a német Vogue címlapján szerepelt, amikor 73 éves és 4 hónapos volt. 

lauren-hutton-vogue-italia-october-2017-01-620x776.jpg

Lauren Hutton, a hetvenes évek egyik legjobban fizetett modellje volt, tavaly tért vissza komolyabban a divatvilágba, amikor is az idén 50 éves olasz Bottega Veneta divatmárka tavasz/nyári kampányában tündökölt, málnaszínben és pirosban.

Hutton 27 amerikai Vogue és 13 más Vogue címlappal a háta mögött, azt mondja, ez a legfontosabb számára, azért - és most szabadon fordítom -, mert itt egy 73 éves nő, aki ráncos és mégsincs szétfotósoppolva a feje és mégis ott van a Vogue címlapon, ráadásul mosolyog is! 

vi1710-cover_1_no-code.jpg

Ha engem kérdeztek, ehhez az olasz Vogue kellett. Az angol Vogue-nak évente van egy 40 feletti kiadása, amit most Eszter meghozott nekem, ugyanis képtelenség volt megvenni, Pisa-ban egyelőre még nem találtam meg az angol nyelv újságok boltját.. A tavaly elhunyt Franca Sozzani, aki közel 3 évtizedig volt az olasz Vogue főszerkesztője szerintem elégedett lenne ezzel az ötlettel, ismerve munkásságát kicsit, nemcsak merész, de számos alkalommal úttörő témákkal és vizuális anyagokkal jött el. 

Az új főszerkesztő, Emanuele Farneti azt mondja, hogy azért akarta ezt a számot, mert meg akarja mutatni, hogy a mostani 60-70 évesek már mások mint korábban. Aktívak, jól néznek és még szekszisek is, ahogy Lauren Hutton. Amúgy állítólag Hutton-on semmilyen beavatkozást nem végeztek, sem az arcán, sem a testén. 

A képeket Steven Klein készítette, és 3 címlappal jött a ki a magazin. Mostanában ez a trend? Vettem egy Grazia-t a reptéren pár napja, annak is 3 címlapja volt. Meg a szeptemberi angol Vogue-nak is.

Mit gondoltok erről? Nekem bejön, bár jobban foglalkoznának a 40 és 50 közöttiekkel is!

teljes_kepernyo_rogzitese_2017_10_07_102114.jpg

Bejegyzések a témában:

A 69 ÉVES MAYE MUSK, A DIVATVILÁG LEGÚJABB DARLINGJA

A divat egzotikus állata: a 40 feletti nő

Érett nők dicsérete Cannes-ban! 

Ali Macgraw, a Love Story 78 éves legendás színésznője divattervező lett 

95 évesen is lehetsz Instagram sztár!

Divatos öreglányok 

A 70 éves Charlotte Rampling még mindig múzsa 

Az olasz Vogue a komplett októberi számát a 60 feletti nőknek írta Tovább
Kozmopolita szingliből toszkán háziasszony

Kozmopolita szingliből toszkán háziasszony

audrey-hepburn-breakfast-at-tiffanys.jpg

Tavaly augusztus 5-én fogtam magam és 2 bőrönddel beültem egy autóba egy pasi mellé, akivel egy hónapja találkoztam és kiköltöztem Toszkánába, hogy megváltoztassam az életemet.

Előzmények: 1 - 2 - 3

Ki ne álmodozna egy ilyenről unalmas óráiban?

Valljuk be, mindenkinél eljön egy pont, amikor elkezd azon gondolkozni esténként az ágyban lefekvés előtt, hogy hová vezet mindez, valóban azt csinálom, amit akarok, mi lenne, ha holnap felmondanék és elmennék jógaoktatónak/virágkötőnek/webdesignernek? (Nálam ez a 3 akadt be, az utolsóba bele is vágtam, nem az én utam..)

Aztán átgondolod a napodat és megint kipipálod, hogy ma sem történt semmi érdekes és tudod, hogy holnap sem fog.

Mert csak akkor fog, és ezt te is tudod, ha TE változtatsz az életeden. Várhatod persze, hogy valaki bekopog az ajtódon, és azt mondja, hogy jöttem és elviszlek egy másik valóságba, és ha meg is történik, akkor már nagyon öreg leszel és és bánni fogod, hogy ilyen sokat vártál. (Persze sose késő!)

Ne gondolkozz sokat

Szóval úgy voltam ezzel a lépéssel, hogy ha nem lépem meg, soha nem fogom megtudni, hogy mi lett volna, és egész életemben ezen fogok rágódni.

Még akkor is meg kellett lépni, ha benne volt a pakliban, hogy nem lesz jó, nyilván az első hónapban mindenki a legjobb arcát mutatja, viszont nem fogom bánni, hogy megléptem, mert legalább kiléptem a komfortzónámból, - tudod, ahol a varázslat történik! -, és volt egy jó kis kalandom. 

Az életben ritkán van olyan, amikor minden összeáll. Amikor valamilyen varázslatos módon, bármilyen kifogást találsz ki, az egyből eltűnik. A lakásomat pont eladtam (viszlát svájci frank hitel!), szabadúszóként dolgoztam és amúgy meg azt éreztem, hogy most BÁRMI megtörténhet. Gyakorlatilag ez lett a mantrám, és aztán nem volt más választásom, mint beleugrani az ismeretlenbe. 

fb_img_1507212825131.jpg

Hagyd, hogy sodorjanak az események

Kell egyfajta lazaság, hogy feldolgozd azt, hogy elköltöztél egy olyan országba, ahova amúgy magadtól sose. Én ugyanis sose szerettem a "déli mentalitást" és most meg lehet kövezni, de sose vágytam Olaszországba. 

Így aztán érthetően és utólag okos vagyok persze, és most már tudom, hogy sokkal nyitottabban kellett volna hozzáállnom sok mindenhez, ha már új életet kezdtem.

Mert például ugye ha elköltözöl városból nagyon vidékre, akkor hirtelen ott találod magad a természet lágy ölén és van a csend meg a madárcsicsergés, viszont nagyon sok dolog nincs és rengeteg új dolgot is meg kell tanulni, hogy a végén élvezd is.

És hiába vagy a csodás Toszkána kellős közepén, lakni itt teljesen más, mint egy hétig turistáskodni és jókat enni meg inni és ciprusfákkal fotózkodni.

15072770743121296017837.jpg

Nem vagyok egyedül

A "forever single" kifejezést rólam mintázták, életem nagyobb részében egyedülállóként  megszoktam, hogy mindent magam oldottam meg, hozzá is szoktam, nem problémáztam ezen, meg ugye, ha te csinálod, akkor biztosan úgy lesz megcsinálva, ahogy te szeretnéd.

Így aztán amikor 42 évesen életemben először valakivel összeköltöztem, nem volt könnyű megszoknom, hogy akkor mostantól mindent ketten csinálunk és mindig ott van!

Nyilvánvaló, hogy ezt nem szenvedésként éltem meg, hiszen azért költöztem hozzá, mert szeretem, meg főleg az elején minden izgalmas és új. Egyrészt jó érzés, hogy nem egyedül kell sok terhet cipelnem a vállamon, másrészt meg még mindig furcsa, hogy itt van valaki, akire mindenben számíthatok. 

1507276813748-1813504113.jpg

Miért nem vagyok egyedül?

Lehetne, hogy most pár óráig ne szólj hozzám? - mondtam a pasimnak, és nem értette. Először. Aztán megbeszéltük. Aztán megértette, hogy nekem több egyedüllét kell, mint neki. Me time - ne kelljen beszélnem, gondolkoznom, reagálnom, csak magammal legyek. (Forever single!) Most már érti és erre találtam ki, hogy havonta párszor bevonatozom Firenzébe egyedül, és csak mászkálok, beülök valahova, elmegyek múzeumba, mint szingli koromban Londonban.

breakfast-at-tiffanys-i-love-you-quote.png

Mi leszel, ha nagy leszel?

Kérdezte tőlem pár hete Signora Lia, - ő a gyógynövény/szakács-mentorom és az egyetlen helyi barátnőm, egy hetvenes hölgy, - és hirtelen nem tudtam mit válaszolni. Mert a nagy hozzászokásban, megszokásban, tanulásban, megfelelésben, a környezetemnek, a pasimnak, a háznak, elfeledkeztem magamról. Azóta persze nem tudom kiverni a fejemből a kérdést, a következőkre jutottam:

Írónő 1. - Megírom a Toszkán lávszorit, óriási siker, Hollywood bejelentkezik, hogy megfilmesítik, Amy Adams és Toni Collette verseng a főszerepért. 

Irónő 2. - Megírom az interjús könyvet a női vállalkozókról, amit ezer éve tervezek. 

40 feletti modell - Lefogyok, ősz leszek és bejelentkezek a Grey Model Agency-hez. Én leszek a következő Maye Musk

Vállalkozónő - Folytatom az eddigi marketinges tanácsadást, több ügyféllel. Boooooring!

Vidéki háziasszony, pro fokozat - További elmélyülés a ház és a házzal kapcsolatos teendőkben - tüzifa pakolásnál már talicskázom is - , szakácsművészetem tökéletesítése, extraként megtanulom a medence, a kazán és a víztisztító karbantartását is.

Health coach - Avagy egészségügyi tanácsadó, elkezdem kutatni a hosszú élet titkát, hirdetni a mediterrán életmód jótékony hatásait és mellette elismert influencer leszek a témában. 

Mint láthatjuk, rengeteg lehetőség pottyanhat az ölünkbe, ha elég nyitottak vagyunk a lehetőségek felismerésére. Még nem döntöttem!

tumblr_mbu782tbfp1r2uh0vo1_500.gif

Barátok, mint olyan

A barátság annyit ér, amennyit kibír. Már nem tudom ki mondta, de jól megmondta. Ezért aztán, már régen rájöttem arra, hogy nem kell sok barát, mert amúgy a barátság felelősséggel jár, szóval nincs ingyen, dolgozni is kell rajta. 

Amikor először hagytam el országot, akkor még csodálkoztam, hogy mennyien "elkoptak" viszonylag gyorsan, talán féltékenységből, ki tudja. Ami viszont mindig örömmel tölt el, hogy a blog kapcsán mennyi új barátom lett. Persze tudom, ez más barátság, de 40 felett új barátokat találni nem olyan könnyű. Megérne egy posztot!

fb_img_1507212770152.jpg

A vidéki lét egyszerűsége

Vidéken nem divatozunk, mert nincs kinek. Bár néha még mindig kiöltözöm ha elmegyünk a henteshez vagy bort venni éppen, de mehetnék bármibe, akkor sem érdekelne senkit. A pasimat például annyira nem érdekli, hogy ő néha tök szakadt, festékes, lyukas, stb ruhákban közlekedik, senkinek nem tűnik fel, ez itt ugyanis mezőgazdasági vidék, és tízből heten hasonlóan közlekednek.

Így aztán egy éve nem festek körmöt, parfümöt utoljára tavaly vettem, nem sminkelek csak néha rúzs, és kb 20 ruhával végigcsinálok egy évet. 

A hajamat tavaly december óta nem festem, 25 év fekete után.

A változások éve mondhatnám, és még vannak további terveim. 

1507276603877-1582354573.jpg

Amúgy meg, tudom, hogy kiváltságos vagyok. De ez nem egyenlő azzal, hogy az életem egy joyride, mint ahogy sokan hiszik. 

De nem vagyok beteg, van enni (inni), szép helyen lakom, van munkám (amúgy keresek is, további infó rólam itt!), tudok utazni néha (régi vágyam vált valóra, hogy megnézhettem a Colombe d'Or-t), és van valaki mellettem, aki úgy gondolja, hogy én vagyok a one and only. 

Persze jó lenne több pénz, meg több minden, mert ugye sose elég semmi, meg sose jó ami van éppen, ezért néha érdemes megállni, kicsit elmerengeni és rájönni, hogy lehetne sokkal de sokkal rosszabb. 

1507212936309913167466.jpg

 

Kozmopolita szingliből toszkán háziasszony Tovább
Öt applikáció, ami megkönnyíti az életet

Öt applikáció, ami megkönnyíti az életet

20150420_081514-animation.gif

Clue

A Clue megkönnyíti a menstruációnk nyomon követését, figyelmeztet is előtte és az adatokból, amiket megadunk vissza tudjuk keresni, mikor és mi történt a ciklus alatt. És az általunk szolgáltatott infomációkból szuperérdekes cikkeket is írnak a blogjukon a témával kapcsolatban. Például az, hogy az együtt lakó nők menstruációja egy idő után egybeesik, csupán a véletlen műve.

Evernote

Általában kétféle módon próbálom a gondolataimat rendszerezni: egyfelől évtizedek óta van jegyzetfüzetem, általában ezt a vékony, csíkos Moleskine-t használom, másfelől pedig az Evernote-ba gyártom a listáimat, gyűjtöm a szembejövő idézeteket (Thoughest challenge in life? Dealing with other people.), a megtetsző hashtageket (#femmepreneur). A legjobb amúgy, amikor megnézem a pár évvel ezelőtti dolgaimat és mindig találok valami olyat, amit már régen elfelejtettem (volna).

Google Photos

Voltam olyan szerencsés, hogy kaptam ajándékba egy terra tárhelyet a Google-től, aminek nyilván roppantmód örültem, mivel nem telik el nap, hogy ne fotóznék. Ha nem fényképezővel, akkor géppel, de azokat is mindig feltöltöm, ugyanis a Google Photos app néha meglepően jó videókat/animációkat készít magától, lásd a nyitó gif-et, ahol Etnia Barcelona napszemüvegben feszítek! Én mondjuk leginkább tárolásra használom, de lehet megosztani, szerkeszteni is, meg összehangolni a Google Drive-val. 

Pocket

A "majd később elolvasom" cikkek mentésére alkalmas, Google Chrome bővítménnyel is rendelkezik, a telefonon is viszonylag könnyű menteni. Ashton Kutcher az egyik befektetője.

Snapseed

Nekem ez a telefonos képszerkesztő jött be, ugyanis sokszor kell gyorsan szerkesztenem képeket ügyfeleknek és ezzel teljesen meg vagyok elégedve. Tippeket is ajánl, és viszonylag könnyű használni.

Amit keresek:

- jó pénzügyi app-ot, hogy a költéseimet jobban lássam

- életmód app-ot, ami pl figyelmeztet, hogy igyak vizet, tornázzak, tegyek rendet magam körül..

Ti miket használtok? 

Öt applikáció, ami megkönnyíti az életet Tovább