Éljenek a 40 feletti nők! - NeverOrdinaryWoman

A csodálatos hortenzia nyomában

A csodálatos hortenzia nyomában

avagy Budapesten hol érdemes virágot vásárolni

sam_4318.jpg

Minden úgy kezdődött, hogy hangot adtam a Facebook oldalamon annak, hogy egyszerűen nem találok vágott hortenziát Budapesten. Vera és Ildikó meghallották segélykiáltásomat és elvittek egy lelőhelyre, és mivel mások is érdeklődtek időközben, így ezt a titkot most megosztok veletek!

After flower market with my new bunch of #hydrangea. #flower #budapest #godlaughsinflower

A photo posted by Orsolya Ivanyi (@ivanyiorsolya) on

A Budapesti Virágpiacról beszélek a XIII. kerületben, a Szent László út 21-23. alatt. Alapvetően nagybani piacnak számít, vagyis nagykereskedők járnak ide főleg - 3000 négyzetméteren 180 termelő és nagykereskedő - , de lehetőség van látogatói jeggyel vásárolni halandóknak is. Majdnem minden nap nyitva van (szombaton is) délután 4-től általában. A látogatói jegy 4 és 6 között 2000 Ft, viszont 6 után csak 500 Ft. 7-ig van nyitva amúgy és 1 óra bőven elég vásárlásra.

sam_4336.jpg

sam_4313.jpg

A hortenzia Kelet-Ázsia hegyvidéki erdeiből származik, pár száz éve terjedt el Európában, és több mint 70 féle fajta létezik belőle. Vágott formában 2 hétig is bírja szobában, viszont cserepes formában nem szobanövény, így vagy ki kell ültetni kertbe vagy teraszon tartani.

sam_4318_1.jpg

Ez utóbbival én is hamarosan megpróbálkozom, íme néhány tanács, ha más is ki akarja próbálni magát. Árnyékos és hűvös helyen érzi jól magát, a meleget nem bírja és a közvetlen napsütést sem. Nyáron egyenletesen nedvesen kell tartani a földjét és ha van rá lehetőség, akkor esővízzel öntözzük, ne csapvízzel, plusz tápoldatozni is érdemes.

sam_4315.jpg

Én mindenféle színben kedvelem, talán fehér - rózsaszín - kék sorrendben. Amúgy a kék mesterségesen létrehozott árnyalat, ugyanis ha timsót adunk a földhöz/vízhez, akkor az erősíti a kék színt.

Nyilvánvalóan fényképeztem a piacon, nem lehet figyelmen hagyni a sok, csodás virágot. Na most, a legtöbb nagybani virágos bácsi férfi, ugye, nem mondanám, hogy értették, miért akarok fényképezni, az egyik rám is szólt, hogy inkább vásároljak, mint fényképezzek..erre számítsunk, de persze voltak olyanok is, szó nélkül engedték. Ahol tudtam, persze megkérdeztem, hogy lehet-e, ahol láttam az árust. Meg ha jó virágjai voltak.

sam_4310.jpg

sam_4312.jpg

sam_4311.jpg

sam_4314.jpg

sam_4323.jpg

sam_4324.jpg

sam_4325.jpg

sam_4328.jpg

sam_4331.jpg

sam_4333.jpg

20150331_181155.jpg

sam_4337.jpg

sam_4343.jpg

sam_4344.jpg

sam_4346.jpg

sam_4347.jpg

sam_4348.jpg

Szintén nagy kedvenc az írisz.

sam_4350.jpg

sam_4351.jpg

sam_4349.jpg

sam_4352.jpg

Állítólag ez a vintage hatású rózsa most népszerű esküvős virág. Nekem nem az esetem.

sam_4353.jpg

sam_4355.jpg

sam_4356.jpg

Nagyon tetszik a zöld krizantém is, amiről persze nem tudtam, hogy krizantém.

 

Ez Robi standja, ahol a hortenziákat vásároltam, a legtöbb fenti képet itt készítettem.

11101249_891017330955130_1853062417386891214_n.jpg

Húsvéti virágdekorációm báránytestű nyuszival. Amúgy mindenféle dekor cuccokat is lehet vásárolni a piacon, most nyilván a Húsvét volt a központi téma, de tényleg minden van: virágkötészeti kellékek, kosarak, vázák, papírok, szalagok, művirágok (egész jókat láttam), külön bolt provence-i beütésű tárgyakkal, szóval akinek alkotni van kedve, itt mindent meg tud vásárolni.

Ha valakinek esetleg van tapasztalata teraszos hortenzia nevelésben, az jelentkezzen!

A képeket a következő eszközökkel készítettem: Samsung Galaxy Note 4 és Samsung NX3000.

Korábbi virágos bejegyzéseim:

London Calling 13: Azok a csodálatos orchideák

Irány a Füvészkert!

London Parks 1 - Romantikus gyógynövény ültetvény Chelsea szívében

London Calling 9 - Columbia Road Virágpiac

Wild at Heart - nyilvános wécé menő virágbolttal a Notting Hillen

 

A Facebook neverordinary London oldalán további hírek, képek, sztorik.

A csodálatos hortenzia nyomában Tovább
Az óriáscsúszda visszatér Londonba

Az óriáscsúszda visszatér Londonba

holler_3252737b.jpg

Nagy valószínűséggel ez lesz a legérdekesebb kiállítás idén Londonban. A belga Carsten Höller "Döntés" című kiállításáról beszélek, amely június 10-én nyílik a Southbank Hayward Galériájában

Ahogy olvasom, az egész show középpontjában a döntéshozatalban fog állni, vagyis a kiállítás több pontján a látogatónak döntenie kell, hogyan lép kölcsönhatásba a kiállított művel. Nekem ez egyszerre izgalmas és ijesztő, például mindig rettegtem azoktól a színházi előadásoktól, ahol oda volt írva, hogy lesz interakció a közönséggel.

Sok részletet nem fedtek fel, mert akkor nem lenne meglepetés, ugye, de nyilvánvalóan a fenti képen (egyelőre látványterv) látható csúszda lesz a kiállítás egyik vonzereje, a bátrabbak ily módon hagyhatják el a kiállítást. 

Lássunk néhány művet Carsten munkásságából, mire is számíthatunk!

Ez a "Tükör körhinta" nekem azonnal az Alíz Csodaországban vagy stílszerűen Tükörországban című könyveket juttatja eszembe. Nagyon bízom benne, hogy ki lehet majd próbálni.

Tudtátok amúgy, hogy idén van a 150. évfordulója, hogy Lewis Carroll megírta az Alíz Csodaországban-t? ITT írtam egy hosszabb esszét a témáról.

Höller eredeti szakmája amúgy biológus, a 80-as évek végén kezdett művészettel foglalkozni, és nyilván a tudós énje akar velünk kísérletezni, megnézni, hogyan viselkedünk bizonyos helyzetekben. Vidámpark, játszótér, állatkert - persze mindig van valami csavar, amire nem számítunk!

Ez biztosan itt lesz a kiállításon. (Flying Machine)

Térjünk vissza egy kicsit a csúszdára, ugyanis Höller művészetében ez visszatérő motívum.

2006-ban a Tate-ben volt már egy csúszda installációja Höllernek, a londoniak legnagyobb örömére, órákat álltak sorban, hogy kipróbálhassák.

Miuccia Prada is büszkélkedhet egy Höller csúszdával, nyilvánvalóan minden nap így hagyja el az irodáját!

A Facebook neverordinary London oldalán további hírek, képek, sztorik.

Az óriáscsúszda visszatér Londonba Tovább