Éljenek a 40 feletti nők! - NeverOrdinaryWoman

London Fashion Week 2014 női ősz/tél - Első nap

London Fashion Week 2014 női ősz/tél - Első nap

Legutóbb frissítve56.jpg

Pénteken, vagyis Valentin-napján egy újabb London Fashion Week kezdődött el, a 2014-es ősz/tél kollekciók bemutatóival. A London Fashion Week megrendezése a British Fashion Council - Brit Divattanács - hatósága alá tartozik, melynek vezetője az a Natalie Massenet, aki 2000-ben elindította a Net-A-Porter.com-ot, ami azóta is az online luxus divat vásárlás alfája és omegája, bár 2000-ben még senki nem gondolt, hogy az lesz.

Massenet amerikai-angol amúgy, 2013-ban választották a British Fashion Council élére, amiben nyilvánvalóan közrejátszott a Net-A-Porter sikere, meg persze hatalmas tudása az iparágról, hiszen előtte divatújságíró volt, egy ponton például Isabella Blow asszisztense volt a Tatler-nél. (A Somerset House-ban amúgy tökéletes időzítéssel, pont Isabell Blow kiállítás van, amit tavaly megnéztem, hamarosan jön a poszt is!)

Teljes képernyő rögzítése 2014.02.15. 193552.jpg

A tegnap kezdődött LFW-t ő nyitotta meg, kiemelte azt a tényt, hogy a brit divat jelenleg 26 milliárd fontot ér (2009-ben 21 volt) és közel 800.000 embert képes foglalkoztatni, de ez még nem elég, ennél sokkal több is lesz, mert még több befektetőt és iparági szakértőt fognak bevonni, még több iparágakon átnyúló együttműködéseket indítanak be, még nagyobb elszántsággal.

Teljes képernyő rögzítése 2014.02.15. 183941.jpg

Az 5 nap alatt közel 80 designer/márka tart kifutós bemutatót vagy prezentációt, ez a London Fashion Week hivatalos része. Ezen felül több mint, 150 brit és nemzetközi "mindenféle" - neves, ismeretlen, kiegészítős, stb - márka/tervező állít ki a Somerset House-ban - ami a London Fashion Week központja - a showroomokban. Ahogy írtam múltkor, a LFW szakmai esemény, erre nem lehet csak úgy besétálni, ez a kereskedőknek és a fajsúlyos sajtónak szól, ide beleértve azokat a bloggereket, akik már képesek eladást generálni. Ez ugyanis nem szól másról, csak a számokról. 

Teljes képernyő rögzítése 2014.02.15. 205659.jpg

A becslések szerint több, mint 100 millió font értékben rendelnek a kereskedők (buyerek) darabokat a London Fashion Week alatt, és több, mint 5000 látogató regisztrál, ezek a fent említett buyerek, TV és rádió csatornák, újságírók és fotósok. A brit média megjelenések értéke minden évben túllépi a 160 millió fontot. A hivatalos szponzor a Vodafone, 3 évre szerződtek, ez az 5. alkalom, mivel évente kétszer van az esemény, februárban és szeptemberben. 

London Fashion Week AW14 (Shaun James Cox, British Fashion Council) 2.jpg
Ezen a képen a Somerset House látszik felülről, a fekete sátorban zajlik a bemutató, a házban pedig a The Designers Showroom-ok működnek. Ahogy látszik, ismét remek idő volt.

Mivel idén pont Valentin-napra esett a kezdés, így még bedobtak egy mini Valentin-kampányt is, amit elneveztek #LOVELFW-nek, ehhez készült ez a videó, meg osztogattak szív alakú nyalókát.

Teljes képernyő rögzítése 2014.02.15. 221008.jpg

Ezt a Buberry rúzsos képet a British Fashion Council marketing igazgatója (Clara Mercer) posztolta amúgy, és meg kell hogy mondjam, a BFC rettentően profi tartalomszolgáltatás és információnyújtás területén. Gyakorlatilag minden felkerül pillanatok alatt a honlapra, a videótól a kifutós nagyfelbontású képekig (aminek fél órája volt vége) és amikor meg írtam nekik, akkor gyakorlatilag azonnal válaszolt egy PR manager, amitől le voltam nyűgözve.

És akkor lássuk a pénteki bemutatókat!

 J. JS LEE

A koreai Jackie Lee 2010-ben végzett a Central Saint Martins-on női ruha szakon, 7 éves tapasztalattal pattern cutter területen (ezt sosem tudom normálisan lefordítani). Chic, minimalista és modern szabás.

J JS Lee AW14 (Jack Grange, British Fashion Council) 7.jpg

J JS Lee AW14 (Jack Grange, British Fashion Council) 14.jpg

J JS Lee AW14 (Jack Grange, British Fashion Council) 26.jpg

2. FELDER FELDER

A német Annette Felder és Daniela Felder nővérek állnak a márka mögött, mindketten a Central Saint Martins-on végeztek, és 2006-ban alapították a márkát. Modern, sexy és cool.


JEAN-PIERRE BRAGANZA

Londonban születette, majd Kanadában nőtt fel,  ő is a Central Saint Martins-on végzett, mielőtt saját márkába vágott, Roland Mouret-nál dolgozott. Geometrikus formák és finom vonalak.

Desktop47.jpg

BORA AKSU

A török Bora 15 éve él Londonban, szintén Central Saint Martins növendék. Romantika egy kis sötétséggel. Desktop48.jpg

Bora Aksu AW14 (Jack Grange, British Fashion Council) 10.jpg

FYODOR GOLAN

A litván Fyodor Podgorny és az izraeli Golan Frydman 2010-ben alapította meg márkáját, előtte olyan neveknél dolgoztak mint, Richard Nicoll, Alexander McQueen, Raf Simons és Issey Miyake. Egyszerű vonalak 3D textúrával kombinálva.

Desktop49.jpg

Legutóbb frissítve49.jpg

Itt meg kell állni egy szóra, ugyanis együttműködve a Nokia-val készült egy ilyen szoknya Lumia 1520 telefonokból, értéke állítólag 68.000 font. Mindenesetre remek PR fogás!

HAIZHEN WANG

A kínai Haizhen szintén Central Saint Martins végzettségű, Max Mara, Boudicca és All Saints, náluk dolgozott korábban. Férfias nőiesség építészeti részletekkel, klasszikus szabásvonalak, kifogástalan minőség. (ezeket ők mondják magukról)

Desktop50.jpg

DAKS

A DAKS 1894 óta működik, egy hagyományokkal rendelkező brit luxusmárka, ahogy aposztrofálják magukat (ők is), de amúgy japán kézben van 1991 óta. Kreatív igazgatója Filippo Scuffi 2010 óta, aki a Harvardon tanult, mielőtt a divatra nyergelt. Dolgozott Donna Karan és Ralph Lauren mellett, és még Michael Kors személyi asszisztense is volt.

DAKS AW14, backstage (Sam Wilson, British Fashion Council) 6.jpg

DAKS AW14, backstage (Sam Wilson, British Fashion Council) 4_1.jpg

DAKS AW14 (Darren Gerrish, British Fashion Council) 12.jpg

DAKS AW14, backstage (Sam Wilson, British Fashion Council) 5.jpg

Itt éppen megérkezik Helen George színésznő, a Call the Midwife sorozatból lehet ismerős.

EUDON CHOI

A koreai Choi eredetileg férfiruha tervezőnek tanult Szöulban, majd Londonban a Royal College of Art-on tanult női ruha készítést. 2009-ben kezdte saját márkáját. Férfiasan nőies, férfias szabásvonal női formákra.

Legutóbb frissítve51.jpg

Desktop51_1.jpg

Legutóbb frissítve52.jpg

AMANDA WAKELEY

A brit Amanda autódidakta, "ahogy felértem a varrógépet, elkezdtem varrni magamnak", olvasom róla. A nyolcvanas években modellkedett, 1990-ben nyitotta meg üzletét Chelsea-ben, Lady Diana is a vásárlói közé tartozott. Számos díjat nyert már el és mellette OBE is.

MARK FAST

A kanadai Fast, gyorsítottan tanult egyszerre 2 szakon a Central Saint Martins-on. Saját márka előtt a Bora Aksu-val és Stuart Vevers-szel dolgozott. Kézzel kötött ruhák, az ideális vásárló komoly, lelkes és jó lábai vannak. 

Mark Fast AW14, backstage (Shaun James Cox, British Fashion Council) 1.jpg

Desktop52.jpg

Legutóbb frissítve54.jpg

Legutóbb frissítve53.jpg

CRISTOPHER RAEBURN

Raeburn 2006-ban végzett a Royal College of Art-on, női ruhakészítés szakon. Ő amúgy arról ismert, hogy a katonai anyagokat értelmezett újra és például a Victorinox (a bicska többek között)kreatív igazgatója is. Részletek, funkcionalitás, humor.

Christopher Raeburn AW14 (Dan Sims, British Fashion Council) 5_1.jpg

Christopher Raeburn AW14, backstage (Shaun James Cox, British Fashion Council) 2.jpg

NASIR MAZHAR

Mazhar Kelet-Londonban született, török és ciprusi gyökerekkel. Korábban dolgozott Mark Wheeler színházi designerrel.

Nasir Mazhar AW14 (Shaun James Cox, British Fashion Council) 1.jpg

Nasir Mazhar AW14 (Dan Sims, British Fashion Council) 2.jpg

Nasir Mazhar AW14 (Dan Sims, British Fashion Council) 5.jpg

Nasir Mazhar AW14 (Dan Sims, British Fashion Council) 3.jpg

TODD LYNN

Todd kanadai és a Central Saint Martins-on végzett, aztán dolgozott Roland Mouret-nál. Borotvaéles, unisex szabásvonal. Szerintem ez a show volt a leggyengébb, vagy ahogy Cathy Horyn (volt NY Times divat kritikus) írta egyszer Carolina Herrera egyik kollekciójáról: figyelemreméltóan lényegtelen (remarkably irrelevant). (Jól ki is tiltották a további bemutatókról utána.)

Desktop53.jpg

Central Saint Martins MA

Az iskola végzősei lehetőséget kapnak, hogy itt bemutassák mi ragadt rájuk az évek során, és ez a style.com-ra is felkerül, ami eléggé fontos egy fiatal életében. 

Central Saint Martins MA 2014 (Dan Sims, British Fashion Council) 5.jpgCentral Saint Martins MA 2014, backstage (Sam Wilson, British Fashion Council) 9.jpg

Central Saint Martins MA 2014 (Dan Sims, British Fashion Council) 2.jpg

Central Saint Martins MA 2014, backstage (Sam Wilson, British Fashion Council) 16.jpg

FOLYT KÖV holnap!

Facebook neverordinary London oldalán további hírek, képek, sztorik.

Follow my blog with Bloglovin

London Fashion Week 2014 női ősz/tél - Első nap Tovább
Last minute Valentin-napi kedveskedés!

Last minute Valentin-napi kedveskedés!

Amennyiben teljesen elfelejtkeztünk arról, hogy ma Valentin-nap, itt egy remek kis csókküldő szolgáltatás a Burberry-től! (én már tegnap kipróbáltam, garantált siker)

Teljes képernyő rögzítése 2014.02.13. 194338.jpg

Teljes képernyő rögzítése 2014.02.13. 194604.jpg

Első lépésben rúzsozzuk ki magunkat jó erősen és szépen, mert az ajkunk vonalát fogja feltérképezni a program és ugye nem akarunk amorf csókot küldeni. A webkamera engedélyezése szükséges, mert valóban a saját szánk lesz a borítékon.

Teljes képernyő rögzítése 2014.02.14. 161608.jpg

Itt én próbálkozom, nem könnyű, de megéri. Azért szánjunk rá 10 percet, kell egy kis idő, amire ráérzünk, hogy tartsuk a szánkat a tökéletes formájú csókhoz. (ami persze nem létezik)

Teljes képernyő rögzítése 2014.02.14. 161619.jpg

 

Ma ilyenre sikerült..

Jó persze, ez nyilvánvalóan egy marketing eszköz, hogy még több rúzst adjanak el, de akkor is, legalább szórakoztató.  

Teljes képernyő rögzítése 2014.02.14. 161637.jpg

Ha akarjuk nyilvános, ha akarjuk zárt borítékban vallhatunk szerelmet.

Teljes képernyő rögzítése 2014.02.14. 161907.jpg

Teljes képernyő rögzítése 2014.02.14. 164628.jpg

P.S.

Persze, a bevállalósabbak ezt is elküldhetik! Derrick Santini alkotása, láttam élőben művészeti vásáron, jól mutat falon is. (ha van elég nagy házunk hozzá)

iwanttofuckyou.gif

Facebook neverordinary oldalán további hírek, képek, sztorik.

Follow my blog with Bloglovin

Last minute Valentin-napi kedveskedés! Tovább
Design of the Year 2014 - 76 jelölés idén 7 kategóriában és még magyar vonatkozást is találunk!

Design of the Year 2014 - 76 jelölés idén 7 kategóriában és még magyar vonatkozást is találunk!

Rohan az idő, ugye, és már megint itt van a Design of the Year, amit a londoni Design Museum ítél oda, és nem mellesleg a világ egyik legjelentősebb díja ebben témában. Egyelőre a jelölteket jelentették be, újra 7 kategóriában 76 darabot. A teljes lista múzeum oldalán böngészhető.

Ez amúgy azt is jelenti, hogy a jelölések ugyanúgy kiállításra kerülnek a múzeumban, ahogy minden évben, idén ez március 26 és augusztus 25 között történik majd.

Éppen a digitális kategóriát böngésztem, konkrétan a HELLO LAMP POST jelölést, amikor is kiszúrtam egy magyar nevet benne vagyis Gálik Györgyi Londonban élő média művész is része a projektnek. Györgyi korábbi projektjei: Designswarm (London), Elmsly Arts Limited (London), PAN Studio (London), Natalie Jeremijenko and the Environmental Health Clinic (New York), Hexagram-Concordia (Montreal), CECI (Montreal), Szovetseg'39 Association of Artists and Architects (Budapest), Kitchen Budapest Art & Tech Lab (Budapest).A Hello Lamp Post egy vicces SMS platform, ami 2013 nyarán Bristolban került kipróbálásra, és az volt a lényege, hogy az emberek kezdjenek párbeszédet a körülöttük található utcai tárgyakkal. Először is meg kellett keresni a tárgyon a kódját, ezt elküldeni egy számra, majd a tárgy "válaszolt" és "kérdezett". Ez így elsőre furcsán hangzik, de a végeredmény szerint több ezer helyi és turista osztotta meg gondolatait és történeteit lámpaoszloppal, parkoló automatával vagy éppen agy híddal. 8 hét alatt 25.000 sms-t küldtek a résztvevők. 

Teljes képernyő rögzítése 2014.02.13. 04726.jpg

A jelek szerint, a lámpaoszlop tűnt a legszimpatikusabb utcai beszélgetőpartnernek.

Teljes képernyő rögzítése 2014.02.13. 110148.jpg

Teljes képernyő rögzítése 2014.02.13. 110333.jpg

Teljes képernyő rögzítése 2014.02.13. 110528.jpg

Teljes képernyő rögzítése 2014.02.13. 110700.jpg

És hogy miről is lehet beszélgetni egy lámpaoszloppal? Bármiről, ahogy a példa mutatja.

Nem mellesleg, szuper kezdeményezés lehet arra, hogyan szedjünk ki információkat a lakosokból ingyen és dalolva (az sms remélem ingyen volt), miközben hasznosan jól szórakoznak. 

Mindenesetre drukkoljunk Györgyinek!

Facebook neverordinary oldalán további hírek, képek, sztorik.

Follow my blog with Bloglovin

Design of the Year 2014 - 76 jelölés idén 7 kategóriában és még magyar vonatkozást is találunk! Tovább
Mikszáth Kámán nyomában - Nógrádi kalandozások

Mikszáth Kámán nyomában - Nógrádi kalandozások

Ismét vidéken kalandoztam, utoljára októberben írtam is egy bejegyezést Bánkról, Nógrád egyik gyöngyszeméről (ott laknak a szüleim), ezúttal kicsit eltávolodtunk és egészen Szklabonyáig autóztunk, ami már Szlovákiában van, itt született Mikszáth Kálmán, a "nagy palóc" író, ennek 167 éve volt január 16-án.

1_32.jpg

A képen látható ház igazából nem a szülőháza, mert azt lebontották, (amúgy nem sokkal messzebb volt innen), így az emléktábla is azt közli, hogy Mikszáth itt töltötte gyermek- és ifjúkorát, 1852 és 1872 között.

2_25.jpg

3_25.jpg

4_18.jpg

A ház gondnoka vezetett végig minket a 3 szobán, szép palóc kiejtéssel mesélte el Kálmánka gyermekkorát.

18_12.jpg

5_22.jpg

Mint megtudtuk, a házban egyetlenegy eredeti Mikszáth tárgy van, minden más "csak" korhű darab, és semmi közük az íróhoz. Természetesen nagyon szeretném megtudni, hogy azért mert minden elveszett, vagy valahol van, de akkor miért nem itt? (megfejtés alul)

6_20.jpg

És hogy mi az az egyetlen tárgy? Mikszáth egy saját kezűleg írt névjegykártyája, melynek az egyik oldalán Mikszáth neve áll, a másik oldalán pedig egy meghívás vacsorára. Úgy gondolom, Mikszáth vicces férfi lehetett.

8_12.jpg

7_18.jpg

10_19.jpg

11_17.jpg

Mikszáth 10 éves koráig él itt, később a diákéveiben már csak a szünidőket és a nagy ünnepeket töltötte itthon. A legkésőbbi emlékei az 1873-as évből vannak abból az időből, amikor itt élt a feleségével. Utána Pestre költözött.

12_15.jpg

A házzal szemben pontosan a temető fekszik, és itt van Mikszáth Mariska  - Mikszáth húga - sírja is, aki 17 évesen tüdőgyulladásban meghalt. (Hát, nem tudom, milyen lehetett minden nap úgy felkelni, hogy kinéztél és ott a sír.)

13_17.jpg

 

16_12.jpg

15_15.jpg

A kiállítás nagyobbik termében az életúttal kapcsolatos fényképek, írások, idézetek találhatók, három nyelven, szlovákul, magyarul, angolul is, ami szuper.

17_13.jpg

Az utcafronton lévő két helyiségben korabeli bútorok, köztük egy tekintélyes ónémet tálaló, valamint Kubányi Lajos (állatfestészetre szakosodott festő, eredetileg gyógyszerész volt) festmények láthatók, Mikszáthról és feleségéről, Mauks Ilonáról. Érdekes történet, hogy 1873-ban Mikszáth gyakorlatilag megszöktette leendő feleségét, mert annak apja nem akarta hozzá adni. Pestre költöztek, nagy szegénységben éltek, az írói karrier nem indult be igazán, első gyermekük pár naposan meghalt, felesége haza költözött a szüleihez, Mikszáth meg azt hazudta neki, hogy van valakije, csak hogy el tudjanak válni, ugyanis szégyellte, hogy nem tud megfelelő keresetet felmutatni. 1881-ben megjelent A tót atyafiak című kötete, s tagjai közé választotta a Petőfi Társaság. 1882 elején megjelent A jó palócok, s a két novellagyűjtemény végre meghozta számára a régóta várt sikert (és a pénzt), így újra összeházasodott volt feleségével.

22_11.jpg

19_14.jpg

20_13.jpg

Miután újra összeházasodtak, 3 fiú gyermekük született: Kálmán, Albert és János. Utóbbi fiatalon meghalt, Kálmánnak csak egy fia született, Antal, ő azonban utód nélkül halt meg. A negyedik fiúnak, Albertnek ma is élnek rokonai, például unokája, Mikszáth Cseney Kálmán, aki nyugdíjas épületgépész. Vele olvastam egy interjút, és abban azt mondja, hogy a horpácsi kúriában - ezt 1904-ben vásárolta meg Mikszáth, szintén Nógrád megyében van - vannak eredeti tárgyak, de majdnem minden elpusztult a második világháborúban.

A települést az író 1910-es halála után tiszteletből Mikszáthfalvára változtatták, majd 1920 után Sklabiná a neve. 

23_7.jpg

Amíg nem láttam ezt a térképet, nem is gondoltam volna, hogy Nógrádban ennyi irodalmi vonatkozású kiállítás és emlékház van!

A következő állomás az alsósztregovai Madách-kastély lesz, Madách Imre ott született, ott írta az Ember Tragédiáját és ott is van eltemetve, és amúgy pedig január 30-án adták át az épületet, mivel az elmúlt három évben felújították mintegy másfél millió euróból, részben az Európai Unió támogatásával, egy magyar-szlovák, határon átívelő együttműködési projekt keretében.

Facebook neverordinary oldalán további hírek, képek, sztorik.

Follow my blog with Bloglovin

Mikszáth Kámán nyomában - Nógrádi kalandozások Tovább