Éljenek a 40 feletti nők! - NeverOrdinaryWoman

A chilei Smiljan Radic tervezi a következő Serpentine pavilont Londonban

A chilei Smiljan Radic tervezi a következő Serpentine pavilont Londonban

A londoni Serpentine Galériától most kaptam meg a közleményt, hogy Smiljan Radic chilei építész az idei kiválasztott.  Ő a 14. építész, akit a londoni Serpetine Galéria felkért, hogy tervezze meg a minden évben felhúzásra kerülő, ideiglenes Serpentine Pavilont a Galéria mellett, a Kensington Gardens parkban. A kezdeményezés 2000-ben kedződött és London egyik fő nyári kulturális attrakciója minden évben.

Radic amúgy az egyik legfiatalabb és legkevésbé ismert építész, aki elnyerte a megbízást, írja a Guardian.

view 1.jpg

7. Interior.jpg

8. Night.jpg

Radic Dél-Amerikában szerzett magának hírnevet különleges épületeivel és anyaghasználatával. Ahogy maga is nyilatkozta, a Serpentine kockázatot vállal vele, mert ő nem egy "hétköznapi" építész és nem is szeret gyorsan dolgozni, de a kockázat maga is izgalmas.

Ahogy a felső 3 képen is látszik, igazán különleges lesz ez az idei, a sziklákra helyezett üvegszálas szerkezetű, áttetsző, kupolás építmény, olyan mintha most szállt volna le az űrből. Éjszaka lesz ez majd igazán érdekes látvány.

5. Portrait by Hisao Suzuki.jpg

A tavalyi pavilont, melyet Sou Fujimoto tervezett - közel 200,000 ember látogatta meg 2013-ban és ez volt az egyik legtöbbet látogatott 2000 óta. Emlékszem nekem nem tetszett elsőre amikor a képeken láttam, de aztán többször visszamentem, mert élőben teljesen magával ragadott. A kedvencem amúgy a 2011-es  Peter Zumthor "kert a kertben" installációja volt. A 2012-es, Herzog & de Meuron és Ai Weiwei tervezte építmény annyira nem jött be.

Facebook neverordinary oldalán további hírek, képek, sztorik.

Follow my blog with Bloglovin

A chilei Smiljan Radic tervezi a következő Serpentine pavilont Londonban Tovább
Magyarország legszomorúbb múzeuma

Magyarország legszomorúbb múzeuma

Ezt a titulust annak reményében adományoztam a horpácsi Mikszáth Kálmán Emlékkiállításnak, hogy több hasonló ilyet nem fogok látni, csak ennél jobbat.

Februárban megnéztük a szlovákiai Szklabonyán a Mikszáth emlékházat (itt született), ez nemrégiben lett felújítva, így jó állapotban volt, kedves és segítőkész gondnokkal, eltekintve attól, hogy egy darab eredeti tárgy maradt meg, itt írtam erről, kellemes emlék volt. Folytattuk az irodalmi kalandozást Nógrád megyében, megnéztük a horpácsi Mikszáth-kúriát a hétvégén.

20140309_123736.jpg

1904 novemberének első napjaiban Mikszáth ezekkel a szavakkal lépett be a Reviczky téri lakásuk ebédlőjébe:

– Nagy újságot hozok – mondta még az ajtóban – megvettem Szontagh Pál horpácsi birtokát Tónitól, aki ezt a nyáron örökölte.

– Lehetetlen – mondta csodálkozva Mikszáthné – hiszen nem is látta.

– De láttam vagy harminc év előtt, az édesapjával voltam ott egyszer-kétszer az öregúrnál…”

Szóval Mikszáth vett egy birtokot, anélkül, hogy megnézte volna előtte. A fenti képen nem ez látható. Ugyanis valóban vett egy a birtokot egy kúriával, de idővel úgy gondolta, hogy az kicsi, így amikor az általa írt Jókai Mór életrajz busás hasznot hozott, akkor megbízta egyik fiát, hogy tervezzen egy "kastélyt", ez látható a képen és ebben van a kiállítás is.

Magyarország legszomorúbb múzeuma Tovább