Éljenek a 40 feletti nők! - NeverOrdinaryWoman

Színház a Fészerben

Színház a Fészerben

A "The Shed" vagyis a "Fészer", a londoni Nemzeti Színház ideiglenes toldaléka a Southbank Centre-en, a Temze partján, a brit kulturális élet központjában. Van saját bejárata, jegypénztára és bárja. A jegyek amúgy 12-20 font között mozognak, ami londoni szinten, elég kedvező.

A hír különlegességét az építmény formája adja. A brutalista környezetbe helyezett deszkaépület rikító piros, ablaktalan, 4 kéménnyel - ezért természetes a szellőzés - és amúgy 100%-ban újrahasznosítható anyagokból készült. 1 évig marad, amíg a színház egyik helységét felújítják. A Haworth Tompkins építésziroda munkája.

Színház a Fészerben Tovább
Miniatűr angol szobák avagy Mrs James Ward Thorne művészete

Miniatűr angol szobák avagy Mrs James Ward Thorne művészete

Narcissa Niblack Thorne, a későbbi Mrs. James Ward Thorne, aki 1882-ben született az amerikai Indiana-ban, szerette a babaházakat és a miniatűr tárgyakat. Így hát saját maga is elkezdett miniatűr szobákat gyártani, amelyek egészen lenyűgözőek és fájdalmasan aprólékosan kidolgozottak. Persze azért szakembereket is igénybe vett, de előtte ugyanilyen részletességgel megrajzolta a szobákat. A szobák méretei kb: 50 x 90 x 60 cm, ha ránézünk a képekre, pontosan olyan, mintha egy valódi szobát látnánk. És ami még igazán elgondolkoztató, hogy ezek 1900-as évek elején-közepén készültek, tehát akkor még nem álltak rendelkezésre olyan eszközök, amilyenek most.

Élete során kb. 100 miniatűr szobát készített, ebből 68 van kiállítva az Art Institute of Chicago-ban. 1936-ban megkereste az angol királyi család, hogy VIII. Edward koronázása tiszteletére, készítse el a Windsor Kastély könyvtárát. El is készült, viszont a koronázás soha nem történt meg, ugyanis Edward mint tudjuk, inkább a szerelmet választotta Wallis Simpson személyében és lemondott a trónról. Így ez a miniatűr szoba végül a Victoria and Albert Múzeumba került.

E-10English Dining Room of the Georgian Period, 1770-90, c. 1937.jpg

 

György korabeli angol étkező, 1770-90, (készült: 1937)

English Entrance Hall of the Georgian Period, c. 1775, c. 1932.jpg

 

György korabeli angol bejárat, 1775 (készült: 1932)

English Drawing Room of the Georgian Period, c. 1800, c. 1937.jpg

György korabeli angol rajzszoba, 1800 (készült: 1937)

English Rotunda and Library of the Regency Period, 1810-20, c. 1937.jpg

 

Angol rotunda és könyvtárszoba, Regency korszak, 1810-20 (készült: 1937)

English Drawing Room of the Victorian Period, 1840-70, c. 1937.jpg

Viktoriánus angol rajzszoba, 1840-70 (készült: 1937)

English Drawing Room of the Modern Period, 1930s, c. 1937.jpg

Modern angol rajzszoba, 1930 (készült: 1937)

DSC_2640.jpg

 

 

 

 

 

Facebook neverordinary London oldalán további hírek, képek, sztorik.

Miniatűr angol szobák avagy Mrs James Ward Thorne művészete Tovább
Designs of The Year 2013 - A győztesek

Designs of The Year 2013 - A győztesek

A londoni Design Museum kihirdette a Designs of the Year 2013 7 kategóriájának győzteseit, ahol is több, mint 90 nevezés mérkőzött meg egymással. Ez a világ egyik legjelentősebb design díja, 6- alkalommal került megrendezésre. Most ez a 7 versenyez az első helyért, ez április 16-án lesz bejelentve. A Design Museum-ban július 7-ig kiállítás keretében megtekinthető az összes jelölt, beleértve a 7 kategórianyertest is.

Építészet: TOUR BOIS-LE-PRÊTREPARIS - Frédéric Druot, Anne Lacaton és Jean-Philippe Vassal

u-nccvdJ1VMR61FqZYmCTd7y9vhm2U1qv--WcfP8dG4.jpg

J6DAQCs5zBHfDnedpCn_wnzqSyok2STDIOU-esmWdpM.jpg

6iCHjHhVu5BrM3XoOWApnBwWXPm5yJ8_GxmFK1w__xM.jpg

nfjIIQ_bYDy3K44zOzUzaJryLibk0AvgfxluZMXwarQ.jpg

Digitális:  GOV.UK WEBSITE – Government Digital Service

DkFQQAwM0EyMF_QZGFGrqPefdxYYKYTU43Xh6t4adt4.jpg

0xR580SwVVUO04MBtOPIwVRIN1emIilQTkEEWhniCHE.jpg

Divat: DIANA VREELAND: THE EYE HAS TO TRAVEL (csodálatos film) - rendezte Lisa Immordino Vreeland (Wreeland unokájának a felesége)

"You gotta have style. It helps you get down the stairs. It helps you get up in the morning. It's a way of life. Without it, you're nobody."

Read more: Diana Vreeland Biography - Diana Vreeland Quotes and Bio - Harper's BAZAAR

iXv7hj9IopQRua8o5EjNWyyGe-iBAdMnASAL0I3euyM.jpg

LJwK3-o5PipQM6g4Egcs_nDkEY18-ARLBolUCpuEls8.jpg

 

 

 

Bútor:  MEDICI CHAIR - Konstantin Grcic for Mattiazzi

cf7EpjDBr0hcKwB3-jWxBpKCMJDEHWz3T7eY5UinjUA.jpg

dezeen_Medici-collection-by-Konstantin-Grcic-for-Mattiazzi_5.jpg

 

Grafika: VENICE ARCHITECTURE BIENNALE IDENTITY – John Morgan Studio

e7AnolHOjK9TZmF2vG9Vjha-j45gzYwM65uuANemvm8.jpg

u1NNnq6ddp0GxobU7WPMemMTkiXRhvRT9SMJHbdAvtI.jpg

 

 

 

 

 

Tárgy: KIT YAMOYO - ColaLife and PI Global

A Colalife, egy olyan hasmenés elleni program, amely a Coca Cola disztribúciós hálózatát használja, hogy eljutassa a gyógyszert a harmadik világ országaiba. Ugyanis kóla mindenhol van, míg víz néha nincs. A Coca-Cola üvegek szállítására használatos műanyag ládákba pontosan beleillenek a csomagok, ahogy látni. Ezenkívül a kólásüveg van megadva alapul mérőeszközként.

lRf_OlACRMHcLbUJjJGawwDD9OdGZhBBmofzYQIIRb0.jpg

 

E5yvEzniVYdJipERTF4F88jm7lDan9uM2eGK1PKHufM.jpg

 

Közlekedés: MORPH FOLDING WHEEL - Vitamins for Maddak Inc.

W_AUrnFqnqwn8Y2O88cxgtYF8dw93BD5kdpO8TUq3Gg.jpg

 

A zsüri tagjai:
Johanna Agerman Ross (Disegno főszerkesztője)
Amanda Levete
Olga Polizzi 
Sarah Raven
Griff Rhys Jones 
Nicolas Roope 
Ilse Crawford

design zsuri.jpg

Facebook neverordinary London oldalán további hírek, képek, sztorik.

Designs of The Year 2013 - A győztesek Tovább
Nekem ez London - Krezinger Szonja, újságíró

Nekem ez London - Krezinger Szonja, újságíró

Név: Krezinger Szonja

Foglalkozás: újságíró, Metropol

Végzettség: magyar és kommunikáció szakos bölcsész

Megtalálható: Facebook, blog, ez éppen szünetel

Kedvenc linkjeid? Most nagyon rá vagyok kattanva: tumbligram.tumblr.com, gyakran olvasott blog: barokeszter.hu

Hányszor voltál Londonban? Pontos számot nem tudok mondani, körülbelül tizenöt környékén lehet, ebből hosszabb tartózkodásnak négy alkalmat nevezhetünk, amikor is négy-öt napot, vagy annál többet töltöttem ott egy huzamban.

sz1.jpg

Milyen célból? London eredetileg nem volt rajta az álom-úticéljaim térképén, először munka révén jutottam el oda, és ez azóta is mindig így történt, viszont közben nagyon megszerettem. Szerencsés vagyok, hogy a munkám révén londoni utazásra kifejezetten sokszor adódott lehetőségem. Különböző cikkek kapcsán, interjúk miatt jártam eddig csak Londonban, de szerencsére ez nem azt jelentette, hogy a hotelszobán kívül nem sok egyebet láttam. Persze tervben van az is, hogy egyszer vakáció keretében is elutazzak ide, illetve van, akit szeretnék majd én kalauzolni kedvenc helyeimen, de ez egyelőre a jövő zenéje.

201009121566.jpg

Kedvenc kávézód Londonban? Sajnos, az angolok nem igazán tudnak olyan kávét főzni, ami ne az általam fekete víznek csúfolt kategóriába tartozna, így maradok a papírpoharas-elviteles helyeknél. Azok közül meg az olyan Costákat szeretem, amelyek Waterstones könyvesboltokba költöztek be.

Kedvenc éttermed? A Shepherd Market 31-33 alatt található Al Hamra libanoni étteremben egyszer egy fantasztikus, millió fogásból álló ebédet ettem végig, ha valaki megteheti, hogy ne a Pizza Express - Garfunkels -random pub Bermuda-háromszögben étkezzen, annak ajánlom. Egyébként a leginkább nagyipari jelleggel rendelkező pubokban is finom ételeket lehet kifogni.

201009121568.jpg

Kedvenc kocsmád? Ennyi idő és sok, egymástól messze eső szállás mellett nincs „törzshelyem”. Leginkább az elhelyezkedése miatt mondom a Leicester Square-i The Moon Under Water-t, ide könnyű eljutni, ha mér lejárta az ember a lábát, és miután megpihent, lehet folytatni tovább.

Kedvenc boltod? Marks and Spencer Food Hall! Nem telhet el úgy londoni út, hogy ne menjek el sajtot és mustárt venni ide, az angol stiltonok és a cheddarok beépültek az étrendünkbe. Ha sokkal több pénzem lenne, akkor persze a Fortnum and Masont említeném, fantasztikus a gasztroválaszték, és a konyhát is nagyon jól fel tudnám szerelni itt vásárolt holmikkal. 

Kedvenc múzeumod? A Sherlock Holmes-múzeum a Madame Tussaud’s-tól nem messze, természetesen a Baker Street 221/b alatt. Aki nem szeretné kicsengetni a belépőt, a ház aljában található Holmes-shopban találhat magának mindenféle ereklyét, én például itt vettem meg a bibliapapírra nyomott, az összes Holmes-sztorit tartalmazó könyvemet. A Conan Doyle- és Holmes-rajongók szerintem mind élvezik a a meglehetősen pici múzeumot, ami voltaképpen egy lakóház, úgy átalakítva, mintha Holmes élne benne, sok kis aprósággal.  De említhetném az HMS Belfastot is, a hadihajót, amely szinte teljes mértékben bejárható.

Kedvenc parkod? A St. James Park. Persze lehet, hogy ebben az játszik közre, hogy ezt a parkot láttam a legszebb tavaszi virágöltözetben.

201008191300.jpg

Legérdekesebb sztorid Londonban? Egy késő szeptemberi éjjelen azért kellett érzésünk szerint kilométereket gyalogolni, hogy az éjszaka közlekedő buszra fel tudjunk szállni, mert az Oxford Street-et lezárták, ugyanis a karácsonyi dekorációkat szerelték fel. Szeptemberben.

Mi az, ami nagyon tetszik Londonban? El tudnék veszni a részletekben, inkább két dolgot emelek csak ki: a multikulti és a lehetőségek. A Leicester Square-en megfordulva többféle nemzet konyhája közül választhatok, mint amit a saját környékemen fel tudok sorolni – természetesen ez túlzás, de mégis csak a londoni Chinatown szélén található térről van szó, amelynek egyik sarkán steakhouse van, vele szemben mexikói étterem, amellett egy pub, kicsit arrébb egy olasz, és így tovább. Ez nemcsak gasztronómiai értelemben jellemzi Londont, hanem tulajdonképpen minden értelemben. Persze belső-Londonról beszélek, nekem leginkább ezzel kapcsolatosan vannak tapasztalataim. Ebben a városban állandóan történik valami, millió színház, múzeum van, és még egy egyszerű szendvicsvásárlásnál is kimeríthetetlenek a lehetőségek. 

WP_000339.jpg

Mi az, ami nagyon nem tetszik Londonban? Az Oxford Street-en hömpölygő tömeg, hogy nincs a metróállomásokon szemetes, hogy a reptéri expresszvonatokon soha, egyetlen férfi sem segít a csomaggal bíbelődő nőnek, hogy méregdrága a wifi minden szállodában, hogy sok helyen még mindig nincsen a hideg és a meleg vizet keverő csaptelep, de ezek apróságok. Az viszont zavaró tud lenni, hogy a legtöbb pub iszonyú korán zár magyar mércével mérve. A klubélet nagyon nem volt szimpatikus annyiból, amennyit én tapasztaltam, zeneileg és anyagilag sem.

A város melyik része tetszik a legjobban? Nehéz erre válaszolni, London mintha több város is lenne egyben, nálam hangulat kérdése, melyik részére vágyom. A Greenwich-félszigeten különleges épületek állnak, amelyek egészen egyedi hangulatot adnak a helynek, ha nincs semmi dolgom, szívesen megyek oda. A parkok szinte mindegyike kiváló relaxációra, mindegyik arculata is teljesen más. A Soho környékében vonzó a vibráló energia, a Tower monumentalitása sem hagy hidegen, ugyanakkor tetszik, ahogyan a Butler’s Wharf a tradíciókat a modernnel vegyíti. A Southbank-en azt szeretem, hogy élettel tölti meg a kultúra környékét, a Hyde Parktól észak felé futó tip-top és feltehetően méregdrága házakkal szegélyezett utcácskák pedig szimpatikus rendezettséget képviselnek számomra.

Hogyan közlekedsz Londonban? Csakis tömegközlekedéssel. Elsőre nagyon féltem attól, hogy el fogok veszni a metróban, de nagyon átlátható és könnyen érthető rendszer, amelynek segítségével viszonylag nagy távolságokat meg lehet tenni rövid idő alatt. Persze a double decker sokkal hangulatosabb, de megismertem már, milyen londoni dugóban emeletes buszon senyvedni, így a magam részéről szívesebben maradok a föld alatt – kivéve, ha lehetőségem van a menetrend szerint közlekdő katamaránokkal a Temzén utazni. A Thames Clippers kényelmes és nagyon gyors, napos időben pedig élvezetese és a lehető legolcsóbb hajós városnézés, amit az ember ki tud találni. Ha pedig közlekedés, akkor szerintem az Emirates Air Line-t is mindenkinek ki kell próbálnia egyszer, nagy élmény, ha nincs tériszonyunk.

Emirates_Air_Line__2261416b.jpg

 

Mi az, aminek a használata elengedhetetlen Londonban? A tömegközlekedés mellett egy jó térkép. Nekem még ennek birtokában is sikerült egyszer majdnem nem megtalálnom a Soho Hotelt. Metrótérképet szintúgy érdemes szerezni. És persze egy jó, strapabíró cipőt is ajánlok annak, aki tényleg sok mindent szeretne látni.

Facebook neverordinary London oldalán további hírek, képek, sztorik.

Nekem ez London - Krezinger Szonja, újságíró Tovább