Éljenek a 40 feletti nők! - NeverOrdinaryWoman

A brit gasztronómia élre tör - 3 Michelin-csillagos éttermek a szigetországban

A brit gasztronómia élre tör - 3 Michelin-csillagos éttermek a szigetországban

Örömmel olvastam, hogy a londoni St John Chinatown Restaurant and Hotel Michelin-csillagot kapott, én Fergus Henderson egy másik intézményében, a St John Smithfieldben kétszer voltam már, mindkettő jól sikerült, ki is próbáltam a grillezett velős csontot, ami ebből az étteremből indult hódító útjára.*

Jelenleg a világon 106 3 Michelin-csillagos étterem működik, az Egyesült-Királyság 4 ilyennel büszkélkedhet. Londonban 2 étterem visel 3 Michelin-csillagot, az egyik a Gordon Ramsay Restaurant Mayfair-ben, a másik pedig Alain Ducasse at the Dorchester. A 3 csillagot olyan helyeknek adnak, "amelyek meglátogatása külön utazást is megér." (Wikipedia)

Desktop27.jpg

Gordon Ramsay nyilvánvalóan az egyik legellentmondásosabb figura a gasztróvilágban, de sikereit nem lehet elvitatni tőle. 15 Michelin-csillagot szerzett számos éttermével, jelenleg 14 van neki, ugyanis egyet elvesztett nemrégiben. A patinás londoni Claridge's szállodában található étterméről van szó, szerződést is bontottak vele tizenpár év után. A brit konyhaművészet mindenek felett - ez Ramsay mottója, így a Hospital Road-on található 3 csillagos étterme is ezt képviseli. Foglalni kb. 1 hónapra előre lehet. Én eddig 2 intézményében voltam: The Narrow, ez egy gasztopub a Temze partján, remek hely, a másik pedig a Bread Street Kitchen a City-ben, szintén nagyon tetszett, főleg az enteriőr.

alan.jpg

A francia, majd később monacoi Alain Ducasse szintén nagyágyú a szakmában, 27 éttermet üzemeltet, a többi között az Alain Ducasse-t a Dorchester hotelben, ami szintén 3 csillagos. Ő volt az első olyan chef, aki 3 különböző városban három (darab) 3 Michelin-csillagos éttermet vitt. Nemrégiben egy önálló "csoki egységet" is nyitott Párizsban, La Manufactura de Chocolat Alain Ducasse néven. Ha itt szeretnénk fogyasztani, akár már jövő héten kedden mehetünk, van hely (hétfőn zárva vannak). És itt is kapható magyar bor, Szepsy, Disznókő és Chateau Pajzos (145-260 GBP, 50 cl).

A másik 2 étterem egy Bray nevű 5000 fős kis faluban található, Londontól félórás vonatútnyira. Azon kívül, hogy a falu gasztrózarándokhellyé avanzsált, van itt még egy filmstúdió is, a Rocky Horror Picture Show-t  vették fel itt a múlt században.

Az egyik Heston Blumenthal Fat Duck nevű étterme, - ahol a molekuláris gasztronómia áll a középpontban -  2004 óta tartja a 3 csillagot és azt is mondják, hogy  egyszerűen ez az Egyesült Királyság legjobb étterme. Amúgy Blumenthal nem járt semmilyen szakácsképzőbe, autodidakta módon nevelte ki magát. Minden vendég ugyanazt a degusztációs menüt kapja 195 fontért és 3,5 órát vesz igénybe. A borlapon találunk magyar borokat is, például Sauska Cabernet Franc (160 font) vagy Betsek Tokaji Furmint (180 font) vagy Sauska Tokaji Essencia (795 font) desszertbort. Az online foglalás kizárólag hitelkártyával működik és nincs szabad asztal az elkövetkezendő 2 hónapra (tegnap megnéztem), de várólistára felkerülhetünk. És nincs dress code.

ITT pedig minden hónapban kisorsolnak egy szignált Heston Blumentahl könyvet!

Legutóbb frissítve8.jpg

A másik Michelin-csillagos Bray-ben a Waterside Inn, 1972-ben nyitotta meg Michel és Albert Roux, miután sikerre vitték a londoni Le Gavroche éttermet (ez volt az első 3 Michelin-csillagos étterem Nagy-Britanniában). A Waterside Inn-t Michel fia, Alain Roux neve fémjelzi, és ez volt az első olyan Franciországon kívüli étterem, amely 25 éve 3 csillagos. A 7 fogásos menü 152 font. 1992 óta szállodaként is funkcionál.

Legutóbb frissítve9.jpg

*Köszönöm, Jókuti "Világevő" Andrásnak a helyreigazítást!

Fotók: honlapokról

A következő részben a londoni 2 Michelin-csillagos éttermekről értekezünk.

A brit gasztronómia élre tör - 3 Michelin-csillagos éttermek a szigetországban Tovább
Nekem ez London - Kovács Adél, designer

Nekem ez London - Kovács Adél, designer

Új rovattal jelentkezik a Neverordinary London, ahol interjúalanyaink elmesélik miért szeretik (vagy éppen mit nem szeretik) Londont, kedvenc parkok, kávézók, múzeumok és még sok minden!

Név: Kovács Adél

Foglalkozás: NUBU márka designere, KEPP Showroom alapító, KREA divattervezés tanár

Végzettség: MA diploma a MOME textil szakán, London College of Fashion férfiruha kurzus

MegtalálhatóAdel KovacsTumblrInstagram (lovecarpetlovecarpet), Pinterest

Kedvenc linkjeid? Amiket minden nap nézek: a google readerem, amiben millió blogot tudok egyszerre figyelni, de a kedvencem: Style Bubble, Susie Lau blogja.

Mennyit időt éltél Londonban? Ha összeadom a két időszakot, amit itt töltöttem, nagyjából egy évet.  Nekem London az a város, ahol az első héttől kezdve nagyon otthonosan éreztem magamat.

by_yvanrodic.jpg

Kép: Yvan Rodick

Hogyan jutottál ki? Először egy ösztöndíjjal jutottam ki, aminek köszönhetően az egyik legrangosabb iskola, az London College of Fashion hallgatója lehettem. Miután vége lett a kurzusomnak gyakornoknak jelentkeztem egy top designerhez, Marios Schwabhoz, mert nagyon érdekelt, hogyan áll össze egy profi kollekció a London Fashion Weekre. A divathéten nagyon sok bemutatóra is bejutottam, ami óriási élmény volt. Itt lehet megtapasztalni igazán, hogy egy tervezőnek mennyire erős a világa, mert a helyszín, a zene és a styling, sőt  a meghívó mind-mind megfigyelhető.

Második alkalommal, ez nagyjából egy éve volt, egy Európai Unió által támogatott pályázatot nyertem el, ami lehetővé tette, hogy fél évet Londonban töltsek. Elküldtem a portfóliómat egy koreai származású tervezőnek,  Eudon Choinak, akinek a tervezői munkásságát több szezon óta követtem, érdekes és egyedülálló színfoltnak tartottam a londoni divatéletben. Nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot, így elkezdtem a designer aszisztenseként és studió managereként dolgozni nála. Eudon rengeteg dologról kikérte a véleményemet az első perctől kezdve, ami nagyon jól esett.  Ezt szerintem az eddigi munka referenciáimnak és a portfóliómnak köszönhettem.

lfw.jpg

Nagyon sokat tanultam ebben az időszakban nem csak szakmáról, a szorgalomról és a kitartásról, hanem az üzletről is. Megtapasztaltam, hogyan működik együtt a tervező a PR és a sales ügynökségével. Ez mind olyan tapasztalat, amire itthon sosem tehettem volna szert.

Fél év után viszont úgy éreztem, hogy a NUBU nagy lehetőségek előtt áll és ezt mindenképpen szeretném kipróbálni. Gyakorlatilag most ugyanazt élem át mint Londonban, csak a saját világunkat építjük napról-napra Garam Judit alapítóval és Hajdú Anettel. Egy év alatt már 15 új boltban kaphatóak az általunk tervezett ruhák, olyan kedvenc márkáim mellett, mint Hussein Chalayan vagy Y-3.

Kedvenc kávézód Londonban? A vidéki hangulatú puritán helyek nagyon tetszenek, fehér falakkal, régi fa asztalokkal és handmade sütikkel. Pl, Fernandez and Wels, The Counter Cafe (kép), ahol életem legfinomabb tejeskávéját is ittam! Szerencsére Budapesten is kezdenek elterjedni a hasonló, jó ízlésű helyek, ahol a kiszolgálás és a kínálat is minőségi.

thecounter_coffe.jpg

Kedvenc éttermed? A Food Hall a Brick Lane-en! Itt sokféle ország ételeiből lehet válogatni egy nagy gyárépületben. Olyan, mint egy piac és szerintem összefoglalja mindazt, ami a legizgalmasabb Londonban, hogy mindenki különböző kultúrából származik. Mindamellett van egy kis fesztivál feelingje, nem csak a kaja jó, hanem a közeg is. Jelenleg a vietnámi konyha a legnagyobb kedvencem.

Kedvenc kocsmád? Dalston Superstore, mert ez a paradicsoma East London legfurább fazonjainak és outfit-jeinek.

Kedvenc boltod? A Dover Street Market a kedvenc helyem. A rajongásom elég nagy, ugyanis a diplomámat is erről az üzletről írtam. A tér, a koncepció, a márkák, amiket árulnak, minden lenyűgöző. Az tetszik benne, hogy bár high end márkákat árul, még sincs az az érzésem, hogy itt minden a fényűző, felesleges luxusról szól, hanem még marad egy kis érzés bennem az iránt, hogy a divat egy művészeti forma, ami humoros is tud lenni. A leárazásukon vásárolt arany fóliából varrt szoknyát még nem sikerült sehova felvennem (fényképe lejjebb a szoknyáról!), de a jó idő beköszöntével mindenképpen megejtem.

gold.jpg

A másik óriási kedvencem az LN-CC (Late Night Chameleon Cafe) Dalstonban. Ezt az üzletet alig lehet megtalálni és csak bejelentkezéssel üzemel. Olyan, mint egy föld alatti űrállomás, a legjobb ízléssel kiválasztva és prezentálva a divatnak azt a szegmensét, ami igazán előremutató, ugyanakkor még hordható is. A tálalásban és a szelekcióban van valami különös jövőbeli népcsoporthoz tartozás feeling. A boltban egyébként művészeti albumokat és lemezeket is  árulnak, egy teljes életstílust közvetít.

Nagyon kedvelem még Londonban, hogy a tervezők sokszor tartanak privat sales-t a studiójukban. Ilyenkor nagyon olcsón is hozzá lehet jutni mintadarabokhoz. A múlt nyáron nagy kedvenceim, Lucas Nascimento és Hussein Chalayan műhelyében voltam ilyen leárazáson.

20120530_193536.jpg

Kedvenc múzeumod? Nincs kedvenc múzeumom, de több helyen is voltam már emlékezetes kiállításon. Ami itt nagyon tetszik, hogy  nem gond, ha eszel-iszol a termekben. Itt nincs az az érzésem, hogy ciki nevetni vagy farmerben lenni, esetleg közelebbről megnézni egy-egy képet. Mivel ezt az atmoszférát megteremtették, ezáltal nem csak olyanok mennek múzeumokba, akik amúgy is művészettel foglalkoznak. 

Kedvenc parkod? A Richmond park, mert annyira mesebeli, hogy egy hatalmas szarvascsorda elvonulhat melletted, miközben piknikelsz a vízparton.

Legérdekesebb sztorid Londonban? Nagyon sok van, ami általában az emberek sokszínűségéből kerekedik ki. Majdnem minden nap történik itt valami izgalmas dolog. Például egyszer az egyik gyárban voltam valamit elintézni és az egyik varrónő egyszer csak abbahagyta a munkát és elővett egy szőnyeget egy nejlonzacskóból, majd leterítette a megfelelő irányba és elkezdett imádkozni. Van egy másik dolog, ami Budapest után szinte minden meglepett, méghozzá az, hogy mennyire figyelmesek és kedvesek az emberek. Ez viszont egyszerre nagyon szomorú is, mert otthon nem tudom hogyan alakult az ki, hogy nem ez a természetes.

Mi az, ami nagyon tetszik Londonban? Az emberek sokszínűsége és ízlése, és az, hogy nagyon kényelmesen lehet itt élni.

boxpark.jpg

Mi az, ami nagyon nem tetszik Londonban? Az, hogy rengeteget dolgoznak az emberek és hogy drága a lakásbérlés.

20120616_142300.jpg

A város melyik részén laktál? Hackney Wickben egy kanális közelében, itt többnyire loft lakásoknak átalakított gyárépületekben laknak az emberek. Jellemzően művészek vagy művészetet kedvelők laknak itt, sok errefelé a műterem is. Igazi vidéki hangulat, köszöntünk egymásnak az utcán ismeretlenül is.

shoreditch.jpg

Hogyan közlekedtél? Buszbérletem van, nem szeretek metrózni, mivel mindig figyelmeztetnek arra, hogy nagyon odafigyelnek a biztonságodra.

Mi az, aminek a használata elengedhetetlen Londonban? Smartphone, 3G

 

20120616_143421.jpg

Facebook neverordinary London oldalán további hírek, képek, sztorik.

Nekem ez London - Kovács Adél, designer Tovább
Kate Moss Marlon Brando egykori motorján pózol

Kate Moss Marlon Brando egykori motorján pózol

Anglia egyik legrégebbi motorkerékpár márkája a Matchless, a jövőre 40 éves Kate Moss-t választotta, hogy debütáló bőrruha kollekcióját reklámozza. A kampány kivitelezését nem bízták a véletlenre,  fotós ugyanis a hírhedt Terry Richardson, a motor pedig Marlon Brando egykori motorja az 1953-as A vad című filmből.

A kollekció az egykori Belstaff (szintén bőrvonal, Ewan McGregor skót színész, megrögzött motoros szerepelt egy tavalyi kampányukban) tulajdonosok, Michele and Manuele Malenotti szárnyai alatt készül és azért választották Moss-t, mert úgy gondolják, hogy a személyisége és szelleme jól passzol a márkához.

Facebook neverordinary London oldalán további hírek, képek, sztorik.

kmoss_V_19mar13_PR_landscape.jpg

Kate-Moss-Matchles_2513438a.jpg

kate-moss-matchles_2513043a.jpg

Kate Moss Marlon Brando egykori motorján pózol Tovább
Wool House avagy miért menő a gyapjú? - Gyapjú kiállítás nyílt Londonban, Károly herceg a kampányarc

Wool House avagy miért menő a gyapjú? - Gyapjú kiállítás nyílt Londonban, Károly herceg a kampányarc

Március 24-ig tart nyitva a gyapjút ünneplő Wool House kiállítás a londoni Somerset House frissen felújított nyugati szárnyában. A gyapjú kampány főpatrónusa maga Károly herceg, itt egy videóban el is meséli, hogy a gyapjú mi mindenre jó.

Én vasárnap néztem el oda, és azonkívül, hogy szuper lámpabúrát kötöttem, belepillanthattam a gyapjú különböző felhasználási módjaiba: a ruháktól a lakberendezésig. Ez így elsőre talán nem hangzik valami izgalmasnak, de a kiállítás színes, és nagyon puha! 

Designereknek kötelező, szín- és gyapjúimádóknak pedig melegen ajánlott.

A kiállítás 3 témakör köré csoportosul:

1. Divat:
Három szobányi extra minőségű kötött, szövött designer cucc. Például Vivienne Westwood kockás platformcsizmájával, amit egyébként soha nem vennék fel, de azért ujjbeggyel jól megsimogattam. Amúgy ezen a kiállításon egyenesen kötelező megsimogatni a különböző anyagokat!

09_melani porter.jpg12_wool.jpg10_vivienne westwood.jpg04_Rowan Union Jack.jpg07_wool.jpg08_infinity.jpgWool House avagy miért menő a gyapjú? - Gyapjú kiállítás nyílt Londonban, Károly herceg a kampányarc Tovább